(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 69 221
  • 752
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря за темата, Стелт!
И понеже новата тема съвпада и с новата година в градините, ви пожелавам СПОРНА, СЛЪНЧЕВА И ПЛОДОРОДНА ГОДИНА!!!
БОГАТ БЕРЕКЕТ!!!

# 16
# 17
  • Пазете Гор
Съклет ме хвана с тоя сняг. Трябва праз да посея, целина. Благодаря за темата, Стелт. Някой ден трябва да приготвя албум с красиви снимки от градината ми, към която толкова любезно има линк.

И аз залагам, че морковите ще станат в съд. Засега най-успешно в съд са се представяли краставици, не зле още и пиперки. Горе-долу: домати. Биват марули, патладжан, босилек.

# 18
и моето годжи бери е в саксия, въпреки че е високо 2м. напролет трябва ли да го засадя в градината? зимата как ще му се отрази?

Моето е дребно, но ще го засаждам навън, нека само се постопли и стане приятно за работа. Понеже не познавам добре подобни храсти, си купих. И аронията ми се разлиства в саксия. А другата, която насадихме по-миналата есен, имаше много малко листа. Тази сега е мъничка, ама цялата е в пъпки. Пу-пу! Интересно ми е да садя разни нови дръвчета и храсти. Доста нови овошки имаме, но не всички оцеляха, та ще садим пак, докато има за смяна, също докато има къде. Simple Smile

# 19
   Купих семе за чери. Някой гледал ли е на балкон или в градинка?

# 20
Не ме бива с разсадите и това си е.
Едно мижаво зеленце расте от сума време, да видим. От слатките ни една не порасна, нямам идея защо. Миналата година беше същото.
Но пък каквото ръсна в градината се получава, та не се оплаквам много.
Предстоят чушките и доматите - да видим там как ще се справя. Голям проблем е липсата на място и светлина. Всъщност-  основен проблем.
Бих ги правила в градината, под найлон, както правят доста хора - нагъстичко и после разсаждат направо на постоянносто място. Стават силни, калени. Но в двора не става - прекалено е сенчесто, а градината е далеч...

# 21
На мен морковите в градината не ми се получават... Почвата е по-сбита и стават малки, дълго време ги чакам, нещо ги яде... На път съм да опитам да ги сея в някакви съдове, по-песъклива почва да им сложа... Само да измисля съдовете и почвам...  Laughing

Защо не опиташ в т.нар. "високи лехи". Като си подготвиш лехата, в нея можеш да сложиш песъчлива почва. А отдолу на лехата мрежа, през която не могат да проникват вредители. Ето ти едно немско клипче в ютюб, където дори без да разбираш езика, можеш да видиш нагледно как се прави. Аз също смятам тази пролет да си изградя поне една такава леха. Немците препоръчват за начало размери 1х2 метра. Те дори имат готови сглобяеми конструкции, но аз смятам да направя моите от стари тухли и/или от стари дъски, които ни останаха след като съборихме няколко стопански постройки в двора.

https://www.youtube.com/watch?v=HTT-GyVeGLo

Има много инфо в нета за това как да се направят такива лехи.
https://www.google.bg/search?q=Hochbeet&espv=2&biw=1280& … CB4QsAQ&dpr=1

Тук има инфо на български. Обаче начина на правене на тези лехи се различава от този, описан от немците. Вероятно поради факта, че нашата почва е доста различна от тяхната, която често е мочурлива и бедна на хумус. Не съм специалист, чак като опитам това лято ще мога да дам отзиви.
http://www.zemianazaem.com/archives/321

# 22
   Купих семе за чери. Някой гледал ли е на балкон или в градинка?

аз преди 6-7год. бях купила семе чери от Практикер и на пълен майтап то беше по скоро с детето да си поиграем на градинари Wink напълнихме до половината пръст в един от 8л. бидони /бутилки за вода.
и ръснахме семената ..... това февруари през Юли имахме пораснал един стрък голям около 60см и над 25чери доматчета държахме го на прозореца. от външната страна

# 23
  • софия
баща ми си е посадил шам фъстък на двора, но е забравил да пита има ли мъжки и женски растения. знаете ли как се опрашва?

# 24
Давайте идея какво да правя с манголд-а. Това нещо е бетер от троскот.

# 25
  • на пъпа на Златията
Как се казваше оная руската мотичка за тесане??
Бушката , ако семената се задържат и трудно растат има няколко причини.
1 --купените семена трудно никнат, или семената са стари.Задържат се при никненето и не никнат дружно..
2. - Когато се сеят по рядко , отгоре пръстта ги задържа. Ако се сеят на гъсто си помагат да повдигнат пръстта. Затова отгоре слагайте 70 процента чиста тор и 30процента от тая дето е отдолу , 50 на 50 пръст и тор.
Аз не мога да се оправя само с тор отгоре , защото е лека и при поливане семената излизат от горе.
3. недостатъчна топлина. Трябва им поне 30 градуса за първата седмица.
4. Ако ги сееш много на дълбоко. 

# 26

Може би това е причината при мен. Благодаря ти!
Предполагам, че след седмици седене в почвата - едва ли ще покълнат вече, дори да ги преместя на топло?
Не знам дали ще правя още опити или ще чакам и ще ги сея направо в градината.

# 27
Момичета,записвам е и аз при вас.Ще следя с интерес темичката.АЗ смятам да отглеждам био зеленчуци и подправки на високи лехи,ще видим дали ще се получи Rolling Eyes

# 28
Момичета,записвам е и аз при вас.Ще следя с интерес темичката.АЗ смятам да отглеждам био зеленчуци и подправки на високи лехи,ще видим дали ще се получи Rolling Eyes

Ще чакам с нетърпение да споделяш опита си!Аз съм фен и ползвател на високи лехи,но има много хляб да ям още! Laughing                                                                                                                                           

Може би това е причината при мен. Благодаря ти!                                                                                                 
Предполагам, че след седмици седене в почвата - едва ли ще покълнат вече, дори да ги преместя на топло?
Не знам дали ще правя още опити или ще чакам и ще ги сея направо в градината.
   Имам проблем и аз!Не искат да ми никнат никои тиквички.Температурата в помещението е постоянно 23градуса,а когато има слънце и по висока!Толкова ли е студено?Краставиците обаче поникнаха!

Последна редакция: пт, 13 мар 2015, 22:24 от reni7377

# 29
Рорик, питаш за руската мотика-дали не е ПЛОСКОРЕЗ?От името и предназначението-да обработва само най горния слой на почвата!

Общи условия

Активация на акаунт