На колко години станахте майка?

• 67 693
  • 675
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Момичета недейте да спорите.Никоя от нас 30 годишните не знае какво ще и дойде до главата.
Моята кума се ожени когато беше на 32 .Мъжа и дете не искаше.Разведе се тази година и ще стане на 39.Еми много иска бебе.И да ви кажа може да е на 39 ,но изглежда много по добре от много на 29.
Имам друга позната на 40 ,която има втори брак.Също работят за второ дете.Тя се чувства ок.
Аз на този етап от живота ми също не мога да си представя да родя на 40 плюс ,но знае ли човек след 10 години на какъв акъл ще съм и ккаъв ще ми е живота.
Има една майка в групата на дъщеря ми ,която е набор на майка ми.
Еми опитвали са се с години на имат второ дете...Не се  е получило .И почти на 40 е станало .Гледа си я много добре.
Майка ми стана баба на 42 години и каза ,че за нищо на света не и се гледа малко дете.Живее и се .И е голяма паника.ПОдскача за най малкото нещо.
Та хора и съдби има всякакви......

# 211
На 20 и на 21:)

# 212
Никой не е упрекнал 40 годишните, така че не се засягайте. Има хора, които късно са се срещнали и не е е проблем на 40 да родят, но проблем е да е вече на 50+, защото искат второ/трето или защото не става, но не приемат други варианти като осиновяване.

Самия факт, че не са дали на онази лудата 63 годишна да осинови малко бебе е показателен. Аз на нейно място бих осиновила 10 годишно, а не да си правя инвитро.

# 213
Нищо чудно, че би се "гръмнала", ако майка ти забременее сега ... И с какво ще попречи бебето на теб или на твоето бебе  newsm78

# 214
Имам приятелка на 28 г. с родители на 63 г. и 65 г. Тя е много интелигентно момиче, родителите  също, изключително добре възпитана. Но винаги в разговорите ни е споменавала, че според нея е по-хубаво човек да има по-млади родители. Говорили сме си с нея на тази тема доста обстойно, споделяла ми е какви са страховете й. Колкото и странно да е, има такива и те са свързани с това, че има база за сравнение, вижда че родителите на връстниците й са далеч по-млади и просто изпитва страх от това, че може да ги загуби, като се има предвид средната продължителност на живот. Просто ви давам и другата гледна точка - тази на децата.
Така че, ако те можеха да избират, едва ли изборът им щеше да е точно такъв. А в нейния случай все пак родителите й са били на 35 и 37 съответно.

# 215
Майка ми стана баба на 42 години и каза ,че за нищо на света не и се гледа малко дете.Живее и се
На мен на 19 с първото как ми се живееше, редовно го оставях в бабата да си го гледа тя, че да мога да уча, да излизам и да си живея. Сега второто си го гледам сама/с таткото/, поживяла съм вече, определено съм по-отговорна, по-стабилна финансово, и не ми липсват излизанията вечер.
А това кога ще загубиш родителите си на 28 или на 38 си е божа работа. Ако можех да избирам, надали нашите щяха да са на 19 и 21 съответно, когато са станали родители. Поне 10 години по-късно щеше да е.

# 216
Не съм искала да кажа, че всички дружно трябва да изберем да сме родени от родители на по 20 и 21 и т.н. Естествено, че става въпрос за по-разумна възраст и мисля, че тук никой не твърди обратното.
И да, човек никога не знае кога ще изгуби родителите си. Но все пак, следвайки естествената логика това е по-вероятно да се случи след определена възраст, нали така. По-скоро ранната загуба  е изключение, а не обратното.

# 217
Нищо чудно, че би се "гръмнала", ако майка ти забременее сега ... И с какво ще попречи бебето на теб или на твоето бебе  newsm78

Виж сега, аз лично правя разлика от жена на 40+ ( в случая края на 40-те), която няма дете, има проблеми, твърде късно е срещнала мъжа си и т.н. и такава, която голяма дъщеря и ще става баба.

Ти правиш ли разлика?

# 218
Нищо чудно, че би се "гръмнала", ако майка ти забременее сега ... И с какво ще попречи бебето на теб или на твоето бебе  newsm78

Виж сега, аз лично правя разлика от жена на 40+ ( в случая края на 40-те), която няма дете, има проблеми, твърде късно е срещнала мъжа си и т.н. и такава, която голяма дъщеря и ще става баба.

Ти правиш ли разлика?

Всички се пънат да се обясняват как това и онова не им пречи, но съм убедена, че ако се случва в тяхното семейство едва ли ще разсъждават така. Тогава не биха били толкова толерантни. Просто всеки изхожда от мисълта, че за другите е приемливо.

# 219
Чудя се какво се правите на ощипани и как може да сравнявате една жена на 20-30-45 години с жена на 50+-60+ години. Разликите в поколенията са големи, самото мислене, човек започва да има болежки, да позабравя, да се уморява, не е толкова работоспособен..

Естествено гаранция няма кой ще си отиде от този свят и кога, но е много по - голям шанса да си замине майката станала на 60 такава преди бала на децата си, отколкото тази, която е станала майка на 30-40.

Ти правиш ли разлика?

Всички се пънат да се обясняват как това и онова не им пречи, но съм убедена, че ако се случва в тяхното семейство едва ли ще разсъждават така. Тогава не биха били толкова толерантни. Просто всеки изхожда от мисълта, че за другите е приемливо.

Така е, правят се на много ларж, но реално ако се случи надали ще разсъждават така.
Не съм сигурна на колко години е genovevam, но ако предположим, че е на 40, а майка й е на 60, нека тя отговори дали ще й е супер сега да й се родят 2 братчета близначета с инвитро?

# 220
Аз сина си родих на 23г ,дъщеричката си на 42г - сега се чувствам доста по търпелива .Аз не живея в Б-я ,та тук много жени 40г раждат първо дете и не прави впечетление .

# 221
"При по-възрастните пациентки всички системи на организма са остарели. Една млада жена може да поеме по-високи стойности на кръвно налягане или тази тежка токсикоза да се отрази по определен начин, то при по-възрастните това е в пъти по-тежко", казва д-р Георги Хубчев, началник на АГ- комплекса в Русе.

"Раждането над 35 г. е свързано с повишен риск от генетични заболявания, аномалии на плода като сърдечните (а те са най-често срещани след генетичните), проблеми с нервната система, с храносмилателния тракт и др., в сравнение с жените, които стават майки по-млади", обясни д-р Велев.
Веднага възниква въпросът по-здраво ли е детето, родено от 20-годишна, отколкото от 40-годишна? "Директен отговор няма как да се даде, но може да се каже колко по-голям е рискът детето на 40-годишната жена да се появи с някакви увреждания или аномалии. А както казахме, опасностите нарастват след 35-ата година", отговори д-р Велев. Не трябва да се забравя, че и общото състояние на жената може да окаже отрицателно въздействие върху бременността. Т.е. ако тя е с диабет или със заболяване на щитовидната жлеза, които не се лекуват адекватно, те негативно влияят на иначе здравото бебе.
"Затова детето може да се роди с по-ниско тегло, преждевременно (а това крие много опасности), не е изключено да дойде на бял свят и с екстремно високо тегло - цели 5-6 килограма, ако майката е с диабет", изброи специалистът по акушерство и гинекология от "Шейново".
Най-голямата заплаха при раждане в по-напреднала възраст са генетичните заболявания. До тях се стига още в момента на оплождането. "Тогава се получава някакъв дефект, който се предава на плода. Най-често става дума за количествени аномалии в хромозомите - като болестта на Даун, а тя представлява наличие на допълнителна трета хромозома при 21-авата двойка хромозоми", обясни д-р Румен Велев. У нас средната честота на това тежко заболяване е около 1 на 800 раждания. "Т.е. ако не вземем мерки, ще се раждат над 80 болни българчета годишно", добави лекарят. А колкото повече възрастта на потенциалната майка се увеличава и минава 35 г., толкова рискът от Даун се повишава. Като при жените на 41 г. става 1 към 53 (виж таблицата по-горе).
За съжаление съществуват и много други генетични заболявания, при които клиничната картина е още по-тежка. А подобни малформации представляват сериозно психическо натоварване на семейството. "По тази причина е изключително важно да се извършва т. нар. пренатална диагностика, която понякога е инвазивна (чрез амниоцентеза или хорионбиопсия)", подчерта д-р Велев.
Има по-голяма вероятност жената да е преживяла и възпалителни заболявания на шийката на матката или на самата матка, процентът на HPV-инфекцията (става дума за т. нар. човешки папиломен вирус) също е по-голям. Например рискът от заразяване с HPV при полов контакт само с един партньо е около 20%, а ако те са петима, то теоретично опасността от контаминиране вече е 100%. А това има голямо значение за самата бременност. "Човешкият папиломен вирус не оказва пряко влияние на плода, но може да доведе до състояния с промени в маточната шийка, да се наложат лечебни процедури преди забременяването", каза д-р Велев.
Поредният проблем, пред който се изправя по-възрастната бременна, е затлъстяването. Често при жените над 35 г. се наблюдават и различни ендокринни заболявания като диабет, болести на щитовидната жлеза, на сърдечно-съдовата система, възможни са анемии, белодробни оплаквания, астма. "Защото колкото по-дълго е живял човек, толкова по-голяма е вероятността да има съпътстващо заболяване", заключи д-р Велев. И обобщи: "Като сумираме всичко това, откриваме рискове, свързани с възрастта, на три нива - става дума за достигане до самото забременяване, над 35-годишна възраст започват да настъпват ендокринни проблеми, които оказва влияние върху протичането на бременността, а накрая думата си казват и съпътстващите болести".

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1385624

# 222
За съжаление статията няма да убеди жените да не чакат последния влак. Сега ще се започне да се изтъква как рискът за Даун изобщо не бил висок в сравнение с този на някое младо момиче, или пък колко лека и безпроблемна бременност са карали на 40+ и т.н. Просто хората не обичат и не желаят да се вслушват в лекарски съвети. Най-вероятно защото след като са били бременни поне един път в живота си това им дава основание да са супер компетентни. Или просто всички искат да надскочат не само другите, но и себе си.

# 223
Това са всеизвестни факти Сиси. Именно поради тази причина по-възрастните майки стриктно следят бременността си и на практика повечета деца със синдром на Даун са родени от майки под 35. Освен това пряка връзка с възрастта на майката е доказана само при синдром на Даун. Като кажат генетични заболявания пък стават смешни. Генетично заболяване е свързано с гените т.е. или го нямаш, или го имаш по-този начин може да се предаде на детето. Хромозомно е съвсем друга работа.
Що се отнася до ендокринните заболявания- при добър контрол си е ОК.

# 224
Преди 20 години възрастните първескини ги наричаха тези над 28.
Преди десет години бяха тези над 30.
Преди пет години бяха тези над 35.

С днешната продължителност на живота и възможности за неговото удължаване, с начина на протичане на живота на жената, с възможностите за изкуствено забраменяване, а скоро, вероятно и за износване,  ще има все повече, родили над 40.

Та, само преди 100 години 18-годишните момичета са били вече престарели за женитба.

Общи условия

Активация на акаунт