Норвегия- тема 46

• 151 650
  • 595
  •   1
Отговори
# 210
  • на брега на морето
Нелка, мерси много! Hug

# 211
  • Norge
И от мен много  Hug

# 212
Повечето магистърски програми са на английски и са с продължителност 3 или 4 семестъра. Безплатни са за граждани на Европейския съюз. Бергенстест не се изисква, т.е. не е нужно да знаеш норвежки, тъй като обучението е на английски, но трябва да докажеш много добро ниво на англисйки, т.е. да имаш TOEFL или IELTS, или някаква лингвистика/филология/поне езикова гимназия. Всичко това се доказва с дипломи, сертификати и пр., които трябва да бъдат преведени на английски или норвежки. Официален превод.
Всяка магистърска програма си има конкретни условия за прием, на които трябва да отговаряш, но като цяло май е това.
Срокът за кандидатстване е 15 април, а за някои вече дори е минал, така че нямаш много време.
Ако имаш въпроси за някоя програма, съветвам те да се обаждаш директно на телефон, тъй като кореспонденцията с имейл в Норвегия отнема седмици, понякога месеци, а понякога и не ти отговарят. Говорят английски, така че имаш език за комуникация.
С това мога да помогна. Успех!

# 213
Много благодаря, Summersky! Hug
Имаме познати норвежци, които мога да питам за университети и да ме ориентират малко. Много ми се ще да поживея известно време в тази студена страна. Освен Сертификат за език има ли други изисквания за прием, изпити примерно?

# 214
Изпити няма. Приемът е единствено по документи. За някои програми изискват да приложиш и нещо като есе - защо си избрала точно тази програма. Моят съвет е да решиш, да избереш конкретна програма и да видиш изискванията.
Ако мога да се пошегувам с норвежкото спокойствие - приятелите ти може да ти отговорят, когато вече е доста късно Simple Smile
В интернет има всичко. Напиши какво искаш да учиш, напр. Master in history Norway. Ще ти излязат много резултати и така сама ще се ориентираш.
Успех още веднъж. Норвегия не е чак толкова студена, но и аз не съм отдавна тук де, така че имам още запаси от българското слънце Simple Smile

# 215
Едно време бях докарала до В2 английски, което не е кой знае колко високо, но поне за един Тоифел и с малко допълнителни упражнения ще стане. Почнала съм да позабравям доста вече, но лятото планирам да запиша норвежки. Моите хора ме успокояват, че не е толкова труден и ще ми помагат с уроци по скайпа Grinning

# 216
За английски ти трябва документ, че го владееш. И то не какъв, а според изискванията на университета, в който кандидатсваш. Ако искат TOEFL, значи ти трябва документ за издържан изпит. Ако не можеш да представиш такъв, няма да отговаряш на изискванията. Т.е. вероятно няма да те одобрят за магистратура.
Щом имаш B2, лесно ще се справиш с TOEFL, но едва ли ще успееш до 15 април. Чисто физически нямаш време.
Подготви се за следващото кандидатсване, имаш близо година да вземеш TOEFL или който сертификат ти е нужен.
Относно норвежкия аз няма да коментирам толкова смело, защото все пак си е чужд език. Аз съм филолог с английски, въпреки това норвежкият си иска учене. Че му е лесна граматиката, е много вярно. Проблемът, поне за мен, е да разбираш, когато ти говорят. Живея в област, в която говорят диалект и това, което бях учила, няма нищо общо с това, което е тук.
Другите във форума да кажат повече по темата, аз съм си новак, така че ще спра дотук Simple Smile

# 217
  • Асеновград
Здравейте. Живях няколко месеца в Норвегия, после се върнах в Б-я. Сега отново ще заминавам за Норвегия. Бременна съм и искам да родя там. Имам само 5 месеца стаж там и много бих се радвала ако някой ми разясни какви документи и какво да направя, за да ходя там на консултации безплатно, да родя и взимам майчинство? Също така дали майчинството ще е достатъчно за детето, нямам представа колко е. Живеем в Скоттеруд и Магнор, ще се радвам ако се запозная с някой от там или близо.
Също така ако има някой близо до там и знае за училище някъде там, ще се радвам да ми разясни за таксите и т.н

# 218
Майчинството им е една година, за другото не мога да съм ти от полза. Успех Hug

# 219
  • На север
Здравейте. Живях няколко месеца в Норвегия, после се върнах в Б-я. Сега отново ще заминавам за Норвегия. Бременна съм и искам да родя там. Имам само 5 месеца стаж там и много бих се радвала ако някой ми разясни какви документи и какво да направя, за да ходя там на консултации безплатно, да родя и взимам майчинство? Също така дали майчинството ще е достатъчно за детето, нямам представа колко е. Живеем в Скоттеруд и Магнор, ще се радвам ако се запозная с някой от там или близо.
Също така ако има някой близо до там и знае за училище някъде там, ще се радвам да ми разясни за таксите и т.н

