КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

• 56 174
  • 734
  •   1
Отговори
# 360
Маята е Dolce Prima.
Утре ще направя миналогодишната рецепта. Много се ядосах, напълниха ми се очите.
Ето по-малкото парче. Съпругът ми каза "А няма нищо, прилича ми на щолен".

Благодаря, че ми отделихте от времето си  Hug :

Скрит текст:

# 361
  • София
Елинор, коя мая използва и за какво количество брашно??
Ще ти покажа коя използвам аз за 1 кг брашно - френската, суха
Скрит текст:
[/spoiler]
за половин кг брашно използвам тази
Скрит текст:
[/spoiler].
И от двете съм много доволна.

# 362
  • Sofia
Това е второ втасване.
Второто втасване е доста по-бързо, по-добре тази вечер да печеш.

Елинор, за колко кг я дават тази мая, не съм я виждала/ползвала.  А ти за колко брашно я ползва?

# 363
Морена, значи да го вадя и да чакам ? Ужас - няма да се спи.  Laughing

# 364
  • София
.....................

Елинор, за колко кг я дават тази мая, не съм я виждала/ползвала.  А ти за колко брашно я ползва?
Ползвала е тази,  която ползвам и аз за половин кг. брашно. Dolce prima е, но на нея си пише за 1/2 кг е.

# 365
Купих я от Била. Пише от 400 до 600 грама брашно. Използвах 500 гр. както е по рецептата.

# 366
  • Sofia
Диди, точно. Simple Smile  Ще спиш де, нали е неделя утре, нищо че ще спим 1 час по-малко.  Laughing

Елинор, освен да не е читава тази мая.  Thinking
Взимай сухите на Йоткер, Юва или Льо Сафр (показаната от Марчето).

# 367
  • София
Купих я от Била. Пише от 400 до 600 грама брашно. Използвах 500 гр. както е по рецептата.
Да, тя е добра мая. По всичко което споделяш, оставам с впечатление, че не си изчакала достатъчно време да  втаса тестото.  Когато го измеся го оставям на затоплена фурна на 30 градуса и изключена. То си стои вътре и въпреки, че е достатъчно топло втасва за около един час, и то само когато правя хляб, но ако правя козунак ще ми трябва повече време, защото тестото е утежнено с добавките от яйца....и т.н.

# 368
Така е като чета между редовете, какво съм разбрала, че втасва оформен и то второ втасване! Следващия път ще си замеся тестото и го слагам за първо втасване в хладилника значи. Ох, какво ли ще се получи!? Включих фурната на 40С, да ускоря процеса.  ooooh!

# 369
Стоя повече от час. Може наистина нещо да не е била добра маята. Утре ще направя нов, дано се получи  Praynig

Didi smile - стискам палци  Simple Smile

# 370
с Yova  и Saf instant  нямам провали.
по 11 гр са и двете. френската е около 40-42 ст , а турската около 35 ст.

# 371
  • София
Стоя повече от час. Може наистина нещо да не е била добра маята. Утре ще направя нов, дано се получи  Praynig

..................
Когато започнеш утре отново, нека да ти втаса маята предварително и тогава замесвай.  Peace

# 372

Didi smile - стискам палци  Simple Smile

"стоя повече от час" не е задължително да е втасал. Според температурата у вас е. Понякога за час ми се утроява обема, друг път за 2 часа става удвоен. По принцип се чака да се удвои или видимо да се увеличи обема и при двете втасвания.

# 373
  • Sofia
Елинор, втасването не е до време, а докато се удвои тестото - може да отнеме и 2-3-4... часа.  Предварителното активиране е проверка, та да не хабиш всички останали продукти.

Диди, ще стане, нека втаса.  Simple Smile

# 374
Утре ще активирам маята предварително. У дома е много топло. Утре ще съм по-стриктна. Лека вечер от мен и утре с нови кулинарни сили продължаваме.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт