Автоимунен тиреоидит на Хашимото (37)

• 95 641
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
При бременността има физиологична инсулинова резистентност, така че предполагам, че стойностите на инсулина ще са високи при всички. Но вече ако и захарта е повишена, тогава има гестационен диабет. Сигурно затова Начев не се е интересувал от инсулина - какво да му гледа, ясно, че ще е висок. Но това е само мое предположение де. Обаче за небременна жена, ако има данни за ИР, трябва да се изследва и инсулинът, защото иначе може да се получи нереалистично "нормална" картина само от кръвната захар, както обясних.

# 151
  • София
Значиии говоря за изследването след бременността, не по време. След бременността Начев поиска ИРИ само на 0 мин. А по време на бременността пък въобще не са ми изследвали ИРИ- това в Майчин дом, д-р Бояджиева- тя се занимава с бременни диабетички.

# 152
Д-р Начев на мен по време на брем. ми назначи ОГТТ- ИРИ само на гладно, кр. захар- 3-кратно. 3 мес. след раждането трябваше да правя пак ОГТТ , но го отложихме, заради специфична диета, но ми назначи ИРИ само на гладно и кр. захар на гладно и на 2 час. Изрично го питах ИРИ само на гладно ли, защото си мислех , че се е объркал  Wink? Каза, че не го интерсували други стойности, само съм щяла да си давам парите. Ще изчислява HOMA индекс.
И аз знам, че инсулина след изпиване на глюкозата при много пациенти е много висок...хиперинсулинемиея е това.

Последна редакция: пн, 20 апр 2015, 20:17 от mama irina

# 153
  • София
Здравейте, моля ви кажете ми сега как да намеря начев, от две години не съм ходила при него. Родих, ТСХ беше в норма,ама сега е станало високо. Кажете какви са модите, къде да ида да се подредя да го чакам. В панацея нямало часове до края на месеца, пък после празници има, ще стане чак средата на май.
Искам още нещо да попитам, бях ходила при една мила лекарка д-р везенкова, но ми казаха, че вече не работи в Мц Лора, някой нейн пациент има ли тук?

Последна редакция: вт, 21 апр 2015, 16:07 от Шмати

# 154
Здравейте,
изчетох повечето Ви постове и бяха доста полезни за мен за което благодаря.
От два дни съм с диагноза Хашимото със стойности:

FT3 4.98 pmol/l 3.1 6.8

FT4 18.84 pmol/l 12.022.0

TSH 2.84 uIU/ml 0.27 4.2

TAT
195 IU/ml < 115
MAT
145 IU/ml < 34
Изписаха ми само селен и контролен преглед след три месеца, но въпреки че повторих няколко пъти не ми обърна внимание лекарката в Медицинска академия, че ми изтръпва езика и е доста неприятно усещането. Останах с впечатление, че е от самата болест, но никъде не прочетох някой да се оплаква от това? Някакви съвети какво да направя и как мога да спра това изтръпване? На какво се дължи? Храна, захар? Благодаря предварително  Blush

# 155
Език може да изтръпва от хипогликемия (от приятелка с първи тип диабет го знам), но тогава ще има и други симптоми - прималяване, студена пот, разтреперване и др.

# 156
Ми не съм пускала кръвна захар, но явно ще трябва... разтрепервам се понякога, студена пот не, но ми прималява от време на време ..аз още с Хашимото не мога да се ориентирам... newsm78 само на едно място прочетох следното "при недостиг на хормони като кортизол или тироиден хормон, свързан с различни болестни изменения или увреждания на съответните ендокринни жлези;" Дали само този селен ми е достатъчен... има дни в които не ми изтръпва, има дни, като днешният когато е ужас #Cussing out

Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/4572_hipoglikemiya#ixzz3Xx6kkVt3

Последна редакция: вт, 21 апр 2015, 17:03 от selen123

# 157
Е, ако е хипогликемия, няма да трае целия ден, а и ще усетиш, че трябва да хапнеш нещо (сладко). Значи сигурно не е от това...

# 158
Не знам от какво е, но направо ме побърква...постоянно и непрекъснато усещам иглички по езика си...отвратително.  #Cussing out има дни в които го няма, но като почне и няма спиране...Благодаря ти Cioccolata. За мен всичко е много объркано сега и съм леко стресирана просто не очаквах такава диагноза, а и не знам до колко лекарката ми обърна адекватно внимание и само този селен дали е достатъчен...

# 159
  • Anywhere
На мен ми изтръпва предната част на езика. С времето установих, че е алергична реакция от силни миризми, парфюми, омекотител, препарати за чистене, козметика, боя, разредители. Получава ми се дори от допир с чесън и лук. Отключи се при мен паралелно с Хашимотото. Засега, дори и с антиалергични препарати, не ми минава.

Последна редакция: вт, 21 апр 2015, 20:40 от pretty shy

# 160
При майка ми изтръпва езика,когато и се вдига кръвното налягане.Този е един от симптомите,по който познава,че кръвното и се е покачило...

# 161
ДидиРади, Фсх е показател за яйчниковия резерв, сам по себе си не може да бъде показател за идване или не на менопауза. Пусни и естрадиол, ако е под 100 нещата лека полека отиват натам. И пак не е показателно. Този месец може да са зле, следващия да са ОК.... т.е тряба да се проследят. Бих пуснала и пролактин- понякога той може да е причина за ТСХ да скокне.
Когато Фсх е високо, за да се потвърди изчерпването на резерва се правят други изследвания- АМХ( антимюлеров хормон) , Инхибин Б и броене на антралните фоликули на 3-ти ден от МЦ.

А инсулиновата резистентност показва има или не метаболитен синдром, диабет тип 2. Изследва се обикновено така: след 10 часов глад се отива за изследване:
0 мин се взима кръв за глюкоза и ИРИ- имунореакриввннинсулин
- пие се 75 гр глюкоза на прах и
120 мин се взима кръв за глюкоза
След което с резултатите при ендокринолога, той ще изчисли индекса ти на база възраст, кг и резултатите. Ще се види имаш ли ИР, диабет.. Важно е по време на изследването да си в покой- седиш и чакаш да мине време от първото до второто бодене- не се движиш, може да се пие само вода. А дали има смисъл- ако ми е ОК захарта аз не бих товарила панкреаса си с обременяване.
Много благодаря за изчерпателните отговори. При мен LSH е 25.  Не Ви прочетох навреме, и явно нищо не съм направила. И пролактин и естрадиол - трябва да се изследват на 3 ден от МЦ.

# 162
При изследването с глюкоза за инсулинова резистентност е много важно да се изследва и самият инсулин, и то не само 120 минути след изпиването на глюкозата, а и на 60-ата минута. Мисля, че Касата не плаща за това, т.е. плаща само за изследване на кръвната захар, а не на инсулина. Но точно отклоненията в инсулина са показателни за ИР, когато още не е налице диабет. Затова съветът ми е да се плати допълнителната такса и за инсулина, защото при ИР точно той е висок, особено на 60-ата минута, макар че захарта е в норми.

Освен това е напълно възможно инсулинът да скочи много на 60-ата минута и да е налице ИР, но захарта на гладно да е нормална. Също е възможно и инсулинът на гладно да е нормален или само близо до горната граница, но не над нея, но въпреки това да скочи много на 60-ата минута, което вече ще говори за ИР, макар че няма да е диабет, ако захарта е в норма.
Много благодаря, получих много ценна информация.  Толкова сте мили. Просто не знам какво да кажа.
Желая ви много щастие

А дали има основания за изследването? Ами, ако са налице характеристиките на метаболитния синдром, значи вероятно има ИР. Коремното затлъстяване е един доста характерен признак също, дори да няма примерно повишени триглицериди и нисък ХДЛ. Също за ИР говори склонността да ти се доспива след голяма порция макарони. Wink А ако към 15-16 ч. на човек му спада енергията, доспива му се или пък озверява за нещо сладко (сещате се за рекламата на Сникърс), тогава значи кръвната захар играе - спада рязко заради висок инсулин. Това може още да не е ИР, но показва, че скоро ще има ИР, ако не се вземат мерки.
Много благодаря. Толкова сте мили.

# 163
  • София
Фсх 25? Амииии натам отиват нещата, но може да не е скоро. Има жени с такова Фсх забременяват, не естествено де.

# 164
Привет на всички! Регистрирах се специално заради тази тема, която ме засага пряко от 1 седмица. Аз съм на 23г. и съвсем случайно преди седмица ме диагностицираха с Хашимото. ТСХ-4,63, АНТИ ТПО - 0,7 (0,0-9,0). Правиха ми и ехография, според която всичко е наред. Изписаха ми Л-тироксин 25мг. От вчера съм настинала и искам да знам какви лекарства мога да пия? Ендокриноложката каза че мога да пия всичко, но според някой тук не е така. Също така срещнах нещо във форума, което ме смути доста - пишеше, че не трябва да се пият никакви имуностимоланти и витамини с л-тироксин и като цяло трябвало имунната система да е по отслабена, за да не унищожава ЩЗ????? Аз съм доста слаботелесна и анемична и ми се налага да пия понякога такива неща? И как така ще живеем с отслабена имунна система- това не означава ли че ще боледуваме постоянно? И възможно ли е от приема на л-тироксин за 1 седмица да ми е отслабнала им.с-ма и сега заради това да боледувам( от доста време не бях боледувала.). Може да ви се струват налудничеви въпросите ми, но съм си паника и държа да питам. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт