Нестандартна лятна почивка в България

• 40 551
  • 134
  •   1
Отговори
# 30
Страхотни нови идеи сте дали  Simple Smile
Прави са тези, които писаха, че трябва да тръгнем от маршрута, пък после и хотелите.

Вчера си направих един примерен маршрут, в района на централна България/природен парк Българка в Стара планина. Споделям го с вас като вариант, като имам време ще си направя и подобни маршрути в други части на България. Разбира се, всичко търпи промени  Simple Smile

1. ден – София – Старосел – 172 км. /по пътя разглеждане на Тракийската гробница/, настаняване в Старосел Winery complex STAROSEL /рейтинг 9.0 букинг/ http://www.starosel.com/
2. ден – почивка в хотела, нощувка;
3. ден – пътуване към Боженци – 134 км, по пътя разглеждане на Шипка и Етъра, нощувка в Боженци - Къща за Гости Странноприемницата /рейтинг 8.8 букинг/ http://hoteli-bg.org/kyshta-za-gosti-name-23378
4. ден – почивка, разглеждане на Боженци и Трявна;
5. ден – пътуване към Орешака – 73 км., почивка и нощувка в Семеен Хотел Странноприемница /рейтинг 9.6 букинг/ http://www.hotel-in-bulgaria.com/bg/2875/hotel-tavern-strannopriemnitsa.html
6 ден – почивка, нощувка;
7 ден – пътуване към София – 168 км

# 31
  • Под Слънцето
Ева, много добре си спретнала програмата.
Адмирации и към всички, дали идеи!
 И на мен ми се ще нещо такова, но с отправна точка Варна.

Бихте ли помогнали?

# 32
 Старосел гробницата не е нищо особедно и мисля че е затворена част от нея в момента.Бих го заменил с Копривщица .
 Шипка ,Етъра и  Боженци са уникални места,много добър избор.Пътя до Боженци обаче е много тесен,3 метра широк в балкана а е двупосочен  и ако е валяло трябва много да се внимава.
Трявна е много красиво място също.Наблизо са Дряновския манастир и  Пещерата „Бачо Киро“ както и в Габрово – "Дом на хумора и сатирата” .Изобщо този микро-район е доста интересен и има какво да се види.
Ако идвате от Подбалканския път е хубаво да се посетят Клисура,Сопот,Карлово Музея на дякона и Сопот,приятни места с доста история.Копривщица е задължителна на 100% ако не сте я посещавали.

# 33
Старосел гробницата не е нищо особедно и мисля че е затворена част от нея в момента.Бих го заменил с Копривщица .
 Шипка ,Етъра и  Боженци са уникални места,много добър избор.Пътя до Боженци обаче е много тесен,3 метра широк в балкана а е двупосочен  и ако е валяло трябва много да се внимава.
Трявна е много красиво място също.Наблизо са Дряновския манастир и  Пещерата „Бачо Киро“ както и в Габрово – "Дом на хумора и сатирата” .Изобщо този микро-район е доста интересен и има какво да се види.
Ако идвате от Подбалканския път е хубаво да се посетят Клисура,Сопот,Карлово Музея на дякона и Сопот,приятни места с доста история.Копривщица е задължителна на 100% ако не сте я посещавали.

Благодаря за мнението. В Старосел ме привлече преди всичко хотела, едни познати са били и много го похвалиха, затова го съчетах и с гробницата /да си ударим печатчето там  Simple Smile /. Иначе в Копривщица сме били, действително е уникално място, което всеки българин трябва да посети.

# 34
На 3 километра от Етъра има едно приказно място - Соколския манастир.

# 35
  • Sofia
И аз планирам няколко маршрута.Досега не сме пътували с децата много-много и ми се иска да им покажем красиви кътчета на Б-я.
Родопите ще са през лятото. Иска ми се,обаче още от тези първи слънчеви дни да започнем с обиколките..Чудех се за Копривщица,Панагюрище дали стават  или ще е по-впечатляващо за децата като се раззелени ?

# 36
Аз съм в издирване на хубаво място за спане с добра кухня около Враца/Вършец/Белоградчик.
Ще се радвам, ако някой препоръча от личен опит. Иска ми се да организирам посещение на забележителности в района - пещерите Магурата и Леденика, Белоградчишките скали, крепостта Баба Вида.

Страхотна идея, много е хубаво по тези места /само до Баба Вида не успяхме да стигнем/. В района е Клисурския манастир, според мен е много по-интересен и впечатляващ от Рилския манастир. А точно преди манастира е кръчмата на Сталин с развъдници за пъстърва, която е уникално вкусна. Там правят и жестока скара, кюфтета с някакви специални билки.

В края на седмицата ще съм в някаква хижа Горски дом около Враца, ако отговаря на изискването за хубаво място с добра кухня ще докладвам  Simple Smile

Последна редакция: пн, 02 мар 2015, 16:06 от ЕваНиколова

# 37

Наистина изглежда приказно, влиза в програмата моментално  Simple Smile

# 38
Привет и от мен . Последната ни семейна почивка на едно място бе през 2007г- от тогава сме само на нестандартни - и то не само през лятото когато по принцип можеш да отделиш повече време.Така сме свикнали че когато се съберат повече от няколко почивни дни и сме на път- дори в момента пиша от едно родопско село Средногорци  където "открихме" сезона на обиколките  .По част от маршрута на Ева  ходим задължително всяка година и  лично мое мнение: аз не бих отседнала в Боженци -за мен е страшно комерсиализирано -по добре Трявна или особено Елена .Към местата за посещение има още толкова много да се види освен описаното от нея  но аз бих ви насочила само за едно : на път към София отбийте се -около 10тина км е отклонението до пещерата  Съева дупка - много интересна пещера и отново според мен с най добре организираната беседа в пещера в Б-я

# 39
Записвам се да ви следя, давате интересни идеи. Ние също си правим такива екскурзиѝки. През ден два на различно място. Предпоследния път беше Асеновград-Нареченски бани- с. Косово- с. Орехово- с. Малево - Чепеларе- Чудните мостове- Забърдо и още селца и много ходене пеша. Върнахме се много заредени.

# 40

Наистина изглежда приказно, влиза в програмата моментално  Simple Smile

Соколският манастир е вълшебен Peace Като жител на региона мога да дам съвет - Боженци и Етъра са капани за туристи, изключително комерсиализирани в последните години.
Ако искате по-нестандартни места, посетете по-слабоизвестните в региона:

Дряновски манастир и пещерата Бачо Киро
Крепостта "Хоталич" край Севлиево - може да бъде организиран и полет с мотоделтапланер над крепостта, ако имате желание, преживяването е невероятно.
Хотнишки и Еменски водопади
Крушунски водопади ( лош път дотам, но си струва)
Дом на хумора в Габрово, Музеят на образованието
Трявна - има бирария с жива бира, и аз самата още не съм ходила там, но след обиколката на градеца сигурно е хубаво да отмориш с чаша непозната биричка.
Ловеч - зоопаркът, ако обичате такива места, аз не. Покритият мост, естествено.
с. Старо Стефаново - Ловешко - ако все още има запазени стари къщи, когато ходих там, кипеше строеж на модерни "конаци" с камери и охрана.
Елена - лично мое мнение е, че не ми харесва, но повечето хора харесват този град, така че явно грешката е у мен.
С две ръце подкрепям TKY за Съева дупка Peace
Копривщица посетете като цъфнат овошките  Hug там има много за обикаляне и ако е студено, ще пропуснете голяма част.
Троянско - манастира, как иначе... Посетете музея, където се е крил Левски, там има една 3D икона, направена е от хартия с напречно залепени лентички, трудно ми е да обясня, като я погледнеш от едната страна, се вижда светия дух, фронтално се вижда Исус, от другата страна - Отец (може и да бъркам кой от коя страна беше) Това според мен е най-хубавото нещо в манастира. 2 км нагоре от манастира е село Черни Осъм, където има природонаучен музей с много препарирани животни от Балкана - елени, мечки, вълци, глигани, птици. И една бяла мечка, неизвестно защо цвъкната там  Grinning Пускат и озвучаване с животински рев, предупредете малките деца.

# 41
  • Русе
Не мога да пропусна тази невероятна тема. Направо ми влезе в сърцето.
Това лято, след морето, планираме обиколка на Рилските езера. Толкова отдавна мечтая да се върна там и тази година определено ще отидем.
Невероятни места сте изброили и веднага записвам допълнителни точки в маршрута.

Да споделя и едно-две мои местенца
Родопите- бих обикаляла през ден там и пак няма да ми омръзне. Всяко кътче там е приказно. Доспат, пещерите а ждрелата им са невероятни.
Соколският манастир беше по-красив когато беше боядисан в синьо. Предната година ходихме и беше вече бял. Някак си загуби очарованието си за мен. Иначе го предпочитам хиляди пъти пред Етъра и Боженци.
Старосел - нещо не ме грабна гробницата. Май по ми хареса винарната  newsm78
Стобските пирамиди - най-отгоре се вижда цялото плато и  причудливите форми изваяни от природата. Малко известно място а е съвсем близо до Рилският манастир

# 42
  • София
Чудесна тема!!
Записвам се да ви следя, с идеята да си направим тази година точно такава почивка.

За майските празници сме набелязали този маршрут. Издирвам интересни местенца за нощувка и хранене. Ако имате идеи, споделте ги.  Peace

# 43
Интересна тема.
Подкрепям написаното за Боженци.
В Етъра отдавна не съм била.
Винаги при подготовката на такъв маршрут съветвам да не става прекалено амбициозен с целодневно препускане.

# 44
  • Sofia, Bulgaria
Темата е страхотна  и ще черпя идеи. И за да не е гол запис - района на Троян - манастира е ясен, в с. Орешак - Изложение на художествените занаяти, на мен ми беше много интересно. Също в .с. Черни Осъм - природонауния музей.
Близо до София - района на Костенец - ферма за щрауси в Долна Баня - интересно е, а хората там изнасят атрастивна беседа. Заслужава си

Общи условия

Активация на акаунт