Великобритания - тема 58 Пролетно Зелена

• 75 600
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, мами!   bouquet
Включвам се като парашутист в темата, на мен ми предстои пътуване до Лондон, като първо мисля да си уредя квартира и след това да си взема детето за началото на учебната година.
В този ред на мисли, доста четох, но на някои въпроси не можах да си отговоря, ще се радвам ако можете да ми помогнете със съвет  Simple Smile
Един от въпросите е дали е задължително да имам НИН и работа за да си взема квартира?
Питам защото ми се струва по-логично да започна от квартирата и след това да се регистрирам.
И друг въпрос, какво е положението с намирането на работа в Лондон, напоследък все слушам че е изключително трудно за българите да си намерят работа там?  И също дали въобще това, че имам опит тук и образование UK работодателите ги интересува? Все пак БГ дипломите не са от най-тачените...
Иначе говоря и пиша на английски свободно.
Благодаря предварително, на всички, които искат да споделят своето мнение.   Simple Smile
Извинявам се ако вече се повтарят Simple Smile

# 646
Sabrosa, към каква работа ще се насочите?
Къде в Лондон, защо Лондон, има ли някой, който да ви помогне?

Не, не Ви трябва НИН и работа, за да си вземете квартира, но без препоръки... зависи къде искате да бъдете, проучихте ли района предварително, транспорт, училище, наеми, все важни неща.

# 647
Sabrosa, към каква работа ще се насочите?
Къде в Лондон, защо Лондон, има ли някой, който да ви помогне?

Не, не Ви трябва НИН и работа, за да си вземете квартира, но без препоръки... зависи къде искате да бъдете, проучихте ли района предварително, транспорт, училище, наеми, все важни неща.

Julie, благодаря за реакцията Simple Smile
В Лондон защото имам познати там, като за начало има кой да помогне, на да речем, че предпочитам да се оправям сама.
Относно препоръките от кого трябва да бъдат? newsm78
Районите, към който съм се насочила са Hammersmith, Chiswick, Ealing. Не съм убедена, че са най-подходящите за secondary schools /детето ми е на 11г./, но ми направи впечатление, че в района има добри училища Simple Smile
Относно работа, имам повече от 5г. стаж като PA/Personal Assistant - все в чуждестранни компании и се надявам опита и практическите умения, да ми помогнат в намирането на работа на сходна позиция. Затова и се зачудих, доколко въобще UK работодателите са склонни да ни вземат на сериозно като кандидати за работа? Без да омаловажавам събитията от последните няколко години, през които усърдно се говореше за дискриминация към българи и румънци - ще се радвам да споделите мнение, предвид че вече сте там и имате наблюдения Simple Smile

# 648
  • UK
Ами ние всички тук си имаме работи, значи все някой ни е взел насериозно.

# 649
Попринцип работодателите изискват да имаш местен опит, но в твоя случай може и да се направи изключение, щом си била все в международни компании. Зависи тези компании дали са известни, например Алианц, PwC, и т.н. или безизвестни. В първия случай, аз бих започнала с кандидатсване във филиалите на въпросните компании във Великобритания и след това навсякъде другаде. Във втория случай ще ти е по-трудно. Мисля обаче, че и да не успееш да си намериш работа като личен асистент, като админ няма да имаш особен проблем. Разгледай в нета как да пишеш автобиогравия и мотивационно писмо по местните стандарти. Ако започнеш да кандидастваш за админ позиции, позанижи малко успехите си в автобиографията, за да отговарят на позицията. Успех.

# 650

В никакъв случай не съм искала да обидя аудиторията! Но ако съм го направила, моля за извинение.  newsm51
Имах предвид това, че напоследък все по-често чувам как българи имигрират точно към Лондон и се наслушах колко е трудно.
В крайна сметка, човек ако иска да работи не мисля, че има кой да го спре. 
Притеснението ми е по-скоро в посока, дали са склонни да зачитат стаж, извън UK. Намирам написаното, от теб за успокоително, Благодаря за коментара  Simple Smile

# 651
  • UK
Трудно е, защото по голямата част от тези, дето имигрират към Лондон идват с лош английски (онзи, дето минава за "говоря английски" по българските СВта), и с идеята, че тук само тях чакат. Тук май такива си нямаме и всички се справяме, както можем, някои по добре от други, но работа има, стига претенциите да не са кой знае какви. И без местен опит наемат дори, просто няма да е идеалната позиция. Хващаш се на каквото намериш - продавачка даже, и търсиш нещо друго. Тук са важни уменията, които си придобила на предишната си работа, не толкова каква е била тя. Претенциите идват после, като имаш с какво да ги подкрепиш. Тук изобщо нямам предвид, че ти имаш претенции, просто че тези, дето се оплакват как работа няма, просто не искат да работят работата, която я има, но не е каквото са си представяли. Щом говориш английски добре и си готова да работиш каквото и да било в началото, няма да имаш проблем. С квартирата ще ти трябва малко късмет в началото, даже много късмет, и сигурно също няма да е идеална, но си наеми някаква стая в къща за начало, като си сама, и после като имаш работа и си била тук няколко месеца, помоли работодателя си и хазяина за препоръка за по хубаво жилище. Ако идваш със спестени пари, не ги харчи за скъпо жилище първите месеци, то ще ти трябва само за да спиш, всеки килер с легло в него ще ти свърши работа. Пази си парите за после, като дойде и детето ти. Постижимо е, но няма формула за успех или неуспех. Това, че си българка не е проблем, тук чужденците са твърде много, за да има някакво специално отношение към нас, особено на място като Лондон.

# 652
  • Манчестър

В никакъв случай не съм искала да обидя аудиторията! Но ако съм го направила, моля за извинение.  newsm51
Имах предвид това, че напоследък все по-често чувам как българи имигрират точно към Лондон и се наслушах колко е трудно.
В крайна сметка, човек ако иска да работи не мисля, че има кой да го спре. 
Притеснението ми е по-скоро в посока, дали са склонни да зачитат стаж, извън UK. Намирам написаното, от теб за успокоително, Благодаря за коментара  Simple Smile

Ами не знам дали опита ти в Бг като PA макар и в международна компания е на българско ниво или на международно. Мога да те уверя, че ролята на PA в 90% от компаниите е ....да въртят компанията. Очаква се да имат знания за всичко и по всичко, да са като един робот 24/7 ...и т.н. Моя приятелка е PA и съм свидетел какво прави...идват инвеститори, шефа зает, тя сяда на среща с инвеститорите  и по никакъв начин няма да разбереш,че e PA....
Зависи разбира се от компанията , но се очаква да си отдадена на работата.
Ако ти се работи всичко друго и си упорита ще се оправиш....макар,че в Лондон, сама с дете....ще ти е много, много трудно...

# 653
  • Bristol
Зависи от нивото на PA. Какви ще са очакванията от теб, можеш да определиш още от обявената заплата. Ако е около 20к, е по-скоро секретарска работа, отговаряш на обаждания, имейли, правиш букингс за пътувания и срещи, оправяш експенсес и тн, но ако е по-висока сума става нещо като това, което Аве обясни. Цели се и към всякакви административни работи, пък дори и team organiser
Цитат
The work

Your duties might include:

screening telephone calls and handling enquiries
organising your manager’s diary and making appointments
dealing with letters and emails
writing letters and producing reports and presentations
arranging meetings
organising and maintaining office systems
taking notes at meetings
making travel arrangements
looking after visitors.
Many managers rely heavily on their PA and give them a high level of responsibility, so in some jobs you may have extra tasks such as:

standing in for the manager in their absence
acting as office manager and supervising other administrative staff
dealing with accounts and budgets
taking on project work, such as research or writing reports.
You may also be known as an executive secretary or executive assistant.

https://nationalcareersservice.direct.gov.uk/advice/planning/job … nalAssistant.aspx

Любим мой сайт за подобни длъжности е: http://www.reed.co.uk/ Пусни един сърч там да се ориентираш, ако искаш Simple Smile Можеш да дадеш адреса на приятелите си и ако имаш някоя предплатена карта от тук, да дадеш номера и да видиш дали ще ти се обаждат Wink Един вид, сондирай почвата.

