Норвегия- тема 46

  • 151 592
  • 595
  •   1
Отговори
# 165
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Ех, ти за беда се намираш на “правилното“ място относно агнешкото. Вестландето си е агнешка зона Simple Smile
Любопитно ми е какви са там агнешките главички? Сервирали са ми, но в Сетесдал: осолени и пушени. Добре че отдавна бях свикнала да се навечерям само с картофи  Joy

За диалектите пак да намекна, че ако си уверена в bokmål-а, можеш да продължиш да го ползваш. Нямаш никакви задължения спрямо средата, в която си попаднала, освен евентуалното неудобство при ползване на локални документи/вестници. А с течение на времето плавно и неусетно ще превключиш към местния говор, поне частично.

# 166
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 598
Хаха, осоленото овчо тепърва предстои. Mr. Green Както и ребрата, и мазните свински сланини... Има с какво още да те изненада твоят, ей сега като почнат юле-талерките. Ако искаш да "отвърнеш на удара"-намери скумрия и я приготви на фурна, най-добре е да не пускаш вентилатора. Ще бъде очарован като се прибере вкъщи. Laughing Mr. Green Иначе аз харесвам и агнешко, и овчо, но не и тези мазнотии дето пускат предколедно. Laughing
За диалектите мисля като Нелка. И аз от край време си говоря букмол, въпреки че сме в ниноршк -зона. Е, ползам някои др. ниноршк-думи, което е неизбежно, ама като цяло си говоря и най-вече пиша букмол. До сега не са ме поправяли или гледали накриво. И от норвежците има някои, които си говорят почти чист букмол в ниноршк-общини. Peace Hug

# 167
  • Мнения: 2 829
Юхуууу Simple Smile Здравейте и от мен! Много се радвам,че най-накрая успях да се регистрирам и аз в сайта Simple Smile
Аз от 2г. Живея в Норвегия и по точно в Utvik . Бях и в Fjærland стахотни места със прекрастни гледки,да ,много малки селца без център или място като градски пак но все пак уникални Simple Smile Най-близкия голям град е  Берген на 5 ч или Fjørde 1ч ,Sogndal 1ч , ако мога да ви ориентирам.

Toва градчета блзио до Ålesund  ли са или тотално се бъркам?

Нели  Hug винаги се радвам да чета твой пост. Тази тема е толквоа умряла горката, че ако ще и за мравките да си говорим пак ще е по-добре. Да не коментирам, че  някой може да направи забележка и да има против, ако отхвръкнем на кулинарни разсъждения Laughing

Извънземното зеле, имаш предвид това зеле дето, ако се опиташ да го нарежеш ножът може да се счупи  Mr. Green Мен зеленчуците са ми голяма мъка тук. Както каза норвежки домати, те да не би да имат скус по-добър от вносните? Защото норвежките им краставици нямат.

Прословутия им Fårikål никога не съм го опитвала, но знам, че много си го тачат. Мани, сега като се сетя какво става по магазините покрай Коледа всичко е jule...

Нели, нали си обиколила цялато Норге почти,кажи наистина най-красивите места/градове които си заслужават да се посетят и най-интерсните също?  Hug

Мислех сега лятото с деттео да напraвим обиколка с Hurtigruten - от Трондхайм до Берген.
 

# 168
  • У дома
  • Мнения: 4 204
Ех, че хубаво се съживи темичката Hug
Нелка, изключително ми е приятно да те чета и аз, така че давай разкази bouquet
Самсара, права си с това тяхно jule.... миналата година паднах като видях, че и портокалите са jule Joy
От "деликатесите им" съм пробвала пинешот и комле Sick Наистина незнам как ги хапват с такава наслада Laughing
Тук в Ставангер/Санднес не съм виждала агнешки глави, или не съм търсила такова чудо из магазините, да не би да са популярни само в някои региони newsm78

# 169
  • Norge
  • Мнения: 2 311
 bouquet bouquet bouquet

И на мен ми е хубаво да си говорим...абе не че съм от приказливите аз, ама карай сега  Joy
Знам, че има група (или повече?) във ФБ, но така и не ме тегли в онова сбутаното да пиша. А тук е приятно  Heart Eyes

Не може да не съм го споменавала и преди, но и аз обичах агнешко/овче преди да дойда в Норвегия. И покрай миризливия пинечьот Mr. Green повече не можах да го вкуся това агнешко ни тук, ни в България.
Което е малко жалко, защото много харесвам самия вид, структурата на агнешкото месо. Едни такива ситни мускули, увити в беличко, едно до друго...Обаче не става Sad
И знаете ли, веднъж в България ни бяха гощавали с агнешко, домашно гледано животно. Аз не вкусих, но човекът-половинка опита и беше категоричен, че месото има по-силен вкус от норвежкото. Има логика да е така.

