ШКОРПИЛОВЦИ лято 2015 г.

• 85 997
  • 199
  •   1
Отговори
# 120
Много хубаво описание, ако не бяха някои дребни неточности. Първо, общинският център се казва Долни чифлик ( бивш Георги Трайков), а Горен чифлик е село, разположено на 10 км западно от Долни чифлик. Някога и двете разполагаха с жп гари, но днес вече това е само спомен...за тези, които знаят. Не всеки разполага с кола, за да ходи насам-натам ту за зеленчуци от Ново Оряхово ( на цели 8 км от Шкорпиловци), ту за аптека ( на повече от 15 км). Банкомат не съм видял, но да речем, че има някъде си... за 6 дена престой не го забелязах, явно е доста незабележим, както и палачинките, които може би се предлагат само сутрин. Когато съм се разхождал вечер около Лонг бийч и по крайбрежната уличка, си беше абсолютно пълна пустош, дори нямаше и хора, камо ли нещо друго, а беше едва август. Тези бунгала на СБХ са доста нататък, а и като всичко останало в Шкорпиловци, са доста прикрити и незабележими.Един от основните проблеми е липсата на указателни табели, справочни значи, картосхеми на района и др., което, в съчетание с липсата на интернет-връзка и заглушаване на сигнала на gsm-операторите на определени места, си е сериозен недостатък в наши дни. Това, че плажът е дълъг и сравнително неусвоен, не го прави привлекателен по никой начин. Не намирам нищо привлекателно в треволяците и ринещия се под краката пясък, които трябва да прекосиш, докато стигнеш до водата. Ако си с малки деца, доста ще се поизмъчиш. Всъщност, морето в района изобщо не е подходящо за малки деца, като изключим един тесен сектор около изкуствения т.нар. централен плаж, който е с чужд насипан ситен пясък върху по-едрия местен и с взривени скали в морето пред него. Такова нещо не може да се нарече девствено и природно, защото човешката намеса коренно го е преобразила. Но истински риск и за деца, и за възрастни, са острите скали и високите вълни, а също и студената вода- все неща, типични за райони без заливи с права брегова линия, просто няма как да бъде по-различно. В добавка към лошите природни дадености идва и ужасната материална база, представена от порутени бази с бунгала, развъдници на влечуги и насекоми, както и съмнителното водоснабдяване в района, което те задължава да си купуваш минерална вода на космически цени от малкото магазинчета в комплекса. Всъщност като споменах за вода, се сещам за още един мит около Шкорпиловци и това е т. нар. спа-туризъм  на базата на местни минерални води.Такова нещо просто не съществува, уверявам ви, вече не само като гражданин, а и като специалист в тази област. Това е огромен рекламен трик, граничещ с неправомерна заблуда. Това, че тук-там има някакви сондажни води от плитки водоносни хоризонти, изобщо не значи, че тези води са минерални или че имат каквото и да било физиологично въздействие върху човешкия организъм, ако изключим евентуалните рискове от диария...Ако изобщо там е имало някакви води с лечебни свойства, това би било разбрано много по-отдавна. По нашето Черноморие има такива места и води, напр. Поморие, Балчик, дори Варна, но определено не и Шкорпиловци. В близките години очаквам грандиозен фалит на Лонг бийч ризорт, както и на Седлото, Ухото и тем подобни долнопробни чалгарски кръчмички, но това ще е напълно заслужена съдба за необсонованата алчност на техните собственици. А иронията относно смока и мушиците нямаше да е толкова смела, ако вие или вашите деца се бяхте срещнали на живо с въпросните твари. Мушиците са много сериозна напаст и главен недостатък на курорта и района и проблемът изобщо не е за подценяване или иронизиране.

# 121
1. Мушици-срещи от първи род(директни)
2. Смокчо-срещи от първи род(директни). Децата (на 4 и на 9 много му се радваха)
3. Палачинки-вътрешни срещи през сутрин, щото бая се чакаше
4. СБХ почва,когато Дългио бряг свършва, демек баш на центъра.
5. Ху кеърс абаут Горен или Долен е чифликът...
6. Кола си требе - факт
7. Остри скали няма, щот са плоски и ходиш по тях като по хасфалт.
8. На който му се хпва пиле на грил, да  бега далече от Шкорпиловци😈

# 122
  • Варна
Сондажа с минерална вода е нов и заради лечебните качества на водата е построен Лонг бийч ризорт.
Това с насипания пясък и взривените скали е голяма смешка Simple Smile Кой ли ще го прави и с какви пари и защо.Морето е непредвидимо - плажовете Кабакум и Слънчев Ден са на няколкостотин метра един от друг и са с съвсем различен пясък.

# 123
Няма лечебна минерална вода! Това е само рекламен трик, ако не и чиста проба заблуда и за съжаление се вижда, че при много хора това сработва. Първо прочетете малко повече специализирана литература по въпроса и си изяснете същността на понятието "минерални води", след което тръгвайте да спорите с човек като мен, който е специалист тъкмо в тази сфера. Лонг бийч е построен не заради псевдоминералните води, а заради алчността на неориентираните инвеститори, които досега регистрират само и единствено загуби и за това дори не е нужна ревизия.
Плажът може да бъде различен- да и българското черноморие изобилства от различен тип плажове, само че тук точно, където имаме единна плажова ивица в продължение на над 10 км, някак нелогично и необяснимо е тъкмо при централния плаж да е налице ситен пясък и да няма скали, а на север и на юг от него да има едър пясък и много скали. При това, на самия централен плаж, ясно си личи къде е ситния и къде едрия пясък- едрият е под ситния, на първа линия, а ситния е засипан над него , точно там и самият плаж е необичайно широк. Всичко това няма как да стане без човешка намеса- дали е донесен или някоя дюна/дюни наоколо са разорани и пясъкът от тях, който е по-ситен, е засипан там- това си е отеделен въпрос, но че е имало някакво въздействие, повече от сигурно е! Нека не забравяме и това, че има цяла естакада за научни изследвания и най-вероятно, при строителството й, също е имало някакво допълнително въздействие върху морето и брега. Говорим за въздействия от преди много години, а не за нещо скорошно.
Що се отнася до г-жа авантюристката, която обича да се натъква на змии, комари, мухи и всякакви други твари по време на почивката си, от такива прекалено търпеливи и толерантни хорица сме на това дередже в тази държава...те си траят, дори, ако светът около тях се срива, стига на тях да им е добре. Г-жо, нали осъзнавате, че светът не започва и не свършва с вас и вашите разглезени дечица и че когато говорим за масов курорт, би следвало да се обобщават интересите и потребностите на масовия турист. Няма нормален курорт по света, където нашествието на опасни животни да се толерира или да бъде адмирирано. Така че, това за паралелната вселена май важи повече за вас и вашето семейство. И пак ще кажа- да не бях ходил там и да не бях обходил всяко кътче на това място, че да ме залъгвате, ама не става. Палачинки нямаше и толкоз! Нито един път не видях там да се продават или приготвят пици или палачинки- нито в селото, нито в комплекса, дори с мъки разбрах къде точно е т.нар. автобусна спирка, която е също така неразличима и несигнализирана, както много други неща в комплекса. На 29 , 30 и 31 август вече не работеха и малките магазинчета за хранителни стоки в близост до бараката на управителя на комплекса, който имаше вид на селски каруцар и едва ли е най-подходящия за тази длъжност. Фактите няма как да бъдат преиначени, колкото и да се опитвате.

# 124
  • Варна
Не знам какво си чел какво си гледал - нищо не разбираш.Шипа в ставата на крака ми не знам какво е чел ама не ме боли.Само овек които съвсем не е в час може да си мисли че там пясък технологично може да се насипе при положение че СТФ не съществува от 20 год.

# 125
Всъщност, мили хора, на Шкорпиловци не става. Ужасно е, опасно е, гадно е, гладно е...Не ходете там! Бъдете разумни! Отидете някъде другаде Simple Smile ! А ние, абстинентните, ще чакаме с нетърпение следващото мазохистично лято!

# 126
Досега от теб не чух сносни аргументи и предположения откъде би могъл да е този пясък и как си обясняваш странното наглед обстоятелство. Единствено чувам отирцание на моите обосновани предположения- това не може, онова няма как да стане...Казвам, че при строителството на самата естакада преди повече от 30 години, е твърде вероятно да е настъпила някаква форма на въздействие върху брега в района. Отделно и при строителството на други сгради и обекти в близост, твърде вероятно е да са заличени някои дюни и пясъкът от тях да е засипан върху съществуващия по-едър. А не че някой нарочно е тръгнал да прави плаж, заради летуващите, макар че на редица места са познати и такива практики. Почти всички по-известни курорти по румънската ривиера, между Констанца и Мангалия, са с привнесен пясък и изкуствено създадена плажова ивица.
Що се отнася до шипа в крака ти, едва ли му е помогнала баш т. нар. минерална вода на Лонг бийч, защото тя със сигурност не е такава  Laughing За плацебо ефекта чувал ли си? Иначе- сериозно казано, самата морска вода е подобна на минералната, защото изобилства от най-разнообразни соли във високи концентрации (предимно хлориди и сулфати на натрий, магнезий, калий, калций) и помага на различни типове заболявания, както и подобрява общото състояние и тонус на организма. Така че, много по-вероятно е, да ти е минала болката от шипа, именно благодарение на самата морска вода.  Wink

Последна редакция: ср, 09 сеп 2015, 21:49 от fire_strike

# 127
  • Русе
Тази година бяхме в началото на юли в Приморско, в перфектен 4 звезден хотел, плажувахме на страхотния плаж Перла. Обаче , когато минахме покрай Шкорпиловци и двамата с мъжа ми се спогледахме. Установихме, че чувстваме една и съща празнина. Липсваше ни спокойствието и плажа на Шкорпиловци. Е, слава богу в края на август се корегирахме. Изкарахме 3 незабравими дни, макар и за първи път на бунгала. Почитатели сме на вилите и на всички удобства, които предлагат. Обходила съм всички плажове по нашето черноморие. Е, този е най- добрия. Догодина-пак тук.
А на Огнения господин искам да кажа следното:
1/ Когато отиваш някъде за първи път първо събираш достатъчно информация. Средства за това има всякакви-виртуални и на хартиен носител.
2/ След това преценяваш дали това е твоята почивка. Никъде в темата не е коментирано, че тук чове тъне в лукс, в което е чара му.
3/ Най- накрая хващаш регулярния автобус за Слънчев бряг. Там ще удовлетворят и най- смелите ти очаквания.

# 128
Не- информация за Шкорпиловци липсва или е твърде оскъдна и неактуална. Затова аз се постарах да събера такава, да я обобщя и систематизирам и да изложа възможно най-подробно как стоят нещата в Шкорпиловци. Надявам се да бъда полезен на много потенциални туристи, запътили се натам. Вие, уважаема госпожо, сте прекарали само 3 дена в Шкорпиловци и най-вероятно не сте обходили добре района, за разлика от мен. Аз събрах подробни впечатления за всеки детайл наоколо и не мога да дам положителна оценка. Едиснтвеното, с което плажът на Шкорпиловци привлича е предполагаемата девственост, усамотение и тишина- митове, които вече разбих тотално с конкретни факти. Нито е девствено, нито е тихо, нито си самотен. Хора си има, макар и през 20-30 метра, но общо взето не е съвсем пусто. Никаква тишина и спокойствие, заради басовете на металите и наркоманите, които тресат околността в радиус поне 10 км, съвсем безнаказано и безконтролно. А дали плажът е най-хубавият по нашето черноморие, това е доста субективно. Аз само казвам какви са даденостите, а те изобщо не се доближават до понятието за добро. Слънчев бряг не бих избрал, заради шума и скъпотията, иначе плажът си заслужава. Приморско също е доста шумно и претъпкано, но съм бил там няколко години и като цяло съм доволен, защото и там даденостите са отлични, дори бих казал, че тъкмо там е най-хубавият плаж по нашето черноморие- между Приморско, ММЦ и Китен- дълъг и широк плаж, ситен пясък, красив залив, леки или липсващи вълни, постепенно удълбочаване, топла чиста вода, романтични дюни, никакви скали, водорасли и замърсяване, източна експозиция. Но все пак най-доброто съотношение цени-качество-дадености са при Ахтопол, защото в Приморско е по-скъпо от Ахтопол. Иначе, плажът на Ахтопол се доближава като особености до този на Приморско, но е със северна експозиция и вълните и вятърът са малко по-силнички. Обаче пък , Ахтопол компенсира с тишина, планина Странджа, чистота, евтини прилични бунгала и много евтина и хубава храна. Аз самият предпочитам по-близките до природата места, без излишни луксове и шумове, но с достатъчно прилични условия и ниски цени. Шкорпиловци определено не е такова място, защото е нереално скъпо за това, което предлага, а всъщност то нищо и не предлага де  newsm78 освен гадните мухи, които явно на вас не ви пречат.

# 129
1. Мушици-срещи от първи род(директни)
2. Смокчо-срещи от първи род(директни). Децата (на 4 и на 9 много му се радваха)
3. Палачинки-вътрешни срещи през сутрин, щото бая се чакаше
4. СБХ почва,когато Дългио бряг свършва, демек баш на центъра.
5. Ху кеърс абаут Горен или Долен е чифликът...
6. Кола си требе - факт
7. Остри скали няма, щот са плоски и ходиш по тях като по хасфалт.
8. На който му се хпва пиле на грил, да  бега далече от Шкорпиловци
1- който не знае какво е да ходиш пеш, а се пъха в колата, едва ли може да оцени ролята на тази напаст за отблъскването на туристите...
2- смоковете могат и да хапят, ако не го знаете, просветете се и иронията ви ще спадне мимолетно. Ако се почувстват заплашени, те могат да нападат и макар да не са отровни, раната би могла да бъде доста дълбока и да се инфектира лесно от замърсените им зъби. Отделно, самата уплаха при среща с такова влечуго, може да е с доста сериозни последици, особено при някои категории хора. Нека напомня и това, че смоковете, макар и неотровни, са сред дългите змии, с дължина по 1,50-2 метра, което си е внушително. Освен това, повече от сигурна бъдете, че смоковете далече не са единствените видове змии в района и че там бъка от водни змии, пепелянки и усойници (в планината). А как ли бихте реагирали, ако такава змия ви чака под леглото в бунгалото, интересно? Защото вероятността е много голяма.
3- палачинки нямаше - илипродължавате да лъжете нагло, или сте сляпа, или сте под влияние на наркотици
4- СБХ почвал, ама столът му де е ? някъде из вътре по високото , дето гъмжи от рояци мухи... а и от централния плаж до него е има - няма- към 1 км., иначе от самото море, може и да е към 500 метра да речем, ама точно там морето не е най-доброто.
5- ама ти не знаеш българския, пък си седнала с английски да се хвалиш... ти може да не кериш, ама си има наименования на населените места и при положение, че това са две отделни селища, на 10 км едно от друго, май не е все тая. По-важното е, че повечето хора, отседнали в Шкорпиловци, едва ли са в състояние да ходят дотам, за да си купуват това-онова, ако изобщо го намерят.
6- в нормалните курортни комплекси по цял свят е строго забранено да се навлиза с лични автомобили и се допускат само автобуси или автомобили със специално предназначение, също и за зареждане на обектите, а в Шкорпиловци пътищата ги обръщаха на магистрали, никакви ограничения на скоростта, тротоари липсват, улично осветление и маркировка- също, дори ми е чудно как не са се случили ПТП
7- има и остри скали, но каквито и да са скалите, са големи и неприятни, освен това и хлъзгави и като те зашлеви високата вълна, може и да не си способен да ходиш. Между другото,видях доста контузени хора с превръзки по краката, особено дами, които не могат да си преценят реалните възможности при навлизане в морето в такива условия.
8- пилето на грил не ми е големият проблем и няма да е основната причина, поради която ще бягам далече от Шкорпиловци, но все пак е една от липсите там и го отбелязах
След дванадесет мазохистични летни почивки в Шкорпиловци, решихме да заменим хищните морски мушички с невинните дунавски комари, а "вредните" йодни пари, заради които трябва да се будим в безумно за отпуск време, да заменим с целодневни хлорни повеи от съседни нам северни страни. Единствено ни притеснява да не пропуснем сезона на евтините праскови...

# 130
  • Русе
Уважаеми Огнени господине, почиваме на Шкорпиловци от 2010 г. Така, че съм го обходила надлъж и нашир по .няколко пъти. Няма какво повече да говорим, щом Ахтопол има плаж според вас.

# 131
Шкорпиловци е чудесно място за лятна морска почивка, ако изпълняваш три условия:
1) не нощуваш в селото и т.нар. курортен комплекс извън Лонг бийч;
2) имаш финансовата възможност да си позволиш нощувка в Лонг бийч;
3) не си претенциозен да се завреш в кучешка колиба, наречена бунгало;

# 132
  • София
Шкорпиловци е чудесно място за лятна морска почивка, ако изпълняваш три условия:
1) не нощуваш в селото и т.нар. курортен комплекс извън Лонг бийч;
2) имаш финансовата възможност да си позволиш нощувка в Лонг бийч;
3) не си претенциозен да се завреш в кучешка колиба, наречена бунгало;
Бих допълнила:
4. Не те мързи да си готвиш сам или не се притесняваш да притесняваш да ядеш полуфабрикати в ресторантите.

...по плажа между Шкорпиловци и устието на великата Камчия, се нагледах на какви ли не извратеняци-  наркомани със самоделно направена тръба, която бяха засмукали, за да се дрогират; дядовци с голи карантии; баби и лелки с голи бозки и шутки; млади двойки, който почти го правеха на плажа посред бял ден; дългокоси, немити с дни, расти и реге-маняци; полупияни и махмурлии след поредния пиянски запой посред нощ; метал-банди, които се тресяха под звуците на тонколоните и басовете си, които бяха изнесли съвсем незаконно на самата плажова ивица, недалеч от почивните бази с бунгала, руския детския лагер "Матрица" и защитената местност "Камчийски пясъци"; битници, скитници и всякакви долнопробни пропаднали и деградирали типове...
...
Обаче това тук изби рибата. От него смърди на нетърпимост всичко леко  нетипично. Някой пушил от тръба..., леле!!! Друг пуснал музика на пусто място - УЖАСт! На далеч по уредени плажове съм вижда възрастни жени без горнище на бански и двойки, които се натискат. Представи си - никой не стреля по тях. Убедена съм, че този твой абзац е плод на много силно изкривена или преувеличена реалност. Почвам да си мисля далви не преувеличаваш доста и други неща - например размера на напастта "мушици"..

# 133
Здравейте!
Случайно видях темата и реших да споделя,че тази година ходих два пъти в Шкорпиловци-веднъж на бунгалата на художниците(ако не се лъжа) и веднъж в хотел Long Beach.
Ако имате някакви въпроси с радост ще споделя впечатленията си.

# 134
  • София
Шкорпиловци има много недостатъци, толкова много, че не бих повторила там. Ама си има и хубаави страни  - огромен, спокоен, макар и мърляв плаж; сърф училище и подходящи условия за този спорт; идеално е за желаещи да купонясвят самостоятелно компании или млади двойки с малък бюджет (романтика и безумно евтини коктейли в Сънсет на плажа Simple Smile)

fire_strike, всяко нещо има и хубави страни. Ако всичко беше чак толкова черно колкото го описваш не разбирам защо има туристи там? Не разбирам и ти какво си правил там и в Ахтопол. Иди в Созопол или Несебър като искаш спокойствие и комфорт. Там и кола няма да ти трябва.

Общи условия

Активация на акаунт