Отговори
# 240
За осигуровките. Ако те осигуряват на реалната заплата и нямаш допълнителни бонуси и т.н., няма значение, че ще излезеш в болнични. Размерът на обезщетението ще се изчисли на база размера на възнаграждението, върху което ти е болничният. Ако заплатата ти варира в зависимост реално отработено време или те осигуряват и върху бонусите, тогава ще се отрази с разликата от тази сума, в случай, че излизаш за по малко в болнични, после се връщаш на работа и т.н.

В сайта на НОИ има приложение за изчисляване на прогнозния размер на майчинството. Според мен работи доста добре, сметна ми каквото и аз бях сметнала с разлика от някакви стотинки. Peace

Аз си признавам, че несправедливо обвиних НОИ, че са ми превели само за два дни. Embarassed Т.е. толкова са ми превели, но само защото първите три дни ми ги е превел работодателят. Така че, май всичко е ок.

Отчет: Моят преглед в края на 23 г.с. мина чудесно. Бебка е 550 гр., в норма, всичко й е наред. Док се смя с глас, като й казах, че се опитвам да я слушам със стетоскоп. Каза и че все още бебчето е мъничко и да не се притеснявам, ако в някои дни не е така силно риткането. Но движения трябва да има.
Намали ми магнезия на 2х1 и почвам с Ферофолгама (за хемоглобина) 2х1, като в края на месеца ще правим допълнителни изследвания. Назначи ми и някакви "чернодробни", защото много се оплаках от сърбежите по корема и кръста. Каза, че най-вероятно е от разтягането, но за всеки случай ще изследваме функцията на черния дроб. Thinking
Кристалин, миналия път Б12 най-вероятно ми е бил много надолу, защото тогава бях вегетарианка от години. Пък той основно с месото се набавя.

# 241
Kira, имам въпрос към теб. Как си плащаш осигоровките, всъщност като каква се регистрираш? На мен договорът ми е срочен, по заместване съм, и ще бъде прекратен на 1 ноември. Тогава ще изтече и сегашното ми майчинство.

Аз съм назначена на трудов договор във фирмата на един познат. Уговорихме се да ме назначи на висока заплата, и да ми внася големи осигуровки, а аз да му давам парите за тях. Не би трябвало да има значение това, че ти е срочен договора, освен ако не е граждански. Тогава май трябва да си регистрирана като самоосигуряващо се лице. Но по тази тема специално съм много боса. В тази тема има доста по-компетентни от мен Simple Smile http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=832611.msg30346749#msg30346749

# 242
  • София
Добър ден и от мен,тази сутрин след като си заведох малкия на ясла почна доста неприятно да ме срязва ниско долу само в ляво и до сега съм лежала,много гадна остра ,но търпима болка ,някоя има ли подобни. До колкото разбрах може би е притиснат нерв или пък орган,но не иска да ми мине като друг път, вече няколко часа през известен период от време ме прерязва после спира,после пак и така Sad пих но-шпа и Магнерич и това е, ама да ви питам и вас, доки само ми вдигна дозата на магнезия и каза, че ако не ми мине ще ме приема в болница #Crazy,а аз няма на кого да си оставя по-голямото бебе,нямам никакви роднини в София,а и те няма как да дойдат за момента,та малко в чудо се виждам.
За болничните вече са писали, но и аз да потвърдя няма такова нещо че се взима минималната заплата( това е само ако сте били безработни в даден месец или пък на борсата в месеците който влизат за да се изчисли майчинството,общо 24 месеца назад от месеца на излизане в 45 дневния болничен),взима се точно брутния доход върху който ви е изчислено обещететението за болнични,а не самата сума която сте получили като болничен. Ако брутния доход ви е хубав и сте го получавали за дълъг период един и същ,демек сте работили на едно и също място с хубава заплата ,няма да имате никаква разлика в майчинството,дори при мен с предната бременност получих по-високо майчинство заради болничните от колкото ,ако бях ходила на работа Simple Smile. Сега ще взема почти същите пари като предния път без изобщо да съм се връщала на работа след като ми изтече предното майчинство,първо бях в платен отпуск ,после в болнични.
Кира щом си назначена на трудов договор вмомента в тези месеци които ще ти влязат в 24те месеца преди 45 дневния болничен вече( по майчинство) ,при изчисляване на майчинството ще ти се вземе предвид дохода от точно тези осигуровки за които плащаш сега,а за останалите месеци,ако си била безработна или на борса,ще се смята минималната работна заплата за страната и от общото средно дневно  ще получаваш 90 процента.,като към момента на излизане в 45 дневния трябва да си все още назначена на работа и да имаш общо стаж 12месеца за целия живот независимо кога е натрупан( не е задължително да е поредни месеци или пък непосредствено преди болничния).
Изивинявам се за дългия пост но се опитвам да помогна с каквото мога,ако не на теб на всички други че и аз имах доста разправии и четене на кодекса на труда за тези работи още с предната бременност.

