Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За психолозите и семейните терапевти

 • 42 697
 • 183
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 956
Ползвали ли сте услугите на психолог или семеен терапевт за решаване на проблемите във връзката си? Помогна ли ви или ви попречи това?

# 1
 • Мнения: 117
Хубава тема, ще следя. Аз лично съм ходила само веднъж и доста ми поолекна. С едно ходене нямаше как да ми помогне, но мисля пак да посещавам, този път редовно Simple Smile

# 2
 • Мнения: 182
Не. Според мен диалогът е най-добрия начин за решване на конфликти и проблеми. Поне при нас винаги е действал.

# 3
 • Мнения: 11 128
Да. И имаше само позитиви след това.. Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 1 956
Понякога с диалози с партньора не се оправят нещата напълно. Ако хората от предишни връзки имат сериозни белези и травми (как звучи само... но си е факт)... Ако човек в предишни връзки е имал някакво вредно за връзките поведение, но не е било обсъждано и не е търсен изход, а е имало само скандали по този повод поради липса на диалог... Т.е. ако не се е получавал диалогът тогава, то си остава навик да не се получава и сега... И без скандали, просто на човек си му е затвърден модел на поведение и трябва сигурно с чужда помощ да види какво причинява на сегашната си връзка... И ако пък другият партньор има други проблеми, пимерно предишното му семейство го няма заради смърт, а не заради скандали и неприятности... Някак си този пък човек няма тренинг във връзки с разправийки и не желае такива... Помощта от специалист сякаш е наложителна...

# 5
 • София
 • Мнения: 12 030
Кумата ми е клиничен психолог и фамилен терапевт и макар че поради изключително близките ни отношения не може да ме/ни терапевтира, благодарение на нея съм прескочила много драми и съм издрапала от много дупки.

Това, което ми прави впечатление е, че българинът е супер задръстен що се касае до психичното му здраве и емоционално състояние. Все още бърка психолог с психиатър, а посещенията при психолог се считат за нещо срамно.
Пълна идиотия.  ooooh!

# 6
 • Мнения: X
Разговорите между партньорите са наистина нещо много важно. Те показват желание и възможност да се установи връзка, да се разбере позицията на другия. Чудесно е, ако проблемна ситуация или проблеми в отношенията се разрешат чрез разговор.

Само че не винаги това е достатъчно. Просто защото хората сме в собствения си филм, много често се касае за неща, които не са достатъчно осъзнати и разбрани и по тази причина няма как да се преосмислят и променят издълбоко.

Винаги съм се учудвала как хората прибягват до помощта на специалист във всяко едно отношение, като се започне от фризьор и козметик, техник за сматфона или автомобила, лекар и т.н., а в областта на психологията смятат, че всичко им е ясно и че ще се оправят винаги със собствени сили! Може би защото има силно предубеждение, че едва ли не човек капитулира, ако се посъветва с психотерапевт и един вид вдига ръце от проблема и упълномощава някой друг да го "оправя". Или пък докато не се иде на специалист, проблема е под контрол и е мъничък и незначителен... А всъщност ние се променяме дотолкова, доколкото е личното ни желание и възможност да го сторим, никой не ни "оправя" вместо нас.
Просто професията на този тип специалисти е да насочат хората по един градивен начин да разрешат трудностите св психологичен план. И да се отиде на психолог показва наистина сила и готовност да се погледнат нещата под друг ъгъл и да се изтърпи болката от това, защото не е лесно да се срещне човек така открито с неща, които го тормозят и му пречат от години. Макар че , от друга страна именно това е лекия път, защото безкрайното отлагане и буксуване не решават нищо.

# 7
 • Мнения: 337
Посещавам редовно (от няколко години) аналитичен психотерапевт не поради причините, за които питаш, но разискваме и отношенията ми с партньора.
Помага е меко казано.

# 8
 • Мнения: X
И за моето семейство това е успешен вариант.  Peace Аз ходя на психотерапия, обсъждам там отношенията вкъщи, и работя по моята  част от нещата. В един момент се оказва, че лекувайки и справяйки се с моят дял, това дава пространство и възможност и на останалите от семейството ми да се справят по-успешно с техните трудности.

# 9
 • Мнения: 1 161
Ходили сме, да, по мое настояване, в периода на едно 5 годишно майчинство ... имахме доста проблеми. Терапевта прецени, че ние нямаме проблеми във връзката, а аз имам заради седенето вкъщи.... не знам права ли беше. По ходих на терапия аз няколко пъти, може би и да ми е помогнала, но все пак имам чувството, че за да преодолееш някаква криза трябва най-вече сам да си помогнеш.
На мен ми помогна мъжа ми като ми намери работа, после си помогнах сама като се задържах на нея.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 3 934
Приятно съм изненадана от мненията по темата досега, записвам се да следя.

# 11
 • Мнения: 1
zdraveite. Obryshtam se kym vsichki koito izrazqvate mnenie po vyroza sys zov za pomosht. Ot Plovdiv sme s myja mi i bihme iskali da posetim semeen terapevt ili psiholog. Molq, preporrychaite ni nqkoi koito shte ni pomogne da izgladim razlichiqta si. Blagodarim predvaritelno.

# 12
 • Мнения: 1 136
Вие двамата лично ги изгладете , и какво толкова си говорите с тези психолози ... Съвсем сериозно питам ???

# 13
 • Мнения: X
axel_chiara2430, отиди и ще разбереш.  Hug Подозирам, че тук се таи един предразсъдък, кйто чувам по свой адрес от много страни през годините.  Hug А именно, много хора смятат, че психолозите "дават съвети" и "учат" човека какво и как да направи, а клиентът слуша и изпълнява. И оттук тръгва мнението, че по-добре да се оплачеш на приятел, да ти олекне, хем същите съвети ще ти даде, хем няма да ти вземе пари.  Sunglasses

А в човешката душа си има толкова много незнайни и неосъзнати сили и закони, които си действат, и ако човек заеме неправилна и неградивна позиция, поради навик, незнание, предразсъдъци, възпитание и поради наистина безброй още причини, става наистина трудно. Има много лични сайтове на психотерапевти, в които те споделят свои или чужди материали. Има много информация за различните психотерапевтични школи. Само 2-3 страници да прегледа човек, би добил представа. Или поне би му се разклатило мнението, че психолозите нищо съществено не знаят и не правят всъщност.

Всяко нещо изисква грижа, според същността си. За косата е една, за хладилника е друга, за хигиената в дома - трета.
И изненадващо  Crazy , има и наука за душата, защото тя си има свои специфични особености и потребности.

# 14
 • Мнения: 14 949
 Не изпитвам доверие към професионалните психолози.
 Ако имам проблем, който се нуждае от съвет бих се обърнала  по скоро към близък човек.

Общи условия

Активация на акаунт