В момента чета... 37

• 48 794
  • 750
  •   1
Отговори
# 720

...това си класически page-turner, всяка страница те дърпа да обърнеш следващата и да видиш какво се случва. И понеже точно при дебелите книги е най-трудно писателят да поддръжа това темпо, за това и ми харесва.

...

Че е page-turner книгата - факт. Но, без да искам да влизам в излишни полемики, книгата си натежава отвсякъде - като се почне от начина, по който е изградено повествованието, и се мине през водовъртежа от всякакви литературни похвати, които авторът незнайно защо е искал да вкара в една единствена книга.

И за мен беше page-turner, искам да кажа, защото нямах търпение хем да разбера какво ще се случи (историята действително е добра), хем да свърши по-бързо форматът, в който тази история е възпроизведена. А това е жалко.

В живота си нямам започната, но недовършена книга, което понякога отчитам като недостатък на четенето си. В тоя ред на мисли, за доста книги мога да кажа, че са page-turner-и. За съжаление, не в добрия смисъл.

За да онагледя казаното, ще ползвам едни клиширан цитат именно от въпросната книга:
"Около половин секунда след като е свършил книгата, след като е прочел последната дума, читателят трябва да усеща, че го обзема могъщо чувство. В този момент той трябва да мисли за всичко, което е прочел, да погледне корицата и да се усмихне с малко тъга, защото героите ще му липсват. Хубавата книга, Маркъс, е книгата, за която съжаляваме, че е свършила."

Е, аз се радвах, че свърши.

# 721
За да онагледя казаното, ще ползвам едни клиширан цитат именно от въпросната книга:
"Около половин секунда след като е свършил книгата, след като е прочел последната дума, читателят трябва да усеща, че го обзема могъщо чувство. В този момент той трябва да мисли за всичко, което е прочел, да погледне корицата и да се усмихне с малко тъга, защото героите ще му липсват. Хубавата книга, Маркъс, е книгата, за която съжаляваме, че е свършила."

Подсети ме, че докато четях си мислех: Ако си беше следвал собствени съвети, щеше да се получи по-добра книга  Mr. Green

# 722
  • Belgium
AdeliaMiss, ясно на теб не ти допада стила на автора и от там сигруно ти натежава и цялата книга.

Интересното е, че за мен page-turner почти винаги носи положителен смисъл. Говоря по принцип не само за Хари Куебърт. Аз го използвам като коплимент, защото е имало не един и два случая, в които стила на автора на дадено криминале толкова ме дразни, че в един момент вече не ме интересува и кой е убиецът.  Laughing

# 723

Подсети ме, че докато четях си мислех: Ако си беше следвал собствени съвети, щеше да се получи по-добра книга  Mr. Green

Абсолютно същото си мислех и аз, докато я четях и не случайно го казвам това Laughing

А истината е, че на мен много често ми се случва героите от книгите да ми липсват. Даже и тези от не толкова добрите книги. И напълно разбирам цитирания съвет. Даже, като го прочетох, ми стана смешно, защото аз точно това правя, когато приключа с някоя книга - затварям я и поглеждам корицата с една такава тъга...

Последно ми се случи преди няколко вечери, с биографията на Лионел Меси  Shocked  Shocked  Shocked

AdeliaMiss, ясно на теб не ти допада стила на автора и от там сигруно ти натежава и цялата книга.

Напълно възможно е. Действително не мога да формулирам в момента кое точно ми натежа. Не бяха обратите или самата история. По-скоро наистина е нещо в стила, ама имам чувството, че всичкото нещо Mr. Green  Peace

Последна редакция: пн, 06 апр 2015, 20:22 от AdeliaMiss

# 724
  • София
Готина дискусия е предизвикал Хари Куеберът  Grinning. Не е лошо, няма да дъвчем само Херман Кох, я  Grinning!
Аз съм от тези, които прочетоха и много харесаха книгата. Описанието, което е дала Нези е много близко с моите впечатления. Особено в частта за второстепенните герои - имаше интересни образи, някои забавни, някои тъжни...

# 725
  • София
Фактът, че Хари Куебърт предизвика такава полемика, е показателен сам по себе си  Wink
От "Уау" до "съжалявам, че я прочетох" през моето по-умерено "хареса ми, без да е "уау", но по-скоро бих я препоръчала"  Simple Smile
Хубаво е, когато има споделяне на различни мнения  Heart Eyes

# 726
Фактът, че Хари Куебърт предизвика такава полемика, е показателен сам по себе си  Wink
От "Уау" до "съжалявам, че я прочетох" през моето по-умерено "хареса ми, без да е "уау", но по-скоро бих я препоръчала"  Simple Smile
+1 Simple Smile

# 727
  • София
Съгласна съм и аз!

А четохте ли днес за цирка около книгата на Божидар Димтров "12 мита за българската история"? Някакво плевенско издателство пуснало книга не само със същото заглавие, но и със същата корица  ooooh!, само дето авторът бил 21 годишен футболист.
Ето една от статите: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2015/04/06/okradoha-12-te-mita-na- … 9699,image1#photo.

# 728
  • София
Вени, четохме - да се смееш ли, да плачеш ли  Crazy Ти остави заглавието и корицата, ами съдържанието е едно към едно  Crazy а футболистчето казва, че няма нищо общо с тази работа, и че тия дни научило  Grinning С други думи - нямам думи  Joy

# 729
  • на североизток от Рая
Нямаше ме цял ден, а каква полемика е предизвикал ранният ми пост. Хари Куебърт е бил герой на деня. Sunglasses

Нези, Лу,  Hug Hug!

Хубаво е да има такива коментари, разнообразни, разнородни, но докато четях всичките накуп сега, ми стана тежко. И без това от известно време  темата  не е това, което беше , може би ще се оттегля от нея за някакъв период, или просто ще споменавам коя книга чета, ей така, да не изчезвам напълно.

Ще чета вашите коментари постоянно!  Hug

# 730
  • София
А пък на мен темата напоследък ми е по-интересна, отколкото в случаите, в които коментарите ни за книгите са еднакви  Grinning.

# 731
Започвам утре "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна". Не съм гледала филма, надявам се да ми хареса.

# 732
  • Belgium
Нелка, не изчезвай, освен ако темата не те товари излишно разбира се  Hug

Аз обичам интелигентния спор и обмяната на различни мнения. От това, че не си харесала г-н Хари Куебърт, няма да си променя доброто мнение за теб  Grinning

Съгласна съм с Вени, че така темата е по-динамична някак си. И дискусията за Кох ми беше много интересна, въпреки че в крайна сметка самият писател не ми допадна.

# 733
Нели- Hug
  Дано не сме допринесли за това  решение !  Peace
Дискусията за Кох съм я пропуснала. А сега чета "Вила с басейн".
Още няма да се изказвам обаче.  Wink

# 734
  • София
Лу, би ли могла да препоръчаш една от двете книги на Брансън "Как изгубих наивността си" и "Бизнес отвъд ограниченията"? Въпросът ми сигурно е глупав, но все пак ще съм благодарна на коментар  Hug. Дано само не бъркам, но мисля, че ти спомена скоро книгите му  Hug.

Общи условия

Активация на акаунт