Норвегия- тема 46

  • 151 987
  • 596
  •   1
Отговори
# 420
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Даа, тортите са им хубави,  Peaceт там купувам, нищо че са по- скъпи.

Самсара, можеш да пуснеш една търсачка в гугъл= keto diet  или ketogenic diet, пълно е с информация.

В този ред на мисли, Генни, да в кетоза се поддържам, а ето тук може да се прочете малко повече за тази захар“ http://blogg.x-life.no/hvilket-sotstoff-velge/ .
Зависи кой тип избереш, да 300- 400 грама са, но ако не печеш 4есто се преглъща. Аз го ползвам през уикендите да се поглезя с някоя друга гофрета, сладолед, шоколад или браунис. Издържало ми е и месец.

Иначе майонеза си правя сама, става за секунди, много туршии всякакви правя, кисело зеле също, та от турците се зареждам само с тахан, кокосово брашно и подправки. Корите в соор които се продават повече ми допадат за баница, става по- хрупкава, защото са по-дебели, а моите у дома така я харесват.

Нелка пепермакрела от Еуроприс е в консерва да. За салата е идеален. Иначе, този вакумирания, не ми харесва... много солен и някак жилав. Или аз не съм попадала на читав...

Woman in red да ги пращам моите деца у вас. Всеки ден искат паста да ядат, направо полудявам вече. Не им писва и това е. Поне им набутвам много зеленчуци в соса- карфиол, моркови, пипер, лук, чесън, морков. Меля всичко в чопъра и бухам с каймата и доматения сос Mr. Green

Между другото доматения сос на Рема, който струва 6 крони буркана е страхотен просто. За мен няма по- добър  Grinning

# 421
  • У дома
  • Мнения: 4 204
Нелка, спокойно, не си ме подвела Hug Нали пък да опитам, да не се мина  Laughing И, да, тази риба бяхме купили, за някакъв повод беше, и аз да купя цяла риба, нещо ново и различно, много специфично миришеше и замина от тавата в коша Crazy Повече импровизации, нее Naughty
Бобче, супер си, ще си взема такава захар, да си кажа увидя ми се цената от 70-80кр за 300гр и реших първо да питам, ще взема и стевия и ще джуркам смеска от двете. А как правиш съксес какето, на него съм хвърлила око Rolling Eyes цяло пакетче "захар" ли да сложа за крема и блата, всъщност на блата може ли да не му слагам подсладител??? Дай инфо и за тия кори, аз си купувам едни мнооого тънички за баклави от турците, много ни харесват, но съм склонна да пробвам и тези на соор Wink
И Сем прави кисело зеле, кажете може ли да си сложа за пробно сега, или вече е късно??? Имам едно наистина мноого малко бидонче от маслини, и мисля в него да сложа за проба две зелки hahaha
Woman in Red, дай инфо за това телешко и домашното айоли Hug
Аз си готвя основно нашенски манджи, не че някой ми ги яде...но все пак, дребната е злояда и почти нищо не хапва, половинът пък яде еднократно и после аз трябва да ям цяла седмица, нещо все се уливам с количествата, а и не ми се готви всеки ден Blush От понеделник съм на диета, и хич няма и да готвя Laughing

# 422
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Oh, не мога, не мога, не могааааааааааааааааааааааа
Търкалям се от смях  Joy Joy Joy
Уоманче, дъх не мога да си поема, голям майтап с норвежкото ядене  Joy Joy Joy

# 423
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Genni никога не е късно за кисело зеле  Mr. Green Mr. Green Mr. Green. Аз моето го правя по метода дива ферментация. Нарязвам зелето на ситно ( не правя цели листа), хубаво го омачквам със сол, докато омекне. Тъпча в буркан и оставям 2,3 дни само да си пусне сок. Стои си в кухнята на стайна температура буркана покрит само с марля. След два- три дни Thinking допълвам вода и поразбърквам колкото мога, защото е гъсто натъпкано и затварям с капачка вече. До седмица, 10 дни на стайна температура е готово. Отварям само всеки ден и с една сламка протаквам да се разнесе солта хубаво. ПОлзвам го основно за готвене, не ми се връткат сарми и затова нарязано.

За тертето ползвам тази рецепта- https://www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/suksessterte/64535, като заменям пудрата захар със сукрин мелис и слагам орехи. Но съм правила и с лешници и бадеми, защото са по- евтини. В крема слагам есенция ванилия.

Доядоха ми се канелболер и си пекнах едно сладкишче туку що от 2 яйца, масло, сукрин мелис и 40 г млян сусам. Извадих го, надупчих и намазах с масло поръсих канела и още малко сукрин мелис. Чакам да изстине да видя какво съм сътворила.

# 424
  • На север
  • Мнения: 1 377
Бобче, аз за това се търкалям сега от много паста и лакомия. Иначе скоро имаше намаление в нашия магазин на паста с броколи. Ако се сещаш една зелена е. Взех си, че беше на половин цена. Ами тя като другата. Аз не усетих въобще броколите. Обаче калориите бяха на половина та се заканих вече такава да взимам. Аз обожавам паста и смея да твърдя, че съм експерт в приготвянето й. Simple Smile Ще разгледам това хранене, за което пишеш. Вече в чудо съм се видяла. Изключих хляб и захар и не свалям... Sad
Genni, айолито е майонеза, малко настискан лимон и смачкан чесън вътре. Телешкото сега като се разрових май излиза, че е норвежката вариация на Biff Stroganoff. Можеш да видиш в интернет има много рецепти. На норвежки му казват Biff Gryte. С дивеч става наистина страхотно.
Нелка, смей се смей се Simple Smile То сега смешно звучи ама на мен хич не ми е било смешно. Да не говорим, че това със захарта и солта ми го сервираха с такъв ентусиазъм, че аз нямаше как да откажа. Щеше да обидя човека. Не ме питай как съм преглъщала. Сега се сетих и за нещо друго. Веднъж на юлебурето на мъжа ми имаше шведска маса и аз лакомия нали трябва от всичко да опитам та си сложих от sild в някакъв червен сос. На вкус беше сурова риба с кетчуп, ама много гадна ужас. Та сядам аз на масата с всички и опитвам и така гадно да ми стана ама как да изплюя преди всички та го преглътнах това чудо. Беше меко казано отвратително. Сега като се замисля аз съм яла повече норвежки гадости от мъжа ми. Grinning Трябва по-често да се сещам за тези преживявания и по-малко за пастата, че белким позаслабна малко. Днес мисля да съм на плодове и сурови ядки да видим...

# 425
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 600
Хаха, аз пък май съм почнала да придобивам странен вкус тук. Ядох наскоро една от готовите салатки в кутийка-със силд и червено цвекло и ми хареса. Пепермакрел консерва и аз харесвам, с доматен сос не толкова.
Последните години много ям ядки-като катерица съм станала. Laughing Йогурт ньотер, ньоте-кус, и най-обикновени ядки-писташ, или от онези синия спесиал микс, от които подбирам макадамията. hahaha
Проблем с кг нямам, на същите кг съм сега отпреди да дойдем в Норге. Диети не пазя. Само хляб не ям, не обичам-затова не ям хляб. Но иначе др. тестени неща ям. От норвежките храни най-харесвам пушената сьомга и вообще сьомгата. От рибите харесвам и лонге.

# 426
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Да не сме смея???!!! Ама ти какво говориш, изпопадах докато те четох, виж как вчера даже не бях на линия  Joy
Уоманче, наистина много смешно. Малко или много и аз съм изпитала подобни чувства в началото. Моят плюс беше, че бях с българи покрай мен и имахме възможност да поумуваме, а и да коментираме. О, как само коментирахме!!  hahaha

Виж, форито и кола никога не съм го опитвала  Close
След като още в самото начало ме отблъснаха от агнешкото покрай пинечьота, аз повече никога не се доближих до това месо. Което е малко жалко, защото много харесвам структурата му като го гледам в магазина.

Но съм правила един героичен опит със зелеви сарми в един хотел. Завалиите сармички  Confused С това коравото зимно зеле ти я слагаш в чинията, тя аха-аха да хукне да бяга от нея: потрепва там на нисък старт, като че ли си я увил в парче подложка за сервиране.  Blush

Много ми беше смешно за грьотето с парчето масло в средата.  Rømmegrøt.  Mr. Green С дълбоко пренебрежение се говори за случаите, когато това масло не се образува по естествен път, а се добавя допълнително.  Laughing От едното любопитство съм правила 2-3 пъти вкъщи, не за моя консумация, де.
На баира, на който живеехме преди, имаше едно знаменито kro, където ходеха да ядат точно прочутия грьот, защото го правели неземно! И аз съм ходила! Седях на чаша Фарис докато останалите се наслаждаваха... chef

Мерси за разказа за семейството ти  Hug Италия наистина ми беше голяма любов. Колкото пъти попаднех там, ходех като пияна, омаяна от езика и ароматите, и от цветовете и старите места. За жалост, никога не попаднах на храна, която да харесам. Освен една пържола до прочутия мост във Флоренция.
Паста понякога си правя от нулата, основно талятеллe, понякога платки за лазаня. Привършва ми правилното брашно за паста и не съм поглеждала да видя дали и къде има такова.

Бобче, разбрах за пеппермакрела. Допускам да не си попаднала на правилния вакуумиран; аз харесвах един, който после престанаха да доставят. Честно казано, отдавна не съм вземала, не смея: нямам съпротивителни сили и една опаковка не ми стига  Rolling Eyes

Кисело зеле и аз съм правила като теб, смесвала съм го с морков...абе както си е за салата. За по-мързеливо захлупвах със сито/цедка. През лятото за три дни е готово. Със зимното никога не съм пробвала.

Мелина, това червеното цвекло така и никога не съм успяла да го преглътна.  Confused И точно този силд не съм го опитвала. Но харесвам другия, „нормалния“. Едни гости от Варна веднъж го опитаха. И двамата вкупом отидоха към чешмата да плюят, не можаха да го понесат  Mr. Green, много сладък им бил, казаха.
Във Варна съм си правила и ставаше далеч по-хубав от купения тук, но за жалост, колкотo и да е абсурдно, да се купи херинга в Норвегия не е лесна работа. ooooh! А едно време са я използвали за тор!  Rolling Eyes
Ядки и аз хапвам. Преди Коледа купувам с килограми бадеми и немалко от тях заминават точно за гризане. А река ли да ги изпека, вече става неспасяемо, затова отбягвам.

# 427
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Ох, Нелка, бадемите, бадемите... пека ги в микровълновата, солени с червен пипер, сладки с канела, основно ги ползвам да си направя бадемово масло, което много бързо свършва, така става и с лешниковото. Просто ядки ми дай на мен, явно катерица съм била в предишен живот. Само дето много се отразява на килограмите и след вакханалията по Коледа гледам да се възпирам. Сега правя по буркан масла и ги крия от себе си  Laughing Тях, заедно с тахана ползвам най- вече като гарнитура към кисело мляко, сладолед, за глазура на пилешко месце и за направат ана сладки на дечурлигата Laughing
Вярно е, че когато са сурови по-бавно заминават, ама не са толкова вкусни.

Мен ме е яд на високите цени на орехите  Confused- тях ги обожавам. Едно буквално време живеех на елда, мед, канела, орехи, лимонова кора и настъргана ябълка. Обожавам!

# 428
  • Мнения: 1 265
Бобче, сподели когато можеш как правиш бадемово и лешниково масло.

# 429
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Сем, много е лесно  Grinning

Пека ядките в микровълновата за около 5 минути като след първите 2 минути, отварям, бъркам и после бъркам на всяка минута. Докато са още топли, изсипвам в процесора, ето такъв е, от най- евтините https://www.google.no/search?q=bosch+foodprosessor&source=ln … rc=mjaaqs-IuTV3IM: и меля докато стане масло. Първо става на торохи, спирам на около всеки 5 минути, събирам в средата със шпатула и пак пускам. Важно е да се даде малка пауза от към 30 сек до минута при всяко спиране, за да се охладят ножовете. Отнема около 10 минути цялата процедура. Така правя и масла от слънчогледови семки и от тиквени семки, само дето тях ги пека по- малко.

