Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За психолозите и семейните терапевти

 • 42 707
 • 183
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 337
Ихааа! 150 лв - това да не е при някоя тв звезда от терапевтките?! 40 лв за сеанс знам аз.
Да, да. Аз малко така го изстелях. Чувала съм, че Мадлен Алгафари взима по 100лв. , а Магдалена Ангелова (която беше приятелка на Слави Трифонов) по 150 за час.
Моят личен опит е 60лв. за 50мин.

# 31
 • сф
 • Мнения: 384
моят терапевт изобщо не е безизвестен, но цената беше 20 лв за сесия (която продължаваше м/у 60 и 90 мин, в зависимост от необходимостта. всъщност само веднъж беше 90 мин, стараехме се да не превишаваме 60-70 мин). това беше преди около 3г.

# 32
 • Sofia
 • Мнения: 4 649
Бях завлечена 2 пъти на семеен терапевт ли е, консултант ли е, не знам. Не помогна по начина, по който очакваше бившият ми мъж, но ми затвърди решението, върху което умувах. Не ми хареса и много негативно гледах на тези срещи.
Известно време след това тръгнах на психотерапевт и много ми помага.

# 33
 • Мнения: 3 231
Не го наричайте "сеанс", моля Simple Smile

Иначе... мисля, че си е точно като финансовата консултация и посещението на автосервиз.

Във всеки случай могат да ти помогнат или да направят нещата още по-зле. Не може да се обобщава.

И като във всеки друг случай, ако е качествено, няма как да е евтино. 20 лв. на час е несериозно. Никой ценящ себе си, знанията си, часовете прекарани в учене и професионално израстване терапевт или психолог не би си сложил такава цена.

Успех в избора на правилния консултант.

# 34
 • Tам през Атлантическия океан
 • Мнения: 7 121
Проблемът с нежеланието за посещение на психо-терапевт, според мен не е в предразсъдъците, а в това, че даваш доста пари, а не си сигурен какво ще получиш срещу тях.

Но за това пък хората предпочитат гледачки , екстрасенси , ходжи и т.н. производни   Whistling
там по-лесно се дават парите  Mr. Green


Точно в предрасъдаците и неинформираността е проблема , не в парите  Wink

# 35
 • Мнения: 2 697
Не го наричайте "сеанс", моля Simple Smile

И като във всеки друг случай, ако е качествено, няма как да е евтино. 20 лв. на час е несериозно. Никой ценящ себе си, знанията си, часовете прекарани в учене и професионално израстване терапевт или психолог не би си сложил такава цена.

Е, добре. не е сеанс, а сесия (консултативна/терапевтична) - не са длъжни хората да използват точната терминология Wink

Иначе по темата с цената - много деликатен въпрос е. Наистина много ниската цена не е добра идея, но и цена над 100 лева е неадекватно висока за нашата реалност. Аз самата съм практикуващ психотерапевт и семеен консултант, но не бих си определила подобен хонорар (въпреки че имам основания предвид квалификация и опит) - налага се да се съобразявам с възможностите на българина. Така или иначе, по-често срещаният размер на професионално работещите психолози (незадължително прехвалени медийни звезди) е около 30-40 лв и е съвсем нормален, мисля.

А по предпочитания начин за решаване на проблеми - с помощта на врачки, баячки, ходжи и подобни - хората ги посещават и заради магическото уж решаване на проблема и прехвърлянето на отговорността в чужди ръце. При психолога е нужно да се съдейства и да се работи за преодоляване на трудностите, докато при баячката е лесно - върти кристалното кълбо, чете картите, разваля магията и проблемът изчезва от само себе си Simple Smile

# 36
 • Мнения: 2 369
Темата живо ме интересува и за това се записвам и тук. Аз и мъжа ми обмисляме съвсем сериозно да ходим на семеен терапевт, защото явно сами неможем да се оправим напълно. Той е съгласен и аз съм съгласна с това. И нас точно цените ни притесняват и факта,че не е ясно дали ще си решим проблемите или само ще си дадем парите (врачки не посещаваме хаха), но предполагам дойде моментът просто да рискуваме. Ще следя вашите отзиви, които до сега са обнадеждаващи.

# 37
 • Мнения: 157
И аз запис   bouquet
Замисляла съм се неведнъж за семейна терапия, но досега все още не съм ходила...От това, което съм чела и гледала по въпроса ми се струва, че може да се опита подобно нещо...Не мисля, че ще навреди. Обаче да отидат и двамата, според мен само така може да има ефект...

# 38
 • Мнения: 11 130
Темата живо ме интересува и за това се записвам и тук. Аз и мъжа ми обмисляме съвсем сериозно да ходим на семеен терапевт, защото явно сами неможем да се оправим напълно. Той е съгласен и аз съм съгласна с това. И нас точно цените ни притесняват и факта,че не е ясно дали ще си решим проблемите или само ще си дадем парите (врачки не посещаваме хаха), но предполагам дойде моментът просто да рискуваме. Ще следя вашите отзиви, които до сега са обнадеждаващи.

Това е най-важното! Wink
Успех!

# 39
 • Пловдив
 • Мнения: 1 937
Имах проблеми и сега може би имам понякога и съм от онези ужасни хора, които си веят проблемите из форума (имам нужда да споделям, макар и с непознати). По същото време нямах финансова възможност за психолог или терапевт, а и не обичам да давам пари за неща с неясен и негарантиран ефект. От форума май разбрах, че има безплатни онлайн консултации, нещо като начало ан консултация, в което ако видиш полза да се насочиш към редовни консултации. Имаше такъв сайт. Оказа се, че консултациите са със студенти 3-4 курс в специалност психолагия в СУ мисля. Изложих проблема си в мейл и получих отговор. Отговора беше почти равен на неща изписани и прочетени във форума или казани ми от приятели. Нищо полезно, ново, стимулиращо и показващо ми изход от черната дупка нямаше в отговора (може дори още да го имам записан в пощата си), а беше кратко писъмце, в което общата тема и надслов (заключение) беше "помогни си сам, за да преодолееш проблема си". Хммм... Благодаря за такъв съвет. Тази кратка консултация ме остави с 1 радост, че не съм дала 50 лв., за да получа този така ценен съвет и освен това с решението, че определено не бих платила, ако и платените консултации са с подобни заключения. Все пак има вратичка, че може би аз съм попаднала на отчайващ, не опитен и безнадежден непрофесионалист.

# 40
 • Мнения: 2 369
Пухито, хем си права,хем сигурно не си Mr. Green И аз май съм като теб и обичам да си развявам проблемите по форумите (и не само по форумите. обсъждам всичко с роднини и малкото ми останали приятели), веднъж и на психолог ходих. Всъщност няколко посещения бяха. Нещо като следродилна депресия имах тогава и психоложката ми беше нещо като това,което ти описваш. Отказах се разбира с еот тези консултации, но при мен го има и елементът,че живея в чужбина и цялата ми комуникация е на чужд език,а точно за психо-терапии според мен си е нужен майчин език,защото понякога дори на собствения ни и роден език е трудно д аобясниш такива сложни душевни състояния,а камо ли пък на чужд, на който речниковия ми запас далеч не е като на Български. Мисълта ми беше,че може би наистина зависи от конкретния терапевт. Аз ходих на някакъв безплатен,който касата ми го плащаше и предполагам не е от най-добрите,които може да се намери.

# 41
 • Мнения: 337
"помогни си сам, за да преодолееш проблема си"
Ами всъщност то е това!
Терапевтът не ти дава готови отговори.
Ти сам трябва да стигнеш до тях и сам трябва да извървиш пътя си.
Скрит текст:
Ще дам личен пример, макар и малко извън тематиката на семейните терапевти. Както писах по-горе аз бях с паническо разстройство и агорафобия. т.е. не мога да излизам сама. Никъде. И разбрах, че за да го преодолея просто трябва да почна да излизам. Това терапевтът не може да го направи вместо мен, нали. Имах съпротиви даден период от време, но накрая си вдигнах задника и започнах да го правя. Първо до пред входа, после до кварталния магазин и т.н и т.н. Помогнах си съвсем сама! Simple Smile

# 42
 • Пловдив
 • Мнения: 1 937
Това е разбираемо, че за собствения си живот и взаимоотношенията с обкръжаващите те хора трябва сам да направиш нещата, но: В твоя случай например терапевта (ако има такъв) би могъл да те подтикне да излезеш, да ти каже той как да излезеш в малки стъпки, как днес до магазина, а утре в центъра и т.н. Да споделяш с него кое от съветите му си изпълнила и до къде си стигнала, да те окуражава в правилната посока и т.н. Така си го представях аз. За моя (моите) проблеми тогава, въпросната очакваща дипломиране психоложка не ми даде никакъв съвет и насока - например да каже "опитай се да проведеш такъв разговор с партньора си" или "опитай се да се дистанцираш за 2-3 дни от него" или нещо, което да се направи и от което да се очаква някакъв резултат и съответно последващо обсъждане.

# 43
 • Мнения: 337
(...)да ти каже той как да излезеш в малки стъпки, как днес до магазина, а утре в центъра и т.н. Да споделяш с него кое от съветите му си изпълнила и до къде си стигнала, да те окуражава в правилната посока и т.н. (...)
Така беше.
(...)За моя (моите) проблеми тогава, въпросната очакваща дипломиране психоложка не ми даде никакъв съвет и насока - например да каже "опитай се да проведеш такъв разговор с партньора си" или "опитай се да се дистанцираш за 2-3 дни от него" или нещо, което да се направи и от което да се очаква някакъв резултат и съответно последващо обсъждане.
Ясно. Сега те разбрах какво имаш предвид и си била на съвсем вярна посока с очакванията.

# 44
 • Мнения: X
Тъй като от години аз ходя на терапия, не често, не повече от веднъж месечно, ще споделя как това ми помага на мен. Имам доста страхове, които са ме измъчвали през годините много. Там при терапевта аз имам пространство ( което е безопасно, защото съм с човек, на който мога да се доверя и който знае как да ръководи процеса при нужда) да преживея страшните неща, и да стигна до зрънцето разбиране защо се случва това с мен, какъв е смисъла. И осъзнавайки това, аз разбирам сама - не ми го казва терапевта - как да си помогна. Къде ми е слабото място, накъде има надежда и спокойствие в тази ситуация и т.н. Тъй като от мен понякога излизат доста непривични образи, усещания, които аз не разбирам, защото не съм професионалист, тя ги превежда на обичаен език, за да ги разбера.  Simple Smile
От една страна, не бих могла да разбера нещата сама, защото нямам нужните познания. От друга, проблемите ми са дългогодишни, много затегнати са били в един момент, и е ставало буря, ако ги оставя на самотек, като някаква стихия. А така имам човек до себе си, който до голяма степен обезпечава правилно да се премине през тях и да се облекчи кризата.
Сигурно ако животът ми се бе стекъл да нямам депресия от тинейджърка, и аз трудно щях да отида и да разчитам на съвети от приятели. Но сега съм много благодарна, защото се чувствам много по-щастлива и пълноценна, минавайки през тези неща (в присъствието на терапевт, сама не бих могла в един много дълъг етап, вече мога в доста от случаите и сама). Не мога да опиша как се променя вкуса на живота, когато човек получи облекчение и проясняване от осъзнаването на неща, които са действали почти изцяло автоматично и са контролирали поведението му дълго време.
Терапевтът  е нещо като подслон, където човек е в безопасност, за да може да работи над себе си, да излезе от този подслон отпочинал и с нови сили да ходи по света. Това е моето усещане от моята лична терапия.
  bouquet

Ако човек не е готов да се срещне напълно с проблемите си, в повечето случаи попада на недостатъчно подходящ терапевт (по теорията за синхроничността), за да може да отработи мъничка част от нещата, тези, за които има готовност. Когато ученикът е готов, и учителя идва, нали има една такава поговорка. Или просто пътят минава от другаде. Всички пътища в живота са посвоему терапевтични. Грешката е ,когато личния опит се приписва като общовалиден и започват едни чуденки : при мен така стана, аз не видях полза, как пък при вас не е така, какво толкова правите при тези терапевти да си давате парите и т.н...
И аз през годините съм попадала на терапии, от които не съм извличала полза.. После се оказа, че са ми казвали сходни неща хората, но аз не съм била готова да ги чуя, защото съм имала още много да се премъча и да минат през мен трудности..

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 09:10 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт