Искам да кажа ... (26)_02.03-08.03

• 70 474
  • 1 943
  •   1
Отговори
# 1 770
K@тя, ако приемем, че ти си на мястото на ръководителя на спасителите и имаш опцията да не ги спасиш понеже младежите са били неблагоразумни (което все още не е престъпление според НК) ще се възползваш ли от тази опция казвайки "Ми щом ви е толкова акъла няма да ви спасяваме" обричайки хора на смърт?

Това, че той ще прати и изложи хора на опасност също може да се приеме за неблагоразумно. И съм сигурна, че точно така се приема от близките на спасителите.

Ще ти дам друг пример. Както знаеш, спасителните екипи са ограничен брой, независимо дали говорим за тези на Планинска спасителна служба или на Пирогов. В този ред на мисли, не е ли редно последната линейка да се прати за получилия инфаркт, а не за пияният блъснал се в дърво, който е в по-тежко състояние ? Все пак спасителите са краен брой, а евентуалните нуждаещи се от помощ n-брой .

Спасителите ще тръгнат да спасяват само ако няма опасност за техния живот. Изместваш въпроса. Питам дали наистина ще отсвириш някого и ще го обречеш на смърт само защото е неблагоразумен. Приемаме, че няма опасност за твоя живот ако тръгнеш да спасяваш.

А на твоят въпрос - последната линейка ще отиде за този, чийто живот има по-големи шансове да бъде спасен. Без значение дали е пиян шофьор или човек с инфаркт.

# 1 771
  • Варна
Подхваната тема е щекотлива. Според мен всеки трябва да бъде опитан да бъде спасен. Колкото и да е неблагоразумен. Човешкият живот няма цена.  Crossing Arms
После ако трябва да плаща някак, но да бъде спасен, ако е възможно.

Нино, приказка е при вас. Ние сме друга България.  Laughing

# 1 772
  • HH
 Keep_The_Change, и как точно приемаме, че няма опасност? Питаме кристалната топка дали ще падне нова лавина ли?

В такъв случай, дано спасеният пиян, не убие някой трезвен следващия път Wink

# 1 773
Keep_The_Change, и как точно приемаме, че няма опасност? Питаме кристалната топка дали ще падне нова лавина ли?

Явно има начини понеже вероятно си чувала израза "спасителната акция е временно прекратена поради опасност за живота на спасителите". Има си стандарти при различните кризисни ситуации.

# 1 774
  • Варна

Кате, ами ако въпросният пиян е твой близък? Примерно твой син, напил се на абитуриентския си бал.

# 1 775
Силно ще се замисля за възпитанието, което ще позволи на сина ми да се напие на бала си и да се качи в кола.
Ненавиждам пияни и безотговорни шофьори...

# 1 776
  • HH
Keep_The_Change, начин има. Както има и загинали по време на изпълнение на такива служби.

Стейси, всеки е близък и дете на някого. Написах го и по-нагоре.

Всичко е много относително. Просто има хора, които не ценят живота си и такива хора в моите очи, нямат опция да изискват други хора да се опитват да запазят техния живот.

# 1 777
Тази тема със загинали...е трудна.
Не за първи път се случва.
Истината е, че всеки мисли, че на него няма да му се случи.
Но е неразумно и безразсъдно в такива условия да отидеш в планината.
И да има застраховки, и да има заплащане на спасителната акция...Хората ги няма.
Но трябва разум. Отговорност.

# 1 778
Катя, със сигурност загиналите младежи са ценяли живота си. В случая става дума единствено за некалкулирани рискове.

Ще се замисля за думите ти когато следващия път неадекватен пешеходец изскочи пред колата ми. Може и да натисна газта вместо спирачките. Така де, той не цени живота си, защо да спирам?

# 1 779
  • Варна
Ще се замисля за думите ти когато следващия път неадекватен пешеходец изскочи пред колата ми. Може и да натисна газта вместо спирачките. Така де, той не цени живота си, защо да спирам?
Това имам предвид и аз. За мой огромен срам-съвсем скоро, подръка с детето, пресякохме на червено. Свети зелено за колите, но аз, заблудена, не съм забелязала червеното човече за пешеходци.
Колите спряха, да ни изчакат. А аз разбрах чак като пресякохме какво съм направила.  ooooh! Разтреперих се, ядосах се на себе си, ама все тая.
Айде-за мен смърт, ама за детето, което аз повлякох да пресичаме!

# 1 780
  • HH
Катя, със сигурност загиналите младежи са ценяли живота си. В случая става дума единствено за некалкулирани рискове.

Ти не не ме разбираш, не е и нужно.
Ситуацията за мен е следната : 17 души, не един или два, решават да търсят адреналин, на границата между живота и смъртта. В крайна сметка 3ма от тях са изтеглили късата клечка. Ако беше загинал и спасител щеше трагедията да е пълна.

Мой близък загина по време на служба. Полицай. Регулирал движението по време на пожар. Свърши пометен от автобус с деца тръгнали на екскурзия. Всички бяхме съсипани. В един момент решаваш, че това е съдба. Но не е съдба, ако някой реши да се прави на велик, застрашавайки чужд живот. Това е безотговорност.

# 1 781
  • Варна
Преди няколко седмици в близост до нас пиян шофьор се беше бучнал в автобус от градския транспорт. За щастие жертви нямаше. Обаче. Сума време чакаха да дойде полиция, а когато тя все пак дойде - поставиха конуси от двете страни на пътя, така щото да не минават коли в никоя от посоките. Е да, ама не. Гледах отгоре върволицата с коли - чинно заобикалят конусите и продължават напред. Стигат до мястото на катастрофата и като видят, че не могат да продължат, чак тогава обръщат.  ooooh! И тогава му казах на мъжа ми - никогиж няма да се затрием като нация. Ето - слагат ни препятствие, а ние правим, струваме, минаваме го и продължаваме напред.

# 1 782
Тежка тема сте захванали.

Аз идвам да си похваля мъжа, отчете не само с цвете, но и с подарък.  Heart Eyes

# 1 783

Ти не не ме разбираш, не е и нужно.
Ситуацията за мен е следната : 17 души, не един или два, решават да търсят адреналин, на границата между живота и смъртта. В крайна сметка 3ма от тях са изтеглили късата клечка. Ако беше загинал и спасител щеше трагедията да е пълна.

Мой близък загина по време на служба. Полицай. Регулирал движението по време на пожар. Свърши пометен от автобус с деца тръгнали на екскурзия. Всички бяхме съсипани. В един момент решаваш, че това е съдба. Но не е съдба, ако някой реши да се прави на велик, застрашавайки чужд живот. Това е безотговорност.

Не е съдба, просто лош късмет. Съдба е тогава когато някой, който споделя твоите възгледи решава чий живот е по-ценен.
Разбирам те прекрасно, не си първият човек, който се съмнява в достойнствата на  Всеобщата декларация за правата на човека.

# 1 784
  • Euskal Herria
Тежка тема сте захванали.

Аз идвам да си похваля мъжа, отчете не само с цвете, но и с подарък.  Heart Eyes
Мопс?  Joy
Шегувам се. Като го хвалиш, дай пълен отчет, де  Mr. Green.

Общи условия

Активация на акаунт