Ако нямаш 6 от последните 10 месеца работени преди ра родиш получаваш еднократна помощ, която ако не се лъжа е вече око 60 000 кр, защото я вдигнаха от началото на годината. Тук ходенето при акушерка е за всички и е безплатно, но се ходи след 3тия месец. Иначе имаш право на 1,2 ехографски прегледа, а ако има някакви опасения са и повече. Като дойдеш се обади на комуната, където живееш те ще ти обяснят как да се свържеш с акушерка. За всеки случай си изкарай европейска здравна карта от Бг, която съм чувала че е поемала раждане тук. Не казваш дали имаш някакъв номер тук и какъв е, но ако мъжът ти работи тук предполагам, че имам персонален номер и с него няма да има никакъв проблем и ще родиш безплатно тук. Успех от мен. Simple Smile

# 220
  • Асеновград
Да, мъжът ми има така нареченият "конто номер" , аз също го имам, просто вече не се водя на работа там. Това с акушерката е много добре тъй като аз мислех, че ако не се осигуряваш там, трябва да си плащаш прегледите. Като дойдохме в началото и документите ни все още не бяха излезли, на мъжа ми му взеха 2000 кр за преглед. От това останах с впечатление, че задължително трябва да се водиш  на работа там, за да отидеш на доктор безплатно.
Извинявам се за тъпият въпрос, но какво ще рече "да се обадя на комуната там"? 😂😂😂

# 221
  • У дома
Преди три години като раждах, за неработилите в страната 6 месеца от бременността даваха 40 000кр. Раждането и прегледите са безплатни. Но ти защо реши да раждаш в Норвегия? Тук те изражда студент, има акушерка която само гледа, и евентуално ако има усложнение има дежурен лекар на смяна...на мен ми бише притеснено през цялото време но слава богу вс беше наред. Конто номера е банковата ти сметка, трябва да имаш ид номер. И да трябва ти или съпругът ви да има плащани осигуровки. Вие само за раждането ли ще  идвате? Мислиш ли да работиш преди да родиш?

# 222
  • На север
Да, мъжът ми има така нареченият "конто номер" , аз също го имам, просто вече не се водя на работа там. Това с акушерката е много добре тъй като аз мислех, че ако не се осигуряваш там, трябва да си плащаш прегледите. Като дойдохме в началото и документите ни все още не бяха излезли, на мъжа ми му взеха 2000 кр за преглед. От това останах с впечатление, че задължително трябва да се водиш  на работа там, за да отидеш на доктор безплатно.
Извинявам се за тъпият въпрос, но какво ще рече "да се обадя на комуната там"? 😂😂😂

Комуната е общината, където ще живеете. Конто номер е банкова сметка, но за да са му издали той трябва да има поне Де номер издаден. С европейска здравна карта може и да не се плаща. Аз лично съм минавала с нея без да платя и стотинка. Сумата за еднократната помощ е вдигната от началото на тази година. Акушерката не е лекар и няма ултразвук. Прослушва тоновете на бебето със слушалки. Тук са много щадящи и малко оставят нещата да се случват естествено с нагласата, че каквото такова... Това ако нямаш усложнения е ок, но ако се появи проблем хич не е ок... Особено до 3тия месец, когато залагат, че ако е писано е писано. Един вид нищо не предприемат преди 3тия месец. Нито изследвания, нито прегледи. Разбира се ако имаш пари може да отидеш на частно. Масово има един безплатен преглед около 18та-20та седмица и това е ако всичко според тях е наред. Другото е при акушерката като там всичко е безплатно за всички.

# 223
  • Асеновград
Преди три години като раждах, за неработилите в страната 6 месеца от бременността даваха 40 000кр. Раждането и прегледите са безплатни. Но ти защо реши да раждаш в Норвегия? Тук те изражда студент, има акушерка която само гледа, и евентуално ако има усложнение има дежурен лекар на смяна...на мен ми бише притеснено през цялото време но слава богу вс беше наред. Конто номера е банковата ти сметка, трябва да имаш ид номер. И да трябва ти или съпругът ви да има плащани осигуровки. Вие само за раждането ли ще  идвате? Мислиш ли да работиш преди да родиш?

Искам да раждам тук, защото на мъжът ми му се налага да е тук още около година. Искам да присъства на раждането и отглеждането в началото. А и майчинството тук не може да се сравнява с майчинството в България. Мисля, че всички ще се съгласите, че тези пари ще ни трябват в крайна сметка. Но! Ако има риск за мен или бебето тук, по-добре да отида да си го родя сама я Бг без никакви пари, но да съм спокойна.
Как е възможно да не правят дори изследвания за синдрома на Даун между 11 и 14 седмица? Как е възможно да минеш само през един ехограф за 9 месецс??? Ужас. В страна толкова напреднала иначе...да се случват такива неща е наистина смешно.
Добре, а как стои въпроса със секциото? Не може ли да се избере, като вариант или това зависи само от тях?

# 224
  • У дома
Не може секцио. Ако те кажат тогава. Може да ходиш на частен лекар, аз ходих два пъти на УЗ, преди три години цена- около 1800кр Peace тук както ти писаха- искат всичко да се случва естествено

Общи условия

Активация на акаунт