Норвегия- тема 46

  • 151 983
  • 596
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 15 976
Ама чудна тема и седянка си имате тук Simple Smile
Благодаря много за отговорите за запалянковщината на норвежците Simple Smile И поздрави за първото място по медали сред нациите (много се впечатлявам аз от такива неща!) Надявам се един ден едно малко момиченце от вашата тема да побеждава на (летни ) Олимпийски игри!
И в Америка съм била и пиците са ок, но за мен пицата си е италианска и това е. Американската е с дебел блат и с кашкавал. Италианската е много тънка и моцарелата се дели на нишки.
Тук си позволявам да не се съглася напълно и да уточня, че тази с дебелия блат и кашкавал е т.нар. Чикаго-стил пица. Имаме си и с тънък блат - Ню Йорк стил пица, имаме и Бостън стил пица. Всъщност си имаме всякаква пица в Америка - и гръцка, и неаполитанска, и римска - зависи каква общност преобладава около конкретната пицария. А в Америка дал господ общности Simple Smile Ако на някой му е любопитно да метне поглед:
https://firstwefeast.com/features/pizza-style-taxonomy/

Пица много обичам и съм яла и в Италия и на още 3 континента. Любима ми беше италианската и някои Софийски варианти със хипер тънко тесто, докато не отидох в Австралия - там вече колабирах от кеф! В Сидни са много фанатично предани на всякакви здравословности и дори пицата е произведение на кулинарията Simple Smile Сега ще ви потърся снимка, мисля, че бях щракнала с телефона една...
A, тази е провансалска - аз ли бях гладна, но помня, че беше уникално вкусна:
https://flic.kr/p/G3iJsF
E, не я намирам, съжалявам Simple Smile ще ми повярвате, че беше уникална Simple Smile Черпя ви с норвежко кафе Simple Smile)))
https://www.flickr.com/photos/snezhana/35895871066/in/album-72157664071149984/

# 436
  • На север
  • Мнения: 1 377
Ама чудна тема и седянка си имате тук Simple Smile
Благодаря много за отговорите за запалянковщината на норвежците Simple Smile И поздрави за първото място по медали сред нациите (много се впечатлявам аз от такива неща!) Надявам се един ден едно малко момиченце от вашата тема да побеждава на (летни ) Олимпийски игри!
И в Америка съм била и пиците са ок, но за мен пицата си е италианска и това е. Американската е с дебел блат и с кашкавал. Италианската е много тънка и моцарелата се дели на нишки.
Тук си позволявам да не се съглася напълно и да уточня, че тази с дебелия блат и кашкавал е т.нар. Чикаго-стил пица. Имаме си и с тънък блат - Ню Йорк стил пица, имаме и Бостън стил пица. Всъщност си имаме всякаква пица в Америка - и гръцка, и неаполитанска, и римска - зависи каква общност преобладава около конкретната пицария. А в Америка дал господ общности Simple Smile Ако на някой му е любопитно да метне поглед:
https://firstwefeast.com/features/pizza-style-taxonomy/

Пица много обичам и съм яла и в Италия и на още 3 континента. Любима ми беше италианската и някои Софийски варианти със хипер тънко тесто, докато не отидох в Австралия - там вече колабирах от кеф! В Сидни са много фанатично предани на всякакви здравословности и дори пицата е произведение на кулинарията Simple Smile Сега ще ви потърся снимка, мисля, че бях щракнала с телефона една...
A, тази е провансалска - аз ли бях гладна, но помня, че беше уникално вкусна:
https://flic.kr/p/G3iJsF
E, не я намирам, съжалявам Simple Smile ще ми повярвате, че беше уникална Simple Smile Черпя ви с норвежко кафе Simple Smile)))
https://www.flickr.com/photos/snezhana/35895871066/in/album-72157664071149984/


Да, може и аз където да съм била такава да е била пицата. Но аз имах предвит оригиналната американска, понеже както пишеш има и италианска в Америка, но те си я казват, че е италианска. За мен пицата трябва да е с моцарела и да е тънка и мека. Като отхапеш да се дели на нишки толкова много моцарела да има. Simple Smile Иначе съм голям фен на Мастершеф Австралия. Страшни кулинари са там. Това е най-доброто кулинарно шоу за мен. Между другото днес почва българското. Не е чак като Автралийското, но пак е развлечение. Я ми кажи ти като си била в Австралия как ти се стори? Аз имам мечта да отида там. Заслужава ли си инвестицията? Въобще ще се радвам да разкажеш Simple Smile Малко на седянка го ударихме. Преобладава кулинарната такава, но така е като си на диета. Само храна ми е в главата. Grinning

# 437
  • Мнения: 1 265
Woman in red - питаш друг за Австралия, но ще си позволя да кажа и аз. Живях няколко години и там (то къде ли не обиколих?! Smiley ).
Австралия за мен е: красива страна! Много простор, големи разтояния и топли отношения между хората в запад / северо-запад; и голяма гъчканица по източното и юго-източното крайбрежия (в големите градове). Там някак си е по-забързано и има онази нотка на безсърдечност,  безкомпромистност, незачитане и т.н. Всичко, каквото си поискаш в един голям град. Когато аз бях там - преди повече от 25 години - поне беше така. Сега е възможно да са се изменили нещата, особено с приема на много емигранти. Сигурно още повече в източните райони. Надявам се природата да  е същата.
* Но както казваш "дали си заслужава инвестицията"  - определено ДА. Но за повечко време - поне за месец. Един напълно различен свят от тук.

# 438
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
То4но зимното дебело зеле правя кисело и става, не му трябва много пе4ене, но както казах, аз режа на много тънко и после ма4кам дълго със сол.

Ох, италианската кухня сте за4екнали, моя лЮбима. Аз имам опит само от ресторанта, в който работех 2 години в Германия. Това е верига и се води от италианци- персонала са такива. Имат си собствена сладоледаджийница, в която стар италианец праве6е сладоледа, който продавахме в сладоледения бар. Няма такова страхотно не6то просто. Няма. Никога, ама никога не съм яла по- страхотен йогурт сладолет от този. А ваниловият- жълт, жълт от яйцата и с мноооого ванилия. ММмм
Най-со4ната пица с риба тон, която сте опитвали и моята лЮбима Риалто- с горгондзола, спанак и яйце.  Heart Eyes Всеки ден пе4аха прясна 4абата, която докато изкарат опусто6авахме персонала (въпреки со4ните "поздрави" на главния готва4  Laughing), та се налага6е двойна доза. А тази 4абата сервирана с порция миди в бяло вино с 4есън- да си топне6 в сос4ето така... никога не съм яла по- вкусни миди.

Ох, спомени, спомени..... огладнях.

Ако не препоръ4вате Рим, къде тогава бихтте препоръ4али да посетим Италия- Милано, Неапол, по- Южно?  Thinking

# 439
  • Мнения: 2 829
То така както си го описала не само ти огладня, всички огладняхме  Laughing
Боже, аз никога не съм била в Италия  Sad  
Имам вътрешно усещане, че ако отида там никога повече няма да поискам да живея никъде другаде. И не знам от къде да започна, със сигурност не от Рим.

Обожавам да пътувам, обожавам. Само тогава съм истински жива, душата ми лети и е щастлива на път.

Последните години не пътувам много, и страдам. В главата ми са нон-стоп планове за дестинации и пътешествия.

Познавам хора, една ми е близка приятелка,  които не обичат да пътуват. Не изпитват необходимост, не им липсва, нямат желания да видят нови места, култури, хора. И не пътуват. Аз съм широкоскроен човек, и приемам и се уча да приемам всякакви различности. Но тези, хора ме удивляват искрено, гледам ги като странни същества и ги разпитвам много - ама как така не обичаш, как така не искаш да пътуваш...искрено им се чудя, все едно им липсва важен орган и се удивлявам как живеят без него.



Последна редакция: вт, 27 фев 2018, 18:20 от Самсара

# 440
  • Мнения: 15 976
Около Флоренция ми беше много хубаво, много вкусно и много пивко, Бобче, но като цяло с Италия нямаме голям опит, не съм правилният референт аз Simple Smile

За мен ваканцията в/около Сидни си заслужаваше всяка стотинка и всяко неудобство. Все пак за да се осъществи този Св. Валентин с ММ в Сидни се наложи да доведа децата до БГ и оттам да летя към Австралия (Бостън-Амстердам-София-Лондон-Сингапур-Сидни и обратно - 70++ часа във въздуха/60 000++ км, без да броя часовете по летищата за 10 дни, половината от времето дрогирана с 2 различни антибиотика, че се разпаднах слава богу кацайки в София Simple Smile
А мъжът ми си летя като гъзар по късия маршрут през Калифорния  и за капак в бизнес класа, че се водеше и в командировка част от времето Simple Smile))

Друг свят, екзотика, миризми, вкусове, гледки, които цял живот си мечтал да видиш на живо. Готини хора, великолепни плажове, супер бармани Simple Smile))) Бих тръгнала пак, веднага, утре!
(но аз сигурно имам циганска кръв - за пътуване съм винаги готова! където и да е!)

Последна редакция: вт, 27 фев 2018, 18:19 от Agent Provocateur

# 441
  • У дома
  • Мнения: 4 204
Говорите си за Италия....това ми е детска мечта. Много искам да е посетя.....поне месец да прекарам там😍

Бобче, я кажи какви кори за баница взимаш от соор? Спомена, че от там си взимаш някакви😊
Тия дни голям студ при нас, при вас как е дами? В Осло сигурно е още по-студено, нали Сем😉

# 442
  • Мнения: 1 265
Говорите си за Италия....това ми е детска мечта. Много искам да е посетя.....поне месец да прекарам там😍

Бобче, я кажи какви кори за баница взимаш от соор? Спомена, че от там си взимаш някакви😊
Тия дни голям студ при нас, при вас как е дами? В Осло сигурно е още по-студено, нали Сем😉
Стууууд, вчера беше (-17); за кори "Касандра" (тя и бобче-то) ще ти каже. Пускат и в турските магазини същите кори; мисля че са гръцко производство.

# 443
  • У дома
  • Мнения: 4 204

Стууууд, вчера беше (-17); за кори "Касандра" (тя и бобче-то) ще ти каже. Пускат и в турските магазини същите кори; мисля че са гръцко производство.

 bouquet bouquet Ще ги потърся довечера като ходя до маркета Whistling Днес е -14 при нас...мноого нетипично за тук. Дребното го оставих при мен, че имат турдаг и не ми се иска на тоя студ да я опънат 15-20км ходене....

# 444
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Девойкиииииии!!!  Hug Hug
Някак не може да има много логика в това, само аз да не харесвам италианската кухня, явно има нещо друго, което да обяснява нещата. Сигурно просто не съм имала късмет. Може някой да е пропуснал да сложи захар в доматения сос и ето ти един минус, който отчиташ, ако си свикнал на друго.

А за американската пица го написах според тукашните норми. В Норвегия е общоприето, че американска пица = дебела основа и така...
Иначе в Германия съм яла нещо фантастично! С два пръста задушен лук под сиренето/кашкавала, мммм.

За скумрията от онзи ден покорно моля а прошка, скоро няма да повторя  Hug

Агенте, призната си всякак за това пътуване до Австралия! Ав-стра-ли-я! О, боже, не мога, не мога!!!!!  Shocked Shocked Аз по кратките европейски дестинации деля пътуването на части, че иначе пощурявам като седя повече от два часа в онази кутия, а до другия край на света, ох нееее!!! Cry Cry Cry Вие сте герои!  bouquet

Колкото до Италия, и аз като  Самсара (не само) си мислех, че с удоволствие бих живяла там. Аз/ние дори активно търсихме къща. Гледахме и нови, и стари, от горния край, та до долния край на страната.
Леле, особено на юг, като видях из един по-голям град решетките по прозорците, гарнирани с лаещи кучета...  Rolling Eyes Stop Имайки предвид тукашната действителност, не ми беше трудно да си реша въпроса относно смяна на адреса с италиански.

Била съм на много места в Италия и, пътувайки с кола, съм минавала по цялата дължина и от едната, и от другата страна на планинската им верига. Повече от веднъж.
Италия може да накара човек да изпита смесени чувства. Покрай пътя не е като да не срещаш  полуразрушени сгради, прахоляк, и некрасиви къщи. Изобщо естетика  Blush от друг характер спрямо тукашния.

За щастие, когато влезеш в centro storico, забравяш за всичко негативно!  Heart Eyes

Нямам много впечатления от силно туристически места, макар че малко по неволя попаднах във Флоренция. Е, и в Сан Джиминяно - там по собствено желание. От известните имена най-силно ме впечатли Орвието!.

В почти всички случаи търсим нещо малко, сбутано някъде, което сами да открием и което го няма в каталозите.
Монте Амиата е един пример за такава област, с всички малки селца из нея.

Най-силно от всичко в Италия - и не само там, ми е въздействала Матера! Матера!!!  Heart Eyes (Там е само за Агента с Марк-а :* ). Какво щастие, че мястото е малко посетено от туристи!

Изключвам се, идва техник да сменя бокса, който не е съвсем наред след последната буря.

 Hug

# 445
  • Мнения: 2 829
Кой щеше да публикува рецепта за страхотна крем супа от тиква?  Grinning

Genni, къде си ти, че не е типично да е толкова студено? Има ли място в Норге, където да не е студено, че да се преселя там.

Нели, много ценно инфо за Италия, за такива акто мен, които я плануват за визита!  Hug

Последна редакция: ср, 28 фев 2018, 13:23 от Самсара

# 446
  • Мнения: 1 265
Самсара - ме разсмя днес. Smiley (Genni, къде си ти че не е типично да е толкова студено? Има ли място в Норге, където да не е студено, че да се преселя там. ) .....Тъкмо онзи ден моя син питаше за същото. Дойде си премръзнал ииии се разфуча: не можа ли да избереш по-топла страна да се пренесеме?!?!

Гени - Касандра съм виждала в "РЕМА". Но аз обикновено пазарувам в Рема и Киви - те са ми под носа. А това тук.... него разбрах; как така да ходят 15-20 км - не са ли много малки? ( Дребното го оставих при мен, че имат турдаг и не ми се иска на тоя студ да я опънат 15-20км ходене....)

Нелка - преживяването и разочарованието ти от Италия трябва да е било ужаааасно....... Като знам какви планове имахте. Но Италия си остава една красива страна с великолепна кухня - колкото и да не ни понася на някои от нас (аз също не съм ѝ фен).
* и един въпрос към теб (и не само)..... kesam на Tine...... не е ли извара? Изхождам от това че на шведски "кесо" е извара. А този продукт не ми прилича на сметана?! За мен сметаната е "фльоте"-то. Аз мисля че някога назад в годините сме го коментирали с теб това название, но имам горещ спор на друго място?!  Nerd

# 447
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Гени, не са Касандра корите. Касадра са оранжевите от турските магазини. Хубави са, фини, но на мен пове4е ми харесват тези: https://www.google.se/search?q=coop+filodeig&dcr=0&sourc … spf=1519820446014

Намирам ги в СООР-ете Мега и Обс, обикновено там където продават готовите блатове за пица. Цената им стабилно си стои 29 крони. Simple Smile
Ина4е да, голям студ настана тук по на6ия край  Laughing, поне е слън4ево и сухо, определено е за предпо4итане пред 5 градусовата и дъждовна ина4е зима  Grinning
В този ред на мисли, Самсара мести се тогава в Ругаланд. Зимата е средно 5 градуса с много вятър и дъжд. Сняг много не виждаме, тази зима е изклЮ4ение. Но бързо 6те избяга6, вярвай ми, за6тото както няма зима, така няма и лято. Средна температура лятото е 12-15 градуса и дъжд, дъжд и само дъжд. Ако ни огрее да спре дъжда, излиза студен вятър и тогава язък за 20те градуса навън. Дзиндзирикаме си по цяло лято с якетата.  Rolling Eyes

# 448
  • У дома
  • Мнения: 4 204
Бобчето е дала инфо къде сме hahaha Joy Дамм...няма сняг, но пък дъжд...със седмици вали...лято няма, ако стане лятото 18 градуса вече са се хвърлили по бански Whistling
Мерси за корите, ще ги потърся...мисля за 8 март да им направя баница Laughing
Сем, незнам преди как е било, но сега е нормално в дните, когато са навън дребосите да ходят мноого, аз съм ЗА, изморяват се пък и да развият малко тия мускулчета Laughing Днес ме спря само студеното време, наистина се усеща пронизващ студ при нас. За "Кеsam"-прилича доста на нашето цедено мляко, купувала съм паприка и някакъв малинаж/плодово май беше...не е лошо, но аз предпочитам заквасената сметана, зелената, ако пък искаш някакво кремче да сгъстиш с тъмно синята Peace
Нелка, винаги те чета с удоволствие bouquet

# 449
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Гени, много, много  bouquet 'Ми...приказлива съм май. Или поне с писането трудно се оправям с няколко думи. Не беше изключение едно време да не си довърша темите по литература; така де, 45 мин. за какво по-напред.   Sly

Сем-че, много ти благодаря за включването! Друго си е човек да си има подкрепа!  Hug
Така е, разочарованието от Италия го изживях още докато имахме идея за къща там.
Някак обаче то премина, успях да си опазя обичта.
Дните на Експо-то в Милано обаче тотално ми смачкаха любовта, беше ужасно!
Което аз намирам за тъжно, чувствам се ограбена в някакъв смисъл.
Чувството, което изпитвах към страната, добавяше нещо към живота ми, а сега от него ми е останало толкова малко Sad

Гени е писала правилно за кесам-а. Подобен е на кварг, като последният лично на мен ми е по-приятен, ако не бъркам. Много отдавна не съм вземала.
Сметана е, точно така, фльотето. Последното е назаквасено, а заквасената е рьомме, като процентът масленост е еднакъв в пълномаслените варианти.
С изварата така и не съм наясно. В България толкова я недолюбвах, че никога не съм я поглеждала от разстояние, по-кратко от метър и половина. Confused
Но тук много обичам котидж чийз-а! Heart Eyes

***Понякога прякото прилагане на шведски в норвежкия, и обратно, може да е доста объркващо. Сигурно знаеш за значението на rolig там и тук  Mr. Green

Агенте, забравих да благодаря а хубавото норвежко кафе!  Hug

Самсара!  Hug
Пожелавам ти един ден да изживееш Италия от край до край, дълго и много наситено!
Разбира се, зависи човек какво го влече, и вече според това планира и пътуването си. Все пак, може би източното крайбрежие не си струва да се включва в плановете, освен ако човек няма приятели или нещо друго конкретно, което го очаква там.

Да споделя от любимата ми Матера.
(С един Д350, при това - иска ли питане - с китовия  newsm45)











А това е пак Италия, покрай пътя...



Общи условия

Активация на акаунт