КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

• 54 572
  • 734
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Eто и снимки, дегустацията ще е утре, когато станат децата  Simple Smile.
Заложих на същата рецепта както преди 2 дни, единствено този път опекох два по-малки козунака, вместо един голям. Децата категорично не искаха нищо да има нито вътре, нито отгоре освен захар. Затова големият е за тях без нищо, а в другият този път сложих стафиди, малко шоколад на единият фитил и отгоре бадеми.
С хартията беше стрешно лесно изваждането им този път, но пък успях да счупя една чаша, която се пръсна на плочките в цялата кухня и хол  Blush

# 166
  • София
.......................
С хартията беше стрешно лесно изваждането им този път, но пък успях да счупя една чаша, която се пръсна на плочките в цялата кухня и хол  Blush
Чудесни козунаци си спретнала, но нямаш ли кейкови форми за да си останат повече във форма, мааалко са се разля ти.
Счупена чаша =късмет. Simple Smile

# 167
  • Sofia
Добре изглеждат, Aila, не става ясно имат ли височина. Подкрепям поста на Марчето. Трябва да расте повече на височина оформеното тесто. И ако е повече меко, по-трудно се запазва формата.

Аз заредих тесто в хладилника, на 7 градуса. Да видим как ще е утре сутрин по някое време. Много рано няма да мога да отлепя.

# 168
Morena, за първи път ли оставяш тесто за козунаци в хладилника,или имаш опит?Решила съм по-късно вечерта и аз да меся и сложа в хладилник,за неделя сутринта към 07.30 да пека. Досега не съм го правила,ще видя какъв ще е резултата.

# 169
  • Sofia
IKAFETO, да, за първи път оставям козуначено тесто в хладилника. Отдавня се каня, пък все не съм, но вече ще.   Grinning  По- ми е удобно така, понеже не съм от ранобудните и все към късня следобяд са ми готови, ако започвам сутрин някъде. Този вариант ми е удачен единствено за Великден, когато ги ядем на следващия ден.
Та значи... беше втасало двойно за времето от 24.30ч до 8.00ч. на 7 градуса. Съотвено може и на по топло да е.  Simple Smile
После го оставих на стайна Т да се отпусне и да втаса още.  Сега се пече, махнах му стената на тортената форма, когато сложих във фурната. Външния му вид не ме удовлетворява съвсем разбира се, ама следващият път.  Laughing  Пък и той най-вече мен ме вълнува...  Wink

# 170
Благодаря ти ,довечера и аз ще пробвам.Утре ще споделя.

# 171
Външния му вид не ме удовлетворява съвсем разбира се, ама следващият път.  Laughing  Пък и той най-вече мен ме вълнува...  Wink

Изяде ли се  Laughing Laughing Laughing
Направо сплетен в тавата ли го сложи в хладилника или на тесто? Прави ли му първо втасване? И изобщо малко повече информация ако може  Embarassed

# 172
  • Sofia
Оо не, Мимс, мъжете ми (мъжът и синковецът) са на работа, иначе... Crazy
Та...
Нали снощи замесих тестото и през нощта втасва в хладилника, беше се увличило двойно за времето от 24.30ч до 8.00ч. на 7 градуса. Извадих от хладилника и го оставих на стайна Т да се отпусне и да втаса още - тройно се увеличи. Тогава оплетох и оставих да втасва в тортена форма. Преди да сложа да се пече намазах, поръсих и откопчах стената, махнах я и сложих във фурната само с дъното. Така пекох и се вижда - няма стени. Simple Smile  Пекох 5 мин. на 200 Гр. и после на 155 (нещо конвекторът ми прави номера, та съм без него).
Относно  вкус и структура няма какво да се желае. Този път намалих мазнината и повече ми харесва така. 
Козунакът е със 600-650г брашно.  Те това е:

# 173
  • на 13-я етаж
Аз също онзи ден по нощите месих козунак.Към 23.30 беше вече сплетен в тавичката , но много мисе приспа и реших ,че сега е момента да си направя експеримент , като го сложа в хладилника за през ноща.Сутрнта към 7.30 го извадих на стайна температура за малко/беше втасал много добре през ноща/Оставих го докато си загрея фурната ,защото нямах време да го чакам.За моя изненада крайният резултат беше много , много добър

# 174
  • Балчик
Дрождите не спират, а само забавят дейността си на ниска температура. Вместо да втасва 3 часа на топло, втасва 8-9 в хладилник. Затова резултатите са същите.

# 175
не само това.  самата консистенция на тестото става по-хубава, тестото по-добре се овлажнява... за това хляб/козунак със забавено втасване се получава по-убав.  Laughing
това е мое мнение

# 176
Плетени ли ги оставате да втасат/т.е втасват веднъж/ в хладилника или слагате тестото за една вечер, втасва в хладилника, на сутринта вадите, плетете и после пак втасват и  печете? newsm78  Аз всяко тесто предпочитам да втасва в хладилник, най добре ми се получава .....и в печка -също, веднъж втаса и в колата чудно  Mr. Green просто го омесих, но нямаше време да пека и докато стигна от Бургас до Хасково/Януари месец/ и беше перфектно/тесто за памук погача/

# 177
  • Sofia
Плетени ли ги оставате да втасат/т.е втасват веднъж/ в хладилника или слагате тестото за една вечер, втасва в хладилника, на сутринта вадите, плетете и после пак втасват и  печете?
Това от снощи насам го обяснявам (предните ми 3 поста). Пък и AndyVa е споделила нейния опит.
 Wink

# 178
ако си го казала на предната страница не се брои  Joy

# 179
Плетени ли ги оставате да втасат/т.е втасват веднъж/ в хладилника или слагате тестото за една вечер, втасва в хладилника, на сутринта вадите, плетете и после пак втасват и  печете? newsm78  Аз всяко тесто предпочитам да втасва в хладилник, най добре ми се получава .....и в печка -също, веднъж втаса и в колата чудно  Mr. Green просто го омесих, но нямаше време да пека и докато стигна от Бургас до Хасково/Януари месец/ и беше перфектно/тесто за памук погача/

Да плетени. Поставени в съда в който ще се пекат.

Общи условия

Активация на акаунт