Дискусия: Вярвате ли в реализацията на писателите в България?

• 40 223
  • 312
  •   1
Отговори
# 15
...Как тогава у децата ще възпитаме желание да четат?...

Желание да четат може би ще възпитавам така горе-долу :

На ъгъла с улица "Шумна"
Самотников има аптека.
Там труди се, спи и осъмва
от няколко хиляди века.
В шишенца и тънки ампули
той стрива на прах самота
и, нищо че всеки се пули
какво ли лекува пък тя.
Самотников с хъс и охота
разказва на всички любезно,
че в мънички дози самотен
да бъдеш е всъщност полезно.
Избистря ума и очите.
Подрежда ти мислите стройно.
И привечер шаха с тъгите
го губиш, но вече достойно.

Петя Кокудева

А после с Токораз Исто, например.
Не разбирам защо говорим за вакуум, няма определен стандарт от 10-има добри писатели /според критиците?/ според читателите? / според проверката на времето, която се изразява в какво?/ изобщо според кого?/  във всяка страна във всяко поколение и това не важи само за България. В този смисъл нищо чудно Джордж Мартин да е бъдещият американски класик. А Валери Петров, например, бих го причислила към съвременниците ни. Малко е тъпо да се обвиняват издателите, че не е голям броят на българските автори, които успяват да пишат и смислено, и така че да се харесват на читателя. Но ги има. Както навсякъде.

Последна редакция: чт, 19 мар 2015, 19:10 от Vapor

# 16
  • София
Не става въпрос за мрънкане и хленчене по темата,а за това как някакви "избрани" пишещи с тяхно си соц мислене  натрапват на обикновения читател определен автор.......

Четящите хора обикновено имат критично мислене и е много трудно да им се натрапи каквото и да било. Да, възможно е някой да се подведе и да вземе книга от определен автор, но ако не го хареса, повече никога няма да повтори. И така съвсем естествено неговата първа книга , може би ще остане и последна.
Не мисля, че със съвременните автори бихме породили желание у децата  да четат. Не познавам много такива, които да пишат детска литература.
Не страдам от излишно родолюбие ,особено в тази сфера.
Как да искаш и изискваш , и да имаш претенции към някого, който няма талант.
Има и талантливи, но те не са много.
Само времето ще покаже, кои са добри и ще останат ,и кои ще отпаднат. И читателите.  Peace Имам любими писатели, съвременни, на които купувам всичко веднага щом излезе. Защото са се доказали, поне пред мен. Към дебютните книги подхождам с недоверие обикновено.
Не мисля, че някои от съвременните автори, с много малки изключения, заслужава да влезе в учебниците, а не е и нужно.  По-добре е да се изучава стойностна чужда литература, отколкото посредствена наша. Има епохи и епохи, едните са родили уникално талантливи творци, но очевидно сегашната не е такава.
А има и  много класици, които все още не са намерили място в учебниците, като за пример ще дам Дамян Дамянов.

# 17
Аз мисля, че категорично обощение е невъзможно. Има много талантливи автори, има и много хора с излишно самочувствие, които не би трябвало изобщо да хабят времето на читателя... Но, тъй като светът е многоцветен, многолик и изпълнен с различни вкусове, различни търсения и потребности, сигурно всяко написано произведение стига до някаква публика и, вероятно, я трогва. За големите таланти, които са имали шанс, аудиторията може да е огромна /защото има и много таланти, които не попадат на точното място в точен момент/. Други автори сигурно успяват много да развълнуват родителите си и близкото роднинско обкръжение... Всякакъв народ. Така ми изглежда да стои въпросът и с издателствата. Някои действат с връзки, по проекти, или по втория начин. Но съм сигурна, че има читави хора, които правят нещата по правилния начин, оценявайки талантите и давайки им път и възможности. Изобщо: читави издатели винаги е имало, както винаги е имало и ще има таланти. Сигурно важното е атмосферата в държавата да е креативна, за да се случват нещата по-добре, по-бързо и, ако може, повече в полза на талантливите. Това пък ще е хубаво и за цялата читателска общност.

# 18
Да,но на практика трябва да се направи нещо за българската литература(щото ние тук само си говорим) и с това  вече трябва да се ангажира държавата!Донякъде думите на Боршош в последното му интервю ме обнадеждават,но дано да не останат само празни приказки!

# 19
Освен това нито Министерство на културата,нито Министерство на образованието нямат някаква стратегия или обща идея,по която да работят,за да има положително развитие на нашата литература,а не само всичко да се приравнява до едно най-обикновено издаване!Защото всичко опира и до езиковата култура на българина,която в последно време се снижи страшно много и това най-вече влияе на децата!А после по медиите учители масово недоволстват защо децата имат проблеми при изразяването и резултатите от външни оценямания и приемни изпити!А колкото до това не смятам,че е по-добре да се учат само съвременни чужди писатели,защото как тогава ние ще съхраним своята собствена литература?

# 20
Напълно съм съгласна, че без стратегически и държавнически поглед нещата няма как да се случат. Все ми се струва, че с много бавни стъпки във времето, раздвижване ще има. Една - две бели лястовици са достатъчни, а после всичко ще тръгне по естествен път. Иначе ни остава да се давим в океан от чуждоезична литература и да се радваме на куражлиите тук, които успяват да пробият и да вървят напред. Аз все пак съм оптимист за бъдещето на българската литература и култура. Ето: дори театърът в НДК вече е една добра първа стъпка, нали? Впрочем, днес е ден на театъра. Честит празник на всички, които го обичат и го правят качествено и професионално!

# 21
Да,но за да я има една наистина адекватна стратегия за развитие на литературата ни,респективно трябва да има и предложения по темата от нас читателите!Най-малкото,което може да се направи е популяризирането на новите заглавия в по-масов вариант и разбира се посредством медийте.В това отношение "Панорама" по БНТ прави някакви усилия в тази насока,както и Волгин в БНР,но това е крайно недостатъчно и в това отношение медиите са в дълг на обществото!Моля,споделете и Вие вашите предложения за подобряване на състоянието на литературата ни!

# 22
Моля,споделете и Вие вашите предложения за подобряване на състоянието на литературата ни!

Като начало да се поощри или някак да се възпита желанието за четене, защото състоянието на литературата няма как да се подобри без четящи, а и няма голям стимул да се подобрява.
Справка - читателските практики в България според АБК - да кажем за 2014 година.
Колко книги сте прочели в живота си?
5% - 0 12% - до 10 13% - до 30 13% - до 50 16% - до 100 14% - до 200 7% - до 300 6% - до 500 14% - над 500

# 23
  • София
Колко книги сте прочели в живота си?
5% - 0 12% - до 10 13% - до 30 13% - до 50 16% - до 100 14% - до 200 7% - до 300 6% - до 500 14% - над 500

На каква възраст са анкетираните, защото така представени данните, не носят много информация?

Усилията трябва да бъдат насочени предимно към  приучаване на децата да четат.
 Много по-лесно е у едно дете да се възпита желание за четене, отколкото на един 40 годишен човек.
За човек, който е на 30-40 и  е прочел до 10 книги, по-какъвто и начин да му се презентират нови, стари каквито и да било творби, едва ли ще започне тепърва да чете, едва ли ще насочва и детето си.

# 24
  • Ямбол
...
За човек, който е на 30-40 и  е прочел до 10 книги, по-какъвто и начин да му се презентират нови, стари каквито и да било творби, едва ли ще започне тепърва да чете, едва ли ще насочва и детето си.

Интересно ми е как ги направи тези заключения.
Човек може да започне да чете във всяка възраст. и аз познавам много такива хора. Някои дори започват доста в късна възраст, когато са по-свободни.

Иначе мисля, че има достатъчно добра литература и дали тя ще е българска, не ме вълнува чак толкова много.

# 25
  • София
Изказвам мнение , не правя заключения. Мнението ми е базирано на лични наблюдения. Вероятно има и хора, които започват да четат на по-късна възраст. "Много" е относително понятие. Повече вярвам на официалната статистика, където точните цифри говорят доста по-убедително.

# 26
Честно казано и аз смятам, че човек ако през детството или юношеството си не се е научил да чете, после почти няма шанс. Любовта към книгите е нещо особено. В началото има бариера, която всеки читател трябва да премине и после вече става наистина интересно.
А относно младите писатели, смятам че е голям проблем липсата на интерес в медиите. Те познават само 2-3 писатели и канят само тях.

# 27

На каква възраст са анкетираните, защото така представени данните, не носят много информация?

Има подробна разбивка в проучването, но не знам как да го приложа. Пдф документ, излиза пръв, когато напишеш в гугъл Читателски практики в България 2014 год.
Във всички случаи, не искам да кажа, че българите не четат. Може да четем повече от другите, но пак сме малък пазар, който не може особено да насърчи авторите си, които общо взето рядко надскачат границите ни. В този смисъл, ако американецът чете средно 5 книги годишно - това е огромна читателска аудитория. Ако българинът чете 15 - това е малка аудитория.
Иначе съм на мнението на Лиляна, че четенето може да се започне във всяка възраст. Но освен това смятам, че образователната ни система не поощрява четенето на децата - меко казано.

# 28
Образователната система отказва от четене децата. 10 поредни години те учат "Под игото" и други подобни. Важно е да се познава българската литература, но само нея да дъвчем и то по-архаичните й представители не привлича учениците.

# 29
Като цяло четенето не е свързано само с възрастта и свободното време,а най-вече с желанието на човек да чете!Какво и кога ще чете разбира се е строго индивидуално за всеки,но факта че в детските градини и училищата не се организират дни,посветени на дадено литературно произведение,както и срещи с автоа,говори много за това колко изпаднали сме вече в културно отношение!Макар че всеки ден ни втълпяват че сме "европейци"(щото ние досега не знаехме)ние нямаме никава възможност за сносно културно развитие,най-вече в литературно и културно отношение!

Общи условия

Активация на акаунт