КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

• 54 579
  • 734
  •   1
Отговори
# 180
Сори, явно не съм в кондиция, уж чета чета , че да не се издъня ......пък явно чета без да разбирам  Tired

# 181
Звезден прах, явно става и по двата начина  Peace

Морена - чудесен както винаги!

Моят мисля също се получи добре  Grinning

Скрит текст:

пп Не знам как се правят такива малки снимките  Embarassed

# 182
Лека нощ на моите козуначета,оформени ,вече са в хладилника. Сутринта, ще  видя какви съм ги сътворила.Спокойна нощ и на вас, момичета!

# 183
  • Балчик
не само това.  самата консистенция на тестото става по-хубава, тестото по-добре се овлажнява... за това хляб/козунак със забавено втасване се получава по-убав.  Laughing
това е мое мнение

Бонго, абе душа, от къде ще дойде тая влага, ако изначално я няма? Grinning Я пробвай пък да овлажниш козунак в хладилник от типа но фрост, или както там се произнася това на български.
Нова биология няма да пишем, хората са доказали, че най-добра дейност имат дрождите при температура 29 градуса. То и хората са така. Най-добре им е на топло, ама и на студено не престават да правят секс. hahaha Та за резултата само можем да поспорим кой е по-добър или кой по-лош.
Аз съм писала вече, че съм традиционалист и се придържам към науката, но това не значи, че моето мнение е меродавно, разбира се. Laughing

# 184
няма да идва допълнително влага. самото брашно по-добре ще поеме тази, която си е в  тестото.  незнам как да го обясня  Laughing
самото втасване около 30-те градуса пак го имаме - в началото на месенето и след като се извади от хладилника.  
когато имам възможност винаги правя със забавено втасване. може би е въпрос на внушение ,но се получава по-хубав продукт

# 185
Опитах се да направя козунак с квас от лимец снощи, но не втаса. На сутринта мислих да пека, а сега май ще отиде в коша. Дали проблема не е, че кваса е от лимец? Или не е бил достатъчно силен /само на 6 дни е/?

# 186
Да споделя и моят опит с тесто в хладилник.С плетеница във формите сложих в 23h,  в  5h  сутринта ги видях, не бяха си увеличили обема въобще/защо нямам обяснение/.Извадих ги и в 7.30 бяха втасали и  готови за печене.Козунака не се различава по вкус с тези,които втасват  на топло.

# 187
Може би, за да втаса в хладилник, трябва да се активира маята преди това. Ще споделя, смятам да замеся тази вечер едно тесто и да го пъхна в хладилника за утре за закуска .......каквото чела, чела  до сега, ще стане ясно какво съм разбрала утре  Wink

# 188
маята започва работа след допир с течността. а това става при самото месене.
хубаво е живата мая да се активира предварително преди да се прибави към брашното. така ще се провери читава ли е или не. при сухата мая това не се прави. но който иска може и нея да активира предварително.

# 189
ех, че хубаво сте развили темата с втасването в хладилник Hug За такова нещо мрънках преди време. почвам и аз с експериментите.

# 190
Работя предимно със суха мая,предварително активирам.

# 191
  • Sofia
Love`s Green Kitchen, с кваса не съм наясно, Джема ще пише.   Само знам, че е спорен въпросът със съдържанието/количеството на глутен в лимеца и ако има дали е достатъчен, та да се справи с тежкото козуначено тесто.  Thinking

С плетеница във формите сложих в 23h,  в  5h  сутринта ги видях, не бяха си увеличили обема въобще/защо нямам обяснение/.Извадих ги и в 7.30 бяха втасали и  готови за печене.
Колко мая:брашно:захар си ползвала? И беше ли добре омесено тесто преди да сложиш в хладилника? 

Мен пак ме сърбят ръцете да меся, нищо че вчера следобяд и хляб правих... ама той пък нали е без месене, та...  Crazy

# 192
 Morena, добре омесено, с удоволствие го месих,имах време и не съм бързала.Приготвих го по рецепта ,която съм правила няколко пъти.Не се оплаквам от крайния резултат, чудя се защо не втаса в хладилника, а след като го изкарах от там.Опитах по този начин  тъй като  ми трябваха козунаците рано сутринта.Благодаря за споделения опит.

# 193
  • Sofia
Питах те, защото и на мен ми е чудно защо никак не е втасало в хладилника.  При мен нали двойно се беше увеличило... Да, за пресен козунак за закуска- това е начинът.  Simple Smile

# 194
  • Балчик
За лимеца нищо не мога да кажа, не го ползвам. Но за 6 дневния квас- слаб е. За козунак трябва квас, който втасва за не повече от 3 часа.

Общи условия

Активация на акаунт