Самсара, и аз не съм опитвала форикол.  Confused Така както го приготвят, после отгоре като се нанижат едни ми ти синджири от пяна, парцали и изобщо... Embarassed
Иначе да, за коравото зеле говоря. Голяма мъка.
Понякога, ако сме тук и случим лятно зеле на добра цена, купувам известно количество, сварявам го на...абе на готвено зеле  Grinning и го затварям в няколко буркана. Добре ми идва през зимата.

Genni, главичките със сигурност са популярни само из съответните райони, където агнешкото е първи избор. А дори и там може да са екзотика.

За норвежките краставици не мога да кажа добре дума. Ако са пресни, са ок, или може да са. Доматът обаче е вкусен. За мен - най-вкусният, предлаган на тукашния пазар. Ароматен, с дъх на домат. За жалост, не произвеждат целогодишно.

Самсара, от екскурзия с Хуртигрутата не съм чувала човек, който да не е останал доволен. Аз самата не съм се качвала. Пътувала съм винаги с кола. Ами...както и да го погледнеш, по Вестландето където и да идеш, все е хубаво. Планинските преходи също оставят неповторимо впечатление. Хаукели, Strynefjellet, това са неповторими изживявания.  За добро или за лошо, някои лъкатушещи пътчета вече са модернизирани, част от тях вкарани в тунели и чувството не е същото. Но пък най-дългият, Аурландският тунел, е сам по себе си една атракция.

Един маршрут може да бъде през Хаукели, Одда - Утне - Восс, Флом ... и нагоре, където човек реши.
Целият Sognefjord е красота.
Поне също така красив е и Norfjorden.
Не споменавам познатите атракции като Гайрангер и разните известни камъни, защото за тях знаем всички. А и те са обект на друг туризъм.
Ето обаче един друг камък, в моя любим Мольой:



Естествено, Atlanterhavsveien!

Лично на мен особено силно впечатление ми е оставяло всяко едно минаване по Nordsjøvegen

 Grinning
Снимката не е моя, стр.: https://mingamleguzziogjeg.wordpress.com/2015/06/

Но и до днес не спирам да повтарям, че най-фантастичното изживяване беше, когато пред очите ми се отвори една безкрайно зелена и дълбока долина, с Аурланд в дъното ѝ. До Аурланд може да се стигне и по друг път, но веднъж избрахме стария, като първо минахме през “тролската“ долина на Lærdalselva и после се изкачихме нагоре по черен път. А след това, за спускането надолу по серпантините, е добре предварително човек да провери феродото на спирачките на какъв хал е  Whistling

За градове ми е трудно да кажа. Аз винаги съм ги възприемала не като турист, защото съм била в тях поне по месец. На мои познати им хареса Берген. Олесюнд всички знаем, че красив. Крагерьо също.