# 654
Зависи от нивото на PA. Какви ще са очакванията от теб, можеш да определиш още от обявената заплата. Ако е около 20к, е по-скоро секретарска работа, отговаряш на обаждания, имейли, правиш букингс за пътувания и срещи, оправяш експенсес и тн, но ако е по-висока сума става нещо като това, което Аве обясни. Цели се и към всякакви административни работи, пък дори и team organiser
Цитат
The work

Your duties might include:

screening telephone calls and handling enquiries
organising your manager’s diary and making appointments
dealing with letters and emails
writing letters and producing reports and presentations
arranging meetings
organising and maintaining office systems
taking notes at meetings
making travel arrangements
looking after visitors.
Many managers rely heavily on their PA and give them a high level of responsibility, so in some jobs you may have extra tasks such as:

standing in for the manager in their absence
acting as office manager and supervising other administrative staff
dealing with accounts and budgets
taking on project work, such as research or writing reports.
You may also be known as an executive secretary or executive assistant.

https://nationalcareersservice.direct.gov.uk/advice/planning/job … nalAssistant.aspx

Любим мой сайт за подобни длъжности е: http://www.reed.co.uk/ Пусни един сърч там да се ориентираш, ако искаш Simple Smile Можеш да дадеш адреса на приятелите си и ако имаш някоя предплатена карта от тук, да дадеш номера и да видиш дали ще ти се обаждат Wink Един вид, сондирай почвата.

Много благодаря за полезната информация  Simple Smile, безценни сте!  newsm10
Изниква ми и друг въпрос (знам, че прекалявам  newsm78), младежите от Secondary School, до колко часа учат? Едно стандартно работно време в офис, кореспондира ли с края на учебния ден. При все, че тук децата учат до 13ч или следобед, в повечето случаи са замесени баби, гледачки и пр.
 Някъде четох за UK, че децата не можели сами да се прибират от училище - задължително с придружител? Вие срещате ли трудности с работното време и водене/взимане от у-ще?

# 655
  • Bristol
До 3:30pm е училището. Secondary school сами ходят/прибират и в къщи сами могат да седят. Аз вече тренирам и малката, сама ходи и се прибира от училище, когато има някой в къщи, ако няма си плащам на жена да я гледа, води и прибира от училище (childminder).
Няма писани забрани и правила от колко години можеш да оставяш децата сами. Всичко е много индивидуално. Важното е оставяйки детето само да не застрашаваш по някакъв начин безопасността му. Така е написано черно на бяло в NSPCC guidelines Simple Smile

# 656
  • някъде в орбита...
Относно Reed - бих съветвала щом решиш къде ще живееш да се свържеш с най-близкия офис, и да поискаш среща. Мен това страшно ми помогна да се ориентирам за какво мога да кандидатствам, и ми се отговори на въпроси дето даже не се бях сетила да питам Peace

# 657
Здравейте, дъщеря ми е студентка на острова и ползва предплатена карта на ЕЕ. От 3 месеца не е зареждала пари,  дали ще може да си запази номера до септмеври?
Благодаря ви предварително  bouquet

# 658
Здравейте, дъщеря ми е студентка на острова и ползва предплатена карта на ЕЕ. От 3 месеца не е зареждала пари,  дали ще може да си запази номера до септмеври?
Благодаря ви предварително  bouquet
  да, няма проблем

# 659
Здравейте,
Бърз въпрос:днес си взех МАТ В1 формата от midwife,тя ми я попълни,след което е подпечатана от GP,но сега забелязвам,че липсва 'NMC Personal Identification Number and the expiry date of your registration with the NMC'...Това пропуск ли е или не всички midwifes имат тази NMC регистрация?  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт