КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

• 56 174
  • 734
  •   1
Отговори
# 375
Момичета, като извадите опечения козунак как го оставяте да изстива? Покрит с кърпа или не ?

# 376
  • София
Момичета, като извадите опечения козунак как го оставяте да изстива? Покрит с кърпа или не ?
Не, без кърпа. След като изстине го прибирам в един голям найлонов плик. НО!! когато вече е студен.

# 377
  • Sofia
Диди, оставяш за около 5мин в съда, в който си пекла, изваждаш и охлаждаш напълно на решетка.  След това в кърпа и в найлонов плик ми се запазват най-дълго време влажни.

Аз кроасаните ги поотложих за другия уикенд, за да направя сега още един козунак преди Великден. Изваждам яйцата за утре.
Лека нощ и от мен!

# 378
Благодаря Марчева и Морена. Лека нощ и от мен.

Последна редакция: нд, 29 мар 2015, 11:45 от Didi smile

# 379
Взимай сухите на Йоткер, Юва или Льо Сафр (показаната от Марчето).

Точно с мата на Йоткер вчера не ми втаса тесто за пърленки. Вече се отказвам от тази мая. Козунака ми от началото на седмицата също не втаса със същата мая.

# 380
Взимай сухите на Йоткер, Юва или Льо Сафр (показаната от Марчето).

Точно с мата на Йоткер вчера не ми втаса тесто за пърленки. Вече се отказвам от тази мая. Козунака ми от началото на седмицата също не втаса със същата мая.
Погледни дали не е изтекъл срока или я активирай предварително. На мен пък с Йоткер най-бурно ми втасва.

# 381
  • Бургас
Към Джемма и Марчева: От къде си купихте ванилията- и дамаджаната и малката разфасовка ? Благодаря!

# 382
# 383
  • Sofia
Love`s Green Kitchen, аз не съм имала проблем с маята, но не те и убеждавам за нея.  Simple Smile
И...

Предварителното активиране е проверка, та да не хабиш всички останали продукти.

Аз, както и друг път съм казвала, предпочитам дори да е суха, да е жива/активна мая и ползвам повече такава.

# 384
  • Балчик
Ellinor*, при температура 30 градуса по технология тестото втасва между 2-3,5 часа (това за количество с 5 кг брашно, за 500 гр ще е по-малко времето, но пак може да е повече от час.) с прясна мая. Сухата по принцип си е с по-малка подемна сила. Но не мисля, че е о т това, като гледам как изобщо даже при печенето не с е е надигнал в тавичката. Казваш,че си увеличила количеството на захарта, в което и виждам причината- да си попречила на маята. С колко я увеличи?

# 385
  • София
Искам да попитам следното: В рецептите, които харесах има 25 гр жива мая - може ли да се прави със суха? И ако отговорът е да - колко грама суха мая = 25 гр жива?

# 386
Добър ден! Закусихме познайте с какво ? - Козунак  Grinning . Това е най-грозният козунак,( те не са много )  който съм правила, но иначе забележки никакви. Маята е на Йоткер,  брашното най-обикновено от мелница, използвах само  кисело мляко. За първи път мазнината е олио + мас - и от сега нататък мисля да използвам само тази комбинация. Има и конци и е мек и влажност. Малко не ми достига сладост, но това е поправимо с плънка, която снощи не сложих нарочно, за да видя как е без нея.

# 387
Искам да попитам следното: В рецептите, които харесах има 25 гр жива мая - може ли да се прави със суха? И ако отговорът е да - колко грама суха мая = 25 гр жива?
25 гр жива = 10 гр суха

# 388
  • Sofia
Люска, съотношението на жива и суха мая е съответно 3:1.
Диди, добре изглежда структурата.  Simple Smile

Аз съм на етап: чакам маята да шупне.  Simple Smile

# 389
  • София
Към Джемма и Марчева: От къде си купихте ванилията- и дамаджаната и малката разфасовка ? Благодаря!
Има много видове течен екстракт на ванилия, все са едно и също.  Тази която е показала Джемма, аз я получих подарък , но имам и една течна - екстракт от магазинчето което по-нагоре показах за сладкарски стоки. Там има всякакви есенции ..Но най-вече съм доволна и най-вече ползвам ванилия на шушулка. За мен тя има най-силен аромат.
Ето тази се продава тук
Скрит текст:
[/spoiler].

Общи условия

Активация на акаунт