Норвегия- тема 46

• 151 698
  • 595
  •   1
Отговори
# 270
Норвежците се обиждат като им ходиш на гости и носиш алкохол ли newsm78

# 271
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Хахааа, Асяяяяяяя!!!  Joy
То не е за смях, де, ама.... За това с рибата. Уф, особено риба... Blush

това беше колата на мъжа ми и на него не му смърдеше. Sick

рибата миришеше като онази сушената. имаше бяло, мазно месо и при готвене здраво миришеше на амоняк. аз съм веге и още спомня как подтисках позивите за връщане над котлона... проветряването беше трудно - валеше нон стоп и нямаше вятър...
бяхме в Берген на пристанището, където е старата част и в един момент му казвам: смърди като в твоята кола... hahaha
оказа се един мъж, който с чук млатеше една сушена риба, малки парченца падаха по земята и той ги раздаваше на минаващите. така правеше реклама на някакъв музей, май природо-научния, който бил на 40мин. с лодка.... любезно отказах  Crazy
детето отказа рибата леко възмутено, от земята не яде... hahaha

иначе при това пътуване не беше толкова трагично, все пак бяхме с детето и бяхме ограничени да правим простотии, защото се налагаше да оправяме неговите  Mr. Green

Скрит текст:
преди да имаме дете, 3 седмици с кола минахме Прованс, Кот дАзур, Барселона, Пиза и после Тоскана, Инсбрук и обратно в Германия.

още когато слезнахме от Алпите и купихме една ролка козе сирене, обаче после го загубихме в колата Joy
имахме една хладилна кутия в колата и то изпаднало някъде надолу , кутията позатрупана с багаж и не се трогваме да търсим много, а и в началото незнаехме какво смърди.
в Ница отваряхме вратите и минута-две изчаквахме... в Инсбрук се налагаше вече около 5-8мин. при 4 отворени врати да проветряваме. накрая казах на мъжа ми, че може да не заключваме колата, няма кой да я открадне  Crazy
вкъщи вече открихме зловонното сирене, мъжът ми даже го изяде и каза, че било вкусно.

след 2г. продадах колата.

иначе в Германия храната е много евтина. оценихме го чак в Норвегия.... Mr. Green

Норвежците се обиждат като им ходиш на гости и носиш алкохол ли newsm78

нямам идея.
според мъжа ми, не обичали да им подаряват алкохол, защото все едно ги мислиш за алкохолици, които не могат да си купят скъпия алкохол и точат лиги пред алкохолния магазин (забравих как се казваше).
дали е така, незнам. ние не сме ходили на гости, това беше airbnb жилище и подаръкът беше за собственика.
подарихме кен с ябълково вино и едно сирене, което се консумира към него. типични са за нашия регион, човекът се зарадва.

# 272
Попитах, защото имам приятели норвежци носила съм им на гости бутилка вино, отделно те пък като са ни идвали много им се е услаждала ракията на баща ми, та ми стана интересно, ако наистина имат такава традиция  Grinning По техни думи тук си позволяват да злоупотребяват с алкохол, защото в Норвегия е доста скъп и контрола е много сериозен.

# 273
  • на брега на морето
Хаха, Ася, много се смях на това със сиренето. Joy Hug Много увлекателно разказваш. Още по-смешно ми беше, щото и ние имахме подобна случка с един камамбер дето беше замирисал в раницата ми като бяхме във Франция.

