Норвегия- тема 46

• 151 631
  • 595
  •   1
Отговори
# 195
  • На север
Самсара, питах днес за рецептата за риббе и ми казаха следното. Взимат се ребрата и от горе кожата се нарязва на ромбоиди.Не се нарязва на парчета, а цялото се пече. Слага се сол и черен пипер по твой вкус. В тава се налива 200,300 мл вода и се слага чиния обърната, а ребрата отгоре така че чинията да ги повдигне изцяло над водата. Има и едни метални решетки, които се продават с тази цел. Ребрата се слагат с кожата от горе. Така мазнината се изтичала и кожичката ставала хрупкава. Пече се на 200 градуса до готовност като се слага вода ако свърши. Може да се покрие с фолио от началото за малко и после да се махне, а може и да не се слагало фолио. Някъде около 2 часа отивало за 2 кг месо.

Колкото за киселото зеле аз миналата година пробвах да правя сърми. Купих си зелка от бидон, че от буркан са едни жилави огромни листа. Не стана добре. Не бяха като българските сърмички. Чудя се дали пък няма начин да си направи човек сам кисело зеле тук? Някоя от вас правила ли е? newsm78

# 196
  • Ориндж каунти
Манджи от БГ мами в Норвегия.
Пфууууууу, човек да не ви изпусне от поглед и изписахте света. А и след толкова рецепти, дали да не спретнете едно кулинарно шоу с дегустация? 😃😃😂

# 197
  • Norge
СорсеJoy chef

А тук точно стана интересно, на мен ми се събраха сумати задачки и не съм се вясвала насам тези дни.  Confused

Само да кажа за риббето малко.
Кожата се нарязва на ромбчета, но срезът не бива да слиза до самото месо. Реже се само слоят сланина.

Оттук нататък поделям само моя собствен опит относно печенето, като допускам, че и по друг начин може да се получи добре.
Последните години ползвам една голяма йенска ъъъ...тенджера...добре де, съд йенски някакъв, с похлупак.
Поставям парчето ребра върху основа, да кажем, от две кафени чинийки, които да го повдигнат в централната му част. С парчета намачкано алуминиево фолио допълвам под ребрата така, че повърхността да се получи, да кажем, с форма на  хляб, но не с толкова голяма разлика в нивата.  Simple Smile

Наливам вода произволно количество и похлупвам.
Пека така на силна фурна не час, но примерно 45 мин. Температурата е примерно 250 гр.
След това отстранявам похлупака, намалявам на 190 - 200 гр. и пека още час.
До това време на повърхността вече започват да се виждат промени към бяло по кожата.
Оттук нататък вече е на проба. Опитвам колко е опечено самото месо и преценявам колко още да го оставя във фурната.
Когато реша, че е достатъчно, а то може да е половин час или повече, обикновено винаги има места по повърхността, които видимо не са станали достатъчно хрупкави. Пускам само грил функцията и изчаквам кожата да набъбне - става като пуканки Simple Smile
Тук не се мърда от фурната, защото прегарянето се получава за секунди!
Та това е всичко.

Аз овкусявам със сол, чер пипер и кимион.

Ако не се ползва съд с похлупак, подготвеното в тавата месо се покрива плътно с алуминиево фолио. Влагата в този първи етап на печенето кара кожата да набъбне и да стане сочна.
Всичко останало е като описаното по-горе.
Аз избрах да ползвам йенското стъкло, защото е по-лесно и безопасно от тавата с фолио.

Опитвала съм да пека и по другия начин - с кожата, лежаща на дъното на съда. Много сложно ми се видя това премятане после ooooh!, а и не намерих някакъв положителен ефект, та си останах с еднократния опит.

Нещо интересно: веднъж нещо не ми хареса подготвеното вече месо, лъхна ми на нещо неприятно, а друга алтернатива освен замразеното риббе нямаше. Еми...сложих да го пека така, както го извадих от фризера. Дявол го взел, още го споменаваме, защото беше извънредно крехко и хубаво.  Grinning Но втори опит с месо директно от фризера не съм правила.

Ако някой все още е нов и се чуди кое риббе е “правилното“, аз мога да кажа така: самата аз се чудя  защо изобщо се продава “фамилие риббе“  Confused Тази дебелата, котлетната част, никой не я яде така или иначе, а тя ни за готвене е хубава, нито за нещо друго....освен за соммеркотлеттер  Heart Eyes
Та тънкото риббе е хубавото, при това достатъчно мазно. Мазното е, което прави кожичката хрупкава.

-------------
Фискепудинг  #Cussing out #2gunfire
Половинката, през първата ни семейна година, взел веднъж и си купил едно калъпче. Оставих го да действа индивидуално в кухнята. Какво е пържил и правил не знам и не искам да знам, но после два дена проветрявах от тази гадна миризма на немепитайкакво. Praynig Повече опити нямаше - по негово лично убеждение  Joy

Като си помисля, има рафтове в магазините, които са ми практически непознати. Разни сосове, било то сухи или готови за употреба...дори не минавам край тях. Всичките миришат на едно и също. Знам обаче много за магазините, по друга причина. Разните бисквити също са ми далеч от интересите. Наваксвам с фъстъци  Laughing Е, и с домашни бисквити, естествено Simple Smile

Ох, бягам........не, само за зелето със свинско.....в момента няма зеле, което да става за каквото и да било. Това коравото съм пробвала, от едното любопитство, да го сваря “до готовност“.  Е няма; става като преварена плява, но варено зеле - не!

Айде чао. И приятно ни готвене.  Hug

# 198
  • Ориндж каунти
Ама пишете си де, не се притеснявайте.
Някои си имат списък със забележителности за посещение, аз си правя списък на коя от вас кога да гостувам и какво да си поръчам да е сготвено. 😃
Нема шанс да отслабна(умственото не се брои) 😃😂

# 199
  • Norge
Никакво слабеене!  Embarassed
Ето, аз все още съм в лек шок след като миналата седмица открих в OBS-a ....испанския Фует!!!!!!
(Fuet).
По този начин може да се каже, че в Норвегия все пак има салам, който е вкусен! Чак не повярвах на ....как беше....на ушите си  Grinning

# 200
Гледам и не вярвам на ушите си  Grinning

Ще го тестваме този салам.

Мерси, Нели за споделеното  bouquet

Аз да се похваля, че  моя приятелка норвежка спретна риббе специално заради мен. Беше много вкусно, излапах си парченцата барабар с коричката  Crazy
Ама тя към риббето за гарнитура -  варени картофи, двата вида зеле - червено и бяло (варени в пакетче), задушени моркови, сушени сливи, които накрая пече с риббето и любимия им кафяв сос. Е голямо освинване беше  Mr. Green Но ми беше вкусно, чак се изненадах от себе си.
И пустия им навик да пият и бира и вино  Confused

Виж десерта не можах да го преглътна - risgrøt. С него няма да станем приятели определено. За втори и последен път се убеждавам в това.

Последна редакция: пн, 21 ное 2016, 20:21 от Самсара

# 201
  • Norge
Ихааа, Самсара, ей на това му се казва една хубава пред-генерална репетиция за събитието!  cheers  Close-mas:

Много ми е драго, че ти е било вкусно. Когато се направи както трябва, си е точно за облизване на пръстите.  chef

Аз не съм по кафявия сос, макар че понякога съм правила. То може и да не е лошо, ама още ми е пред очите онази кафеникава маса от хотелите и ... Confused

Аз си пържа гъби, отделно - много(!!!) лук, леко глазиран, и бланширам заедно моркови, целина и праз.
И също ползвам торбичките зеле, но само червеното.
Това последното съм си правила и сама, но не видях да става по-вкусно и я карам по лесния начин.

За десерта, както се казва, я молчу.  Mr. Green

# 202
  • На север
Този десерт всяка Коледа ще се скъсат да се надпреварват кой ще изяде повече. Целта е да намерят скрития бадем вътре и на който се падне получава малко подаръче от домакините. Аз обаче след като го опитах съм "не мерси“ Naughty То не е сладко въобще...Много им се свидят подпразвките като цяло. Рибето си е моят фаворит от ястията им. Simple Smile Хапвам си го и аз с това зеле тяхното специалното и със сладко от червени боровинки. Пробвайте много е вкусно! А колкото до сосовете им те всички са химия. От разни торбички и опаковки готови от магазина и само се затоплят или им се слага масло. Ако ще е сос сама си го правя. Иначе не. Заради техните сосове, майонезени салати и всичко яко със сметана вътре качих тук доста. За това спрях всичко подобно от менюто си. Като цяло те се хранят доста различно от нас българите. Наблягат на въглехидрати и мазнини. До сега не съм видяла норвежец да посегне към свежата салата пред картофената с майонеза, а плодовете им стоят малко като за украса в купите  hahaha За сметка на разни шоколадови, захарни изделия и чипса, които свършват за нула време.

# 203
  • Ориндж каунти
Ама айде де, гответе, пишете, снимайте, огладнях и ще взема да заслабна 😀😀
П.С. Не им слагайте бадем в кашата и си запазете подаръка, пък те нека се тъпчат 😀😂😀😂

# 204
  • У дома
Добро утро и от мен bouquet
Риббето следам сте го "разнищили" hahaha
Самсара, хубаво си похапнала, я кажете сега какви са тия сосове newsm78 Аз като цяло като незнам нещо какво е или не ми допада на външен вид и не пробвам Blush За салатите сосовете им ясно, и аз не ги ям, много са ми мазни, но този кафяв сос, нашият гъбен ли е newsm78 дайте линк да видя тия зелета в торбичка и тях май не ги знам, имат едно кисело зеле в торбички, но лично на мен ми беше ужасно на вкус. До нас има ферма, от тия където сам си пазаруваш, срещу нас живее и фермера и когато има заредено зеле си купувам, когато му е сезона всъщност, ами много е хубаво, сега мисля че има зеле, броколи, карфиол, моркови, цвекло и картофи, ами всичко е много по-вкусно от магазина, а и всичко е по 10 крони hahaha
Дами, да ви питам, дали знаете за помощ от НАВ, притеснено ми е че ми изтича дагпенгер-а сега след нова година, всичко става много мудно, незнам ще намеря ли работа, много се притеснявам вече, дали ще мога да кандидатсвам за помощ поне за детската градина newsm78 Мисля в четвъртък да питам като ходя на срещата им, но викам ако някоя от вас знае да сподели, може и на лично Rolling Eyes
Лек и усмихнат ден bouquet

# 205
  • Norge
Ей, Генни, блазе ти за зеленчуците! И за цената им, и за вкуса. Норвежката продукция в магазина е ужасна - точно по тези същите два показателя  #2gunfire . Любимите ми домати са изключение.

За НАВ, за жалост, не мога с нищо да помогна  Confused , никога не съм имала каквото и да било са тях.
Дано успееш да се пребориш! Praynig

Уоманче, разсмя ме със свежите салати   Grinning
Ама понякога може и да има защо да ги отбягват  Laughing. Сега последно на една сватба си насипах богато някаква салата и о! Shocked Не знам и не искам да знам какво бяха наслагали вътре, ама после два дни плюх, уникално беше просто  ooooh!

Сорсе, хахахахаааааааааааааааааааааааааа  Joy Joy Joy За неслагането на бадема   Hug

Ето ги двата вида кисело зеле,  различни марки:

Aз бялото не го мога с този ким вътре, докато червеното ми харесва. Но само с риббе, за друго не съм го ползвала. В Гренландия с него гарнираха разни сандвичи и на фона на останалите неща, го възприемах като привлекателно  newsm45

# 206
  • Пловдив
Привет на всички! За пръв път съм в темата. Да се представя накратко – казвам се Лилия, от Пловдив съм. Имаме купени билети със съпруга ми за 01.04 и връщане на 31.05, но идеята ни е по възможност да останем. Оставяме дъщеря на 10год.в БГ.
От понеделник започвам курс по норвежки, смятам да изкарам поне 70 часа, 2-3 месеца. Говоря и добре английски.
Изчетох последните 3 теми и групата във фейсбук, но все още имам някой неясни въпроси, за които ще бъда благодарна, ако получа някакви насоки. Имам висше икономически образование, работила съм в големи предприятия във финансовите им отдели и последно бях за кратко Главен счетоводител. Работата, която очаквам да намеря, разбира се няма да е квалифицирана. Надявам се да стане възможно най-бързо, тъй като сумата, с която ще разполагаме за 2 месеца е 20 000кр.

1.   Тъй като отиваме на гости у приятели близо до Осло, но целта ми е да търсим работа, трябва ли първо да се регистрираме в полицията за разрешение за пребиваване или чак когато (ако) получим трудов договор тогава се прави регистрирането?
2.   Какви документи трябва да си подготвя от България? Доколкото разбирам само превод на английски е достатъчен. Акт за раждане, акт за брак, акт за идентичност на имената, диплома за средно образование, диплома за висше?
3.   Да взимаме ли Европейска здравна карта?
4.   При пътуването мога ли да нося някакви лекарства в куфара? Ще летим с Норвежките авиолинии.
5.   Мога ли от България предварително да кандидатствам за признаване на дипломите в Nokut и какво е необходимо да подготвя? В случай, че ми ги признаят имам ли някакви ангажименти след това (т.е ако не си намеря работа и се прибера имам ли някакви задължения към тях)?Ако получа признание, къде мога да кандидаствам за работа?
6.   Как ще ме посъветвате да търся работа – да се регистрирам в борси, да обикалям хотели и заведения? В момента не работя, регистрилала съм се в 1-2 борси, но никой за нищо не се обажда. Затова питам по кой начин има по-голяма вероятност да намеря нещо.
7.  В кои райони ще препоръчате да търся квартира, къде има добра комуникация с Осло (първоначално няма да имаме кола), кои райони да избягваме (ако има гета или опасни зони)?
8. Четох, че ако нямаш достатъчни доходи е възможно да се кандидатства за помощ при плащане на наема - това се прави месец за месец ли или за предходната година?

Засега е това. Благодаря предварително.
Връщам се да чета и другите теми.

# 207
Понеже не намерих по-актуална тема да питам тук. Как са нещата с образованието в Норвегия? По-конкретно с магистърските програми. Знам, че няма такси, но като продължителност как е - година, две? Ще съм благодарна за насоки.

# 208
  • на брега на морето
Здравейте! Simple Smile
Мира, не съм много запозната. Но мисля, че има и по 1 и по 2 год магистърски. Само че ти трябва Бергенс тест най-напред. Peace
Някой купувал ли е/ виждал ли е бутер тесто тук? Ако да- в кой магазин и какви витрини?

# 209
  • Norge
По предните два поста не се включих с отговори, тъй като не мога да дам компетентно мнение.

-----

Мелина, за сметка на това ето ти картинка на тестото:

Ще го намериш във фризерите, в частта, където са замразените торти и сладкиши.

Има и други видове (според магазина), прегледай в съдържанието да не са с разни фалшиви мазнини  Close

Общи условия

Активация на акаунт