Норвегия- тема 46

  • 151 609
  • 595
  •   1
Отговори
# 180
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Бакалао веднъж опитах на работа, 4е толкова ми го хвалеха и пове4е не искам и да 4уя за него  Sick Sick

Нелка, кори за баница купувам от COOP Mega, в светло зелена опаковка са, 220 грама. Малко по-дебели са от на6ите, но пък в къ6ти оби4аме по- хрупкава баница. Идеални с ами и за 6трудел с ябълки Simple Smile

Наближава Никулден и поня първия си такъв  Crazy. Новодо6ли и бедни, отиваме с мъжът ми до магазина и си купихме жабе6ки бут4ета (бяха на промоция)  Grinning и най- евтината тогава риба- лЮте фиск  Crazy. Познайте дали знаехме не6то за нея тогава. Осолих си я, приготвих панировка и си я панирах заедно с бут4етата на тиган с масълце. Крайният резултат бе6е потресава6т и завър6и в ко6а  Grinning ooooh! ooooh!. Довър6ихме си ве4ерята с бут4етата и риба тон от консерва  Crazy.
В4ера го раказвах на работа докато имахме оперативка и много ми се смяха  Grinning

# 181
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 598
В4ера го раказвах на работа докато имахме оперативка и много ми се смяха  Grinning
И на мен ми стана смешно. Laughing Hug

# 182
  • Мнения: 2 829
Вчера опитах Fårikål , и ако Ви кажа, че само заради това, че се заговорихме  за това ястие и ми стана любопитно и в кантината на болницата за обяд го пробвах. Определено няма да се нареди сред любимите ми ястия.

Дайте рецепта за риббе, сполучлива и да стане хрупкаво  Hug Никога не съм го приготвяла и ми е крайно любопитно дали ще се справя  Grinning

Приятно се съживи темата. Hug Аз от техните специалитети най-харесвам скалдир грите. С морски дарове в тъмнозел. мат фльоте(без да завира).

Какво е това чудо, за първи път го чувам?
Бакалао толкова ми беше хвалено, а за мен си е гювеч с риба и не останах възхитена, сигурно, заради големите хвалебствия преди това. И очакванията ми бяха големи, та... Laughing

Аз първата година в Норге си бях гладна, всичко ми беше странно на вкус, безвкусно...едвам преглъщах храна. Сутрин ми се яде баничка, а мога да си купя само болер или кроасан, мъкаа...много бях стресирана  Laughing...съвсем по норвежки. Те нали се стресират от най-малкото напрежение и СТРЕС е страшна дума. Та и аз така една година бях стресирана и шокирана яко. И не само от храната.

Последна редакция: пт, 11 ное 2016, 12:30 от Самсара

# 183
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 598
Скалдиргрите- рулца от раци се наразвят, краб-опашки, скариди(от онези обелените в кутия с водичка), фискепудинг се нарязва на парчета, може парчета някаква риба...всичко се слага в една голяма тенджера с 2 кутийки от тъмнозел. мат фльоте на котлона, и трябва да се сгорещи фльотето, но да не завира. И така. Приятен апетит! chefHug
Самсара, щом само 1 год си била шокирана - пак добре. Laughing Hug

# 184
  • У дома
  • Мнения: 4 204
Мелина, това "Скалдиргрите" вкусно ли е за нашите вкусове, от първо опитване ли ти хареса, звучи ми леко странно Laughing
Самсара, ММ като прави рибе прави едни топчета от алуминиево фолио, за да е надигнато месото и имаше колко време от едната страна и после колко часа от другата страна с кожата, някакъв негов колега, възрастен норвежец му казал рецептата, купихме си специална подправка "julestekkrydde" в една метална кутийка, става супер вкусно. От него знам, че има и значение какво точно риббе ще купиш, различно било Crazy Ще го питам по-подробно  за времето и начина за печене и ще кажа Peace
Сирене продават българско в турските магазини(до колко е БГ незнам, но така пише Joy), много е вкусно, най-скъпото от сирената е то, но определено е много сполучливо. Кори за баница пак от там взимам, но само един вид, в една оранжева картонена кутия, стоят във фризерите, нещо като баклава или щрудел има нарисувано и това мисля пишеше, от вакумираните сме взимала и последните пъти все мухлясали бяха ooooh!

