Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога да науча норвежки език в Пловдив?
Какви са изискванията за пребиваване и работа в Норвегия за българи?
Какви са изискванията за признаване на образованието от България в Норвегия?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога да науча норвежки език в Пловдив?
-
Какви са изискванията за пребиваване и работа в Норвегия за българи?
За българските граждани в Норвегия се прилагат същите изисквания като за всички страни от ЕС. Това включва 3 месеца престой като турист, последвани от допълнителни 3 месеца като търсещ работа. За да се възползвате от допълнителните 3 месеца, трябва да се регистрирате в полицията като търсещ работа преди изтичането на първите 3 месеца след пристигането. За повече информация на английски можете да посетите уебсайта на Норвежката дирекция по имиграция (UD).
-
Какви са изискванията за признаване на образованието от България в Норвегия?
За признаване на образование от България в Норвегия трябва да изпратите заявка до Националния център за признаване на висше образование (NOKUT). За професии като учител, процедурата се извършва чрез други институции, като например Udir. Препоръчително е да преведете всички документи, които имате, като специализации и квалификации, и да ги изпратите за признаване.
-
Какви са цените на храната в Норвегия и какво е положението със свежите зеленчуци и плодове?
-
Какви са възможностите за работа в Норвегия без изучаване на норвежки език?
т там купувам, нищо че са по- скъпи.
Нали пък да опитам, да не се мина
Повече импровизации, нее 

От понеделник съм на диета, и хич няма и да готвя
допълвам вода и поразбърквам колкото мога, защото е гъсто натъпкано и затварям с капачка вече. До седмица, 10 дни на стайна температура е готово. Отварям само всеки ден и с една сламка протаквам да се разнесе солта хубаво. ПОлзвам го основно за готвене, не ми се връткат сарми и затова нарязано.
Ще разгледам това хранене, за което пишеш. Вече в чудо съм се видяла. Изключих хляб и захар и не свалям... 


А едно време са я използвали за тор!
Божее, като се сетя за пицата Маргарита на парче малеееееееее лигите потекват. Няма такава пица! Остави лъскавите ресторанти. В Италия пица се купува от малките бутки за пица на парче и се купува Маргарита. В Сорренто като бяхме каква паста с морски дарове ай ай ай... Ами ягодовото дайкири... След това все такова поръчвах и все се разочаровах. Просто онова Дайкири на брега в Сорренто си остана най-вкусната напитка, която съм пила някога. А джелатото ахххх това джелато! Относно пицата там опитах пица с лимони и пица с нутела, но ние бяхме сред месните и семейството му и те знаеха къде да ни заведат. В Рим например не ми хареса особено. Храната не беше нищо специално и ужасно скъпа. Все едно италиански ресторант в Осло. И като цяло Рим не може и на малкия пръст на крайбрежието на Амфали да се сравни. Там се влюбих и в крем кафето. Това е студена напитка с кафе вътре, която е като разтопен сладолед. А какви продукти само... особено техния кашкавал и прясната моцарела... Айде, че се отплеснах. Сори на диета съм

, а лешниците ги държа във фризера. Едно заради гранясването, но и защото така са ми по-недостъпни в момент на слабост. 
Веднъж си купихме от някакъв, който обикаляше в жегата по кея, докато ние чакахме в Бари парахода. Все едно попаднах в един роман, който съм чела като дете и на който в момента не си спомням името. Получихме парчета лед, полети с някакъв сок.
Луканката на Маджаров беше хубава 3-4 години. След това стана противна, с вкус на онова изкуственото, което слагат в евтините гадости. Спрях да я купувам, с което спрях да купувам всякаква луканка, за жалост 
Ще споделя как го готвя - прясно и кисело - но друг път.
Убивам за една прясна скумрийка цяла... Аз днес ще правя запечена домашна луканка с картофена салата. Да знаеш ти си първия човек, който срещам, който да не харесва италианската кухня...
И в Америка съм била и пиците са ок, но за мен пицата си е италианска и това е. Американската е с дебел блат и с кашкавал. Италианската е много тънка и моцарелата се дели на нишки. Обаче аз бях в района на пицата, така че може и това да има значение. Не знам дали знаеш, но пицата идва от Неапол. Ползват само свеж босилек и орегано. Обаче виж руколата не ми понася. Като поръчвам салата ако ми я сервират с рукола не я пипвам. Обожавам пармеджано, особено Гран Паданото. Слагам си го на салати много. Салата Цезар ми е любимата салата. Чичото на моят в Италия има магазин за домашни продукти. Продава всякакви сирена, салами и тнт. Баща му като се прибира все мъкне някоя буца в куфара и ни дава. Иначе аз италиански не знам. Завършила съм френска гимназия, после минах на немски, английски, норвежки... Обаче мисля да понауча италиански, защото много искам да си говоря с лелите му в Италия. Толкова готини са!