Норвегия- тема 46

• 151 709
  • 595
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
Това с рибешките езичета ме заинтригува. Обичам всякакъв вид езици. Какво представляват тези и как се приготвят?

# 286
  • Norge
Лили, аз просто ги овалвам в брашно и ги пържа, но самото приготвяне е въпрос на предпочитание, разбира се.

Ето така изглеждат, една лоша снимка (чужда):

Напиши  torsketunger за повече информация, ако ти е интересно.

Но това е зимен продукт (януари - април), при това рядко го има наличен тук на юг. Често се налага да се поръча на рибния диск, за да ти доставят дадено количество.

Като коприна са! Heart Eyes

# 287
  • Ориндж каунти
Цаца има само замразена в турските магазини или в Швеция. Ползва се за стръв от рибарите основно. Тази сплесканата риба става панирана или пържена, но си иска подправки, че иначе е безвкусна. За грил не става освен, ако не я сложите във фолио на грила, че иначе се разпада.
Нелка, тези езици изглеждат като настъпена одрана жаба  Laughing Laughing
За пътя през Румъния съм чувал, че е ок, макар и да не е магиатрала повечето време. При правилен маршрут бягаш от унгарско-сръбската и сръбско-българската граници, където винаги има опашки и проблеми, особено лятото с всичките гастербайтери прибиращи се в Турция от цяла Европа. Не мизлизаш и от ЕС, така че е доста по-леко преминаване през границите, но малко по-дълго като път и време.

# 288
  • Norge
Хаха, Сорсе, аз наум точно жабчета ги наричам езиците. Не че някога съм яла жаба, де.  Blush

За пътя до България, като погледна трите алтернативи и махна средната (Търново), излиза същото време и разход. В такъв случай няма защо да се врем в Румъния. 
Вярно е това с чакането по границите, но досега общо взето не е имало причина да се изнервяме, може пак да имаме късмет.  Praynig

Обаче ще прочета Бобчето като разкаже  Hug

# 289
  • Ориндж каунти
Аз бих ти препоръчал да попиташ из групите в сурат тефтера, там има много пътуващи с коли и могат да дадат реална представа. Аз лично предпочитам самолета, а и някак не виждам как ще се издържим с лапетата 3 дни в колата, те за час и половина до Швеция ми надуват главата от мрънкане, представям си цирка до България. Иначе сега си издирвам кола под наем в България, където всички са надули цените на принципа "ден година храни". И това за разни барутници на 10+ години, които не е много сигурно в какво реално състояние са, въпреки обещанията на фирмите.

# 290
  • Norge
Уф, тоя ФБ  Confused Ползвам го почти само по работа и така като гледам, май няма никога да си изработя влечение към сгъчканата му същност  Joy
Благодаря ти за съвета, но наистина не ми се занимава да питам и да чета. Нощуваме в Унгария, после нощуване нейде след София и си пристигаме лека-полека по местоназначение  Mr. Green

За твоя цирк   Grinning  Hug Представям си какво ви е в самолета. Една дружка има две уникални момчета и веднъж, изразявайки (аз) жалост към съседите ѝ по седалки, тя ми отговори: „Че няма да страдам сама, я! Нека и другите вземат участие.“  Joy  Joy Разбира се, това беше с чувство за хумор.

За кола под наем не съм се интересувала, макар че съм надничала и наистина е „ден година храни“. Веднъж едно приятелче ни беше предоставил втората си кола за ползване и това ни е единственото каране на не-наш автомобил в България.
Някога бях чела за разни номера, които правят с рент-а-кар в Италия, вероятно е да има нещо подобно и другаде, но човек колкото и да се мъчи да се опази от едно или второ, винаги може да има нещо трето, което не е предвидил и така...

# 291
  • Ориндж каунти
Питай Иво Ивов, той се занимава с транспорт, пътува от Русе и знае за какво иде реч по отношение на пътуванията с кола. Ще го намериш лесно, пуска често реклами по групите.
А в самолета е забавно, баткото е лесен, ако има телефон/таблет и не го брой за жив, малката обаче и писва и се почва едно въртене, питане за всичко, катерене, пишка ми се, гладна съм, жадна съм и т.н. Едната година пътувахме с приятели и ни дадоха три двойки билети. Сложихме заедно двама бандити родени с 20 дни разлика, а човека до тях съжали, че се е качил точно на този полет  Laughing Laughing, но пък им даде дъвки на кацане, че ние си ги бяхме забравили  Joy
Гледах вчера една кола, която я ползвах минаалта година при едно прибиране до Пловдив. Тогава колата имаше проблем с турбото(както установих докато я ползвах), а странното е, че сега цената и за наем е двойна на тогавашната. Имам някакви подозрения, че турбото и все още има проблеми  Mr. Green
А за Италия номера не знам, но си удържат административна такса, че са търсили кой аджеба е ползвал дадена кола в даден период, че имала глоби и полицията питали. Получих си глобата за навлизане в забранена улица(дееба тая Болоня с тия малки улички в центъра Laughing), но втория път като пак ми удържаха такса за уж глоба не получих нищо, а мина повече от година. Дали е номер или пак съм направил някое нарушение май няма да разбера скоро  Laughing Laughing Laughing

# 292
  • Norge
Ама какви групи, ти... ooooh! Бобчето да каже, а разните ФБ ги заобикалям откъдето мога. Аз даже и в общия казан не влизам, че с хилядите „приятели“ а съм влязла, а не съм успяла да изляза  Rolling Eyes

Ъъъъ, за самолетите ще си замълча  Blush Веднъж три смени правих докато стигна до една дестинация; как пък и на трите полета все попадах на дечица или пред мен, или зад мен  Close. Естествено, че си нося тапи за уши, но и те не помагат.

Иначе Италия ми беше голяма любов. До по-миналата есен, когато попаднах в един челен сблъсък с организацията им и всичкото им.   Едва си опазих някои отломки от някогашната обич. Sad
А с тези малки улички...да знаеш едно лято как се опитвахме и опитвахме да щурмуваме Неапол с един просторен ван  ooooh! Бяхме баш като във филм на Луи де Фюнес. Накрая се отказахме. bowuu

На мен ми е особено вълнуващо да обикаляме из малки места, които не са в туристическите топ 10, образно казано. Там и паркирането не е проблем Mr. Green

Само веднъж нещо се забавихме при автомата  на входа на някоя автострада и ни излезе една бележка за плащане при премиване на границата (май че беше). Да бе да, на цялата кошмарна мръсотия в Бари, остана да ходим да търсим и гише, на което да си платим нещо неплатено!  Tired Така си остана всичко. На фона на всички неплатени от чужденци такси в Норвегия, ехе, това даже и капка в морето не е .

# 293
  • Ориндж каунти
Е, ама така кажи, та ти не си била в Италия  Laughing Mr. Green. Самите италианци не броят за Италия всичко на юг от Рим  Mr. Green.
За малките места съм съгласен, но като искаш да видиш много неща за кратко врем, няма какда избягаш от проблема с паркирането.
Нашето пътуване приближава, да видим този път какъв ще е цирка в самолета  Laughing Laughing
Гледам времето за тази седмица, дават го убийствени жеги в Пловдив. Аз мисля да си ги спестя, а и децата да се аклиматизират, затова оставам във Варна до събота и си хващам нощния влак. Някой за по бира и палж с деца?  Mr. Green

# 294
  • Norge
Ох, по едно време, за по-направо, минавахме от Норвегия за Варна през цяла Италия, Гърция, та даже и Турция веднъж. И на връщане - по обратния маршрут.  Mr. Green
Още помня първите ми впечатления от едни странни, леко замъглени от мараня и прах пейзажи, пресичани насам-натам от черни хора; имах чувство, че съм нейде из южните щати на една друга държава. Това в равнинната долна част на Италия.
Така или иначе, най-неприятни впечатления ми е създало Милано.
А най-впечатляващото в Италия съм видяла на юг.

Не ми говори за жегите  Sad Да знаеш как все повече и повече ценя норвежкия климат!  Heart Eyes
Приятни дни във Варна! И аз през ваканцията имам едно пътуване (до София), чудя се дали да не взема спален вагон поне в едната посока.

# 295
Здравейте !
Извинявам се, че нахлувам така в темата ви  Simple Smile Скоро ми предстои пътуване до Берген. Започнахме с мъжа ми да учим норвежки и имаме планове да се преместим да живеем и работим в Норвегия. Той е програмист и до колкото сме запознати се търсят в Норвегия и би си намерил работа по-лесно от мен. Аз съм лекар, но нямам все още специалност. Исках да попитам имате ли някаква информация дали има работа за лекари там, които са без специалност или изобщо мога ли да намеря нещо за работа поне малко свързано с медицината. Познавате ли български лекари, с които мога да се свържа и да задам въпросите си. Много благодаря предваително !

# 296
  • Ориндж каунти
Във Варна се живее, само до около 31-32 градуса е. Онзи ден водата беше супер, вчера имаше силен горещ вятър, а водата беше студена, под метър и половина направо ледено студена.
За влаковете ще ти кажа след няколко дни, довечера ще пътуваме. Можете да си вземете първа класа спален вагон за двама или обикновен за трима. Баща ми взел обикновен, не успях да ги сменя, та довечера ще видя как е Simple Smile.
Иначе Варна си ми е любим град след родния ми Пловдив. Колкото и да ми хвалят Бургас, тук ми харесва повече.
Maxilla89 извинена си  Laughing Laughing
За програмисти има работа, но и там има значение какво програмират, на какъв език и т.н.
На теб като лекар ще ти искат високо ниво на езика, за да можеш да започнеш работа в сферата. Добре е да имаш специалност все пак, търсене за лекари има, качествените кадри в Норвегия са голям проблем. З аповече да се включи някой лекар. Залягайте здраво над езика, ако искате да се реализирате.

# 297
  • Ориндж каунти
БДЖ не са идеално лоши до момента, в който влака не увеличи скоростта и наглед новото спално купе не се разтрака на разпадане, което автоматично премахва "спално" от определението на купето  Laughing Laughing Mr. Green

# 298
Намерих ви Grinning Ако може да ми помогнете с информация. Пътуване до Осло. Самолетът ще кацне на летище Torp, което е на 120 км. Разглеждах възможностите за придвижване  до Осло, но ще се надявам и на вас. Изключвам кола под наем. Търся най удобното. Изглежда с автобус е по-добре от влак. Ще съм благодарна за всякаква информацция

# 299
Миналото лято пътувахме от Сандефьорд до Осло с влак и ни беше много удобно. Чисто е, просторно е, има и кафе във влака. С автобус не зная как е, не съм ползвала.

Общи условия

Активация на акаунт