Норвегия- тема 46

• 151 667
  • 595
  •   1
Отговори
# 225
  • на брега на морето
Ужас, не ужас - така е както пишат съфорумките.
Разбира се винаги имаш варианти много. Да дойдеш в Норв. след 12 седмица, като си си минала ФМ и БХС в Бг. Или да дойдеш в Норв., да си купиш билети и да пътуваш до Бг като си в 12 седм. да си направиш изследванията и пак да се прибереш в Норвегия. Аз така направих и с 2те деца. Направих си ги при Давидков във Варна, имам си и дискове за спомен. Каза ми и пола на децата още в 12-13 седм и позна, после като ходих на ФМ тук в 18та лекарят се чудеше как така вече зная пола. Иначе, слава Богу всичко беше наред- и с бременността, и с ражданията и после с малките бебета. Честно казано не съжалявам, че не са ми правили преглед с ехограф всеки месец, а ме преслушваха с дърв. слушалка. И от ражданията съм доволна- от акушерките и вообще от родилното и атмосферата покрай ражданията. Родих и 2те естесвено с епидурал/поисках си/, 2рото беше с ръката напред като се раждаше, всичко беше ок, акушерката явно беше опитна.
Пък ако много те е страх и искаш постоянно да те следят, да, Норвегия не е страната.
Между другото и да идеш на частно, ако си в малко градче- надали ще намериш добър частник тук. Трябва пак да се ориентираш към частник в по-голям град, та да има опит, иначе... може да попаднеш на пълен аматьор, само да си дадеш парите на вятъра.
Да, секцио правят - в краен случай, ако те преценят. Само за 1 случай на секцио съм чувала наоколо, настъпили усложнения по време на раждането и минали към секцио. Иначе познавам една полякиня родила близначета в Полша със секцио и после родила естествено 3тото си дете тук/3 год след 1то раждане/. Всичко - ок.

# 226
  • Sofia
Здравейте! И аз с питане...
Дъщеря ми е временно в Норвегия, вече има Д-номер, очаква и сметката и ще поработи лятото там, наесен се връща. Въпросът ми е този Д-номер постоянен ли е? И може ли, ако иска другото лято пак да замине, отново да работи със същите Д-номер и сметка? Или всичко отначало?

# 227
  • Асеновград
Някой има ли представа в Швеция как стоят нещата с раждането и прегледите. Същото, като в Норвегия ли е? Тъй като ние сме на границата и ако там не е като тук бих могла да ходя там на прегледи?

# 228
  • На север
Здравейте! И аз с питане...
Дъщеря ми е временно в Норвегия, вече има Д-номер, очаква и сметката и ще поработи лятото там, наесен се връща. Въпросът ми е този Д-номер постоянен ли е? И може ли, ако иска другото лято пак да замине, отново да работи със същите Д-номер и сметка? Или всичко отначало?

Де номерът е временен номер. Дава се на хора, които ще стоят в страната по-малко от 6 месеца или такива, които нямат основателна причина да стоят по-дълго време. След тези 6 месеца вече не е валиден. Просто като дойде пак дъщеря ви трябва да си изкара нов номер с договора за работа.

# 229
  • На север
Някой има ли представа в Швеция как стоят нещата с раждането и прегледите. Същото, като в Норвегия ли е? Тъй като ние сме на границата и ако там не е като тук бих могла да ходя там на прегледи?

Тук не можеш да раждаш където ти си решиш. Или поне в по-малките населени места е така. За Осло не мога да кажа. Там може и да има избор, предвид, че има повече болници. Така че няма как да си регистрирана, че живееш в Норвегия, а да те запишат да раждаш в Швеция. Освен ако нямаш много пари да родиш в частна клиника...

# 230
  • Sofia

Де номерът е временен номер. Дава се на хора, които ще стоят в страната по-малко от 6 месеца или такива, които нямат основателна причина да стоят по-дълго време. След тези 6 месеца вече не е валиден. Просто като дойде пак дъщеря ви трябва да си изкара нов номер с договора за работа.

Благодаря!  bouquet

# 231
  • Norge
Темата започна да добива комичен характер.
Не може ли човек, преди питане за раждане в съседна скандинавска държава, да си зададе въпроса колко жени познава той/тя, които от Видин са прескочили да родят в Калафат, примерно.  Tired

# 232
  • Асеновград
Не разбрах кое му е комичното на въпросът ми? Първо аз не съм регистрирана, че живея тук или там, второ както казах съм точно на границата и ще ми е много по-бързо и лесно да ''прескоча'' до голям град в Швеция, отколкото до голям град в Норвегия. Ако съм ви станала прекалено комична - не ме четете, да не ви заболи коремът от смях.

# 233
  • Norge
Хайде по-спокойно в темата; да не ѝ придаваме и преобладаващо неграмотен тон, нали?  Grinning

# 234
  • Асеновград
Не съм аз неспокойната. Все повече се убеждавам, че българина вместо да ти обясни и помогне с нещо, с радост ще се присмее. Жалко.

# 235
  • На север
nnerih, да родиш без регистрация означава, че си готова и да си платиш сметката от няколко хиляди и след това. Нали не си мислиш, че в чужбина всички раждат безплатно? За да родиш безплатно трябва да имаш документи, че си легална в страната, да имаш регистрация на адрес и тнт. Това не е някакъв туризъм с цел раждане в чужбина и айде където ти си поискаш, а те ще те чакат навсякъде с отворени обятия и безплатно. За това и въпросът звучи малко наивно. Според мен с тази нагласа, че като дойде човек тук и всички ще му е уредено и безплатно, човек по-добре да не идва  иначе ще остане доста разочарован. Има си процедура,която започва с регистрация в полицията, получаване на резрешително за пребиваване, а после и на номер, както и регистрация където живееш и личен лекар. Без това ти си една туристка, която рискува да получи фактура след раждането. Аз знам за случаи, в които жена е родила безплатно с европейска карта, но тази жена е регистрирана тук в полицията и по адрес. Според мен доста наивно разсъждаваш за доста сериозен въпрос.

# 236
Не може ли човек, преди питане за раждане в съседна скандинавска държава, да си зададе въпроса колко жени познава той/тя, които от Видин са прескочили да родят в Калафат, примерно.  Tired

Ами, ако в Калафат майчинството е по-високо, ще прескочи, не ами, ще хвъркне.
Парите, Нелка вълнуват потребителката, парите. Тя Норвегия е златаната кокошка за такива като нея  Stop

Още с първото прочитане на поста става ясно, че тук се пита с цел - колко ще ми плащат, ако  родя в Норвегия?

# 237
  • У дома
Смеете се вие ама аз срещнах една сомалийка, която каза че води дъщерите си да раждат тук, обикновенно живеели в Сомалия, тя имала 28 деца, като 11-12 не била раждала тя, а втората жена на мъжа й. Изпаднах в ужас, тук някои са го превърнали в санаториум за раждане hahaha Joy Joy Joy Живеят на катуни и раждат в несвяс hahaha Joy Joy Заради тях ми казаха в НАВ, че много стриктно вече гледали колко месеца и въобще от колко време се водят раждащите в страната, че то крана трябва да спре в един момент.
nneriih, ако е само за парите, парите в Норвегия може и да са повече, но ти ще вземеш еднократна помощ - не си работила в страната, и като купиш всичко за бебето, ще ти излезне същото, не забравяй, че и тук всичко е по-скъпо от БГ Peace
Дами, от кои сайтове си купувате билети за БГ? Напоследък все по - скъпи ми се струват Thinking Тази година от Норуиджън-а купихме, а там се водят скъпи Rolling Eyes

# 238
  • Асеновград

Ами, ако в Калафат майчинството е по-високо, ще прескочи, не ами, ще хвъркне.
Парите, Нелка вълнуват потребителката, парите. Тя Норвегия е златаната кокошка за такива като нея  Stop

Още с първото прочитане на поста става ясно, че тук се пита с цел - колко ще ми плащат, ако  родя в Норвегия?

Ееее, най-после някой се досети. Цял живот живях в България, никога не съм стъпвала в Норвегия, хванах един от улицата да ме заплоди за да дойда да живея точно в Норвегия и да взема милионите. Нали вашите бебета се издържат сами и съвсем не ви засяга какво и колко майчинство ще взимате, ще можете ли да задоволявате детето си напълно и т.н Като ви превеждат милионите в Норвегия отивате и ги връщате обратно в сметката от която са преведени, защоото видиш ли вие не сте забегнали от България от безпаричие и лош живот, а защото много харесвате Норвегия. Щом не ви интересуват парите и това дали ще можете да си гледате детето както на вас ви се иска, я се връщайте в родината, к'во праите тука?

# 239
  • На север
Смеете се вие ама аз срещнах една сомалийка, която каза че води дъщерите си да раждат тук, обикновенно живеели в Сомалия, тя имала 28 деца, като 11-12 не била раждала тя, а втората жена на мъжа й. Изпаднах в ужас, тук някои са го превърнали в санаториум за раждане hahaha Joy Joy Joy Живеят на катуни и раждат в несвяс hahaha Joy Joy Заради тях ми казаха в НАВ, че много стриктно вече гледали колко месеца и въобще от колко време се водят раждащите в страната, че то крана трябва да спре в един момент.
nneriih, ако е само за парите, парите в Норвегия може и да са повече, но ти ще вземеш еднократна помощ - не си работила в страната, и като купиш всичко за бебето, ще ти излезне същото, не забравяй, че и тук всичко е по-скъпо от БГ Peace
Дами, от кои сайтове си купувате билети за БГ? Напоследък все по - скъпи ми се струват Thinking Тази година от Норуиджън-а купихме, а там се водят скъпи Rolling Eyes

Аз ползвам само норвежките понеже съм от Бургас и ми е изгодно директно, но иначе ползвам finn.no и съм забелязала, че те предлагат най-ниските цени.

Общи условия

Активация на акаунт