MasterChef България, Тема 2

• 52 304
  • 734
  •   1
Отговори
# 255
...
Поширането не е във вряща течност, а на температура между 60 и 80 градуса.

Яйцата по Панагюрски поширани ли се правят, т.е. без водата да е завряла?  
Във вряща вода. Peace

# 256
...

Ето тази рецепта е интересна, но пише, че водата трябва да заври. Бразилката май вчера приготви нещо подобно.

# 257
...

При тях трябва да заври. Поне по технология са така.

Сьомга и език става уникални като се пошират. Също и диво месо.

# 258
  • София
Сигурна съм, че ястието на жената от Малайзия няма нищо общо на вкус с това което сте яли като деца.  Така като се готви при нас лещата било яхния или на супа не я хапвам, но в индийски ресторант я ям  със скоростта на светлината. В един непретенциозен корейски ресторант веднъж си поръчах кълцано телешко с някакъв червен сос и бял ориз, ако не ме беше срам щях да си оближа чинията. Подправките при тях са много различни и вкуса на ястието е съвсем друг.
Разликата е само в подправките.Лично аз не обичам какафония от подправки.Всеки с вкуса си.Имам силно обоняние и сигурно там, където слагат много подправки, ще си остана гладна, не защото не е вкусно, а заради миризмите.

# 259
Аз също за първи път чух снощи за поширано яйце. Нито баба ми, нито майка ми са ми правили "шакшук", но ще накарам  майка ми да направи такова, сигурно знае за какво става въпрос.  Peace

# 260
  • На земята, която е всъщност звезда.
...Яйцата по Панагюрски поширани ли се правят, т.е. без водата да е завряла?  

При тях трябва да заври. Поне по технология са така.

Сьомга и език става уникални като се пошират. Също и диво месо.

Hug Благодаря. И аз ги правя в завряла вода, но сега с това поширане се усъмних дали не съм грешала.

Поширано месо/сьомга не съм правила, но го слагам в списъка за следващите ми кулинарни проби.

Последна редакция: чт, 12 мар 2015, 13:54 от Вселена

# 261
  • София
...

Ето тази рецепта е интересна, но пише, че водата трябва да заври. Бразилката май вчера приготви нещо подобно.

Ммм, много добре изглежда тази рецепта.

Аз пък никога не съм яла яйца с доматен сос, нито пък се приготвя таков анещо в нашия край. Но съм сигурна, че виетнамката приготви нещо много различно на вкус от едно традиционно българско ядене. Аз обичам различните подправки и нетрадиционните вкусове (в смисъл разлини от тези, на които сме си свикнали в България).

И колко време се пошира месото и сьомгата? След това обработва ли се допълнително?

# 262
  • София

Яйцата на миналите първи напред.

# 263
Кипваш вода с подправки по избор и малко оцет, когато кипне я изтегляш от котлона и слагаш вътре сьомгата или месото. Оставаш го да престой вътре 15-20 минути (най-добре покрито с фолио ) и готово. .

# 264
На мен друго ми направи впечатление. момчето от Бургас което учи в готварско училище отпадна на рязането на лука. Това би трябвало да е основна техника която се учи още в началните класове.

Не. В първи курс изобщо няма никаква практика, само теория. Започва се от химичен състав, цяла година почти само формули. Във втори курс започва практика, но е много малко. Даже мисля, че само втория срок. Започва се с бульони, после сосове. Не знам точно къде и кога е лука, но и никой няма да отдели време и средства да се реже лук всеки ден с часове, за да се научи. Поне в България е така, освен ако няма някаква промяна, но едва ли.

# 265
Това не са ли ястията на тези,които останаха накрая?Третата снимка е ястието на Силви.

На другите ги няма.

# 266
  • На земята, която е всъщност звезда.
Аз пак да питам като неразбрала: защо в рецептата на Йоли за поширани яйца пише водата да заври, след като навсякъде в нета за поширане е уточнено вода 70-80 градуса без водата да завира? newsm78

# 267
На мен друго ми направи впечатление. момчето от Бургас което учи в готварско училище отпадна на рязането на лука. Това би трябвало да е основна техника която се учи още в началните класове.

Не. В първи курс изобщо няма никаква практика, само теория. Започва се от химичен състав, цяла година почти само формули. Във втори курс започва практика, но е много малко. Даже мисля, че само втория срок. Започва се с бульони, после сосове. Не знам точно къде и кога е лука, но и никой няма да отдели време и средства да се реже лук всеки ден с часове, за да се научи. Поне в България е така, освен ако няма някаква промяна, но едва ли.
Има отделно практика и теория. Формулите и химията са по теорията, а на практиката всяка седмица се учи ново нещо. Доколкпото помня се почваше с плодове и зеленчуци, минава се през различните видове меса и обработката им и след това се учи технология на тесто и десерти. НО никой не им обяснява как точно да режат, което е голяма глупост, понеже това си е важно.

# 268
  • София

Такива съм правила на внука.Видях ги по една испанска телевизия.Някои не ги стегнах добре, та останаха отворени.Красиви стават, но са си варени яйца.

Скрит текст:

# 269
Аз пак да питам като неразбрала: защо в рецептата на Йоли за поширани яйца пише водата да заври, след като навсякъде в нета за поширане е уточнено вода 70-80 градуса без водата да завира? newsm78
И аз това се чудя.

Общи условия

Активация на акаунт