# 243
Добър ден и от мен,тази сутрин след като си заведох малкия на ясла почна доста неприятно да ме срязва ниско долу само в ляво и до сега съм лежала,много гадна остра ,но търпима болка ,някоя има ли подобни. До колкото разбрах може би е притиснат нерв или пък орган,но не иска да ми мине като друг път, вече няколко часа през известен период от време ме прерязва после спира,после пак и така .
Мишолина, стига да си сигурна, че това не са контракции - не се притеснявай. Преди време аз имах същата болка както описваш, само че в ляво и винаги на едно и също място. Док. каза, че бебето притиска някакъв нерв. Аз бях убедена, че не са контракции, защото от рано усещах контракциите все около пъпа, а тази болка беше много ниско. Направо ми се плачеше, защото не стига че съм с контракции, пък и тази болка с нерва... Така както започна да ме боли ненадейно, така след 7-10 дни болката изчезна от само себе си и не се е появявала повече. Освен магнезий друго не съм пила тогава и от време на време но шпа, когато вече не се търпи.
Стискам палци скоро и при теб да изчезне тази болка  Peace

# 244
Здравейте момичета кокичета  Hug не се ядосвайте ние живеем в прекрасна държава която гледа как да ни прецака    bouquet
Аз бях голям курназ с тия контракции ма вчера докато си лежах като почнаха през около 10 мин за около час  Shocked викам това не е хубаво никак даже и тъкмо щях да викам моя мъж и те спряха сутринта пак имах но не бяха толкова болезнени. вчера обаче пропуснах ходенето до wc хапнах активиа после 2 кивита и майонеза си хапнах и си помислих че може и да съм прекалила с тези продукти и затова така да се е случило. ще видя как ще съм днес но другата седмица ще спомена на АГ за моите болежки да видим какво ще каже

# 245
Здравейте! Има ли някоя мама, която да е запозната с това , как след като малкото порастне живот и здраве и стане на 2 ,Жената нали трябва да се върне на работа.Но тя е натрупала за 2 години ,около 40 дни платен отпуск.Те длъжни ли са ти дадат отпуската??И другото което не ми е ясно , как някой майки като минат 2 години и повече не се връщат на старата си работа , а направо напускат без предизвестие??? newsm78 newsm78 newsm78.Да ви се оплача днес се сабудих с голяма болка в ребрата в дясната си страна.Когато станах и седнах всичко се нормализира.На какво може да се дължи че чак до ребрата стигна болката??? newsm78 Но после като се назакусихме малката порита и аз много се успокойх Simple Smile

# 246
Здравейте! Има ли някоя мама, която да е запозната с това , как след като малкото порастне живот и здраве и стане на 2 ,Жената нали трябва да се върне на работа.Но тя е натрупала за 2 години ,около 40 дни платен отпуск.Те длъжни ли са ти дадат отпуската??И другото което не ми е ясно , как някой майки като минат 2 години и повече не се връщат на старата си работа , а направо напускат без предизвестие??? newsm78 newsm78 newsm78.Да ви се оплача днес се сабудих с голяма болка в ребрата в дясната си страна.Когато станах и седнах всичко се нормализира.На какво може да се дължи че чак до ребрата стигна болката??? newsm78 Но после като се назакусихме малката порита и аз много се успокойх Simple Smile

имаш право да си вземеш тези 40 дни платен отпуск или да поискаш да ти се изплатят другото на което имаш право е да излезеш 6 м неплатен отпуск които не могат да ти откажат. а за напускането от работа нямат право да те уволняват до навършване на 3 години на детето защото си под закрила на майката и затова те принуждават да подпишеш че ти сама напускаш. това е ако работодателя ти е боклук ако е свестен и е доволен как си работила преди това ще си те върне на работа 

# 247
Някой може ли да ми помогне, с това как мога да си сложа и аз картинка на профила?Трябва да си изтегля нещо от нета и после да я кача или самия сайт ти дава вариянти от който да си избереш? Embarassed Embarassed Embarassed Знам че много питам, съжалявам  Embarassed Embarassed Embarassed

# 248
stefyyyy - Благодаря ти за отговора , Но не че той няма да иска да ме върне на работа, аз самата нейскам да се връщам там.И поради това че аз няма да искам да се върна ще трябва ли да му плащам някаква глоба, че повече не съм се явила на работа? newsm78 Или ще се разделим мирно и кротко, без да иска от мен предизвестие (т.е да ходя  1 месец преди да ме освободи)?Например аз съм си намерила работа на друго място и искам да почна на другото това проблем ли ще е за старото ми място?Няма как да ходя и на двете работи  newsm78

# 249
stefyyyy - Благодаря ти за отговора , Но не че той няма да иска да ме върне на работа, аз самата нейскам да се връщам там.И поради това че аз няма да искам да се върна ще трябва ли да му плащам някаква глоба, че повече не съм се явила на работа? newsm78 Или ще се разделим мирно и кротко, без да иска от мен предизвестие (т.е да ходя  1 месец преди да ме освободи)?Например аз съм си намерила работа на друго място и искам да почна на другото това проблем ли ще е за старото ми място?Няма как да ходя и на двете работи  newsm78

никакви глоби няма да плащаш но ти така или иначе трябва да отидеш и да подадеш молба че напускаш а не просто да не се явиш на работа . там трябва да ти обработят документи трудовата книжка и т.н.  говорим за след като ти изтече майчинството не за в момента нали така

# 250
Edelvaiss, попринцип има 2 варианта за напускане на работа - с предизвестие и по взаимно съгласие (веднага). По два различни члена от закона са и е важно в молбата за напускане и в заповедта за освобождаване да се напише правилният. Ама до тогава може да променят нещо в закона (няколко пъти).

За болничните - толкова се ошашках, че започнах да звъня на НОИ. Е да, ама цяла сутрин не мога да се свържа, защото "нямат свободни оператори". Накрая се ядосах и отидох на място. Ами, прави сте - не се смята периода с болничен на минимална заплата. Смята си се на редовната, на която са внасяни осигуровките. Минах и през доки да ми напише болничен. Те пък са с някаква странна система и утре трябва да отида да си го взема ooooh! И като го взема ще го нося на счетоводителката да ми го придвижва Tired Голяма каша

Вчера забравих да се похваля - сдобих се с помпа за кърма на Avent. Набарах една мацка, която ги внася от Англия и ги продава тук на половин цена, така че е чисто новичка и само за 45 лева Mr. Green

# 251
Момичета,аз си намерих фирма. Въпроса ми е през тези 2 месеца който ще се самоосигурявам на 400 лв като сервитьорка колко пари ще трябва да внасям за осигуровки.

# 252
Мисля, че са около 40% осигуровките, ама не знам точно колко. На мен счетоводителката на фирмата ми сметна сумата за първия месец и каза, че за следващите пак ще ми ги смята, защото и болничните се отразяват.

# 253
stefyyyy - Не не става дума за сега . Но с една дума аз кога мога да я подам тази молба,след като ми мине платения отпуск ли или преди да изтече отпуската ми ,трябва да съм я подала тази молба.Според това което разбирам дето ми казваш ,според твойте думи трябва да се явя на работа да работя, а не можели направо да отида да си взема документите .Съжалявам но нещо немога да разбера, моляте не ми се сърди не ми е много ясно  Embarassed даже никак. Embarassed С една дума и аз незнам как да си задам въпроса , отивам подавам молбата ,ама докато чакам да изтече трябва да ходя на работа ли? newsm78 newsm78 newsm78.Неможе ли просто да си я пусна , да изчакам да ми оправят документите и да почна на другата работа??А колко време ще ми оправят документите??Аз задължена ли съм да ходя докато ми оправят документите  Sad Sad Sad

# 254
Kira : Добре ,аз ще напусна веднага ,ама те няма ли да искат нещо от мен да ме глобят ?И как така можеш да напуснеш веднага ,немога да разбера ?

Общи условия

Активация на акаунт