Мнения за яслите и яслените групи в ОДЗ-тата в Слатина

• 10 137
  • 38
  •   1
Отговори
Здравейте,
предстои ни да кандидатстваме за ясла, макар че ни се струва, че нямаме никакви шансове, и имаме нужда от информация.

Ще кандидатстваме в Слатина, тъй като там е постоянният ни адрес, а и офисът на мъжа ми е там, и, съответно, изборът ни е между: 67 ОДЗ Мечо Пух, 65 ОДЗ Слънчево детство, 61 ОДЗ Шарено петле, 12 СДЯ Бебеландия, 56 СДЯ Калина и 57 СДЯ Приказка.

Рових из форума и събрах някакви предварителни впечатления за всичките, но за някои имаше доста противоречиви мнения, за Мечо Пух, например, имаше много малко мнения, а като цяло повечето мнения бяха и доста стари.

Така че ще бъда много благодарна, ако майки и татковци на дечица, които са ги посещавали или ги посещават в момента споделят мненията и впечатленията си - всичко ще ни бъде от полза: храна, отношение на персонала, база, хигиена, има ли разходки, кога са ваканциите, каквото ви хрумне, смятате за важно или просто ви е направило впечатление Simple Smile

# 1
  • София
61 ОДЗ - големите бяха там, бебето също там ще го запиша. Най-близо ми е.
Грижат се за децата, не съм ги прибирала мръсни, подсечени или насинени. Малко мрънкат, особено при по-малките, за по-ранно прибиране. Но тук е - ако номера мине. Моите винаги бяха предпоследни или последни в 17.45. Не искат деца със сополи/кашлица. Но има родители, които пристигат с бележка от личния и сестрите няма как да върнат детето.
Излизат навън когато е хубаво времето.
Каката много пееше и казваше стихчета, баткото не искаше да си отвори устата. Ако само по него гледах - щях да кажа, че на нищо не ги учат, а всъщност не е така.

57-ма ясла - племенниците бяха там. Положението е като описаното по-горе - гледат децата и няма изстъпления.
Сега най-малкият племенник чака за 12-та ясла. Според майката и там е добре, разпитвала е други майки, чиито деца са ходили там.

И вече - имам познати с деца в 67-мо, 56-та и 65-то - ми доволни са, ясли като ясли.

# 2
  • Куциндрел
Моето беше в 56 СДЯ Калина. В първа група, групите са общо 4.
Доволна съм, не съм го прибирала мръсен, нито жаден, обаждат се, ако детето не се чувства добре. Като цяло съм доволна. Имало е случаи да го прибера с пълен памперс, но след 2-3 забележки, го проверяваха по-често, но пак се случваше да ги изенада и да го напълни. hahaha hahaha Това предимно се случваше като се стопли времето и ги извеждаха навън.
Извеждат ги от пролетта нататък при всеки удобен случай.
Директорката явно държи на реда и дисциплината, нямам оплаквания.
Имам негативни мнения за една определена групатам от съседки, за това и я избягвах като записвах детето, избрах си 1-ва група и останах доволна. Peace
Още в началото казват, че са до 18:30. Няма хън, няма мън. Никой не ми е правил проблем, че го вземам последен около 18:00 часа. Само, ако имат празник, примерно 8-ми Март, казват на родителите да си вземат по-рано децата.
Помагат им с храненето и обличането. Правят си някакви тържества за празниците.

# 3
Моят син също е в 61 ОДЗ. Писала съм и в др-и теми, че има и "+" и "-".
В момента не ходи на градина, след като при поредното боледуване зарази бебето и стигнахме до болница с бронхиолит. Сутрин има здравен филтър, но реално не знам дали връщат недоизлекувани деца, вече сериозно се съмнявам. Др-то неудобство е карантината заради варицела, която е от около 2 месеца вече. Притесненията ми са отново за бебето, защото знам че имунитетът много пада след прекарана варицела.
В голяма чуденка съм дали да кандидатстваме с бебето за ясла, имаме големи шансове да влезем в момента, заради точката от баткото. Др-та година не знам дали ще стане, ако изпуснем момента сега. Но при цялото боледуване, не знам дали има смисъл.

# 4
  • София
За здравния филтър - има родители, които си взимат децата. Има и такива, които на го правят.
Пред мен един татко на близнаци се тръшна, че в градината са му разболели децата и те да ги гледат. И си тръгна. За неговите тогава казаха, че са с червено гърло. Точно след това гледаха моята и казаха, че и нейното гърлото е червено. Взех си я обратно. И добре, че я взех, защото за няма и час тогава вдигна 40Т...

Предполагам, че и в другите ясли е нещо подобно.
Иначе в яслата колкото пъти са ми обръщали внимание да ги наблюдавам, толкова пъти дребните се разболяваха. Преди мен успяваха да ги надушат.

ПС. Малко извън темата, ама колко ти е голямо бебето, bubardini?

# 5
За здравния филтър - има родители, които си взимат децата. Има и такива, които на го правят.
Пред мен един татко на близнаци се тръшна, че в градината са му разболели децата и те да ги гледат. И си тръгна. За неговите тогава казаха, че са с червено гърло. Точно след това гледаха моята и казаха, че и нейното гърлото е червено. Взех си я обратно. И добре, че я взех, защото за няма и час тогава вдигна 40Т...

Предполагам, че и в другите ясли е нещо подобно.
Иначе в яслата колкото пъти са ми обръщали внимание да ги наблюдавам, толкова пъти дребните се разболяваха. Преди мен успяваха да ги надушат.

ПС. Малко извън темата, ама колко ти е голямо бебето, bubardini?
Бебето е на 7 месеца, през март ще стане на 8.
А таткото и близнаците, мисля че ги знам Simple Smile

# 6
Ще споделя моето възхищение от ЧЦДГ "Джани Родари", не е от избраните от вас градини, но сме много доволни от нея. Децата се чувстват чудесно, всички се отнасят с внимание към децата, имaт изключително разнообразни занимания, там е един детски рай Simple Smile

# 7
61 ОДЗ - големите бяха там, бебето също там ще го запиша. Най-близо ми е.
Грижат се за децата, не съм ги прибирала мръсни, подсечени или насинени. Малко мрънкат, особено при по-малките, за по-ранно прибиране. Но тук е - ако номера мине. Моите винаги бяха предпоследни или последни в 17.45. Не искат деца със сополи/кашлица. Но има родители, които пристигат с бележка от личния и сестрите няма как да върнат детето.
Излизат навън когато е хубаво времето.
Каката много пееше и казваше стихчета, баткото не искаше да си отвори устата. Ако само по него гледах - щях да кажа, че на нищо не ги учат, а всъщност не е така.

57-ма ясла - племенниците бяха там. Положението е като описаното по-горе - гледат децата и няма изстъпления.
Сега най-малкият племенник чака за 12-та ясла. Според майката и там е добре, разпитвала е други майки, чиито деца са ходили там.

И вече - имам познати с деца в 67-мо, 56-та и 65-то - ми доволни са, ясли като ясли.

А да разбирам, че и отношението към децата е ОК? Питам, понеже за 12-та Бебеландия попаднах на 2 доста притеснителни мнения за лошо отношение към децата и това малко ме притеснява...

# 8
Моето беше в 56 СДЯ Калина. В първа група, групите са общо 4.
Доволна съм, не съм го прибирала мръсен, нито жаден, обаждат се, ако детето не се чувства добре. Като цяло съм доволна. Имало е случаи да го прибера с пълен памперс, но след 2-3 забележки, го проверяваха по-често, но пак се случваше да ги изенада и да го напълни. hahaha hahaha Това предимно се случваше като се стопли времето и ги извеждаха навън.
Извеждат ги от пролетта нататък при всеки удобен случай.
Директорката явно държи на реда и дисциплината, нямам оплаквания.
Имам негативни мнения за една определена групатам от съседки, за това и я избягвах като записвах детето, избрах си 1-ва група и останах доволна. Peace
Още в началото казват, че са до 18:30. Няма хън, няма мън. Никой не ми е правил проблем, че го вземам последен около 18:00 часа. Само, ако имат празник, примерно 8-ми Март, казват на родителите да си вземат по-рано децата.
Помагат им с храненето и обличането. Правят си някакви тържества за празниците.

А коя е групата, за която си чула лоши неща? Thinking

# 9
Това със здравния филтър явно си е сериозен проблем. Всеки, с когото говорим по въпроса за яслите казва, че като тръгнат децата започвали да боледуват доста често.

А впрочем, колко големи са групите? Наскоро чухме, че започвали да стават огромни - имало от по 30-40 деца, така ли е наистина?

# 10
  • Куциндрел
Като сравнявам здравния филтър в яслата и сега в градината, то в яслата беше по-добър, нищо че боледуваше повече детето. Има голяма разлика колко деца са записани и колко реално ходят. Около 25 деца бяха в ясленската група, но не всички по всяко време бяха на ясла.

# 11
  • София
А да разбирам, че и отношението към децата е ОК? Питам, понеже за 12-та Бебеландия попаднах на 2 доста притеснителни мнения за лошо отношение към децата и това малко ме притеснява...
Аз лично не съм имала кои знае проблеми. Но много си зависи и от децата.
Каката ми се адаптира бързо, баткото - по-бавно, но пак не бяха кои знае какви драми с него.
Но примерно едно детенце много трудно свикна и там се напишкваше. Съответно сестрите мрънкаха за пампи, майката не искаше да носи и тя затова не е възхитена от яслата много.
Ето скорошно мнение за 12-та ясла - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=697592.msg30220978#msg30220978

За бройката - по списък при баткото 2-рата година бяха 32, бях в актива и затова знам. Но реално ходеха по 18-20 деца.

# 12
Оки, мерси Simple Smile

# 13
А някой знае ли дали 65 Слънчево детство почиват лятото юли и август? Някъде видях такова мнение и това не звучи добре..

Впрочем това е моята детска - там съм ходила и на ясла, и на детска, там беше и по-малкият ми брат след мен... Нямам особено приятни спомени, но нямам и кой знае какви лоши - предполагам, че всички деца го преживяват отначало лошо, а после свикват.

И имам едно питане, може да ви се стори глупаво, но просто тепърва навлизаме в темата - гледаме в сайта на ИСОДЗ информацията за заведенията, и по-конкретно допълнителните критерии, които са си избрали тези заведения, и такива критерии има за ОДЗ-тата, а няма за СДЯ-тата. Защо е така?

Последна редакция: сб, 07 мар 2015, 09:32 от ger4eger4e

# 14
  • София
В ръководството са изброени критериите за яслите най-отдолу - Допълнителни критерии за Самостоятелните детските ясли
Те важат за всички СДЯ т.е. всички ясли имат едни и същи ДК. ОДЗ-тата и ЦДГ-тата си избират чат от критериите.

Всяка година градините обявяват кои месеци ще почиват, като това се прави на база подадени декларации за летните месеци. Кофтито е, че обясняват на родителите как всички почиват и как трябва да пишат 'не' в молбата. И като има много декларации с 'не' - по-малко градини работят...
Ето графика за миналата година.

Общи условия

Активация на акаунт