На колко години станахте майка?

• 67 668
  • 675
  •   1
Отговори
# 180
Аз изчетох цялата тема, но не видях либерално мнение за раждане след 60...
Видях мнения, включително и моето, че всяка жена сама решава за себе си, но пък не съм чула за такава, която иска да забременее след 60... Извинявам се, ако има такава, просто съм я пропуснала

Не е редно да даваме мнение,докато сме на по 30-40. След още 20-30 години може да говорим за раждане на 60. Simple Smile

# 181
Не прочетох някой да мисли, че родител на каквато и да е възраст не си обича детето.
Тук спор няма.
Но повечето гледат само това как се чувства родителят.
А трябва да се мисли и как ще се чувства детето.
Обаче то на бебешка възраст няма да направи разлика.
Ще я забележи като стане на поне училищна възраст.
Защо трябва да се травмира?
Ето тази 62г. лекарка.
На 69 ще има първокласничка.
Дали няма да има разлика с майка на 30/40 г.?

# 182
Я не се впрягайте толкова... Само да отбележа за добрият стар... Хю Хефнър, човекът и на 70 си ставаше татенце  Mr. Green

# 183
Има разлика между майка и баща. Бащата първо не ражда детето, второ майката е доста повече до децата, отколкото бащата в повечето случаи, особено докато са малки. Знаменитостите не ги гледайте, те най - малкото имат толкова пари, че недай си Боже нещо да се случи с тях, детето пак ще си живее като цар от финансова гледна точка.

# 184
На 69 ще има първокласничка.
Дали няма да има разлика с майка на 30/40 г.?

Ще има мамабаба. 2 в 1.

# 185

Имам познати на по 50 години, срещнали са се късно и вече не е имало как да имат дете. Осиновиха си момиченце на 7-8 годинки, много мили и приятни хора и прекрасно семейство.
Такива случаи ги разбирам, ама видиш ли някоя луда лелка се чуди какво да прави, че решава на 63 да си прави с инвитро близнаци.. еми направо е за освидетелстване, мен ако питате.

И аз това говорех точно, не знам къде прочетохте, че някой на 60 е тръгнал да прави инвитро. Лекарката от Русе не е типичният пример и не знам защо я намесихте в темата.

# 186
Естествено, че здравомислещи хора няма да тръгнат на 60 години да раждат деца, това са единични случаи. Целта на темата е друга, чакам от вчера авторката да изплюе камъчето.

# 187
Аз имам още няколко години до момента с децата.
За мен между 27 и 36 е границата за нормално време да имаш първо дете.

Наистина не трябва да се пропуска въпросът за гледната точка на детето и също така психологичната граница за АРТ.
Мен не ме притеснява моментът ''Какво ще кажат хората''.За мен проблемът е,че над 45 ,а още по-малко 50 като възраст за раждане на първо дете е че то ще остане само много рано.Съдейки по продължителността на живота в България и рядкостта някой на 65 + да е в добро здравно състояние и без психични изменения,дължащи се на възрастта за да гледа 15 - 18 годишен тийн,е изключително егоистично и жестоко да направиш дете толкова късно.
Просто наистина трябва да знаеш кога да сложиш границата - да помислиш,че на това дете ще му  страдание вече.Да си задоволиш егоистичните желания на гърба на дете.
Същото го мисля и за 48 - 50 + които осиновяват дечица под 2 годишна възраст.Жестоко и егоистично.

# 188
Самата анкета е показателна, има само 2 отговора над 50 години, които може и да не са реални.

Дебата тук идва, че повечето казват, че нямало лошо раждането над 50, било въпрос на личен избор.
То хубаво няма лошо, но тези от вас на които майките са на по 50 и ако ви кажат сега, че ще раждат как ще реагирате?
Моята майка още няма 50, ако ми каже, че иска бебе сега, направо ще се гръмна, защото ще има внуче живот и здраве.

# 189
Аз родих на 29 г.

# 190
Предстои ми раждане на първо дете, на 29 години съм. Смятам възрастта си за перфектна за раждане на първо дете ( дай Боже нататък да има още Simple Smile. Общо взето за мен перфектната възраст е 27 - 33 години.

Мисля,че нормално е една жена да роди от 25 до 45 годишна възраст. Написала съм 25,защото дотогава има време да завърши образованието си "на спокойствие", както и да "порастне" и да поеме отговорности. Естествено, много жени и на 40 не го могат, но това е друга тема.Написала съм 45,защото смятам,че от тази възраст нагоре, освен евентуална менопауза, стареенето на организма започва да се усеща усезаемо...

# 191
.... ама видиш ли някоя луда лелка се чуди какво да прави, че решава на 63 да си прави с инвитро близнаци.. еми направо е за освидетелстване, мен ако питате.

Ето от децата на такива майки ще дойдат коментарите за "баба ти и дядо ти"  Whistling

И понеже се изказваш доста категорично - за скучаещи застаряващи жени с млади любовници и за "луди лелки" да ти кажа, защото явно само форуми си чела, но не и фактите:

Жената от Русе е дългогодишен уважаван от колегите си психиатър и явно няма психически отклонения, след като практикува (или е практикувала преди да роди). Гледала е дълги години майка си и чак след смъртта й е започнала процедурата за инвитро. Преди инвитрото, обаче, е поискала да осинови, но й е било отказано (или е било отказано да осинови бебе/малко детенце).

От тези факти аз правя следните изводи:

Жената явно е имала морала и неблагоразумието толкова години да се съобразява с майка си (която вероятно е била голям дзвер и егоист, месещ се в живота на дъщеря си), вместо като типична съвременна кифла да се фръцне да си развява шапката (да речем) и да я изостави гладна и вмирисана да умира сама. Пробвала е да осинови, но е отказала вариантите, предложени от социалните, вероятно защото е преценила, че с по-голямо дете не би могла да се справи (те и рождените родители трудно се справят с децата си тийнейджъри)... И след това вече е тръгнала да осъществява желанието си за дете, което няма начин да го сметнем за ненормално, чрез инвитро. Трудно ми е да си представя, че такава жена ще се хвърли в процедурата без да има варианти за детето дори след нейната смърт.

Ако трябва да бъда честна и за мен 62 години са много за раждане на дете, но я разбирам и в никакъв случай не мога да я съдя.

И след като доста потребителки тук са загрижени за детето и как родителите трябва да се грижат за тях, аз да попитам, чисто статистически  Naughty, според вас до колко годишна възраст на децата родителите трябва да се грижат за тях  newsm78
1) до 10
2) до 20
3) до 30
4) до 40
5) до 50
6) до пенсия

# 192
Хахаххаха, ДО ПЕНСИЯ май е най-удачно за България. Примери виждам всеки ден.

Мисля,че докато детето завърши висше образование родителите трябва да помагат. В случая до 23-25 години. Но не и да го дондуркат. Аз почнах работа на 22 години, дори не бях завършила. Не че не съм взимала пари от майка ми, но с времето се изнесох и от нас и станах напълно самостоятелна. Дори не помня кога дойде този момент, стана плавно. Сега знам,че на помощ от нея или от баща ми мога да разчитам само в краен случай.

# 193
Аз се чувствам задължена да се грижа финансово за детето ми докато учи, не повече от 25 г. обаче.
То и по закон е така.  Grinning

# 194
  • Пловдив
Първото си дете родих на 24г, а второто на 31.Да ви кажа с първото ми беше далеч по лесно- др. е човек да е по- млад..С малкия като че ли се изморявах повече,тежаха ми някои неща, които с първото дете не съм забелязвала..
С риск да ядосам много от вас..Мисля,че около 30-35 е най-късната възраст за дете..Имам приятелки,които родиха на 42..Ами какво да ви кажа..На тези години хората са си изгледали децата,мислят за внуци вече, а те тепърва висят по катерушки ...После, когато пораснат децата непрекъснато ще ги питат -това баба ти ли е? Пък и според изследванията при деца родени от майки над 35- годишна възраст се вдига процентът на уврежданията,Даун и т.н.
Съветът ми е раждайте навреме.Мислете,че децата харесват по-млади родители,че ще сте нужни на детето си и след 20-25г. То ще се нуждае от помощта ви,а тогава самата вие ще сте за пенсия и ще имате нужда от помощ..

Общи условия

Активация на акаунт