На колко години станахте майка?

• 67 545
  • 675
  •   1
Отговори
# 90
Нека не бъркаме фертилност с цикъл и деца с жени.

# 91
На 22 винаги съм искала да е след 25 но така се случи не че не си го гледаме и обичаме и сега  Heart Eyes Heart Eyes

# 92
Първото на 22.Сега съм на 33 и всеки момент чакам да се роди второто Wink

# 93
Изобщо не е тъпа темата.
Желанието за дете е силно егоистично и малко хора мислят за по-далечно бъдеще.
А трябва.

# 94
Преди години горната граница за раждане на дете е била доста под днешните 35-40. И такива изключения са си били феномен за обществото, което обаче е претърпяло някакво развитие и към днешна дата тези граници са си напълно нормални. Днешните изключения на жени, които раждат след 40-45 г. след време могат да се приемат за нещо напълно нормално (понеже към момента мненията са доста крайни и противоречиви). Въпросът е колко нормално е това чисто биологически.

# 95
Когато бях на 25-6 и на мен 40 ми изглеждаше преклонна възраст  Joy Но така ние е било писано, със съпруга ми станахме родители (на здраво и неболедуващо и дълго кърмено дете) на 41 навършени. Нищо чудно да се повторим, ако е рекъл Господ - както и с първото не правим никакви усилия нито се подлагаме на медицински интервенции за това.  По време на бременността ми (която беше абсолютно безпроблемна, летях редовно със самолет до края на 7-ия месец заради работа в БГ и семейството в чужбина) в България ме слагаха в категория "рискова бременност" а понеже ходех паралелно на изследвания за проследяване на бременността и в друга държава, там се усмихваха на това, защото там процентът на (грамотните) майки е по-висок в горната граница защото първо приключват образование и специализации, кариера и тогава идва желанието децата (но аз не съм имала такава цел, нямах против да имам деца дори докато следвах, просто така ни е било писано). Лично имам някакви резерви за раждане над 50 но не е моя работа да съдя. Важното е децата да са желани, обгрижени правилно и да се възпитават добре.

# 96
Преди години горната граница за раждане на дете е била доста под днешните 35-40. И такива изключения са си били феномен за обществото, което обаче е претърпяло някакво развитие и към днешна дата тези граници са си напълно нормални.  
Пра баба ми е родила дете, което до скоро беше живо и здраво и трябва да ви кажа, че хич не е било феномен.  Иначе съм съгласна, че да имаш дете е егоистично, но не мисля, че това е обвързано с възрастта. По-добре пълноценна майка 20 години, отколкото никога майка, заради хорското мнение и предрасъдъци.

Последна редакция: пт, 06 мар 2015, 14:28 от Анонимен

# 97
Не зная защо от темата кой кога е родил, я изродихте в това кой до кога има право да ражда. Познавам жена борила се 20 години да има дете и роди на 40, но и да не беше станало, щеше да се бори и до 50 и до 60, защото ВСЯКА ЖЕНА ЗАСЛУЖАВА ДА СТАНЕ МАЙКА! Та престанете да се изказвате за баби, дядовци, грозно и тесногръдо е!

# 98
Родих 5 дни след като навърших 27. Живот и здраве искам пак да стана мама след 3-4 години. Лично аз не бих поемала риск да забременея и родя след 45 годишна възраст.

# 99
# 100

Първото си детенце родих на 24 години, а второто живи и здрави е на път и ще го родя на 40. Никой няма право да съди кой, кога и защо. Плюс това никой няма право да се бърка в божиите дела......на който когато му е писано. 
Да се радваме, че имаме, а не на колко сме ги родили и колко време ще ги гледаме.

# 101
Родих в края на 30-тата ми година. Исках доста по-рано, но бебко се позабави. Второто го планирам да започнем опити до края на тази година, когато ще съм на 33-34г. Надявам се да стане сравнително бързо, за да си родя преди 35. Но така или иначе съм си казала, че максимум до 35 раждам. После не ми се поема сякаш риск. И все пак ще видим какво ще стане. Ако се позабави пак може да си променя решението, защото много искам още едно детенце.

# 102
  • Велико Търново
Родих месец преди да навърша 30 год. Сега съм на 38 и много ми се иска/ макар да няма никакви изгледи засега Tired/ да си имам още едно детенце Praynig

# 103
Представи си 10 години да опитваш и накрая някой да дойде и да ти каже че не е морално да имаш дете защото вече си стара, а ти си вложил целия си живот в борба и опити.  Не е честно, нали? А е много лесно да се стои отстрани и да се коментира, когато не си го изживял!

Дано не звуча грубо, но аз мисля, че не е честно спрямо детето да го раждаш извън разумни биологични граници. Нима е честно да родиш примерно на 50 и да го оставиш на 10 години сираче? Да, гаранции няма за никоя възраст, но с напредването на годините рискът се увеличава. Нима е честно да го родиш с малформации- отново риск на напредналата възраст? Нима е честно то да се срамува, защото другите деца мислят майка му за баба? Това последното съм го виждала с очите си при едно съседско дете, родено от майка над 40 години.

Да, невъзможността да родиш дете, въпреки многогодишната борба, е трагедия. Но раждането на дете на възраст по-подходяща за баба отколкото за майка, е нечестно спрямо това дете. Не е нужно детето да плаща за трагедията на майка си.

На мой близък приятел жена му роди на 41, той е девет години по-млад от нея. Имат прекрасен 3г. син. и са едно от най - стабилните семейства, които познавам Тя никога не е имала проблеми, просто не е срещнала по-рано подходящия партньор.

Цитат
Нима е честно то да се срамува, защото другите деца мислят майка му за баба?

По твоята логика е трябвало да направи аборт и това дете сега да не съществува.

Ако прочетеш по-внимателно, ще видиш, че съм споменала 50 години. 41 са далеч от тази граница. Така че, моля не ми сслагай думи в устата, пардон, клавиатурата.

# 104
Не зная защо от темата кой кога е родил, я изродихте в това кой до кога има право да ражда. Познавам жена борила се 20 години да има дете и роди на 40, но и да не беше станало, щеше да се бори и до 50 и до 60, защото ВСЯКА ЖЕНА ЗАСЛУЖАВА ДА СТАНЕ МАЙКА! Та престанете да се изказвате за баби, дядовци, грозно и тесногръдо е!

Е това вече е фанатизъм. ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт