НВ-ВМХ, част 87 - за здравословното хранене

• 54 104
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
  • В полите на Пирин планина
nikol_75 , добре дошла  Peace

Съвсем скоро Кам коментираше въпроса за диабета и храненето - няколко странички по-назад в темата. Най-общо е добре да се избягват тези "полезни" въглехидрати, а за псориазиса е възможно добре да се повлияе от автоимунния протокол. Тези неща са доста подробно описани в първия пост на темата и е добре да разгледаш полезните линкове в него и информацията в скрит текст, пак там.
Успех с режима  Grinning

# 616
И аз се записвам, ще се старая да се придържам към този начин за хранене с готвенето вкъщи да видим какво ще постигнем. Аз лично имам не повече от 4кг за сваляне, та възлагам надежди Simple Smile

Разбрах, че общо взето могат да се хапват месо, зеленчуци и млечни без бобови, ориз, картофи и фибри, но се чудя примерно за (междинни) закуски какво хапвате (ако предположим, че основните хранения са месо/риба със зеленчуци/млечни)?

Последна редакция: вт, 14 апр 2015, 14:29 от DreamComeTrue

# 617
Моят личен опит с прилагането на режима вкъщи сочи, че никой нямаше нищо против. те просто не разбраха Simple Smile В един момент спрях да купувам хляб, картофи, да готвя с ориз и да правя сладкиши, и всички се съобразиха без дори да знаят какво се случва. Ако не искаш да ги стресираш просто не обявявай промяната, друг начин е да започнеш контролирано да намаляваш въглехидратите в храната - примерно веднъж в седмицата им приготви нещо, което знаеш, че обичат и това да е. Simple Smile)
Ако искаш всички да се възползват от ползите на режима е добре да помислиш и за храната им извън вкъщи, защото децата например изобщо няма да помислят преди да си купят кроасан с кола.
Днес сутринта за пореден път станах свидетел на това как компания ученици - 4-5 деца, всяко от тях пиеше или кола, или спрайт и не стига това, ами влязоха в сладкарница Маркрит, откъдето си купиха и пасти....Културата на хранене на българина е отчайваща, не говорим за това вкъщи, не "захранваме" децата от малки със знания за нещо толкова важно като храната, защото в крайна сметка храната определя здравословния статус, а той - качеството на живот.

# 618
А, аз деца нямам, само мъж, който всъщност е този, който ми предложи този режим (той има повечко за сваляне), та принципно аз трябваше да се зарибя. Blush И сега се чудя как да почна да готвя, какво, какво да хапвам между храненията да е режимно Simple Smile Амбицирах се.

# 619
jabot.j, съвсем права си за културата на хранене и за децата, в частност, уви ...

Но и в училище едва ли има нещо подходящо за хапване, ако не си носят от вкъщи. Даже на децата от 1-4 клас се полага закуска, която обикновено е сиренка, кашкавалка, миленка, филия със салам, кренвиршка, кроасан ... А как да забраня на детето да си купува "сок" примерно? Обяснявам на сина си, че този сок е само вода със захар и оцветител, но той ми казва - "вкусен ми е". Опитвам се поне компромисно в къщи да се готви сравнително здравословно. Обаче баба им / живее с нас / ми е голям препъни-камък, защото нон-стоп предлага на децата вафли и пасти и не може да разбере защо не им давам  Crossing Arms

# 620
Така е да! Аз съм се примирила, че моя син ще яде филии с нещо си в градината и ще пие мляко със захар и какао. Това не си го измислям, пише го в седмичното им меню, в което допреди месец само липсваха изобщо яйца. Не мога да разбера защо, аджеба, този народ толкова го е страх от яйцата?!
В менюто също така съм виждала филия с течен шоколад, сандвич с колбас и всякакви други извращения, необясними за мен....
Но поне вкъщи яде това, което му сложа и няма претенции. Колкото до бабите и моята майка прави необмислени неща от любов, като например мляко с ориз с поне 200 г добавена захар, или бисквитена торта с всякакви екстри. Но така са бабите Simple Smile)) Да се радваме, че ги има, останалото е поправимо. Simple Smile)

# 621
  • Варна
Момичета, извинявам се, че нахлувам така във темата ви, но искам да попитам какво е отношението към пърженото и този режим? Пържени яйца? Пържени кюфтета от смляно пилешко?

# 622
Скрит текст:
Момичета, извинявам се, че нахлувам така във темата ви, но искам да попитам какво е отношението към пърженото и този режим? Пържени яйца? Пържени кюфтета от смляно пилешко?
Моето е негативно, а и на всеки човек, който има умисъл да се храни здравословно, би трябвало да е такова. Аз не пържа - или задушавам, или пека.

# 623
Аз не пържа, също. "Пържени яйца" правя без да добавям мазнина на керамичен тиган. Кюфтетата пека на фурна или скара.

# 624
  • Пловдив
И аз съм нова тук- втори ден ми е. И имам много въпроси.

Как стои въпросът с ядките, разбрах че могат да се хапват, защото ако пригладнея на работата това ще ми е спасителният вариант.. иначе..става страшно, слизам долу, а там продават пица, дюнер, фалафели и ..като озверея от глад- хапвам първото, до което се добера. Laughing
Говорим за сурови ядки- кашу, бадеми ок ли са?
Тази сутрин бях до едното място ooooh! -предполагам кокосовото масло в кафето помогна, малко ми беше странно да го пия с мазни кръгчета отгоре, ама...
Днес на обяд ядох консерва риба тон, малко салата от лапад, 6 маслини и завърших с малко кашу..
Вечерята мисля да е салата от домати, краставици, червен лук и плочка сирене, овкусени със зехтин и балсамико.

За протокола- Глад не изпитвам, чувствам се добре..

# 625
  • SA
nikol_75, мисля, че този режим е особено подходящ за хора с метаболитен синдром и диабет от 2 тип. По отношение на псориазиса - той е автоимунно заболяване и засега за този тип болести няма утвьрдена и общоприета теория защо и как точно вьзникват. През последните години се натрупват доста факти, които хвьрлят известна светлина по тези вьпроси. За да се разболее човек от автоимунно заболяване, то той трябва да е носител на определени гени, които предразполагат кьм такова заболяване. Оттам нататьк се смята, че нарушаването на чревната бариера и микрофлора под влияние на различни фактори ( особено от хранителен произход) стават причина в крьвта да попадат чужди за организма белтьчни молекули, които предизвикват автоимунното вьпаление, насочено кьм определене телесни структури ( при псориазиса най-често това е кожата).
Затова при автоимунните заболявания обикновено се предлага по-стриктен вариант на палео- или ВМ-НВХ, при който се изключват стриктно редица храни - всички зьрнени, млечни, яйца, семена и ядки, някои зеленчуци и т.н. и се препорьчват мерки за укрепване на чревната лигавица - с консумация на много пробиотични храни, или пробиотици, костни бульони и субпродукти, намаляване на стреса, подобряване качеството на сьня и др. Това е сьвсем накратко казано.
За пьрженето - яйца като омлет, палачинки, на очи аз правя на керамичен тиган като слагам малко кокосово масло.
leti_at, за кафето може да си вземеш един ей такьв шейкьр за кафе:
Скрит текст:
С него маслото става на пяна и е много по-приятно.
Ядки може да се ядат, но не налитай на големи количества. Една шепа бадеми, лешници, макадамия са о.к. за междинно хапване.

Последна редакция: вт, 14 апр 2015, 15:20 от kameloth

# 626
Скрит текст:
И аз съм нова тук- втори ден ми е. И имам много въпроси.

Как стои въпросът с ядките, разбрах че могат да се хапват, защото ако пригладнея на работата това ще ми е спасителният вариант.. иначе..става страшно, слизам долу, а там продават пица, дюнер, фалафели и ..като озверея от глад- хапвам първото, до което се добера. Laughing
Говорим за сурови ядки- кашу, бадеми ок ли са?
Тази сутрин бях до едното място ooooh! -предполагам кокосовото масло в кафето помогна, малко ми беше странно да го пия с мазни кръгчета отгоре, ама...
Днес на обяд ядох консерва риба тон, малко салата от лапад, 6 маслини и завърших с малко кашу..
Вечерята мисля да е салата от домати, краставици, червен лук и плочка сирене, овкусени със зехтин и балсамико.

За протокола- Глад не изпитвам, чувствам се добре..
Ядките трябва да се консумират наистина умерено, а ако имаш повечко килограми за сваляне, спокойно можеш да забравиш за тях Simple Smile Виж как те окуражавам Simple Smile Пицата, дюнера и фалафелите ще ти бъдат проблем, докато не се увериш напълно, че правиш най-доброто за себе си. За целта трябва повече да се почете.
По мое мнение обядът ти е ок - нищо, с което аз бих се нахранила. Вечерята ти е от бедна, по-бедна. Сложи някое яйце поне, или мини-пържола, или поне си направи сметанов сос за тази салата...

# 627
Аз пак да питам какво закусвате Embarassed Laughing Че закуската ми е най-трудно да си я представя заместена. Иначе месо, яйца и зеленчуци за основните хранения са лесна работа Laughing

# 628
Лети, сурови ядки може, но умерено - една шепа. На мен ми стопират свалянето, обаче и ги отбягвам. Предпочитам някой плод или кисело мляко, или най-добре варено яйце, краставица, маслини.

# 629
Камелот, това важи ли и за екзема?  Rolling Eyes

Вече не знам какво да правя. Знам, че няма лечение и че особено екземата на ръката(каквато имам аз) е симптом и една от честите причини е не чиста кръв. Сега се чудя, как да я пречистя тая кръв  ooooh! Препоръчват суровоядство и билкови отвари(Дънов чета), ама хич не ми се почва. И се чудя, тоя черен дроб защо не си върши работата?

Общи условия

Активация на акаунт