# 430
  • На север
  • Мнения: 1 377
Нелка, хвърли ме в тъча с това, че не ти е харесала храната в Италия... Hushed Божее, като се сетя за пицата Маргарита на парче малеееееееее лигите потекват. Няма такава пица! Остави лъскавите ресторанти. В Италия пица се купува от малките бутки за пица на парче и се купува Маргарита. В Сорренто като бяхме каква паста с морски дарове ай ай ай... Ами ягодовото дайкири... След това все такова поръчвах и все се разочаровах. Просто онова Дайкири на брега в Сорренто си остана най-вкусната напитка, която съм пила някога. А джелатото ахххх това джелато! Относно пицата там опитах пица с лимони и пица с нутела, но ние бяхме сред месните и семейството му и те знаеха къде да ни заведат. В Рим например не ми хареса особено. Храната не беше нищо специално и ужасно скъпа. Все едно италиански ресторант в Осло. И като цяло Рим не може и на малкия пръст на крайбрежието на Амфали да се сравни. Там се влюбих и в крем кафето. Това е студена напитка с кафе вътре, която е като разтопен сладолед. А какви продукти само... особено техния кашкавал и прясната моцарела... Айде, че се отплеснах. Сори на диета съм Smiley
Колкото до зелето и аз направих грешката да си купя зелка от арабски магазин уж да е като нашата и свих сърми. Абе свих не е точно думата, тъй като беше толкова твърдо, че се чупеше като го навиеш. Варих, варих и нищо не стана. Въобще не ми харесаха и повече не съм правила. Не ми се прави и в нас, че ще омириша всичко, а и само аз го ям. И аз не съм фен на пинешота. На Коледа винаги ям само риббе и обирам повечеко с кожичката. Пинешотът ми е солен много. А това за десерт, което ядат, където му слагат бадем вътре то пък никакъв вкус няма! Сметана с ориз и отгоре заливат с топпинг от плодове и захар. Така и не разбрах защо не му сложат захар ами оставят всеки да си слага сам. Не е същото едно нещо да е сготвено със захар и да е без захар и да си наръсиш отгоре.
Знаеш ли беше весело като живеехме с техните. Баща му готвеше италианска храна всеки ден. Майка му правече някакви буламачи от време на време. Нейното готвене е да сложи всичко в тенджерата наведнъж без никакви подправки и айдеее... На празниците празнувахме по норвежки. На Великден нашият аз готвех агнешко с лук или с картофи и правех козунак. А бе интернационално си беше и забавно! Simple Smile Сега се сещам нещо, което майка му правеше и беше мноого вкусно - канелените болери или там както се казваха. Тя сама си правеше всичко и топлички бяха просто разкошни. Като отвориш хладилникът имаше моцарела, италиански салами, лютеница, фета, пушена сьомга, рисгьот абе луда работа. Нашите като идват ми носят в куфара към 10 буркана с домашна лютеница, домашни луканки, сирене, мед... Ерик обожава лютеницата ни. Вчера ми вика: "Тая луканка домашната като я опитам е много гадна, ама като я ям на филия с лютеница няма такава вкусотия!" Simple Smile Като се запознахме не ядеше боб, леща, спанак, патладжан, супи... Сега всичко яде! А като правя леща нося и на баща му, че му напомняла на у дома. Слагам специалната подправка домашната чубрица на баба. Simple Smile Пак се отплеснах...

# 431
  • У дома
  • Мнения: 4 204
Бобче, и аз ще се пробвам с бадемово и лешниково масло bouquet
Уомънче, и ние си носим домашен суджук от БГ, дребната много го яде, наред с "прим"-а и бруност-а Laughing
Мелина, завидях благородно, де и аз така да си ядях наред и да не дебелеех...ама няма братче, като го зашия тоя пояс около корема....няма ли диета е неспасяемо положението Blush

Дами, заложих зелето. Дали ще стане, незнам Laughing Събрах две зелки, но разчетвъртени...та за сарми няма да има...как нямам по-голям съд, незнам дали съм ви споменавала, но живеем до един фермер, който си продава и произвежда сам стоката, та сега има зеле-5кр за бройка Crazy моркови, картофи и джинджифил. A, да и яйца Wink Само сезонни...няма никой, в един хангар, влизаш взимаш си стоката и оставяш в една касичка пари...има и кантар сам да си мериш. Преди имало доста в региона около нас (Санднес), но поляци и румънци ги фалирали фермерите. Късметлии сме с нашата фермичка, макар, че скоро беше затворил човека. Сега пак е отворил от около месец Heart Eyes

# 432
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Бобче, не спираш да удивляваш групичката с твоите изобретения!  Hug
Така е, печените бадеми са лошо нещо  Flutter, а лешниците ги държа във фризера. Едно заради гранясването, но и защото така са ми по-недостъпни в момент на слабост.  Mr. Green

Уоманче,  ами с италианската храна... Embarassed Embarassed Embarassed
Не знам защо не се разбрахме, може би просто не сме имали късмет ли, що ли?
Наприемр в Орвието изобщо не мога да опиша какво ядохме! Абе мога аз, ама по-добре да не го правя.  Tired Face
Пица точно от невзрачни, сбутани пекарни сме купували - които уж са за локалните, и ... Всъщност може би на мен просто ми харесва друг вид пица, по-близко до американската? И в Барселона се набутахме в най-италианската пицария, която можеш да си представиш...някой от компанията хапна и моето парче.
Мисля, че ми идват много подправките.
Обожавам да бродя из италианските улички - в забутани, не туристически места и да дишам, да дишам в часовете, когато готвят.  Heart Eyes
Когато ми го сервират, обаче, или поне онова, което са ми сервирали, това не е „моето“ ядене.
Много обичам лазаня, но явно съм си изработила някаква моя рецепта. Лазанята в Италия не ми е по вкуса.  Blush
Но ето, аз никак, никак не обичам Пермиджано. При едно от ходенията ми в Парма една дружка ми беше приготвила калъп колкото главата ми, да си го нося у дома. А аз не го вкусвам това чудо.  Confused

А за сладоледа  Cry Веднъж си купихме от някакъв, който обикаляше в жегата по кея, докато ние чакахме в Бари парахода. Все едно попаднах в един роман, който съм чела като дете и на който в момента не си спомням името. Получихме парчета лед, полети с някакъв сок.  Shocked Точно като в онзи роман, описващ действителност от преди век.  ooooh!
Изобщо, за мен Италия е странна смесица от, хм, много неща.
Бих обаче минала през всички тях, за да се добера още веднъж до Матера, ооо!

Но пък на минаване си купуваме по някой салам, ммм! Дето вътре 1/3 е мазничко. Тук такова е забранено.  Laughing Само че трябва да е скъп, за да е хубав и да, хубав е! И кога ли ще се появи подобна стока и в България!  #Cussing out Луканката на Маджаров беше хубава 3-4 години. След това стана противна, с вкус на онова изкуственото, което слагат в евтините гадости. Спрях да я купувам, с което спрях да купувам всякаква луканка, за жалост  Sad

А зеле от екзотичните магазини тук никога не съм купувала.
Норвежкото зимно изобщо не става за каквото и да било. В самото начало опитвах. Е не, не става работата. Вариш го с часове, то е на границата на разпадането, но не и сварено, абе изобщо...  Rolling Eyes
Правя си сарми с китайското.

А ти сигурно и италианско говориш, ах!  Heart Eyes

Гени, завиждам ти за фермичката до вас!  Hug Макар че кой знае дали и край нас няма нещо подобно, ама кой да свърне от пътя и да погледне...

Я да почерпя една снимка от хапването ни тази вечер.  Rolling Eyes





# 433
  • Мнения: 1 265
Бобче благодаря за отговора. А за зелето.....нямам идея защо при вас не става. Вече толкова години сме тук и досега не сме се лишавали. Правя си и кисело зеле. Вари си се съвсем нормално. Но явно Ословското е по-друго Smirk Ще споделя как го готвя - прясно и кисело - но друг път.
Успешна седмица дами. Flowers Hibiscus

# 434
  • На север
  • Мнения: 1 377
Нелка, значи как не те е срам да ми качваш снимка на скумрия на скара ааааааа (шегувам се...или не хахаха) Stuck Out Tongue Убивам за една прясна скумрийка цяла... Аз днес ще правя запечена домашна луканка с картофена салата. Да знаеш ти си първия човек, който срещам, който да не харесва италианската кухня... Anguished И в Америка съм била и пиците са ок, но за мен пицата си е италианска и това е. Американската е с дебел блат и с кашкавал. Италианската е много тънка и моцарелата се дели на нишки. Обаче аз бях в района на пицата, така че може и това да има значение. Не знам дали знаеш, но пицата идва от Неапол. Ползват само свеж босилек и орегано. Обаче виж руколата не ми понася. Като поръчвам салата ако ми я сервират с рукола не я пипвам. Обожавам пармеджано, особено Гран Паданото. Слагам си го на салати много. Салата Цезар ми е любимата салата. Чичото на моят в Италия има магазин за домашни продукти. Продава всякакви сирена, салами и тнт. Баща му като се прибира все мъкне някоя буца в куфара и ни дава. Иначе аз италиански не знам. Завършила съм френска гимназия, после минах на немски, английски, норвежки... Обаче мисля да понауча италиански, защото много искам да си говоря с лелите му в Италия. Толкова готини са! Simple Smile Имат много смешна интунация. Препоръчвам Сорренто като туристическа дестинация. Много е красиво! Цялото градче е с терасовидна архитектура и уличките са много тесни и малки, каменисти. На завоите имат огледало за да видят кой се задава. Почти никой не ползва колан, а карат като луди. Като бяхме там една вечер семейството му ни покани на пицария. Заведаха ни на някакъв завой с гледка от горе над града и гледаш една бутка буквално за пица. Докато умувам как 20 човека ще ядем там всички почнаха да вадят столове и маси на тротоара. За 5 мин заведението беше направено на завоя. Simple Smile Сорренто е известно с лимоните си и лимончелото. На мен ми харесва понеже е сладичко. Лимоновите дървета са навсякъде. Има лимони колкото бебешка глава. На близко е Позитано и Капри, но там беше супер скъпо. Обожавам Италия! Мога спокойно да живея там.

Общи условия

Активация на акаунт