Автоимунен тиреоидит на Хашимото (37)

• 95 643
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
  • Бургас
Преди няколко дни бях на ехограф на жлезата, профилактично. Много ми е странно, всеки път, различни лекари ми казват едно и също:" Няма данни нито за Хашимото, нито за някакъв друг проблем." Според тях или има някаква грешка в диагнозата ми, или става дума за някакво много нетипично проявление на Хашимото.
В същото време ТСХ без да пия Л-тироксин/Еутирокс ми е около 5. Като пия хормон слиза до към 3 и повече не мърда дори да вдигам дозата /с Еутирокс 25; 37,5; 50 все толкова си стои/ ... само започва да ми става лошо ако пия по-голяма доза...
Антитела имам изследвани само веднъж /по време на бременността, когато и се установи, че изобщо имам проблеми с ТСХ/: Аnti TG - Ab 31.00   от 0 до 115 U/ml и Anti TPO - Ab   >600   от 0 до 34 U/ml
Иначе се чувствам добре и оплаквания или неразположения към днешна дата нямам...
Според едната лекарка било добре да спра хормона за известно време да видим какво ще стане ...
Според останалите, с които съм говорила трябва да си го пия. Аз също мисля така и го приемам, просто да питам дали случайно някой не е имал подобни проблеми и как е постъпил.

# 136
Здравейте момичета.
Правя запис да ви следя тъй като миналата седмица ми откриха Хашимото!
Иследванията ми сочат теесха 5.6 тат 25 и мат 1000.
Преди една година родих живо и здраво детенце но с времето не сваля килограмите и случайно ми откриха тази болест!
Много съм притеснена от  случващото се newsm78 Sad

# 137
  • Бургас

Много съм притеснена от  случващото се newsm78 Sad

Не се умира от това, няма за какво чак толкова да се тревожиш  Hug
Ще ти назначат Л-тироксин или Еутирокс и всичко ще се оправи. Няма страшно!

# 138
Здравейте. От доста време не се чувствам добре. Постоянно съм изморена, не съм концентрирана. отдавах това на доста работа. Правих изследвания каквито ми  назначи личния - и според него всичко е о.к. Случайно попаднах на вашата тема и реших да си изследвам ТSН, оказа се  с висока стойност 6.
Ендокринолога каза че е рано да говори за Хашимото, да пия 3 месеца еутирокс и после ще реши. От прегледа с ехограф каза че е наред жлезата.
На  43 години съм и е възможно симптомите ми да са от  менупауза.  За известен период цикъла ми закъсняваше, но след като започнах еутирокса  се нормализира.
От това което съм прочела от вас съм направила един списък с изследвания
Първо смятам да изследвам FSH /точно утре е трети ден от цикъла/ и с това може да се потвърди или отхвърли навлизане в менупауза
От хормоните на щитовидната жлеза- TSH, ТН3, ТН4, ТАТ и МАТ
Освен това магнезии и витамин Д
Моля да ме поправите ако нещо бъркам  и да ме допълните.
Благодаря ви

# 139
Едно уточнение за магнезия: единственото показателно изследване е еритроцитен магнезий, а вероятно твоят ще бъде серумен. Серумният ще бъде най-вероятно нормален, но е напълно възможно еритроцитният да е нисък. Просто за магнезий меродавно е само изследването на еритроцитен магнезий, но не знам дали в България въобще се прави. Ако е нисък вит. Д (добре е стойността да не е по-ниска от 40-50 нг/мл, което е равно на 100 - 125 нмол/л), вероятно е нисък и магнезият, макар че не е сигурно. Но ако решиш да започнеш да приемаш вит. Д във висока доза, т.е. над 2000 - 3000 единици (от по-ниска просто няма никакъв смисъл), тогава трябва да приемаш и магнезий.

# 140
Благодаря Cioccolata Правилно ли разбрах, че не е необходимо да правя изследване на магнезия. Ако вит.Д не е в норма, следователно и магнезия не е
Имам още един въпрос.  Какво е Инсулинова резистентност и трябва ли да направя това изследване

# 141
Ами, при повечето хора в днешно време има дефицит и на магнезий, и на вит. Д. За магнезия си има симптоми - най-честите са запек, схващания или потрепвания на мускули, сърдечни аритмии/тахикардия/екстрасистоли, възпаления на мускули и сухожилия (когато се получават прекалено често, за да е нормално), безсъние - това са най-масовите. Ако не изследват еритроцитен магнезий, няма смисъл да се изследва серумен. А винаги има смисъл да се приема магнезий, защото само с храната в днешно време не може да се набави (изчерпан е в почвите, а не се възстановява в достатъчна степен с торовете, освен това не пием вече вода направо от кладенец или река, а пием пречистена - така също се лишаваме от магнезия).

По отношение на вит. Д, референтните граници все още не са актуализирани. Може в дадената лаборатория да имат 20 нг/мл като долна граница и стойност 22 да бъде определена като достатъчна, но не е - според съвременните данни, т.е. от последните 15-ина години, вит. Д трябва да е не по-малко от 30 нг/мл, за да може въобще да се говори за достатъчност. А ако търсим оптимални стойности, те са около 50 нг/мл. (Често в лабораториите ги дават не в нг/мл, а в нмол/л - тогава трябва да се раздели на 2,5, за да се получи стойността в нг/мл.)

# 142
Много благодаря. Страхотна сте. Толкова много неща знаете. Аз не мога да измъкна нищо от лекарите.  Отговарят с 2-3 думи ,едва ли не вече сте възрастни и така е. Организма се променя.  Е наистина не можем да застанем срещу природата, но пък чак толкова възрастна да съм, че да трябва да си лежа по цял ден -мисля не съм

# 143
Ами, в медицината се приема, че с възрастта всичко се влошава. Това донякъде е така, не може да се отрече, обаче не в степента, в която сме свикнали да го приемаме... Много неща могат да се променят в храненето, а има и хранителни добавки, които са наистина полезни (вит. Д и магнезий например), защото тези вещества иначе трудно се набавят. Много важно е например количеството протеин, което човек приема. Например има данни от проучване за костната плътност при жените, че независимо от приема на калций и вит. Д, костната плътност не може да се повиши, ако приемът на протеин е под 1,2 грама на килограм тегло дневно. А при повечето жени е по-малко. Освен това все още официално се смята за достатъчно 0,8 грама на килограм тегло. Така че много мерки може човек да вземе, за да се чувства по-добре и да подобри бъдещето си, но медицината, особено откъм директиви, спуснати от СЗО, изостава доста. Има лекари, които четат и се интересуват за новите неща, но повечето не са от тях.

# 144
  • София
ДидиРади, Фсх е показател за яйчниковия резерв, сам по себе си не може да бъде показател за идване или не на менопауза. Пусни и естрадиол, ако е под 100 нещата лека полека отиват натам. И пак не е показателно. Този месец може да са зле, следващия да са ОК.... т.е тряба да се проследят. Бих пуснала и пролактин- понякога той може да е причина за ТСХ да скокне.
Когато Фсх е високо, за да се потвърди изчерпването на резерва се правят други изследвания- АМХ( антимюлеров хормон) , Инхибин Б и броене на антралните фоликули на 3-ти ден от МЦ.

А инсулиновата резистентност показва има или не метаболитен синдром, диабет тип 2. Изследва се обикновено така: след 10 часов глад се отива за изследване:
0 мин се взима кръв за глюкоза и ИРИ- имунореакриввннинсулин
- пие се 75 гр глюкоза на прах и
120 мин се взима кръв за глюкоза
След което с резултатите при ендокринолога, той ще изчисли индекса ти на база възраст, кг и резултатите. Ще се види имаш ли ИР, диабет.. Важно е по време на изследването да си в покой- седиш и чакаш да мине време от първото до второто бодене- не се движиш, може да се пие само вода. А дали има смисъл- ако ми е ОК захарта аз не бих товарила панкреаса си с обременяване.

Последна редакция: нд, 19 апр 2015, 23:17 от magnet_for_happiness

# 145
При изследването с глюкоза за инсулинова резистентност е много важно да се изследва и самият инсулин, и то не само 120 минути след изпиването на глюкозата, а и на 60-ата минута. Мисля, че Касата не плаща за това, т.е. плаща само за изследване на кръвната захар, а не на инсулина. Но точно отклоненията в инсулина са показателни за ИР, когато още не е налице диабет. Затова съветът ми е да се плати допълнителната такса и за инсулина, защото при ИР точно той е висок, особено на 60-ата минута, макар че захарта е в норми.

Освен това е напълно възможно инсулинът да скочи много на 60-ата минута и да е налице ИР, но захарта на гладно да е нормална. Също е възможно и инсулинът на гладно да е нормален или само близо до горната граница, но не над нея, но въпреки това да скочи много на 60-ата минута, което вече ще говори за ИР, макар че няма да е диабет, ако захарта е в норма.

А дали има основания за изследването? Ами, ако са налице характеристиките на метаболитния синдром, значи вероятно има ИР. Коремното затлъстяване е един доста характерен признак също, дори да няма примерно повишени триглицериди и нисък ХДЛ. Също за ИР говори склонността да ти се доспива след голяма порция макарони. Wink А ако към 15-16 ч. на човек му спада енергията, доспива му се или пък озверява за нещо сладко (сещате се за рекламата на Сникърс), тогава значи кръвната захар играе - спада рязко заради висок инсулин. Това може още да не е ИР, но показва, че скоро ще има ИР, ако не се вземат мерки.

# 146
  • София
На мен така ми е казал Начев да изследвам, така съм написала, бях с гестационен диабет последната бременност. Имунореактивен инсулин само на 0 мин заедно със захарта.

# 147
Щом си била с гестационен диабет, значи захарта ти е била очевидно висока и не е имало смисъл да се види и повишеният инсулин. (Освен това гестационният диабет е малко по-особен случай.) А ако все още човек няма диабет, но има ИР, това означава, че инсулиновата чувствителност е намалена - клетките не усвояват добре глюкозата от кръвта. Затова панкреасът помпа огромни количества инсулин, за да успее да натика глюкозата по клетките, като дори не успява да я вкара в мускулните клетки, а повече успява в мастните, от което пък те увеличават обема си при повечето хора, т.е. напълняваш. (Напълняването идва от това, че наред с глюкозата, мазнините също заминават в мастните клетки, понеже мускулните нямат способността да ги усвояват заради инсулиновата резистентност.) Но важното е, че все още, благодарение на повишения инсулин, захарта успява да се удържи в нормите и е напълно възможно да не се види повишение на гладно, а на 60-ата и 120-ата минута също да си е ОК. Но инсулинът е в космоса - това вече говори красноречиво за ИР. Но за целта трябва да се види и инсулинът на 60-ата и на 120-ата минута, а не да се пестят пари от изследване на тази стойност.

# 148
  • София
Не, не беше висока захарта. Отделно лично аз никога не съм пестяла пари за изследвания Simple Smile

# 149
Ако се прави натоварване с глюкоза е важно да се пусне и инсулин, не само глюкоза. При моя близка резултатите на гладно бяха нормални, но след изпиването на глюкозата, инсулина имаше отклонения и и изписаха Сиофор.

Общи условия

Активация на акаунт