Сто на сто съм пропуснала нещо.  newsm78

Сега отивам да ям доматена салата  smile3508

# 170
  • На север
  • Мнения: 1 377
Гледам се е раздвижила темата Simple Smile Тъй като ми е нещо като хоби готвенето реших да попиша и аз малко на тази тема.  chef Аз съм хапвала форикол и да ви кажа хич не останах очарована. Видя ми се като супа със зеле и агнешко. Никакво старание нямаше. Всичко се слага на едро, много черен пипер цял и айде. Странно ми беше, че не му сложиха грам сол. Sick Иначе за мен най-отвратителното нещо, което съм яла тук е една каша от някакво нишесте, с една лъжица масло, захар, сол и ми го сервираха с мазен салам. А да имаше и един салам, превен от кръв.  newsm09 Въобще и от саламите им не съм особено очарована... Стековете от кит не са лоши. Лютефиска даже няма да го коментирам.  Mr. Green макар че го ядах какво да правя... Пинешьота е сравнително добре спрямо останалите деликатеси, но на мен лично от всичко най ми харесва рибето. Много ми харесва тази хрупкавата коричка. Чакайте да ви кажа нещо да се посмеете. С приятелят ми ще се женим скоро и майка му даде идея да сме имали за храна на сватбата юле храна т.е. пинешьот и риббе  hahaha Да се смея ли да плача ли.... Разбира се не го приех на сериозно като идея. От доматите аз харесвам най-много черидоматките, но  са ужасно скъпи и в малки опаковки. Общо взето зеленчуците не им са силна страна, както и кулинарията, което е разбираемо предвид че тук растат основно картофи. Аз съм може би най-голям фен на сладкото им от ягоди и на карамелизираното им сирене, а по Коледа се научих да хапвам агнешко и риббе със сладко от боровинки. Оказа се, че не била никак лоша комбинация.
Нели, аз съм ходила във Флом и като се сетя какво беше и все едно съм била в някакъв приказен сън. Не мога да го обясня просто. Там има един влак, който те кара нависоко в планината. Минаваш през чудни водопади и малки селца, откъснати от света, между фьордите, а най-горе имаше сняг. Беше наистина невероятно преживяване и го препоръчвам на всеки.

# 171
  • Мнения: 6
Самсара, да близо е до Ålesund ,близо близо 3ч път 😁 Много е красиво тук,на мястото където съм няма много неща (център или магазини) но пък природата е .... уникаАааална .. Fjærland също е много красиво място . Там имат много къщички пълни с книги за продаване на много езици (+3 български) и само да вметна,че ако някой реши да посети Fjærland и има БГ кнкжки може да ги подари или замени за други Simple Smile
Също в близост се намират и два много красиви глетчера Bøyabreen и Suphellebreen. Страхотен музей има и малка кафетерия Simple Smile Препоръчвам обаче летния сезон ако някой реши да пътешества тук,красотата е ....... 🤐
Относно кулинарията все още се опитвам да го изкуша с някоя традиционна БГ вечеря .. ама викинга си е викинг , агнешко ,телешко или еленско (което е най-ужасното нещо което съм кусвала )
Описанието на форикола наистина е така,всичко нарязано на големи парчета със зърна черен пипер и вода 😨😀 А на другия ден от горе плуват синджири мазнотия .. 😵😵😵😵 а те така да го обичат това .. Със сладко не сме експериментирали още .. лошото е,че на Коледа ще сме със семейството му а аз не мога да се прикрия,е нещо не ми ли харесва така ми се изписва на лицето,няма как да се пропусне 😳😅 Така,че мисля да наблягам на картофи , научих се и аз да се засищам с картофи и без това ги обожавам 😅
Случайно някоя от вас да знае добър сайт за обувки .. мойте вече издават багажа а става -10,-15 тук и краката ми плачат за нови.
И се чудя дали да си взема някакъв вид вълнени дрехи за под дънките(гледах го в интернет изглежда като пижама ама топли) Нещо тази година не мога да издържа на студа .. изнежила съм се .. ☃☃   

# 172
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Тук в Ставангер е 0 до -2 през деня и много студено ми се вижда. Въпреки това го предпочитам такова- сухо и студено, но и тихо и слънчево. Като завали този мити дъжд и задуха вятърът, ме наляга зимната депресия.

Аз обожавам pinnekjøtt  Grinning. Как добре върви с червено вино  Crazy. Рибето, не мога да го ям, много мазно ми идва и понеже в семейството нямаме норвежци, не ми се е налагало да готвя и пробвам прословутото форикол. Виж, с агнешки бутчета се глезим по Коледа и Великден. Пека 7 часа на бавен огън с масълце, чесънче, мащерка и бяло вино. Накрая не ти трябва нож, можеш да го намашеш, толкова е крехко.  chef
Липсва ми младия, зелен чесън по великденско  Rolling Eyes.
Цяла зима караме на вратни пържоли с немско кисело зеле (от турските магазини).. Правя ги в гювеча- лесно, чисто и бързо.

UzunovaI аз обувки, съм кувала от zalando.no i brandos.no, доволна съм и от двата сайта- безплатна доставка и лесно и бзпроблемно връщане при неподходящи номера или друг проблем. В Заландо има и модели, които не се срещат по магазините  Peace

# 173
  • Norge
  • Мнения: 2 311
....... аз съм ходила във Флом и като се сетя какво беше и все едно съм била в някакъв приказен сън. Не мога да го обясня просто. Там има един влак, който те кара нависоко в планината. Минаваш през чудни водопади и малки селца, откъснати от света, между фьордите, а най-горе имаше сняг. Беше наистина невероятно преживяване и го препоръчвам на всеки.

Девойче в червеноHug, много ми е хубаво, че споделяме еднакви впечатления за едно и също място  Heart Eyes Спор не може да има, Норвегия наистина е една красива страна.

А чери-доматчетата ги подминах, защото аз си правя салата в тенджерата Joy и с тези микроскопични количества не мога да я докарам работата доникъде.  Embarassed

Тази каша, която ти е любима Laughing, си мисля, че трябва да е rømmegrøt


http://ndla.no/nb/node/68053

Правила съм го, просто сметана се сгъстява с брашно, това е. Но не съм яла.

Лютата фиск веднъж, мноооого отдавна, я опитах на някаква коледна маса. Наоколо норвежкото народонаселение не спря да пита мога ли да го ям това нещо. А аз, да си призная, дори нямам спомен от вкуса. Нищо не почувствах тогава и помня, че не доядох всичко, просто защото реших, че не си струва. По масите имаше други неща, които ИМАХА някакъв вкус, за разлика от това чудо. chef

Саламите, даааа... Cry Пълна скръб! Никога, нито веднъж не съм купувала салам тук. Някога по хотелите опитах, разбрах, стига ми.  Stop
Преди няколко дни попаднах тук на някакъв сайт, предлагащ различни суровини за производството на салам в домашни условия. Различни видове, включително италиански, ах! Heart Eyes Но на такива цени, че не си струва да се говори по въпроса.

А това pølse с кръвта...не, не съм го опитвала. Знам, че саамите...онези с елените...правят от кръв и палачинки, нещо, което също не съм пробвала  Laughing Но си мисля за нашата кървавица: защо се нарича така? Не би ли трябвало името да означава, че в нея се добавя и кръв? Мисля ли си или наистина съм чела някъде, че да, това се прави, или поне би трябвало да се прави?

Бобче, знам, миличко, че ти си внимателна с храната и риббето не ти е първи избор. Аз обаче го обичам.
Това с хрупкавата кожичка беше зашеметило от възхищение приятелката ми, когато веднъж дойде тук по Коледа. В България по онова време, поради някакви хигиенни изисквания (така ми беше обяснено), не се предлагаха ребра с кожата. И за нея възторгът беше неописуем  Grinning

Колкото до чесъна, вече не знам колко години го планувам, да си засадя преди зимата и да видя дали ще стане. Е да, ама зимата все ме изненадва, включително този път Simple Smile
То пък аз като какво ли ще садя; като купя една глава чесън, я мотая по година, докато накрая я изхвърля, едва побутната :/

# 174
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Нелка, аз така преди две години си донесох мая за сирене от България. И от две години купувам мляко от ферма и правя сирене  Crazy. Така си излезе от срок на годност  ooooh!

Рибето, не заради мазнините  Wink, просто ми е малко по- безвкусно. Може би, аз не съм опитвала добре приготвено такова. Ще ме накарате тази година да си взема и сама да си приготвя.

С една приятелка- българка, се събораме по Коледа винаги. Омъжена е за норвежец. Няма да знабравя, как миналата година, още докато бях на ракийката и замезвах със салатка, мъжът й се наяде на бързо, стана, сипа гръотето по чинийки и ми трусна една пред лицето. Заповяда- яж!  Laughing Laughing Традиции, какво да правиш. Аз такива неща не ям, но го уважих с лъжичка и ровене да си намеря бадема. Пусто бадемче, от 11 години насам, ни един път не ми се падна.  Crazy

# 175
  • На север
  • Мнения: 1 377
Хммм сега се сетих, че този grøt имаше и канела вътре. Беше с много масло, хем сладко, хем солено. Нямаше бадем вътре. А това с бадема вътре не е ли Riskrem, който се сервира на Коледа за десерт? Веднъж опитах от него и не го доядах. Ами то няма никакъв вкус. Като нашето мляко с ориз ама без захар и със сметана. Те му слагат отгоре сладко за да сладни ама идва тежко на вкус и някакси недоготвено. Другото, което сега се сещам е имат една риба в бурканчета маринована в червен сос. Аууууу ужас е! На Коледното парти на приятеля ми имаше шведска маса и аз си сложих от него. Исках да опитам от любопитство. Седнах си на масата, където бяхме поне 20 души и като го сложих в устата си ...  Sick Ама как да го изплюя пред всички? Трябваше да го преглътна и беше наистина едно от най-ужасните неща,които някога съм опитвала. А лютефиска като е суров мирише на аспирин и аптека, а като се сготви стои като варена жилирана риба. Сервират я с пюре от грах и някакъв сос от мазнина с нарязани на ситно парченца бекон.
Бобченка, рибето си има специална технология. Слагат чинии в тавата за да повдигат месото и да се изпече добре коричката.
Uzunoval, моят приятел от българските ястия харесва мусака, пълнени чушки с ориз и кайма, баница, бюрек от арабските магазини, лютеница, гювеч, горе долу яде боб, но беше голяма борба да го накарам да опита, пиле с ориз, пиле с картофи, миш маш, пържени филийки, мекици, принцеси с кайма, баклава.Това се сещам общо взето. Всичко без месо и чорбаливо не харесва, както супи, леща и разни зелении. На баницата уловката е да не се казва какво има вътре  Wink На един мой рожден ден бях правила много български ястия и ги посрещнах с парче баница. Предварително знаех, че никой не харесва фета сиренето, но не само, че си изядаха парчетата ами и искаха още. Разбира се всички търсиха месото и картофите и в последния момент ме питаха какъв сос имало за месото. Аз нямах сос направен и трябваше да спретна един гъбен сос, който за разлика от техния такъв не беше от готовите миксове в пакетчетата ами аз си го направих сама от гъби. Всички ме питаха как съм го направила, че бил толкова вкусен. Шопската салата остана почти не пипната, както и сърмите с лозови листа. Другото, което ми е правило впечатление е че те вода почти не пият, а само газирано. Салати, зеленчуци и плодове пресни почти не ядат и съм се чудила как са толкова здрави.  newsm78 Или май само физически са здрави, защото като се замисля се разболяват често покрай мен - я вирус, я настинка, я грип. И си карат така без нищо, максимум с някой парацетамол. За тях е изключително зле да взимаш антибиотик и лекарства, което пък за мен е странно.
Нелка, аз не съм обикаляла много тъй като съм от 2 години и нещо тук, но много искам да отида на Север и да видя северното сияние. Simple Smile Ходила съм до Лилехамер, Кристиянсанд, Берген, Восс, Флом и градовете около Осло. Със сигурност има още мнооого да видя. За мен Норвегия е най-красивата страна, която съм виждала. Невероятна природа!
Uzunoval, не съм купувала обувки от сайтове, а само от магазини, но тукашните апрески са супер, много топлят и са много удобни. Имам и аз от това топлещото бельо, но така и не съм го ползвала още. Купих си го от един спортен магазин.
При нас падна сняг тези дни и си е чиста зима и студ голям. Мирише ми на Коледа вече.  Close-mas:

# 176
  • Norge
  • Мнения: 2 311
...... мая за сирене от България. ......Така си излезе от срок на годност  ooooh!

Хихи, аз даже бях забравила, но като те чета, се сещам, че по някое време и аз си бях домъкнала някакво шишенце.  Grinning И аз като теб все си купувах мляко  Rolling Eyes

Постепенно разбрах, че най-разумното е да приспособя вкусовете и потребностите си към онова, което ми е достъпно тук, по всяко време. Сирене...еми няма, това е. Много нарядко вземам от Апетина-та, за шопска.
Кори за баница, да съм жива и здрава, така и не съм успяла никога да намеря. Точа когато ми се прияде, но не за баница, че не обичам, а за щрудели и разни други неща, без мляко в тях  Flutter

Бобче, разбрах за рибето, мислех, че е заради мазното. Да го кажа така: прекарала съм десет коледи само по хотелите, това прави безбройни коледни маси. Яла съм с удоволствие риббе само 3-4 пъти. Във всички други случаи е било  Confused
Но дори и добре приготвено може да не ти хареса, ако предпочиташ неща, приготвени с подправки. То си е практически месо, печено натюр, само с черен пипер.
Впрочем, аз вкъщи не пропускам да го поръся и с млян кимион.

Хахааа, за ракийката с грьотето  Joy АМи традици, дет' викаш. И моята половинка не схваща как е възможно да се стои толкова дълго около масата, изобщо за какво трябва да се седи около нея  Laughing

Уоманче, да допълня списъка на тукашните красоти и с един десерт от molter. Shocked
Бита сметана с...копчета вътре. Добре де, не е чак копчета, ама семе. И кисело, всъщност безвкусно кисело.  ooooh!


A този списък с храни, които се приемат добре, е до голяма степен валиден и за нашата къща.
Някои неща като мусака,, вече отдавна им станаха познати покрай пътуванията им по света, и вече ги възприемат когато ги сервираш. Тези, които са били в България, не само ядат шопска, ами и сами си правят.

Еййй, когато дойдох за първи път, ги беше хванала една мода да готвят какво ли не, с ананас вътре.  Sick Бях точно като в онази приказка, където трябваше да се отдели примерно оризът от пшеницата. Голямо пощене беше докато започна да ям. Не обичам плодове в ядене.  Close

Аз и съвсем на север съм ходила, на самия Нордкап. Три пъти.  Confused Ако някога тръгнеш нататък, се подготви за по-друга природа. Говоря за най-северните части. А иначе Lofoten е голяма красота.
Тегаво е пътуването от единия край на Норвегия до другия, с тези пътища.  Tired За по-бързо се минава през Швеция и Финландия, но за да се изживее самата Норвегия, трябва да се кара през нея. Оттатък е безкрайно скучно.

# 177
  • На север
  • Мнения: 1 377
Нелка, тъкмо се захласнах по снимката на този десерт ( че съм на диета... и лигите лесно текат) и като писа за копчетата и мерака ми отиде. Simple Smile Не разбирам аз защо не им слагат захар на тези десерти. Даже и на ястията са толкова стиснати от към подправки, че и сол понякога не слагат. newsm78 Колкото до шопската салата приятелят ми не яде домати, така че може и да е от това. Неговите роднини пък не харесват нашето сирене. Миришело им било. Ама нагънаха цялата баница нали  hahaha А колкото до ананаса. Като ми сервират пица с ананас или някакво пиле със сметана, къри и ананас и все ровя и аз в чинията. Също много ме дразни да ми сложат суров боб в салатата  Sick Според тях така се ядял суров. И като ми хакнат и ананаса вътре и една ябълка за разкош и ми отиде апетита  Mr. Green Един ден моят ми е обещал да ме заведе да видя сиянието. Сигурно до Тромсьо ще отидем. Нали му викали Париж на севера.  Sunglasses А за корите за баница да ти кажа, че ги има във всички арабски, турски магазини. Много са хубави. Аз си взимам едни казват се Касандра.

# 178
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 598
Приятно се съживи темата. Hug Аз от техните специалитети най-харесвам скалдир грите. С морски дарове в тъмнозел. мат фльоте(без да завира). А за бакалао-то им какво ще кажете? Тас-кебап със сушена риба. Joy

# 179
  • У дома
  • Мнения: 4 204
Добро утро дами bouquet
Гледам още сте на кулинарна вълна, аз да кажа че ние мноого ядем рибето, но нещо всяка година цената му се повишава, тая година го пуснали по 90крони за кг Crazy Миналата година си заредихме фризера, но тази ще видим.
Тези десерти с топчета, не съм ги чувала, и не съм ги яла, но и аз нямам приятели норвежци, имам само познати, които като цяло не приемат нищо чуждо откъм кулинария. Спомням си един колега как се възмущаваше на жена си (унгарка), че съсипвала продуктите и готвела месо във вода (супа) Laughing
Тук пуснали вече и мусака в Coop Mega на топлата витрина, но било различно на нашето, ММ пробвал било с бешамел и кашкавал и била безвкусна. Бакалаото, мисля че е от испанската кухня, но тук не съм пробвала.
За пътуването направо ви завиждам, от около 4г и малко съм тук и никъде не съм ходила, изключвам околностите, когато сме пътували сме ходили на топло (Гърция, Испания, зимата на Канарите). Сега сме с малко хлапе, което все иска да става, и едвам се придвижваме от Санднес до Ставангер, въобще не я свърта в колата, незнам как ще пътуваме, а така ми се иска и на мен на север. От вас научавам много интересни места, ще трябва да си записвам bouquet
Така се радвам, да чета темичката, добре че се раздвижи Heart Eyes bouquet

Общи условия

Активация на акаунт