# 185
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Девойки, мерси за инструкциите за точените кори  Hug
При мен най-близкият турско-някакъв-си магазин е на 15 мин., но предпочитам тайландския, на час оттук. А то там толкова неизвестна стока  Joy , че иди намери кори за баница, ако има такива.


Това тъмнозеленото фльоте, брех, рекох си, това чудо как не съм го срещала newsm78...но после се досетих, че става дума за опаковката.

Бакалао готвих веднъж.  ooooh! Нямам повече коментари Mr. Green

Риббето всъщност си става само' и каквото и да правиш, си зависим от качеството на самото месо.
Пиша на един крак, че трябва да излизам, а така трудно се обяснява.
Ще си продължа като се прибера.

Гуш на всчки ни  Hug

# 186
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 598
Да, Нелка, опаковката е тъмнозелена, пише "мат-фльоте", в бързината не съм се изразила правилно. Hug
Жени, да, от първо опитване ми хареса. И на мъжа ми също(българин). Но аз по принцип харесвам всякакви морски деликатеси и риби, раци, миди, особено камшел...  Така че си зависи и до вкуса може би. Но сме го правили и на гости българи, хареса им. Simple Smile Hug

# 187
  • Мнения: 2 829
Джени, Нели ще чакам рецептите ви за риббе  Hug Обяснени като за първокласник, с едно, две и три  Hug

Какво е фискепудинг?

Момичета, кажете как се справяте да учите език и да работите? Аз съм тук повече от 3 г и все ще не го говоря, защото за съжаление се оправям чудесно с аглийския и нямам време за курсове, но вече много ми е тагаво. Трябва да работя, а за да учиш качествено трябва време и спокойствие.

# 188
  • На север
  • Мнения: 1 377
Момичета, бакалаото е бразилско национално ястие.  Simple Smile Тук има ястия от целия свят като пица, паста, бакалао, хот дог, тортия, боритос, индийско, тайландско, суши и какво ли не съм намирала в магазина. Да ви кажа аз съм фен на индийското. Препоръчвам ви да пробвате Тика масала с нан хляб. Продават соса и хляба във всеки магазин. Хляба се затопля само, а за соса първо се запържва пилешко. Ако искате мога да питам за рецептата на риббето майката на приятеля ми как го прави. Поне нейното се получава уникално добро. Аз си падам по експериментите и да пробвам различни неща от различните краища на света. Голям фен съм на сушито, но си е калорично и сега съм го намалила. А тези оранжевите кутии с кори в арабските магазини са точно Касандра. Пише, че е за щрудел на опаковката. Става много хубава баница с тях. И баклавата става хубава. Айде аз ставам, че съм се захванала с един лучник и ме чака точене сега...  Crazy

# 189
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 598
Бакалао е треска на испански и я приготвят по 1000 начина. А тукашното бакалао е манджа с треска или сей, и рибата трябва да е сушена, за да не се разпада. Peace
Фискепудингът е едно такова с бяха опаковка като салам изглежда, или по-скоро като топено сирене. Обикновено се намира на рафта около фиске какетата(в Киви). Може и така да се реже и да се яде. Баткото е казвал, че и в ДГ им давали някой път фискепудинг. Hug

# 190
  • На север
  • Мнения: 1 377
Извинете ме сега се порових в уикипедията и видях, че било португалско ястието. Явно го има в много страни. Аз съм опитвала бразилско такова и за това си помислих, че е от там. Не е лошо иначе според мен. Simple Smile

# 191
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 598
Да, явно го има на много места.  HugИ според мен не е лошо тукашното бакалао, но мъжът ми категорично не бе очарован. Laughing

# 192
  • Мнения: 2 829
Фискепудингът е едно такова с бяха опаковка като салам изглежда, или по-скоро като топено сирене. Обикновено се намира на рафта около фиске какетата(в Киви). Може и така да се реже и да се яде. Баткото е казвал, че и в ДГ им давали някой път фискепудинг. Hug

Е за първи път го чувам, и явно и никга не съм го заглеждала в магазините. Аз защото всичко, което е с вкус на риба и е в различна форма от риба/филе  Grinning, не понасям.

