Работа, CV-та, HR-и, съвети - 43-та тема

• 55 015
  • 727
  •   1
Отговори
# 675
В моята работа масово младите хора, които се назначават (най-вече след стаж) са с по два езика, а има доста, които са завършили (поне) едната си степен - обикновено магистратура - в чужбина. Мога да кажа, че говорят, хайде не като майчин език, но пишат договори, абсолютно цялата бизнес кореспонденция и документация е изцяло на английски. Работят за по около 750 лв. чисто. Имам приятел, който завърши LSE (само годишната такса за обучение е около 25 000 паунда), прибра се в България и работи (след над половин година търсене) в една от 4-ките за 1000 лв. Аз също съм с два езика, на български изобщо не работя. Та, това с езиците ми се струва, че е по-скоро необходимо, но не достатъчно условие, определено. Познавайки каква жестока конкуренция съществува, колко умни и подготвени млади хора са готови да "убият" за изобщо някакъв професионален старт, да ви кажа, хич не си позволявам да се успокоявам, помотавам и т.н. Особено с майчинството и стоенето 2 години в бокса.  Tired

# 676
Това с езиците в обявите е като мода.
Моя позната преди месец и половина започна работа в голяма компания на средна длъжност, както си ги степенувам аз. Едното от интервютата й беше писмен тест по англ. език и разговор, който да докаже перфектното й владеене на езика. След като започна работа й беше станало ясно, нивото, на което ще ползва английски го покрива петокласник.

Скрит текст:
Днес имам още един успех на 90%.

# 677
  • София
Уф, тестове по инглиш при кандидатстване съм правила 1001. Пълна досада  Tired
На последния, в една прилично голяма компания установиха, че съм proficiency. Каква изненада. Един час им попълвах тестове, говорих, а накрая и есе им писах. Есе, по дяволите. Бяха много впечатлени, но аз се отказах - атмосферата изобщо не ми допадна. Трябваше и костюм да слагам - абсурд.

Каси, браво!!

Брида, а около мен сите приятели из разни фирми се оплакват, че новодошлите не знаят английски. Да цитирам единия, "They butcher the language."  Laughing

# 678
Благодаря ина теб, Дадос!

За английския пак ще кажа. На много места е наистина необходим, но на други го пишат само, за да пресеят кандидатите.
А българския - аз пък вднъж, като преглеждах обявите за София, св изненадах на колко много места пише, че искат добра грамотност. Явно са си напатили хората.

# 679
Таис, благодаря, че сподели, та се поуспокоих Laughing И аз се отказах от едно място - условията ме удовлетворяваха, но като цяло изобщо не я усетих компанията/позицията като моята бъдеща такава, също и атмосферата не ми допадна, а за интервюиращите.... Та за кратко време се чувсвах кофти, но ми мина бързо. За щастие мога да си позволя да подбирам, тъй като си имам работа, която макар и да искам да сменя, ми позволява докато съм там да подбирам обяви, интервюта, работни места. Всъщност целта е точно тази - да я сменя с такава, която повече ми допада.
И все пак друго си е да има още някой с подобно решение, отказал се поради странични фактори - да се уверя, че не съм луда   Sunglasses

# 680
  • София
celika, така е.
А на някои места английският е абсолютно ненужен, според мен го включват в изискванията просто защото е ''модно''. Малко от типа - Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак.

Бадемови очи,  Hug Познавам и други като нас, изобщо не е лудост. Един от най-добрите приятели на мъжа ми пък планира да напусне работата си, която е със заплата 5 000 лв, и да се върне в старата си фирма, където взимаше по-малко пари, но пък цялостната атмосфера и колегите го кефеха повече. Сис админ е, и макар че не взима максимума за тази позиция, все пак пет бона си е една много добра заплата, дори и за София. Но той иска друго.

# 681
Един мой приятел също напусна работа за повече пари, която много искаше преди това и се върна на старото си място.

# 682

Бадемови очи,  Hug Познавам и други като нас, изобщо не е лудост. Един от най-добрите приятели на мъжа ми пък планира да напусне работата си, която е със заплата 5 000 лв, и да се върне в старата си фирма, където взимаше по-малко пари, но пък цялостната атмосфера и колегите го кефеха повече. Сис админ е, и макар че не взима максимума за тази позиция, все пак пет бона си е една много добра заплата, дори и за София. Но той иска друго.

Ау, като напусне, кажи, да пратим там мъжа ми, и той с това се занимава, ама взима къде-къде по-малко  Crazy

# 683
Еовин, ти сигурно знаеш, ама много зависи какво се администрира. Simple Smile

# 684
Ааа, знам, знам! Но аз по принцип неговата фирма хич не я долюбвам, типичният бг работодател с кофти осигуровки, та затова се пошегувах.  Sunglasses

# 685
По въпросите за заплащането и атмосферата и аз да се включа - дълго време съм търпяла неадекватно заплащане и изключително напрегнат труд в името на екип, с който съм се смяла така, че съм имала мускулна треска на корема.  Laughing Обичам ги като мое семейство, те са най-добрите ми приятели. Заради тях си бях на работа до 3 дни преди да родя. Сега обаче, една година по-късно, всичко е разформировано, хората масово напуснаха или се преместиха и това всъщност реши нещата от моя гледна точка - в посока най-накрая да си потърся ново поприще.  Peace

# 686
  • София
Еовин, като стане ''официално'' напускането, ще ти пиша на лични името на фирмата. Нищо не пречи мъжът ти да се пробва, те и на сайта си обявяват свободните позиции. Не знам колко ще му предложат като заплащане обаче, знам само колко пари взима нашият приятел. Но той е доста търсен  Simple Smile

# 687
То май всички ИТ-та сме доста търсени, но основно за София и навън.

# 688
Много добра компания. Дано се получат нещата там.
Аз точно преди пет минути получих писмен отказ от Каргил. Не съм наясно за причините, отговорът беше стандартен, но предполагам, че е заради размера на исканото възнаграждение. Иначе и аз да потвърдя - много приятно и професионално отношение получих по време на интервюто.

Последна редакция: чт, 30 апр 2015, 14:50 от Сабина

# 689
Напоследък получавам все повече покани за интервю - това е хубаво.
Това се случи след като си махнах снимката от СВ-то...  това е... лошооо    Mr. Green

Звучи като виц, но не е. А снимката не е от маса или от банята... специално за СВ е правена. Вярно, не съм Мис Свят но... не мислех че е толкова зле Wink

Общи условия

Активация на акаунт