Трудно ли се вози дете на велосипед?

• 8 269
  • 60
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
digitalrebel, не споменаваме каските, зашото е повече от ясно, че децата (а и възрастните), трябва да са с каски, както съм казала и в първия пост на темата.
И пак по темата за каските - ако търсите малки размери, в Декатлон имаха 2 различни вида и в размер от 46 см.

Права си, отбелязала си го вече. С моя коментар изразявам личното си становище за това, че твърде често детските каски се пропускат при покупка на колело. Просто на голяма част от хората не им минава през акъла, че може детето им да бъде обезопасено и с детска каска.

# 46
С малко закъснение да се похваля, че с моята дъщеря сме вече горди велосипедистки! Вместо да се тревожа как да я кача на колелото, трябваше да помисля как ще я свалям - толкова й харесва Laughing
Малко технически детайли, за който иска да опита - не е по-трудно да се пази баланс, движенията на детето почти не се усещат, тъй като столчето ги ограничава доста. Но пък колелото с мен, нея и багажа става доста тежичко и трябва сила за въртенето.
Столчето отзад ми е много удобно, не пречи по никакъв начин на карането на колелото. Но дори и малка раничка с дрешка и вода се отразява на карането, като я сложа в кошницата отпред, така че мисля, че столчетата, които се монтират отпред ще правят управленито на колелото много трудно и са само за опитни велосипедисти.
Приятни разходки на всички!

# 47
Secret, със здраве да се возите! Simple Smile

Аз карам с предно столче вече втора година, при първите няколко возения се чувствах доста нестабилна, но това може би идваше от моята неопитност и страх да не падна с детето.
Най-трудно ми беше спирането и слизането от колелото - столчето заема голяма част от мястото между седалката и кормилото и съответно движенията са ограничени и лесно се губи равновесие.

В крайна сметка паднахме от спряло колело Embarassed, разминахме се само с уплахата, но добре, че столчето предпазва крачетата, а и беше с каска на главата... реших си проблема със смъкване на седалката, така, че да достигам по-стабилно с крака до земята, явно просто ми е било високо.

Сега се возим почти всекидневно и изобщо не ми тежи, въпреки, че той е почти на максималната граница за предно столче като тегло - 15кг. харесва ми да е пред мен и да знам във всеки момент какво прави, та притесненията ми сега са само как ще свиквам със задно столче  Confused

Последна редакция: чт, 21 май 2015, 15:13 от Aomame

# 48
Благодаря, Aomame! За мен задното столче е много удобно, но пък моето момиче непрекъснато бърбори и винаги съм наясно какво прави Laughing
Щом се справяш с предното, едва ли и това ще ви се опре!

# 49
Трябва колелото да ти е по мярка и да ти е удобно.
На колелото на мъжа ми се затруднявам да возя дете в столчето, защото ми е голямо самото колело.
И двете деца обожават да се возят на столчетата за колетата - имаме 2 броя.  Crazy
Голямата се вози от 2 годишна, а малкото от доста по-рано. Сега е 5 г. и още си го возим така. Simple Smile
Щом и аз се справям, значи не е трудно.  Peace

# 50
Темата ми е полезна и ми подейства успокояващо. Имам намерение и аз да возя дъщеря си на колело, за да я водя на детска градина. На 3г е, не знам колко тежи, предполагам 17 до 18кг най- много. Купих си градско, дамско колело, купихме столче за отзад, вече е монтирано. Понеже се страхувам директно да метна детето и да видя какво ще стане  Shocked ... от два дни тренирам с дамаджана с 9 литра вода отзад  Embarassed  ами... това измислих. Утре даже ще сложа 11, ако успея и 12 литра. Искам да се почувствам сигурна, преди да сложа детето. Не съм голям колоездач, не бях карала колело от дете, но вече 5 дни карам по 8-15км на ден и вече свикнах. Маршрутът ни е за около 200м по велоалея, сравнително широка, а после 3км изцяло в парк. Има и 2-3 баира, които не знам как ще успявам да изкача. Днес с 9кг в столчето успях, ама мъка. Със 17кг не знам как ще е  Thinking До един месец трябва да съм заякнала, тогава започва учебната година.

# 51
  • Пловдив
Въпроса на свикване е,да.Добре тренираш с нещо друго тежко,щом не си уверена.За мен си остава големия проблем,че не мога да кача детето на столчето и после да се кача аз.Залитаме,аха-аха да паднем.Лятото голямата ми придържа колелото и аз така се качвам.Но така съм изцяло зависима.Та тренирай и качването и слизането на колелото,с дете в столчето

Последна редакция: вт, 16 авг 2016, 19:11 от ♥Elfita♥

# 52
  • Русе, България
♥Elfita♥, добре изглеждате, но виждам откъде идва проблемът с качването. Заради високата рамка е, но няма как да се промени. И колелото на мъжа ми, който вози детето ни със столче, е по този начин. Тренировки за бързо премятане на крачето трябват.

Аз мога само да съжалявам, че това лято ни е последното, в което ползваме седалката. Догодина малкият ще е съвсем тежък. А пустото, не иска и не иска да се научи да кара хубаво велосипед, за да можем да излизаме тримата.

# 53
  • Пловдив
И с дамско колело съм пробвала,пак не ми се получавала.Иначе от малка карам с мъжко и така съм свикнала.Увисва ми момента от връзването на детето в столчето и моето качване на колелото.Опитах на стена да подпирам,не е става.Някои първо се качват те и тогава слагат децата,с извъртане назад.Мога така да опитам

# 54
Притеснявам се, и аз, как щ стане с качването, вързването и после свалянето... Понеже колелото е дамско, рамката се прекрачва лесно. Дамаджаната с водата сама я слагам, завързвам с коланите и подкарвам, после я свалям по обратния ред. С детето едва ли ще е толкова просто, както с дамаджаната, но се надявам да се справя. Ще трябва да се справя, защото няма кой да ми помогне. Двора на кооперацията има ограда, метална, стабилна, на нея мисля да подпирам. То сега така правя.

Елфита, много сте симпатични и много лежерно изглежда, небрежно на колелото  Simple Smile Дано и аз да свикна, да се справям и да ми е лесно! Доста амбициозен план имам, ежедневно возене.

# 55
  • Пловдив
Пина,хубаво е да се возите.Ти ще се раздвижваш,на децата им е интересно.
Като момент ти набелязвам,че главата с каската на детето не влиза през колана на столчето.Сега на дамаджаната ти влиза,обаче с детето няма да стане.Първо я връзвам в столчето и тогава й слагам каската.Може и без каска,но с нея е по-сигурно.Аз в себе съм уверена,но се случва други елементи от движението да ти препречат пътя и тогава може да стане беля
Вероятно ми е трудно качването с дете в столчето,защото не съм от слабичките.То и извъртането назад ще ме затрудни доста

# 56
  • София
И двете (возене на детето и слагането му в седалката/возене след това) са въпрос на тренинг.
Ще свикнете.
Аз возих моя малчо до преди 2г. Падали сме (в тревна площ - без последствия) само веднъж, защото спрях заради тичащ 2г фърфалак, който се опитваше да хване гумата на колелото пред мен. И леко обърнах колелото в тревата... бяхме в парк. Не успях да го вдигна (барабар със сина ми). Бащата на тичащото хлапе дойде да помага.

# 57
Това, което на мен ми помага, когато качавам детето, е двойната стойка на колелото (като на мотор е, ако се сещате). Така не се налага да подпирам колелото някъде, докато я наглася.

# 58
  • Пловдив
Пачи крак му викат на двойната стойка и да, тя е задължителна според мен за велосипед на който се вози дете.

С дамски велосипед качването е значително по-лесно, защото може да се обърнете с лице към седалката, да прихванете тръбата под седалката с двете си колена и така се стабилизира велосипеда и детето както стои от страни го вдигате, слагате, завръзвате и се извъртате, вече държайки и ръкохватката. Баща ми ми е сложил една пружина, която пречи на предната част на колелото да се извърта рязко и така колелото стои правилно и не ме удрят дръжките докато качвам детето.
Правя го вече доста години, но тази последно съм го качвала, 20 км. Столчетата са максимално до 22 кг или 4-5 години. Почват от 6 месеца с монтиране на рамката отпред.
Супер удоволствие беше, но моята кара колело вече 2 -ра година без помощни (на 5 и половина е) и реално я возих само като преминаваме участъци, където сама с мен не кара колело. Караме по велоалеи не я пускам из целия град и не карам винаги заедно с нея, ами тичам, щото съм голямата паника на тема безопасност.  Blush

# 59
И аз си мислих за този пачи крак като на мотор, но не знаех, че има такива и за велосипеди. Освен сега да потърся.

Общи условия

Активация на акаунт