Автоимунен тиреоидит на Хашимото (37)

• 95 651
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте, симптомите който имам са; косопад (много ми пада косата, повече отколкото след ражданията), пъпки по лицето (аз толкова пъпки не съм имала и като тийн), болки в ставите и чувство за схванатост (около 10-14 дни преди цикъл), шум в ушите, трудно заспивам и спя по малко, сърцебиене, нощно изпотяване понякога (и зимата се случва, често спим на открехната балконска врата, та не е топло в стята). Отделно имам проблеми и с цикъла, много е продължителен (донякъде може би е от спиралата, но пък 9-10 дни), понякога има и зацапване между 2 цикъла продължаващо по 2-3 дни. За последните 6м. сигурно съм ходила при гинеколожката ми около 10 пъти. Пусна ми първия път само ТСХ - стойностите му бяха около 3.65 (не мога да намеря резултата, но нещо такова), каза след няколко месеца пак да пусна ТСХ с ФТ3 и ФТ4, защото стойността е завишена, но в норма.  Та сега стойностите са ТСХ - 3.888, ФТ3 - 3.37, ФТ4 - 1.28. Още не съм и звъняла, че домашните са болни. На 28г. съм. Уж почнах да пия Масло от вечерна иглика, но го забравям и с дни не се сещам. Когато го пия няколко поредни дни ми става по -добре. Да искам ли и други хормони да ми се изследват или все пак проблема ми е в ТСХ, нищо че е в нормата 0.55-4.78 /за мониториране на терапия 0,2-5,50/

# 121
MAT (Anti - TPO) и  TAT (Anti tg). Това са антитела. Пускаш и двете и с всички изследвания отиваш при ендокринолог. Виждам че си от София. Ако искаш се насочи към доктор Емил Начев. Има координати на първа страница на темата.
Отиваш, описваш му симптомите, ще погледне жлезата на ехограф, ще види изследванията и ще имаш ясна диагноза, и при нужда лечение.
Това е работа на ендокринолог. Не се консултирай с гинеколожката за щитовидни хормони. Вярно е, разбират, но специалистът в областта трябва да прецени на база всички изследвания, в какво състояние си и налага ли се лечение.

Успех  Simple Smile

# 122
Благодаря ти, обърнах се към нея заради проблемите с цикъла. Пуснахме и други хормони с първото изследване, но и те си бяха ок. То и тези са си ок ако ги гледаш от към референтни стойности. Споделих и с ЛЛ оплакванията ми, отговори ми така е. Сега ще му видя координатите на д-р Начев. 

# 123
Остави ги тези референтни стойности. Работа на доктора е да прецени.
И на изследванията си пише, че не са диагноза и да се обърнеш към доктор. Това че са в норма, не значи, че всичко е ок, както и обратното. Понякога се плашим на резултати извън норма, а реално няма нищо притеснително.
Докторът ще каже.

# 124
# 125
Никакви добавки и най-различни диети през последната една година - без глутен, без месо, без рафинирани продукти, но не и не... Вярно, стресът ми идва в повече, но винаги е било така. Ендокринологът смята, че е от щитовидната жлеза и да имам търпение, но вече не издържам.  Cry

Според мен е хубаво да приемаш рибено масло за памет и концентрация  Peace  Можеш да питаш Денис в темата за АйХърб да те насочи към марка и евентуално други добавки  Rolling Eyes 

Аз пия рибено масло, селен и вечерна иглика  Peace
Благодаря ти, заемам се с добавките.   bouquet

# 126
  • София
Здравейте момичета, и аз искам вашето мнение относно моите резултати. Аз от 3 г съм в менопауза, изживявам истински ад със симптоми като жестоко изпотяване, особено нощем; умора; болка в мускулите; нямам силица грам; сърцебиене; депресия; леко напълняване; и още още, които отдавах но менопаузата. За тези год опитах всякакви хр.добавки за облекчаване на симптомите, но почти никакъв ефект. И сега си направих тези изследвания, като резултата е следния: TSH 4.01 при норма до 4.2 и FT4 e 3.8 при норма над 4. FT3 и антитела са в норма. Ще посетя ендокринолог в четвъртък, но мисля че ще кажат, че всичко е наред. А аз се чувствам много зле, никога не съм било такава развалина. Вашето мнение ми е важно Simple Smile

# 127
А откъде сте сигурна, че ще кажат, че всичко е наред? Ендокринолог посещавали ли сте с пълни изследвания и правена ли е ехография на щитовидна жлеза?
Нужни са изследвания и на антителата ТАТ и МАТ и с резултатите консултация и ехография на щитовидна жлеза от добър ендокринолог.

# 128
  • София
А откъде сте сигурна, че ще кажат, че всичко е наред? Ендокринолог посещавали ли сте с пълни изследвания и правена ли е ехография на щитовидна жлеза?
Нужни са изследвания и на антителата ТАТ и МАТ и с резултатите консултация и ехография на щитовидна жлеза от добър ендокринолог.
Да, посетих и той ми назначи изследваншя. Ехографията е нормална, ТАТ и МАТ също са в норма. Имате ли впечатления от д-р Даниела Гаврилова, бях при нея. Брагодапя ви за отговора. Мисля си така, защото преди две год горе долу с такива резултати ми казаха, че няма проблем. А симптомите ми се задълбочават.

# 129
Нямам впечатления от докторката.
На база ехография и резултати на антитела в норма, преценка на ендокринолога е дали да предпише терапия с тези стойности на ТСХ и ФТ4. А преценката е според състоянието и симптомите на пациента. Не знам на колко години сте, но при жени над 45-55 години, с тези стойности на ТСХ може пациентът да се остави на проследяване, а по преценка на ендокринолог и както казах, според общо здравословно състояние и симптоми, може да се предпише и терапия и да се проследи състоянието при прием на лекарства. В случай, че има и подобрение от лечението, вече нещата са ясни.
Няма да е лошо да се консултирате с още един ендокринолог, като наблегнете на симптомите, които имате.

# 130
  • София
Благодаря ви още веднъж, ще видя какво ще ми каже докторката. Ако трябва ще чуя още едно мнение. Аз съм на 53 г, но проблема е че не мога да преценя от щит.жлеза или от менохаузата се чувствам така, те симптомите са сходни. Но нямам приятелка или колежка, която така тежко да кара този период от живота и то вече три години.

# 131
малко е странно че имате Т4 под граница а Т3 в норми. По принцип би трябвало щом първото е под норма и второто да е. Т3 по принцип е активния хормон но след като при вас е в норма може проблемът да е другаде.

Може да пробвате индийската билка ашваганда за нея дават че увеличава Т4 в организмът, потърсете инфо в гугъл.

# 132
  • София
Здравейте, обръщам се към вас за съвет.С хашимото съм от доста години,хистеректомия(останал 1 яйчник) преди 9 години.От около месец имам симптоми на менопауза.Какви добавки бихте ми препоръчали по възможност без соя.

# 133
  • София
Ами FT3 е 3.59 при норма 2-4.40. Ще потърся инфо за  индийската билка ашваганда в нета. Мерси!

Последна редакция: сб, 18 апр 2015, 14:02 от Romi62

# 134
  • София
Роми, сестра ми е в мено и описва всички симптоми, които си написала плюс още някои. Нещо за меното пиеш ли?
ТСХ не е толкова високо, по изследванията няма данни за автоимунен процес. Ехография правена ли е - за да се изключи съвсем хашимото?

Общи условия

Активация на акаунт