Един от първите ми и зловещи сблъсъци с норвежката кухня е едно подобно ястие - риба с макарони-  Fiskegrateng med makaroni. Беше в кутия и трябваше да е затопли в микровълновата. Аз първата година от любопитство го взех. Сега колкото и да ме убеждават, че като е домашно приготвено му е съвсем друг вкуса, не мога и да го погледна даже, толкова ужасен вкус имаше  Sick

Woman in red, и твоята рецепта за риббе чакам с удоволствие  Hug

Въобще е много хубаво да споделяме рецепти и идеи с местни продукти  Simple Smile и не само  Flutter

# 193
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 598
Аз пък съм риболюбка и харесвам рибни и морски храни под почти всякаква форма. Simple Smile Е, изключая лютефиск-не съм я пробвала и нямам желание. Peace Фискегретен съм яла "домашно" приготвен, харесва ми. Полуфабрикатите им са обикновено провал..., изключая карбонадета-та. Иначе чоткакетата им са ужасно наблъскани със сол, втори път не купувам. Ама аз и в Бг веднъж(! )взех готово картоф. пюре, беше отврат, изхвърлих го. А като си помислиш, има норв-ци, които никога не са яли истинско картофено пюре(не полуфабрикат), познавам такива. Peace Имам предвид, че по принцип не съм привърженик на полуфабрикатите, дори и пица/особено пица...
Самсара, аз на норв. курс не съм ходила, 1те години, когато обикновено хората ходят на курс, аз работих. После бях в 2 майчинства почти 1 след друго. Но през цялото време съм полагала усилия да уча норв, езиците ми се отдават(говоря 5). Simple Smile Ходила съм единствено на едномесечен курс- подготовка за Бергенс тест, иначе както бях писала някъде по-напред(по-преди курса за Бергенс тест), взех по едно време ношкпрьове 2 устен и писмен. Сега говоря доста добре, смея да твърдя, норвежки, говоря си почти академичен норв-ки. Харесва ми да си лафя с норв-ците, или поне с тези, на които им се говори. Laughing Купих си учебниците за Бергенс тест- Хер по Берге, слушам ги на мп3 понякога, и в колата слушах доста докато карах баткото за ДГ. Сега е в по-близка ДГ и ходим предимно пеш. Зелените граматики, както и Det lille ekstra. Някой ден мисля да се явя на Бергенс тест, писмен, ама няма да е скоро. Laughing И на мен не ми остава време да се готвя сериозно. Blush Иначе постоянно чета книги или статии форелдре-барн. В началото се мъчех с книги на ниношк, сега-тц, само букмол си чета. Стига ми пресата на ниношк.  PeaceНай-ми харесаха Релашонер ме барн на Хердис Палсдотир, Пенгекаруселен на Сандмел, и последно - сега чета Ношке табуер на Сана Сарома. Ей, тази книга направо кърти! superuu Сега разбрах защо на норвежците не им харесва като имаш повече от 180 поенг или вообще като имаш поенг. Peace  LaughingHug

# 194
  • Мнения: 6
Привет дами!!! Днес много ми се прияде зеле със свинско (ямиии) Видях от постовете,че има доста водове зеле и не знам към кой да се ориентирам за да се получи добре .. Иначе риба сьомга много бързо и лесно приготвям,оставям я в тамян (мисля че е мащерка на БГ) сол от двете страни и на супер загрят тиган с маргарин я пръжвам от двете страни и става уникално , има коричка хрупкава и от подправката вкусът и е 👌👌👌👌👌
А и за зелето ,най-подходящо месо ако може някоя идея да ми дадете много моля ...за да се получи страхотно 😵😍
Самсара ,относно езика ,да бъда откровена трудно си е ,особено като всички говорят английски ама няма как.. намери си вечерно училище,разни книжки за деца и почвай да четеш да гледаш норвежка телевизия за да свикнеш с думите и начина по който се произнася(на мен ми е шах още ама се опитвам да свиквам )
За късмет тия дни колата ми се счупи,поправката и струва колкото самата кола и сега става още по-забавно .. Някой път е доста трудно да си жител на тази страна,не знаят от нещо старо кал да го поучукат ами направо сменят с ново,плаче ми се 😓😢😅
ПоЗдрави от заснежения Vestland  Hug

Общи условия

Активация на акаунт