КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

• 54 584
  • 734
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Привет, извинявам се, че нахълтвам, но как може да си спася козунака. Намазах го с яйце и захар преди да е втасал. От бързане и да разчистя съдинките, го намацах и много ме е яд. Според вас ще втаса ли или направо да го хвърлям, и въобще да не се мъча с печенето. Предварително благодаря Hug
Как ще го хвърляш, ..ще втаса. Чакай спокойно.

Това, за работата  на разпети петък не е суеверие.   Peace По канон си е така, да не се работи. Ходи се на църква с китка, която се оставя пред иконата, може и да се остави и червено яйце, след това, ако си постил се минава под масата за да се пречистиш и да ти се опростят греховете, а и да се поизмъчиш , както се е мъчил Христос, образно казано. На този ден се палят свещи само за мъртвите.
Както казах и по-нагоре това е тъжен ден за оплакване на мъртвия. Общо казано...това е.  Peace
Аз се стремя да спазя канона поне веднъж годишно.

Последна редакция: нд, 05 апр 2015, 22:28 от marchеva14

# 616
Много ви благодаря, че се включихте  Hug Аз малко му се ядосах, че се оцвети, сложихме с мъжа ми сушени череши - кексовете ми стават страхотни с тях, обаче тук сега в козунака - 3 пъти го месих в машината и тестото взе че се оцвети, и сега като сгафих с яйцето и нещо му вдигнах мерника. Мерси, ще чакаме. Сега меся мекици Mr. Green

# 617
И аз мисля, че ще втаса. Peace Нищо, че се е оцветил, важното е на вкус да е добре. Има и нещо друго - предния ми козунак го мазах след втасване и хем леко пипах с четка, хем малко ми се развали плитката. Та може и по-добре да си направила.
Ето тук мажат преди втасването - http://vbox7.com/play:aba0df15af&start=225. Аз съм си откраднала от този клип трика с влажната захар. Simple Smile

# 618
  • Sofia
Ама разбира се, че ще втаса и намазано тестото, няма да му натежи. Simple Smile
 Иначе е обратното, аз винаги мажа преди да вкарам за печене като е втасало тестото.

# 619
  • Балчик
Не, под суеверия имах друго предвид, не работата в  петък. например някои минават в четвъртък под масата в църквата, отчето каза, че това е езически ритуал, не е по християнските канони. Други като обикалят църквата трябва да чукнат първото червено яйце над вратата. някакви ей такива неща.

Козунакът се маже след втасване и мазането няма нищо общо с втасването, т.е не му пречи.

Последна редакция: нд, 05 апр 2015, 22:43 от Джемма

# 620
Последният път след като мазах/просто забравих/ след втасването ми се смачка погачата.......винаги мажа всичко преди да втаса, не му пречи, напротив , за такива като мен не много сръчни е по-добрият вариант  Peace

# 621
  • Балчик
Има логично обяснение за мазането след втасване. Даже най-добре е да се намаже 20-тина минути след началото на печенето. Защото след увеличаване на обема по време на втасване и печене, се оголват ненамазани места и не стои толкова красиво. Освен това така жълтъкът няма да потъмнее прекалено. По принцип и аз не ги спазвам винаги тези неща. Мажа преди да пека, понякога и втори път  след като съм сложила да се пече повтарям. А при мазането нищо не спада, не се маже с натиск.  Peace
Ето разликата в крайния резултат приблизително:

# 622
Сега вече разбрах защо става "шарен козунака". Това по светлото е ненамазано. Мога верно да пробвам да мажа след леко запичане  Thinking Уж не натискам, знам ли и аз, смачка се и много се изнервих/най вероятно съм натискала /

# 623
  • Sofia
Мдаа... мнго логично, Джема, благодаря, великденските така ще ги мацам.  Grinning

# 624
  • Балчик
Да, съвсем леко разнасяш с мека четка. Peace

# 625
  • Sofia
Звезден прах, най-добре със силиконка.  Simple Smile

# 626
мажех с четка с косми. но ми се струваше ,че нараняваше тестото.
за това преминах на силиконова четка

# 627
И аз със силиконова и много лекичко, ама на две места минах между плитките и сякаш леко се заравни тестото. Сега разредих жълтъка с малко олио и по-добре стана сякаш.

# 628
Момичета и Бонго, мерси че се включихте  Hug
Почнах да го пека. Не се надигна грам... Мисля си да не е от маята, че го оставих след второто месене да втаса и не втаса въобще. Ползвам тази мая, но сякаш ми е по-различна опаковката - http://www.randi.bg/%D0%A1%D1%83%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%8F- … B0-11%D0%B3%D1%80.

Мекиците с маята на д-р Йоткер станаха превъзходни. Няма да се откажа, във вторник ще се пробвам с друга мая. Миналата година правих точно веднъж и ми станаха страхотни 3 козунака. Е на вид не бяха като на Джемма Simple Smile, ама пък като за пръв път, даже ми изглеждаха сплетени. А на вкус и аромат, несравними Simple Smile
Аз си мислех, че като се намаже преди втасване му пречи, един вид запечатва нещо си.
Но като се замисля, може и маята да ме е провалила, въпреки че я хванах предварително, както си пише в рецептите. Трудно ми се удвои, но се получи, аз затова я и изсипах и продължих.

Вие с каква мая месите и сте доволни?

# 629
Защо не го изчака да се надигне? Щом и маята ти се е вдигнала по-трудно, може и тестото да има нужда от повече време да втаса. Иначе казунаците ги пека с Юва, но предния път се една унгарска /която е за 1 кг. брашно/ и този със сметана се получи, традиционният не успя - май грешката беше, че го препекох. Но пък стана чудна козуначена торта от него. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт