КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

• 54 562
  • 734
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Вчера и аз се пробвах с направата на козунак. Няколко пъти досега съм опитвала, но не ставаше нищо.
Този път имаше по-приличен вид, колегите го харесаха и ще се изяде, но аз не съм съвсем доволна.
Най-вече ги няма конците, които се опитвам да постигна. Явно ще се налага още месене.
Другото което отчетох като грешка е че след втасването във фурната, докато го премеся и сплета съвсем изстина, защото вкъщи беше по-хладно, тъй като сме спрели климатиците. Със самото сплитане също се поизложих.
Последният ми проблем беше изваждането на козунака от тавата за да изстине. Макар да бях омазнила тавата се оказа почти невъзможна мисия, при което се наложи да го посмачкам и обръщам наопаки, за да го измъкна  Simple Smile
Надявам се следващият опит да е по-успешен, снимки нямам тъй като децата го нападнаха сутринта, защото вчера помагаха в началото и проявиха желание да опитат произведението си.

# 136
  • Sofia
Айла, ползвай хартия за пече тогава, няма да е проблем изваждането. Simple Smile
И като правиш козунак, пусни малко климатка.  Вжаното е да няма течение и да не големи температурни разлики.  Аз не държа да ми е особенно топло помещението, а да не ми задвижват домашните въздуха около тестото.  Laughing
Месенето е докато започне да образува мехурчета тесто, ако месиш с прихлупване (точно на въздуха Simple Smile ) става за около 20ина мин.
Важното е да не се отказваш, все ще му хванеш цаката.  Grinning

# 137
  • Балчик
И аз силно препоръчвам хартията за печене. Няма нужда да се измъчвате взаимно с козунака при ваденето. Peace
А ако по някаква причина не искаш да ползваш хартия, то тогава ползвай за намазването не олио,а краве масло или св. мас. Когато мазнината е твърда се задържа в по-голямо количество, не се стича и не позволява залепване. и като извадиш козунака слагай за няколко минути тавичката върху мокра кърпа. Така правих преди да ползвам хартията, правя и когато пека кекс във форма, където не става да се ползва хартия.

# 138
  • София
Много благодаря за отговорите и съветите.
Morena при мен си имаше голяма температурна разлика, тъй като втасваше във фурната на 40 градуса, а навън сигурно е било и под 20 градуса.
Ще пробвам следващият път с повече месене и с прихлупване Simple Smile
Джемма нямам проблеми с хартията за печене просто не очаквах, че ще е проблем липсата и. По ъгълчетата не се ли смачква като е в по-висока тавичка?
Важното е че се изяде и май само аз не го харесах напълно, защото знам какво търся и искам, но не го постигам все още.
Уикенда ще тренирам отново  Simple Smile

# 139
  • Sofia
... нямам проблеми с хартията за печене просто не очаквах, че ще е проблем липсата и. По ъгълчетата не се ли смачква като е в по-висока тавичка?
Козунакът ли? Тестото си се намества, справя се с хартията.  Grinning

Иначе аз последния път пекох в плитка тава козунка. Simple Smile Като тази.

# 140
  • Балчик
Ако ти се играе, може да изрежеш дъно и лента за стените. Аз не го правя ето примерно какво се получава:

Скрит текст:

# 141
Джема, този козунак по коя рецепта е?  chef

# 142
  • Балчик
Кой от всички, те са три различни? Laughing Първият е традиционния, вторият е със закваската, третият е с картофи.

https://www.youtube.com/watch?v=GU0-A5r7jOg

Последна редакция: чт, 19 мар 2015, 18:07 от Джемма

# 143
1 вият и 2ият, мерси   bouquet . Ще пробвам с традиционният като за начало и кифличките, ако се получат за Великден ще се пробвам с нещо по завъртяно  Wink  Как хубаво са бухнали, свалила съм си и съветите ти за начинаещи, дерзая сега да се върне мъжото и да ме освободи от малката помощничка, че да мога да се позавъртя за козунаците в кухнята  Laughing Wink

# 144
  • София
..................
Последният ми проблем беше изваждането на козунака от тавата за да изстине. Макар да бях омазнила тавата се оказа почти невъзможна мисия, при което се наложи да го посмачкам и обръщам наопаки, за да го измъкна  Simple Smile
Надявам се следващият опит да е по-успешен, снимки нямам тъй като децата го нападнаха сутринта, защото вчера помагаха в началото и проявиха желание да опитат произведението си.
Ще си разреша и аз да ти дам съвет, за да не ти залепят козунаците. Първо, не е добре намаслена формата ти, можеш да го правиш с четката и да намажеш много добре с течно масло, или друга мазнина,  примерно. Второ, по-горе бях показала един спрей за намасляване на съдовете при печене, при който няма начин нещо да залепва, няма. Трето, когато вече са ти говори и ги извадиш от фурната ги обърни с дъното нагоре, похлупи ги и ги остави докато се охладят. Те, козунаците сами ще си паднат от формите.  Peace

# 145
аз не бих обърнал козунака нагоре с краката. може да се смачка както е горещ и бухнал. ако тестото е достатъчно омаслено (а то е) не би трябвало да залепва. може би захарта да е повечко и поради това да залепва. моите тавички са от китайско тенеке  и не съм имал проблем със залепването. пробвайте мазнината да ви е комбинирана - течна + твърда.  олио + мас/масло

# 146
  • София
аз не бих обърнал козунака нагоре с краката. може да се смачка както е горещ и бухнал. ....................
Това не е моя идея, а на една известна и много добра майсторка на сладкиши. Аз само чета, препредавам и  споделям. Виждал си ми козунаците , имам удоволствието да са на първа страница, и изобщо не са смачкани.  Peace Peace Peace Peace

# 147
аз не казвам нищо лошо против тази идея. просто изказах свое мнение.
ако се остави козунака в съда , в който се е пекъл без да се обръща, за 10-на мин  той ще се овлажни и пак би трябвало да излезне.

# 148
Благодаря за идеите, ще ги спазя точно, аз винаги обилно намаслявам, но има случаи, в които и при мен е залепнало здраво. Ще слагам и хартия, не знаех, че при козунаците може .

Марчева Hug, вчера специално ходих в магазинчето и хоп изненада, спрея го нямааа, свършил, но чакаха да докарат  Peace

Купих си шоколад обаче Peace

# 149
  • София
...................

Марчева Hug, вчера специално ходих в магазинчето и хоп изненада, спрея го нямааа, свършил, но чакаха да докарат  Peace

Купих си шоколад обаче Peace
Ха, имаше толкова много, кога е свършил?? Шоколад нямаше последния път, а сега има.  Simple Smile Ще отида тези дни, много ти благодаря.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт