КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

• 54 615
  • 734
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Направих козунак, тоес още не -втасва в момента, но поради липсва на обикновенна захар сложих пудра захар и като чели по- трудно втасва....дали имате впечатления?
То... за да направиш хубав козунак си трябват продуктите, времето и желанието .... Rolling Eyes

# 196
не разбирам защо трябва да втасва козуначено тесто в хладилник; оставям само теста за солени изделия; дори да го оставите сплетен в тавичка, после при изкарването не спада ли? струва ми се, че козуначеното тесто ще загуби доста от качеството си така оставено да втасва на студено;

# 197
Ами ако нямаш хлебопекарна да втасва там, то означава да изгубиш цял ден да го месиш, дебнеш да втаса, печеш и т.н..... А иначе замесваш вечерта- печеш рано сутрин докато домочадието спи и като станат са готови за закуска....Поне аз така мисля. Замесих моето, в хладилника е, смятам утре да го спретна на кифли козуначени с шоколад, да ги сложа във фурната повторно да тасат набързо и да видим ше ядем ли закуска или не..... Wink

# 198
  • Sofia
не разбирам защо трябва да втасва козуначено тесто в хладилник; ... струва ми се, че козуначеното тесто ще загуби доста от качеството си така оставено да втасва на студено;
Аз не, че не го писах вече, но хайде пак...  Wink
И ситуацията не опира до "трябва", въпрос на избор.
Ако започна да правя козунак сутринта, ще го имаме за следобяд. А като го искам за закуска?
Та затова го оствих за първо втасване в хадилника, за да е отметната половината от необхдимото време за направата на козунак.  За второ втасване, оформено/оплетено тесто аз не бих оставила в хладилника.
Като гледаш снимките ми си заключила вероятно, че е загубило качества тестото?!   Защото писах:
...Относно  вкус и структура няма какво да се желае.

клик  

Звезден прах, ти много рано си го оставила, та чак за утре сутринта.  Rolling Eyes   Наглеждай го. И трябва да го оставиш да се поотпусне поне, при положение, че е втасало добре, преди да плетеш/оформяш, нали.

# 199
Дъщеря ми става в 7,30 до тогава трябва да е всичко тито финито. Мерси за съвета, като нищо щях да го почна веднага  Peace

# 200
за да е готово за ядене в 7.30ч  в 7 трябва да си приключила с печенето.
а сега започни да вадиш времената за печене , за втасване , за оформяне , за достигане на стайна температура на тестото след вадене от хладилника.  така ще разбереш в колко часа най-късно ще трябва да извадиш тестото.

# 201
  • Балчик
Да, ще трябва да станеш много рано, не ти завиждам.  Студено тесто от хладилника, премесено и оформено знаеш ли колко време му трябва, за да втаса отново? Не е половин час, като на топлото тесто. Аз бих го изпекла днес и утре за закуска всичко ще си е ок. Защо трябва да яде горещо тесто?

Последна редакция: нд, 22 мар 2015, 20:17 от Джемма

# 202
Здравейте, много ценни съвети за козунаците дават някои отзивчиви участнички в тази група. За разлика от други, които май смятат, че тази тема е място да се изфукаш и да покажеш на другите как нищо не разбират. Аз като не особено веща в козунаците, благодаря на първата група!  bouquet
Относно втасването в хладилника, мисля, че е много удобно, но на мен лично не ми се е получавало. Не знам защо. Премерих температурата - на най-горния рафт е 10 градуса. Значи не е много студено. Но съм пробвала и козуначено тесто и за питка и не ми се удвоява обемът, а може би се увеличава с 1/3 приблизително.
Иначе тук виждам много ценни съвети и за месенето и за печенето и мисля да си ги събера и обобщя за лично ползване, защото в погачите съм доста добра, но не и в козунаците. Благодаря на всички споделящи добронамерено своя опит!

# 203
  • София
Здравейте, много ценни съвети за козунаците дават някои отзивчиви участнички в тази група. За разлика от други, които май смятат, че тази тема е място да се изфукаш и да покажеш на другите как нищо не разбират. Аз като не особено веща в козунаците, благодаря на първата група!  bouquet
.............
`Начи, това изобщо което си написала не е вярно.!!! Нямало е въпрос, на който тези които са по-опитни да не са отговорили, въпреки че един и същи въпрос е задаван многократно и многократно.  Тук всички са споделяли свои рецепти, плънки-млънки и подобни и никога поне в тази тема не се е разговаряло на езика на многознаещите.  Приемам го лично, защото не един път съм давала съвети относно втасване,  оформяне, изпичане, добавки разни и други такива.
Повече тогава няма да пускам никакви снимки.

# 204
всички са участници в темата. както има постоянно питащи , така има и такива , които с право и гордост могат да покажат какво са направили. може да се разбира и като показно как трябва да изглежда.  на който не му харесват питащи, фукащи и обясняващи явно не е за тази тема.

да спомена ,че освен температурата друг важен фактор за втасването е времето.  при теб ако  при 10 градуса  за 5 ч тестото не си е удвоило обема  може би за 10 или 15 ч ще го направи.  за това е необходимо всеки да си познава ел.уредите в кухнята много добре.
дори и да не си удвои обема в хладилника това може да стане извън него след изваждане на тестото. просто трябва човек да има време. 

# 205
marchеva14, в никакъв случай нямах теб пред вид. Мисля, че малко по-нагоре се вижда кого. Иначе мисля, че е супер да си покажеш творението и аз се уча от хубави снимки. Просто забелязах, че една участничка зададе много уместен въпрос, на който получава доста заядлив отговор и ми направи лошо впечатление. Не мисля, че това е целта на темата.

# 206
  • Sofia
TsvetaVG, аз премам мнението ти (както и  на всеки друг), без значение къде ме слагаш и без да променям нещо от себе си.  Simple Smile

# 207
Здравейте, много ценни съвети за козунаците дават някои отзивчиви участнички в тази група. За разлика от други, които май смятат, че тази тема е място да се изфукаш и да покажеш на другите как нищо не разбират. Аз като не особено веща в козунаците, благодаря на първата група!  bouquet
.............
`Начи, това изобщо което си написала не е вярно.!!! Нямало е въпрос, на който тези които са по-опитни да не са отговорили, въпреки че един и същи въпрос е задаван многократно и многократно.  Тук всички са споделяли свои рецепти, плънки-млънки и подобни и никога поне в тази тема не се е разговаряло на езика на многознаещите.  Приемам го лично, защото не един път съм давала съвети относно втасване,  оформяне, изпичане, добавки разни и други такива.
Повече тогава няма да пускам никакви снимки.

Не се сърдете, забележката не е отправена към Вас.
Мили дами , надявам се осъзнавате , че тези хубави теми се четат от много хора, но се пише от малко.
Бъдете по-търпеливи  към нас ''неопитните'' така както учителя е към учениците си. Не е нужно да повтаряте или да правите ненужни забележки. Който търси-намира.
Успешни опити на всички и прекрасни козунаци за Великден.

Последна редакция: нд, 22 мар 2015, 21:58 от MAMA NA JORI

# 208
тъкмо щях да се изфукам с едно сполучливо (според мен) тесто и се сецнах.
ама въпреки това ще го покажа , не издържам  Joy

# 209
Бонго, не може да се хвалиш  Naughty тука само прилични отговори, поклони и въртене на пета  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт