Дискусия: Вярвате ли в реализацията на писателите в България?

• 40 221
  • 312
  •   1
Отговори
# 285
Страниране ( ЕПЪБ ) = 40 лв без значение брой страници
Предпечат за хартиен носител = 1 лв/страница.

Далеч са нещата още за превод. Благодаря за информацията, ще я имам предвид, но трябва да се види и как ще се финансира.

П.П. Общото мнение, че авторите нямат никакви разходи, а са едни алчни чудовища, на които 2 лв цена им е много.

И най-добре в тази цена да влезе стриптийз, танц на Майкъл Джексън и две кошници с бели рози.
Шегувам се, просто ме изумяват някои мнения от колеги, но това е положението.

# 286
  • София
Арбанаси, принципно авторът не би трябвало да поема разходи по книгоиздаването, не мислиш ли?

Щом издателят не жилае да рискува с ново име, да не рискува въобще. То всеки може да бъде издател иначе - "елате при нас, покрийте си всички разходи и ще сложим логото си на корицата ви".

Издаването на книга не бива да бъде самоцел.

# 287
Арбанаси, принципно авторът не би трябвало да поема разходи по книгоиздаването, не мислиш ли?

Щом издателят не жилае да рискува с ново име, да не рискува въобще. То всеки може да бъде издател иначе - "елате при нас, покрийте си всички разходи и ще сложим логото си на корицата ви".

Издаването на книга не бива да бъде самоцел.

Принципно не би трябвало, но на праткика е точно така. Какво да направи един нов автор в България след като по дефолт започват да го отхвърлят навсякъде и мога да ви кажа целия репортеар за отказите, понеже са едни също: От типа жанр на книгата не попада в профила ни на издателство, вижте някой колега.

Не може всеки да бъде издател. Трябва да сте или Юр. лице или ЕТ, иначе няма да ви издадат номер от регистър на Нац. библиотека. Тоест нямате право да правите продукт с комерсиална цел.

И тогава какво да правят новите автори? Да чакат 50 години и дано ситуацията в България да се промени? Simple Smile

Действате сам, поне моя милост е на този принцип. Питате, намирате хора, плащате им - те всички си имат тарифи, точно за тия неща и няма да ви откажат със сигурност. Риск се изнася изцяло към автора. Аз не им се сърдя, просто се чудя калпаво ли обяснявям как се случват нещата.

# 288
Още след 5-6 ръкописа, които си губих времето да пращам напред-назад и да чакам от умрял от писмо, успях да намеря няколко души, които са минали по пътеката.

Успокоиха ме, че при всички е така, имаше една жена над една година само ги изреждала, докато й отказват наред.

Че той един автор за толкова време ще издъни още една книга. Поне да напишат ясно, че не им се рискува с нови имена, а то където да чукнеш всички ще се избият, че са луди по нови БГ автори. Но не е вярно.

П.П. Допускаме, че сте права и моя продукт е бил калпав. И на останалите ли е бил такъв? Просто са направили нещо като секта и там никой не може да влезе, защото те го смятат за конкуренция. Все едно, че хукнал да им изядеш закуската.

Днес ви препоръчах да прочетете на Георги Марков: Задочни репортажи за България - глава Избор на позиция ( 2 страници са ). Не виждам какво се е променило от неговото до наши дни.

П.П.П. Г.Марков ми е малко тромов като стил на писане, да кажем отзиви засега по книга са, че се чете много леко. Аз не мога да преценя, понеже за мен беше яко бачкане, а не да седна и да си направя кефа да сричам.

# 289
Някак си не е нормално електроните книги в чужбина да излизат в пъти по-евтино от тези у нас,а да не говорим за хартиения носител,който по мое мнение си е направо златен!Колкото до издателствата-все си мисля,че едно модернизиране на всички тях няма да е излишно при положение,че дори и държави като Индия например са с по-развито и независимо книгоиздаване от нас!Какво се случва при нас?!?Едно и също от години и нищо друго!Издателствата са едва ли не под щатна държавна бройка и не правят нищо,за да се развиват,а субсидиите от Министерство на културата отиват незнайно къде!И какво става в един момент?Някакво безвремие и литературна боза на воля,която те издават в такива тиражи,че очевадно ако са частници ще фалират още на втория ден!В Дания например братовчедка на една моя приятелка ми разказа за някаква книга на местен дебютен  автор,който пожънал голям успех,а част от парите дрил за кампания за популяризиране на други млади автори от страната!Инициативите относно кигите и четенето в България са смешни,защото едва ли не ни принизяват до неграмотни туземци  или пещерняци,видели книга за първи път в живота си!Но истински инициативи и интелектуално развитие в тази сфера от десетилетия няма!Тогава има ли изобщо нещо нормално в тази днешна ситуация с книгоиздаването в България?!
П.П.Ако някой знае от къде мога да си намеря "Дакамерон"на български,независимо от формата да пише!Предварително благодаря!

# 290
П.П.Ако някой знае от къде мога да си намеря "Дакамерон"на български,независимо от формата да пише!Предварително благодаря!

Може би това търсиш http://chitanka.info/text/5473-dekameron

# 291
Книгите у нас с рекордно нисък тираж: http://www.ploshtadslaveikov.com/knigite-s-rekordno-niski-tirazhi/

Фентъзито – за писането, формата и съдържанието/Весела Фламбури
http://trubadurs.com/2015/06/23/vesela-flamburari-fentyzito-za-p … hanieto-20150623/

# 292
Някак си не е нормално електроните книги в чужбина да излизат в пъти по-евтино от тези у нас,а да не говорим за хартиения носител,който по мое мнение си е направо златен!

Не знам колко по-евтино  Peace  Ако става дума за по-стари книги, се намират сделки, но за нови не е така.

Ето пример от Амазон за книга издадена 2015, която ме интересува:

Hardcover: 16.80
Kindle Edition: 10.99

Но така или иначе не може да се сравняват тиражите на книгите в България на български или в чужбина на ангийски с пазари като Щатите или Англия.

Последна редакция: чт, 25 юни 2015, 18:43 от Pixie

# 293
  • Ямбол
Коя е книгата?

# 294
 Не знам какво значение има коя е книгата Simple Smile.   Има много примери на нови книги на Амазон. Това е роман: At the Water's Edge на Sara Gruen. Добре пише ако някой се интересува. Но аз исках да кажа, че новите книги рядко са с дискаунт.

Има и библиотеки, разбира се.

# 295
  • Ямбол
А тук и старите книги нямат намаление. Затова си ги теглим от Читанка.

# 296
За мен няма нови и стари книги, има прочетени и непрочетени.

# 297
  • Ямбол
За мен няма нови и стари книги, има прочетени и непрочетени.
Именно. За тези, които не бързаме книгата да я четем топла, то не е лошо да има някакви отстъпки. Обаче като няма си намираме безплатни варианти.

# 298
Конкретно по темата - септември месец ще излезе мои втори сборник с разкази. Но това не го смятам за реализация, а и не се смятам за писател.

# 299
  • Ямбол
Конкретно по темата - септември месец ще излезе мои втори сборник с разкази. Но това не го смятам за реализация, а и не се смятам за писател.
Много си "скромен" Wink
Дали ще ги има някъде електронно? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт