Искам да кажа ... (29)_23.03-29.03

• 51 648
  • 1 300
  •   1
Отговори
# 870
Жаки, не те обвинявам, че не си била до нея, но факт е, че физически не си била.
Аз говоря по-скоро от нейна гледна точка, защото на 15 ме оставяха сама за 2-3 месеца.
Идват им щури идеи и ако са "добър" клас и се подкрепят е нормално и тя да е попаднала в "лошия" списък.
Проучи нещата, може да е попаднала в "добрия" списък всъщност.
Аз все бях на ръба на изключването но с перфектни оценки, а и Мими май има този стремеж да се бори, та не я наказвай преди да си проучила.

# 871
Благодаря за пожеланията за киндъла, даже успях да си сваля книгата, която сега чета на хартия и така по-бързо ще се справя с нея, че не винаги я мъкна със себе си.
Жаки, напълно те разбирам, не си прекалила със наказанията, но ѝ покажи, че все пак си на разположение, е може да сподели с теб и т.н.

# 872
  • Пазете Гор
Ако бойлерът има прекъсвач, а не контактор, може и по-често да се налага разглобяването му.

Спокойно, де Жаки. Не придавай значение кой точно какво и как е казал в училище - всеки си има кусури и специфични мотивации. Тъпи намеци правели, недомлъвки. Онова с тетрадките е пълна смехория, защо си хабиш нервите с дреболии? Остави това. Единственото наистина неприятно е, че ви е трудно да си говорите, а оценките и преписванията в училището са плява, шум в системата.  Уточнявате се, че не бива и толкова. Как обаче ще откриете път една към друга - не знам.

Аз мисля, че наказанията, които си наложила, имат следните недостатъци:

- не са свързани с провиненията - не е ясно кое за какво е: фейсбука за преписването ли е, дрехите за какво са.

-  наложила си няколко наказания за едно нещо, или почти еднакви неща. Това е несправедливо, а освен това излишно си хабиш патроните.

- наказанията не съответстват като размер. Само в армията наказващият командир има право да налага и най-голямото наказане, на каквото има право, дори и за най-дребното провинение. Изцяло по лична преценка. Работата е там, че вие не сте боец и командир, а партньори. За провинения като описаните бих връчил прахосмукачката за три седмици и дворната метла. Бих ограничил оклада за някакъв срок. Толкова, другото е прекалено за оценки.

- в наказанията ти няма срок и условие за отмяна - това е крайно демотивиращо. Няма зададен стандярт що е добро

- наложила си ги в състояние на афект, и още си в такова. Това пречи на трезва, обстойна преценка и точни решения по принцип, та какво остава за такива деликатни сфери.

# 873

Не е причината в моето отсъствие, аз отсъствам всяка година, във времето, в което ме няма, тя не е безпризорна, а е с баща си.

Да де, но в нейните очи ти си със семейството си на екзотична почивка всяка година без нея. Не се обиждай, но е въпрос на време само всеки тийнейджър в такава ситуация да избие в някаква посока. Макар че детето реално нищо не е направило. Лъжата е лошо нещо, но пък си е и инстинкт за самосъхранение. Дъщеря ми като знае, че не се карам никога за оценки не ги крие от мен. Но с това кандидатстване в ЕГ и МГ ги побъркват децата и то в най-тежката възраст

# 874
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Честин рожден на Елени! Да си жива и здрава, късметът да е винаги с теб, а любовта да те обгражда отвсякъде!
  bouquet

Искам да кажа на Мамче, че аватарът й е невероятно красив! И подписът е хубав, но аватарът ме омайва.

Аз пък мисля, че новините все пак отразяват случващото се. Да се спести самолетната катастрофа ли.. , за да не се товарим?
И аз мисля като теб. Света не свършва с това какво се случва в личен план. Ето какви трагедии се случват, когато не забелязваме хората и мислим само за нас. Точно това четох вчера, германците са много затворена нация и гледат само себе си, ако някой беше обърнал внимание на този човек, сега можеше да не говорим за самолетна катастрофа.

Това мнение много ми хареса. Напълно го подкрепям.
И аз се натоварвам от чуждите нещастия, но човек не може и не трябва да се изолира, според мен. Иначе ще се отдалечи от реалната представа за живота, а това не е добре. Не може да се живее през цялото време в някаква Аркадия, за съжаление, защото животът понякога те плясва през лицето ненадейно и неочаквано и тогава опомнянето е още по-трудно.

Куркума, "Ракова болница" е страшна книга във всички смисли на тази дума. Също и страшно човешка. Последно я четох миналата година на морето. Някой я беше хвърлил в контейнер за боклук заедно с още три-четири книги. Не можех да я оставя там. Бръкнах в контейнера и я извадих. Знаех, че не е подходяща за ваканция, защото съм я чела преди години, но не се сдържах. Разстрои ме пак, обаче толкова човечност има в нея, че не съжалих.

Жаки, толкова си искрена и истинска, че не мога да подмина поста ти. Разбирам те, много си ядосана на детето, но моят съвет е да не си прекалено строга, а да проявиш максимално търпение и разбиране, питай я защо се получава така, каква е причината, как тя мисли да оправи нещата, иска ли помощ от вас, ако й е трудно. Какво я вълнува и разстройва, че се е получил този спад, изобщо говори спокойно с нея. Ако крещиш и я обиждаш, тя ще се затвори като мида, ще започне да се страхува от наказание и може даже да лъже и крие от теб при бъдещи несполуки и проблеми. Мерките ти са малко крайни, но щом вече си ги предприела, не трябва в никакъв случай да отстъпваш, правилата трябва да са ясни и да се спазват, иначе децата се объркват и резултатите не са добри. След като вече си се накрещяла и наложила наказание, не се дръж студено с нея, нито троснато и сърдито, а й покажи, че я обичаш, и че колкото и да е сгрешила и каквито и да ги е натворила, ти винаги ще си до нея и ще й помагаш. И че ще се справите с тази криза заедно.
Искам да ви кажа, че когато човек крещи, този, към когото са отправени крясъците, обикновено нищо не чува. Говорила съм с много хора за това, този въпрос винаги ме е интересувал и повечето хора потвърждават. А съм говорила за това, защото, когато аз бях дете и майка ми ми крещеше с цел да ме възпитава, напълно блокирах. Ушите ми заглъхваха, някой ми отнемаше звука и не чувах нищо, само я гледах как ръкомаха и си отваря устата.

Искам да кажа също - никога, ама никога не обиждайте децата си, колкото и да сте ядосани. Това има обратен ефект. Детето, най-общо, си мисли: щом собствената майка ме нарича така, какво да очаквам от другите...

Моля ви се, не казвам, че вие крещите на децата си и ги обиждате, да не вземе някой да се обиди сега.
Просто искам да обърна внимание върху този аспект на отношенията с децата.

Последна редакция: пт, 27 мар 2015, 23:33 от svetal4o27

# 875
Жаки  Hug Аз не съм майка, но ще се опитам да дам мнение като близка до пубертета (сравнително) Не се притеснявай, детето ти е добро, просто пубертета е кофти. И аз на нейните години лъжех майка си, а винаги съм я обичала и принципно съм споделяла с нея. Ама как да и кажа, че сме изгорили дневника, избягали сме от час или съм има царски пищов по история...Че Поля се напила с водка и оповръщала света, пък Петя се натискала 3 часа с гаджето си. Такива неща просто не очаквай да ти каже. Според мен наказанието ти е добро, щом ти така усещаш нещата. Ти си познаваш детето.
 На мен майка като пощурях ми нарисува картинката така - "Или си гледаш уроците, отиваш в университет и работиш нещо което харесваш и ти плащат, или си посредствена, ставаш сервитьорка и разнасяш таблата цял живот (без да искам да обидя когото и да било). Моята грижа е да си здрава, нахранена, облечена и обичана. От там нататък всичко си зависи от теб". Тези и думи някак си ми изградиха мирогледа и поне в училище се стараех.  Ама простотиите си вървяха.
Говори си с Мими, натискай я да споделя, но имай в предвид, че много от нещата ще ти бъдат спестявани. Не защото детето не оценява какво правиш за нея, просто ще се страхува, че ще те нарани, че ще и се скараш, че ще ти падне в очите.
Не мисля, че си лош родител. Лош родител не би се чудил прав ли е и не би търсил странично мнение. Ще преминат нещата, период е, но си трябват железни нерви   bouquet

# 876
Искам да кажа на Мамче, че аватарът й е невероятно красив! И подписът е хубав, но аватарът ме омайва.
Благодаря, Светълчо! Знаеш кои са майсторките.
Много хубаво си се изказала относно тревогите на Жаки. Много мъдрост има във всичко написано. Поздравления!  bouquet

# 877
Жаки,  Hug кураж ти желая- и аз усилено вървя по този път, както повечето родители на тийнейджъри. Разбирам, че си афектирана, но наистина друго не ги стряска-както пише в книгите по психология-налагане на наказание -"лишаване от удоволствие".От заплахи или бой няма смисъл.Първото няма да го отразят, а боят озлобява и поражда агресия.
Прави ми приятно впечатление обаче, че бащата на Мими не ти прехвърля цялата отговорност, след като ти я гледаш.
Вчера имах ученици на стаж-12 клас. и една госпожица с вид на манекенка каза -"Вземете ме при вас на работа, ще си правим мохабет по цял ден"   Laughing То хубаво, ще правим, ама за приказки никой не плаща.
При нас усилено текат съкращения-приближените обаче няма да си отидат, въпреки, че дублират дейност.Вероятно ще имам нова колежка, която трябва да обуча-да ми е честито! Mr. Green

# 878
  • ту тук, ту там
Аз във всеки пост на Светълчо намирам много мъдрост, винаги. Иска ми се да я познавам в реала...

# 879
Не е лесно да си родител на тинейджър, но и в повечето случаи избраните методи са с никакъв, или временен ефект.
Разваляне на успеха....хммм, какво ще рече това по-точно? Няколко учители решили да напишат 2ка за забравена тетрадка, друг да плясне 4ка, защото детето не посещава неговите частни уроци. Трети пък ги изловил да преписват и също им поставил 2-3ки.
Дали проблема е в преписването обаче, или в това че този учител не си е преподал качествено материала?
След като 90% от класа показват толкова нисък резултат на тест, или контролно...не е възможно вината да е изцяло тяхна.

Прецени на теб кое ти е важно. Детето да носи отлични оценки винаги (но ти не знаеш на каква база са поставени, и дали заради знания или друго), или да има желание да научава повече, различни неща, да има някакви стремежи и амбиции да знае повече от това, което се преподава в училище?

В 7ми клас се очакваше от мен да кандидатствам и да ме приемат в добро училище. Естествено изпълних задачата, но нито ми се учеше, нито нищо.
Бях се изхитрила да получавам високи оценки, като намирах слабите места на учителите и им говорех за това, което те държат да чуят при изпитването. Simple Smile Тест изобщо не ми беше нужно да научавам 5урока примерно.
Не че се гордея, но от мен тръгваха и едно 90% от пищовите и преписваха почти целия клас. Имах безупречно поведение и учителите хич и не се съмняваха, че именно от мен вървят пищови и задачи.

Дъщеря ти явно се притеснява от това, което е извършила, или са я въвлекли. За това и не е споделила с теб нищо (не че е много за споделяне). Няколко по-ниски оценки по даден предмет не са повод за драми и скандали....случва се човек да е разсеян, да не е във форма....включително и учител да се заяде и да постави ниска оценка.

Не исках да го споменавам, но това отсъствие за вашата почивка със сигурност се отразява върху детето. Колкото и да не го показва и ти да си мислиш, че е ок....аз съм на 100% убедена, че не е така. В нейните очи почти гарантирано изглежда така - "мама, сестра ми и (както нарича сегашния ти съпруг) си правят кефа....а аз трябва да стоя тук и да ходя на тъпото и скапано училище. "
Аз съм си мислела същото за далеч по-кратки отсъствия на моите родители, при това служебни командировки. И какво толкова пречи да ме вземат за няколко дни.

# 880
Жаки, да не се получи неразбиране. Аз не те обвинявам, че оставяш Мими.Мен ме оставяха от 14-15 годишна за по 3 месеца поне. Беше ми супер. Научих се на отговорност, но и идиотии вършех Simple Smile.
Мими ти е дете от друг брак, а аз съм единствено, та не е драма, че сте отишли на почивка.
Не се обвинявай! Тоеа е пубертета и ако ти си била кротка, това не значи, че и детето ще е такова.
Поговорете си и ще видиш, че не е толкова страшно положението Hug.

# 881
  • София, Младост
Сериозна тема сте подхванали  Wink.
Жаки, много търпение ти пожелавам и да преминете заедно през този период. За наказанията - мисля, че и аз бих постъпила подобно на тебе, но ми се иска да призная, че и в думите на Куркума има много истина и ми изглеждат разумни.
Подготвям се и аз за този период, в класа на дъщеря ми вече има неприятни ситуации, но не искам да ги коментирам тук. 10-годишни деца  ooooh!

Светълчо, винаги ми е много приятно да те чета. Много истински, внимателни и добре премислени постове  Hug.

# 882
Много благодаря на всички за мненията, полезно ми е да погледна от друг ъгъл. Наказанието на Мими е за поредица от провинения, след няколко отсрочки и един последен шанс. Реално нямаше къде да мърдам, трябваше да взема мерки, иначе оставах само с приказките.
Даун, Мария е от първия ми брак, с баща и сме в повече от добри отношения, приятели сме, мога да разчитам изцяло на него и той на мен. Детето живее с мен , през лятната и другите  ваканции е с нас, през уикендите също. С баща си е тези два месеца, в които ни няма. Неговата работа е на открито и свързана със сезонност, в периода, в който ни няма не е на работа. Грижи се, гледа я, учи даже с нея понякога и уж я е изпитвал.
Искал е да иде и в училище, тя го уверила, че няма нужда и всичко е ОК .
Затова така се вбеси той, чувства вина, че тя е заскъсала в училище, докато е под негова опека.
Аз никога не бих го обвинила, защото знам колко внимание и отделя.
Аз не се чувствам виновна, затова, че пътувам. Десет месеца съм неотлъчно с нея, винаги, когато е възможно и преди да тръгне на училище е пътувала с нас.
Тя не е при чужд човек, а с баща си, прекарва полагаемуто му се и й се, време с него. Разбират се, обичат се. Досега не сме имали никакви проблеми.
За разлика от мен тя има двама бащи, един биологичен и един, който я гледа от тригодишна и я обгрижват и обичат. Тя най- малко може да се оплаче от липса на внимание и обич.
Сега се върна от училище и грам не и пука, смее се и се държи сякаш нищо не е станало.
Много ми е трудно, жал ми е, но няма връщане, ще олекна много.
Имаме условия на наказанието, при поправяне на успеха, ще връщам по нещо, а телефона след матурите. Той всъщност е голямата пречка за ученето, нон стоп е на линия, ляга с него, до късно виси в нета. От полза ще и е малко почивка, а и има само два месеца да се стегне.
Куркума, прав си за много неща. Действах под пара, но и сега, когато уж се успокоих, не бих чогла да измисля по адекватно наказание. С баща и обсъдих и с мъжът ми, те бяха за взимане на мерки.
Светълчо Hug

# 883
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Аз във всеки пост на Светълчо намирам много мъдрост, винаги. Иска ми се да я познавам в реала...

Hug Хич не е трудно това - само кажи и ще се запознаем.  Joy А пък мъдрост ми се полага на мен, повече години имам в актива си и не съм ги прескачала - живяла съм ги. Joy

Янечек, харесах това, което споделяш за учителите и умението им да общуват с децата и да събудят интереса им . И аз имах учители, при които едвам дочаквах да бие звънеца и да изхвърча навън и други, които ме залепяха за чина и ги слушах с отворена уста. Но тъй като учителствах малко, споделям от опит, че има деца, които почти нищо не ги интересува. Като се съберат учителите в учителската стая, те си говорят и обменят мнения за учениците. Аз си мислех, че моят предмет (немски език) не ги вълнува, пък и тогава много важен беше общият успех от дипломата, а бележката от западния език не влизаше в нея, та затова имам ученици, които цял час си чоплят нещо и блеят нанякъде (тогава западен език влизаше за пръв път в програмата в осми клас, т.е. учениците ми бяха всичките в трудна възраст). Оказа се, че повечето от моите "блейки" блеят и в техните часове. Просто си има деца, дето не ги вълнува и интересува нищо от учебния материал. Като погледнеш в очите им, чак се стряскаш - толкова не виждаш нищо в тях, пълна апатия. Има и такива, които са любопитни и любознателни при всички колеги, но и те са единици. Повечето деца имат предпочитания към някои от предметите, а другите предмети просто ги "бутат" заради общата картинка на успеха.
Аз съм съгласна с мнението, че учителят прави предмета.

# 884
Жаки, хей, момиче, много самообвинение усетих, а няма за какво.
Това се опитах да ти кажа. Родителит еми бяха женени и не оставяха сама на 14. не е драма. Детето ти не страда от липса на внимание, а просто иска да е част от  групата.
Биологичният и баща също не бива да драматизира.
Нищо драматично не се е случило. Тя е едно обичано дете, което обаче иска да си намери място в средата в която се е оказала.
Не я наказвай, а говори с нея. Накарай и баща и да си говори с нея.
Нито един от вас не е виновен, и тя не е.

Общи условия

Активация на акаунт