Отговори
# 225
Добро утро! И аз най-после с кафенце след 5 месеца тотално гадене  Simple Smile ПИК се получава от НОИ. Въвеждат ти данните и веднага ти го издават. Хубав ден на всички!

# 226
Добро утро и от мен Simple Smile
На мен ми е рано за кафе, затова пия мляко с какао  Hug

За болничния - носиш си картона при сестрата на д-р който ще ти го издаде, те електронно го подават към НОИ от там ти дават една бележка която ти пък носиш на работодателя който пък трябва да занесе в НОИ голяма въртележка Simple Smile
ПИК можеш да си вземеш по всяко време от НОИ в раб. ден и време разбира се. Става за 5 мин.

# 227
Добро утро и от мен! Simple Smile

Имайте предвид, че при изчисляване на майчинския времето, в което сте били на борсата и в болнични се смята на минималната РЗ. И няма никакво значение на колко сте се осигурявали попринцип. Аз имам 8 месеца на борсата и сега ще излизам в болничен до майчинските (значи още около 3 месеца). Онзи ден, като си пусках справка по ПИК, останах много неприятно изненадана. Правех си сметка за приличните 1000 лева майчински за първата година, а се оказа, че ще са около 700. Не че са малко, но като си се настроил за нещо... Tired

# 228
Добро утро и от мен момичета, аз все още ходя на работа, но мисля в края на месеца да излеза в непрекъснат болничен, защото от много седяне на компютъра взе да ме боли адски гърба и се изправям като стара баба Laughing
Kira, това не го разбрах за болничния, би ли ми казала, значи ако 3 месеца съм в болничен от април до термина, ще ми се изчислява на мин. раб. заплата така ли? newsm78

# 229
Добро утро!
Мария Тереса,аз съм с теб на кафенце! Simple Smile За БХС да ти кажа.По-добре,че не си правила.Това са някакви изчисления за риска от някои хромозомни болести,които въобще не са на 100 %.Може да ти покаже нисък риск,а бебето да е увредено,а може и да ти покаже висок риск(колкото да се побъркаш от притеснение),а всичко с бебче да е наред.При мен стана следното:Тъй като не съм първа младост Simple Smile ,39 год. ме задължиха да направя ранния БХС.Излязоха резултатите и ооо,ужас!Много висок риск 1:35.Следва супер паника и притеснение и чакане на времето,когато може да се направи късния БХС.После двата не се разглеждат поотделно,а се прави един общ интегриран.Платих още 124лв. и за втория,чаках 20 дена,които ми се сториха цяла вечност и накрая резултат от интегриран БХС още по-кошмарен 1:19 Shocked
Не мисля,че е нужно да описвам какъв е шока.Следва задължителна амниоцентеза,която в Бургас няма кой да ти направи.Запазих си час в София при Мазнейкова.Изтърпях и това срещу сумата от 400 лв. и започна най-мъчителното чакане в живота ми (чакането не резултатите)Страхът беше огромен,но поне знаех,че това изследване е абсолютно 100 % гаранция,защото там се вземат клетки от бебето,които се поставят в подходяща среда,да се види как се делят и съответно има ли някаква хромозомна аномалия.Амниоцентезата НЕ може да покаже,че всичко е наред,а то да не е,или обратно.
В деня,в който трябваше да получа резултатите на имейл-а,ръката ми трепереше толкова силно,че не уцелвах копчетата да си отворя пощата.И това беше така,защото бях напълно наясно какво следва: Добър резултат-ставах най-щастливата жена на света.Лош резултат-аборт по медицински показания в 21 седмица.Второто вече го бях преживявала и предпочитах по-скоро да се самоубия  baby_neutral
И слава богу-резултатът показва,че всичко е абсолютно нормално и БХС-тата са давали фалшив резултат,както после ми обясниха,че се случвало много често.След това,което преживях не бих препоръчала БХС и на най-големия си враг.Ако жената е на възраст и наистина е необходимо-по-добре направо амниоцентеза.Това е 100 процентов ДНК-тест,при който грешки няма! Разбираш и на 100% пола на детенце Simple Smile
А за младите момичета,са най-важни феталните морфологии.
Ох,пак се отнесох... Crazy
Хайде лек ден и се опитайте да си създавате само положителни емоции!
(

# 230
Да, pepilota. Майчинския се смята за 24 месеца назад. 21 месеца ще се смята това, върху което си си внасяла осигуровките, а 3 месеца ще са на минимална заплата, защото си била в болничен. На мен така ми го обясни бившото ни ТРЗ. Тези, които някакъв период са получавали обезщетения за безработица също, за съответния период трябва да си смятат на минимална заплата осигуровките. Това пък направо ми излиза така в сайта на НОИ. Гадничко е. Аз бях доста втрещена, защото обезщетението ми за безработица беше много високо, а накрая се оказа, че то нямало общо с осигуровките за съответния период Crazy

# 231
Вчера като казах на АГто което избрах за 2ра ФМ че не съм правила БХС тя малко ми се накара опита се да ми обясни че това че съм на 26г 1ва бременност и нямаме болни в родовете не е гаранция че някъде няма да ми мутира някоя клетка и да се раздели на 3 вместо на 2 и ест първоначално малко съжалих че не съм направила БХС почувствах че съм ощетила бебка и т.н По късно в разговора обаче след като казах че има и толкова много жени които са били с висок риск а са родили здрави бебета?!  И тя каза че има и голямо значение кой и как ти измерва бебето 1 неправилно измерване е достатъчно за подобен фалшив резултат на БХС!!  #Crazy newsm78

# 232
Да, pepilota. Майчинския се смята за 24 месеца назад. 21 месеца ще се смята това, върху което си си внасяла осигуровките, а 3 месеца ще са на минимална заплата, защото си била в болничен. На мен така ми го обясни бившото ни ТРЗ. Тези, които някакъв период са получавали обезщетения за безработица също, за съответния период трябва да си смятат на минимална заплата осигуровките. Това пък направо ми излиза така в сайта на НОИ. Гадничко е. Аз бях доста втрещена, защото обезщетението ми за безработица беше много високо, а накрая се оказа, че то нямало общо с осигуровките за съответния период Crazy
Оле, ужас и аз явно съм си правила сметката погрешно като теб, добре че ми каза, довечера ще го обсъдя със съпруга ми. Принципно аз близо 3г съм в една и съща фирма, болнични съм ползвала рядко за по 2-3 дни. Сега мисля, че около 2 месеца преди да трябва да излеза в майчинство 45 дни преди термина да ползвам пак болничен, който да е непрекъснат, но.....ще трябва да се изчисли колко ще получавам като парички, че ние ще сме с ипотечен кредит и при нас е важно всяко левче  Confused. Благодаря ти за отговора.

# 233
Така е SunFlowerLady. Имам познати, на които въпреки ниския риск им се роди болничко детенцето. Малката е на 4 вече и е страхотно хлапе, но е болна. Бяха в невероятен шок, както можете да си представите. И това е заради грешно измерване, според мен.

Pepilota, при мен нещата стоят по по-различен начин. Аз си плащам осигуровките, защото не успях да си намеря "редовна" работа преди да забременея. Както и да ги смятам, тези 3 месеца ми дават разлика от 50 лева на месец в майчинския, което е доста по-малко от това, което ще спестя от осигуровките за 3 месеца (като си в болничен не внасяш социални, а само здравни). С ММ решихме, че не си заслужава да давам пари, които после даже няма да успеят да се възвърнат. Така че, днес ще ходя за болничен Simple Smile

# 234
При мен трябва да си направя добре сметката, защото вноските за банката няма да са малки и докато съм в майчинство да не виждаме трудност. Затова трябва да изчисля каква е разликата във сумата и дали си заслужава да изтърпя още един два месеца на работа или да се чупя от април.Мен ме осугуряват на добра сума и силно разчитам на майчинството да е очакваното от мен. Все още не сме купили нищо за малкото човече, нямам време да гледам, а и не сме се нанесли в  новото жилище, така че при мен нещата са като скачени съдове. Laughing Добре че ви има, за да съм в течение за някой неща  Joy Хубав ден от мен!

# 235
Пепилота, ако се усигуряваш върху реалният си доход, няма никакво значение колко месеца ще си болнични преди раждането. С нищо не се променя сумата за майчински после, най-много някакви стотинки за преизчисление да е разликата. Ако си стояла на борсата няколко месеца или си била без работа, тогава има значение. Прочетете закона или влезте в Счетоводство Майчинство, там 100 пъти е обяснено едно и също - ако нямаш прекъсвания в трудовия договор и се осигуряваш на реалната си заплата, то тогава болничния /независимо от срока си/ не променя сумата за майчински. Успех! Simple Smile

# 236
Това за болничния, че ти го смятат на минимална заплата не е вярно. Смята ти се дохода, който си получавала реално.

# 237
Пепилота, ако се усигуряваш върху реалният си доход, няма никакво значение колко месеца ще си болнични преди раждането. С нищо не се променя сумата за майчински после, най-много някакви стотинки за преизчисление да е разликата. Ако си стояла на борсата няколко месеца или си била без работа, тогава има значение. Прочетете закона или влезте в Счетоводство Майчинство, там 100 пъти е обяснено едно и също - ако нямаш прекъсвания в трудовия договор и се осигуряваш на реалната си заплата, то тогава болничния /независимо от срока си/ не променя сумата за майчински. Успех! Simple Smile

Нямам прекъсване и ме осигуряват върху реалния ми доход, Благодаря много за разяснението newsm51

# 238
Kira, имам въпрос към теб. Как си плащаш осигоровките, всъщност като каква се регистрираш? На мен договорът ми е срочен, по заместване съм, и ще бъде прекратен на 1 ноември. Тогава ще изтече и сегашното ми майчинство.

# 239
Здравейте, радост голяма от днес съм в болнични и е страхотно да се поизлежаваш сутрин, а не да бързаш.
Вчера бях на ФМ и всичко е наред, потвърди се момиче и много съм щастлива.
Относно майчинството, тъй като и аз имам огромен заем си проверявах и найстина, ако някой се осигурява на реален доход - няма значение дали си в болничен или не в този случай взимаш 80% от заплатата, а след раждането 90%. Така, че не се мъчете излишно.
От мен това засега отивам да се излежавам!!!!!    Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт