Автоимунен тиреоидит на Хашимото (37)

• 95 631
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
Когато ми назначават лекарства за лечение на друго заболяване, винаги споменавам от какво съм болна и какво приемам, за да съобразят лекарствата ми със заболяването.
При грип и настинки, ако се налага АБ, докторът преценява какъв да е той, за останалите лекарства, които не изискват рецепта, лично аз чета(четях преди) в интернет листовките, преди да си купя. Сега ако е нещо ново прочитам първо листовката, а иначе от "традиционните" лекарства си пия аналгин, парацетамол, обикновен нурофен, витамини. Избягвам капки за нос, понеже на всички е описано противопоказание при хиперфункция, а аз съм с хиперфункция, но е имало случаи да прибягвам и до тях, като не се издържа с пустата хрема. Избягвам и прахчета като колдрекс, фервекс, терафлу... помня че по едно време пишеше на опаковките им да не се пият при хиперфункция.
Затова, ако не си сигурна за дадено лекарство, най-малкото прочети първо листовките.

За да може да се усвои тироксина правилно, гледай ако приемаш каквито и да е други лекарства, да са на поне 2 часа интервал от тироксина.

# 166
Точно защото съм питала ендокриноложката си и тя каза, че мога да пия всичко. Също така съм прочела листовките и все още не съм запозната с активните вещества на всички лекарства( (явно ще се наложи да ги науча) и реших да питам вас за съвет. Утре ще ида в аптеката и се надявам там да получа адекватен отговор. Благодаря.

# 167
Активните вещества не чета, чета противопоказания и съвместимост с други лекарства като най-общо. Аз съм с хиперфункция, досега съм срещала противопоказания в няколко лекарства - за настинки, капки за нос, имуностимулатори, в чиито листовки беше указано да не се приемат при хиперфункция на щитовидната жлеза. В аптеката могат да те информират за лекарство, за което питаш конкретно. Аз също съм питала какво би било уместно да пия при настинка, което е без рецепта и дали би ми пречило на другите лекарства, които пия.

# 168
А защо имуностимулаторите са противопоказни?

# 169
За да не се засили автоимунната реакция. Могат да се пият имуномодулатори- клеева тинктура, витамин д3. Витамин С също съм чела че е добре да се пие при нас. Трябва да се избягва ехинацея и разни такива като изопринозин

# 170
Здравейте и от мен Simple Smile И аз с хилядите ми въпроси като новак в тази тема, но явно както на всички ще се наложи да се запозная по неволя. Та ендокриноложката заяви, че е Хашимото. Забрани ми всякакви храни с високо ниво на йод. Назначи ми диета и ми изписа Селен 1 таблетка на ден. Иска след три месеца пак преглед и следене на нивата на хормона и ако има евентуално тогава ще назначи пиене на хормони. Имам възел 3мм, който тя каза че не е притеснителен, но не разбрах  дали съм с  хипер или хипо функция. ПО това, че напълнях, уморявам се често и тн. Съдя, че съм с хипо функция... обърквам се честно казано. Та резултатите са следните, ако може някой да даде коментар най-общо Simple Smile Забрани ми и цигарите забравих да добавя... как се отразяват те?  

FT3 4.98 pmol/l
FT4 18.84 pmol/l
TSH 2.84 uIU/ml

TAT
195 IU/ml < 115
MAT
145 IU/ml < 34

Благодаря предварително Simple Smile

# 171
Напиши си референтните стойности на Т3 и Т4. По това което предполагам за референтни стойности мисля че са си в норма и то по скоро към средата или горната граница което е хубаво. ТСХ ти е слабо завишено т.е лека хипофункция според мен би трябвало да нямаш симптоми или да са слаби но при всеки е различно. Антителата говорят за Хашимото но като цяло е по скоро начална фаза. Мисля че адекватна препоръката на ендото.
Какво може да направиш още е прием на витамин д3, омега 3 и селен по 200 мкг и др прочети из форума. Добавките трябва да са качествени а не от сорта на Валмарк Або фарма или Допел Херц, които за мен лично не стават. Също ако може да спреш глутена поне за известно време евентуално и млечните както и захарта. Соята я изключи напълно под всякаква форма.
За възел препоръчват компреси с тиква или извара

Сега погледнах референтните стойности които си мислех че може да са за твоите изследвания но бяха за Т4 до 17-явно не са тези пусни ги за да се види какво e нивото на хормоните. Просто че са в граници не е достатъчно.

Последна редакция: ср, 22 апр 2015, 16:03 от Niss

# 172
Група здравейте,немода да си обясня едно нещо може би някои по компетентен ще ми помогне. Приемах Л-тироксин 100мг в порядъка на месец не се чувствах добре и реших сама да намаля дозата си на 0.50мг., и се чувствам по добре,но днес си пуснах изследвания на Т С H и резултата 10,20 . ЕЙ това немога да си обясня високи стойности на Т С H ,но се чусвам добре

# 173
Напиши си референтните стойности на Т3 и Т4.  
FT3 4.98 pmol/l     реф. 3.1- 6.8
ECLIA
FT4 18.84 pmol/l  реф. 12.0-22.0
ECLIA
TSH 2.84 uIU/ml  реф. 0.27- 4.2

Имах и все още имам симптоми, напълнях с 7-8кг за една година. Изморявам се лесно, стяга ме гърлото и има една тъпа болка. От време на време изпитвам сухота в гърлото и самите лимфи ме болят... а ако се ядосам за нещо нещата стават много по-контрастни и това продължава вече 3-4 месеца. Това и беше причината да отида на лекар. Благодаря ти Niss, всяка информация ми е от полза ако виждайки референтните стойности можеш да кажеш още нещо ще съм благодарна. Чета всичко написано тук още от първата тема, но толкова много сте изписали и добре, че го правите, че  съм до никъде Simple Smile
Пия този селен:  http://apteka.framar.bg/30011300/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD- … %BA%D0%B3-100-gnc

# 174
За мен хормоните са ти много добре и тази стойност на ТСХ е леко над границата която условно слагат- 2,5. Хормоните Т3 и Т4 са точно в горната половина на границите както трябва да е. Може оплакванията да ти идват от възела. Тази сухота и стягане и аз съм ги имала даже се чудех да нямам проблем с кръвната захар и съм я мерила точно в момент когато имам такова чувство и си е била тази която си поддържам винаги. Опитай с добавките и диетата която ти казах. Аз  с тази диета свалих 10 кг. За лимфите а и като цяло за Хашимото д-р Тодорова изписва едно хомеопатично Лимфомиозот 3 пъти по 10 капки за продължително време.
Не знам какво повече може да се каже за мен резултатите са ти много добри с много леко или начално Хашимото което може с добавки и диета евентуално да преодолееш. Успех
За селена по добре да е органичен селен такъв е на Nature's way, Now foods и други

@Krali аз за себе си съм установила  че това как се чувствам няма нищо общо с хормоните понякога съм много зле а хормоните в норма. Просто явно не е всичко от тях

Последна редакция: ср, 22 апр 2015, 23:23 от Niss

# 175

@Krali аз за себе си съм установила  че това как се чувствам няма нищо общо с хормоните понякога съм много зле а хормоните в норма. Просто явно не е всичко от тях
Същата работа и при мен. ТСХ 30 не го усетих кога се е е повишило, а при ТСХ 3-4 съм имала симптоми на хипофункция. Също и при хиперфункция се чувствам добре понякога, а при хормони в норма не се чувствам ок.

# 176
Aз точно това исках да ви питам - чувствам се съвсем ок, а имам подозрение, че изследванията ми, когато се наканя да ги направя, няма да са добре. Явно вътрешното усещане може да се различава от клиничната картина. Или пък лошите нива на хормоните да се усещат със закъснение, знам ли newsm78

# 177
Благодаря ти Niss. Ще сменя селена и ще послушам съвета ти. Simple Smile Хубав ден на всички.  Simple Smile

# 178
Казват че Хашимото е наследствена болест, но когато има други от семейството с Хашимото или като цяло при проблеми с ЩЗ? Защото в моя случай родителите ми нямат проблеми, но пък двете ми баби са с Базедова болест (доколкото разбрах противоположното на Хашимото) и въпроса ми е дали от тях съм наследила проблема с ЩЗ и се е развил в Хашимото или причината не е в гена? Дано сте ме разбрали правилно. Хубава вечер!

# 179
  • София - Бургас
Здравейте Hug
Излязоха и вторите ми резултати от TSH i FT4  Anti - TG i ANTI - TPO

Копирам ги:
FT4   15.03       pmol/L     12.00 - 22.00
TSH    3.89       mkIU/ml 0.27-5.50
Anti - Tg   330.4   0IU/mL     0 - 115.0
Anti - TPO   83.26   IU/mL     0 - 34.0

Много е странно, че за 20 дни TSH от 6.23 без никакви лекарства и лечение е паднало само на 3.89!  newsm78
Три мнения от ендокринолози взех и трите са, че е Хашимото, мо на този етап само да следя хормоните и безмедикаментозно лечение! Какво мислите?
Единствено ме предупредиха, че при тези резултати са пречка за забременяване...(но това към момента не не притеснява)
И всички доктори ме питат дали рязко съм отслабнака, а не напълняла? Защо, нали се пълнее... може би защото съм слаба...

Последна редакция: пт, 24 апр 2015, 19:58 от kaleia

Общи условия

Активация на акаунт