# 274
  • Stavanger,Norway/ Varna
Ние имахме подобна случка с хладилника. Тук се продава филе от риба замразено в картонени кутии. Та с кой акъл и аз не знам, го бях изкарала да се размрази в хладилника, попаднало някак си най- отзад, точно върху отливника към филтъра. Забравихме го  Mr. Green няколко дни. То се разтопило, текло в отливника, абеее, чудесия. Като го намерих там, затрупано (от тогава хладилника си подреждам като в аптека), го хвърлихме и след няколко дни се започна с вонята. Сокът от рибата се изсушил във филтъра и от нагряването, си представете за каква воня ставаше на въпрос, в целия апартамент. Натова отгоре, не се сетихме от къде може да е. Размествахме шкафове, мих подове, стени, шкафове, абе излизах всичко. Не се маха и това е. Живеехме на последен етаж и имаше подпокривно пространство, необитаемо над нас. Стигнаме до там да викаме фирма против гризачи да видят дали някоя мишка не се е промъкнала през покрива и задушила се и умряла там в изолацията. Като се качиха горе, обаче, не вонеше.
Та, лампичката светна докато си спях една нощ  Laughing. Вдигнах мъжът ми на крак в 3 през нощта, вадихме хладилник (беше вграден), михме и промивахме с гореща вода с оцет сигурно до 6 сутринта.  Laughing
Та така  Simple Smile, от тогава не съм купувала такова филе от риба и хладилникът ми е изрядно подреден.  bowuu

# 275
  • Ориндж каунти
Явно сте си купили лютефиск. Жена ми се опита да сготви това чудо преди години, три дни смърдя на амоняк вкъщи. Нещото, което разправят, че е риба стоя 3 дни на терасата, никакво животно не го докосна, а бяхме крайна къща до горичка и не е като да нямаше диви животни.

# 276
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Явно сте си купили лютефиск.

възможно е. понеже аз съм веге и не разбирам от риби и оставям мъжът ми да си избере.

обаче аз успях да купя нещо друго, вместо мляко.
едно такова като айрян (mjolk ли беше newsm78)... не беше лошо, но детето искаше мляко и имаше драми, а беше неделя Crazy
в магазина попитах дали има UHT мляко и не знаеха какво е това, та питаха управителя, но той каза, че няма. питаха ме дали е за кафето. чудеха се за какво е.
в Германия по-голяма част от млякото е UHT и обикновено купуваме няколко кутии и имаме в такива ситуации.
ама от къде да знам, че в Норвегия няма, че и това да помъкна за спешни ситуации?!

иначе като ходехме до магазина да пазаруваме и се хилехме като напушени. само вървяхме из магазина, особено около хладилната витрина се заливахме от смях...
на немски kake означава лайно  hahaha
предполагам няма нужда да обяснявам повече.  Joy

апогеят беше когато купих Napoleonskake. ядахме го в колата, цвилехме от смях и бършехме сълзи и сополи... детето не разбираше защо се смеем и използваше моментът да се натъпче  hahaha

# 277
  • Norge
Ася, има и тук мляко с дълъг срок на трайност (ултрапастьоризирано), но е в много ограничен асортимент.
Културата с пиенето на мляко в Норге е ...ъъъ... млякото е на пиедестал и народонаселението Grinning е скептично към друго, освен нормално мляко. Всъщност и аз съм в това число, макар да ползвам мляко само за сладкиши.

За какето  Joy Особено това на Наполеон.  Mr. Green
Ние в Германия също сме имали някои комични ситуации във връзка с думички. Половинката се нарича Инге. При вас се знае Инге какво име е и е имало интересни случки.  Crazy

Бобче, не споменавай риба и хладилник в едно изречение!  Shocked Веднъж се прибрахме от ваканция при...хладилник без ток. Имало е буря, бушонът е прекъснал и...в чекмеджетата освен всичко останало, беше порядъчно заредено с пушен лакс.   ooooh! Не с белина, ами и с плутоний да бях мила, пак нямаше да помогне. Тази воня ме преследва после цяла година.
Доброто беше, че икономисах от пушен лакс, тъй като за дълго го изключих от менюто си.  Laughing

# 278
  • У дома
Ася, много се смях на "каке"-то hahaha Joy Онзи ден точно Наполеон правих Crazy
Аз с кедрови ядки имах изпълнение, също вече не купувам, вкъщи бяха плъзнали червеи, мухи, някакви пеперуди, няколко дни сме чистили, аз също мислех че нещо е умряло на покрива hahaha Joy Joy Joy
Дами, не остана в понеделник летим Crazy Нищо не съм приготвила още ooooh!

# 279
  • Norge
Гени, няма страшно, аз багажа го приготвям седмици напред.  Sunglasses И последния ден като почна  да мъкна и да влача едни торбички, кутийки и чантички...... ooooh! Цялото си по-ранно подготвяне без усилие бих могла да го вмъкна между парада на кутийките от последните часове. Така че ще се справиш, мислено сме с теб! Flutter

Обаче Бобче, ще ми е интересно да чуя за минаването през Румъния. Дали би могла да споделиш как е било? Снощи се заприказвахме у дома за пътуването; половинката е убеден, че пътищата там трябва да са в ред. При последното ни влизане те все още строяха. И само в Букурещ ни спираха...честно, вече не помня колко пъти (полицаи). На последните даже не им спряхме.  Crossing Arms

# 280
  • Stavanger,Norway/ Varna
Нелка непременно ще споделя като минем от там. Аз изчетох де що авто форуми има и даже и снимки видях на пътя. Изглежда нов, с добра настилка, само дето отсечката е бавна, понеже не е магистрала, двулентов е и се кара със 70 Simple Smile. Въпреки това казват, че е по- добрата опция от магистралите в Сърбия, особено за тези от нас, които са от североизточна България  Peace

Моята първа среща с лутефиск-а беше на първия ми Никулден тук, когато си купихме, че беше евтина. Извадих, огледах я, почудих се какво да я правя и накрая я опържих  Laughing Sick Laughing. Замина в боклука, дори котката не изкаше да я помирише  Laughing

# 281
  • У дома
На какво се готви лютефиска аз не съм е купувала още newsm78 карам на познатите риби, последната ми импровизация - една сплескана риба замина в коша мнооого безвкусна никой не я хареса newsm78 А цаца виждали ли сте по магазините Joy

# 282
  • Norge
Бобчето, предварително - една голяма благодарност!  Hug Heart Eyes
Да, значи и те като нас са се погрижили преди всичко за автобан от столицата до морето  Mr. Green
Все пак таях една мъничка надежда.
Ще чакам обаче да споделиш, ние няма да пътуваме преди средата на август.

Ххаххааааааааааааааааааа, пържена лютефиск  Joy Joy
Ама не се смея на вас, просто си ми стана весело. Hug

Аз в този смисъл имах голямото предимство още със стъпването си тук да попадна в ръцете на хотелските готвачи и по този начин да видя всичко накуп, дето е думата.  Flutter

Гени, лютефискето е коледен деликатес  Mr. Green И просто се сервира така - като рядко малеби  bowuu
Цаца Grinning
Преди години, още преди „демокрацията“, от България ми даваха поръчки да купувам кукички за подобни рибчета. Хората в магазина ме изследваха със зле прикрито недоумение.  hahaha
Така че правѝ си сметка дали в магазина се намира най-дребната възможна рибчица.  chef

Но има документирано нейно наличие по тукашните ширини, макар че за индустриални размери със сигурност още е рано да се говори.

http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2016/08/2 … orden-ny-art-128/

Плоската да не би да е била тази:

Преди години беше особено модерна, преди всичко се ползваше за ролца с пълнеж, както и панирана. Със задължителното резенче с лимон, гарнирано с каперси. bowuu

Последна редакция: чт, 08 юни 2017, 14:26 от nelka.nelka

# 283
  • У дома
Нелка, точно този сплескоч, беше на прИмоция и купих....ами безвкусна ни беше, а малката каза, че я е 'плашела' тая риба и няма да е яде hahaha Joy цаца ми бяха казвали че в турските магазини имало но не съм търсила. Тук ще ме гледат странно да питам за тези ситнежи Blush

# 284
  • Norge
 Mr. Green Така е, те заради това я комбинират със скариди, копър, миди и разни такива  Simple Smile
Меко месо, напомнящо може би на омразния пангасиус.
Не знам как го правеха, но неведнъж са сервирали това плоското с доста осезаема миризма на амоняк.  Thinking

Цаца никога не съм търсила. Но в тай-магазините има множество странни неща, нищо чудно човек да намери и при тях.

А вчера пържих рибешки езичета, о-бо-жа-вам ги!!!!  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт