МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 59-та ТЕМА

• 86 515
  • 750
  •   1
Отговори
# 195
  • Sofia
Търся сполучлива рецепта за козунак, приготвен изцяло в машина за хляб. Рецептите, които прегледах,  не видях да са пробвани. Нямаше отзиви...а аз съм си патила от такива "рецепти". Хайде помагайте, моля  Hug
Аз правя козунака на Пина и то изцяло в хлебопекарна. Маслото го добавям, докато бърка, а на сигнала добавям стафиди и лимонова кора. Промяната само в рецептата е, че слагам 100 гр. захар и 2 капачки от подсладителя, защото иначе става малък, т. е. времето за втасване е малко, макар че пускам програма сладък хляб, понеже повечето захар пречи на втасването. След последното месене оформям и преди печене мажа и поръсвам със захар.

# 196
Точно на Пина беше този, за който казвам, че много го хвалят Simple Smile

# 197
  • София
И аз в събота нейния правих в Silvercrest, и макар че го забравих и изключих програмата за френски хляб изцяло по средата, а после ми трябваше само втасване и не намерих такава програма, го довърших във фурната:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 198
  • София
.... а после ми трябваше само втасване и не намерих такава програма, го довърших във фурната:

Ами комбинирай - пускаш минута, минута и половина на печене, за да се подгрее "атмосферата" в машината, изключваш и изчакваш около 40 минути да втаса до удвояване на обема. След това пускаш пак само на изпичане за 40+/- минути  и воала   bouquet!

# 199
Добър вечер!И аз да отчета първия успешен козунак.Стана на много хубави конци.Правих го по рецептата "Малък козунак",обаче май захарта ми не беше много хубава,защото не стана сладък.А лимоновите кори защо не се добавят в началото?Искаше ми се повече да им се усещаше аромата.Аз сложих и ванилийка.      До сега съм правла хляб само със суха мая на Йоткер и за рецептата слагам малко по-малко от едно пакетче.Обаче имам 6 кубчета жива мая и искам да слагам от тях.На пакетчето на йоткера пише,ч отговаря на половин пакетче жива.Да ама аз сложих веднъж 1\4 от живата мая и хляба яко залепна за капака живата мая ми е 42гр.Не мога да се ориентирам с тези маи..

# 200
  • София
 1гр. суха мая = 3гр. жива мая. В козунака има много мазнина и много захар, затова втасването се забавя доста. За да се постигне нормално време за втасване се слага повече мая. Щом хлябът се е залепил на стъклото, значи си го оставила да втасва по-дълго време от необходимото. Когато правиш експерименти не е желателно машината да работи без наглеждане. Само при напълно уточнена рецепта може да зарежеш машината на самотек, естествено ако не вадиш бъркалките след последното премесване.

# 201
Аз на един малък хляб преди слагах 1/8 жива мая, а сега 1ч.л суха.

# 202
Как мога да се ориентирам в рецептите, при които не е указано с програма за какъв грамаж се правят, защото машината ми е само за 900 и 1200?  Гледам ориентировъчно какъв е грамажът на продуктите, които се влагат или има някакво правило?

# 203
  • София
Гледаш сбора от грамажа на продуктите +/-  Peace.

# 204
Ориентировъчно, примерно до 600 гр. брашно е за програма 900 грама, повече - за другата.

# 205
Благодаря ви   bouquet.

# 206
  • Пловдив
А дали ще стане,ако след първото втасване се оформи в тава,пак втаса и се изпече в норм.фурна  Rolling Eyes Имам предвид козунака на Пина-някой пробвал ли е така?

# 207
  • Русе / Банско
Здравейте , от две - три години имаме хлебопекарна и никога до сега не съм правила хляб с мляко - прясно или кисело , та въпросът ми е къде се слага сухото прясно мляко - при сухите съставки или при водата ? Киселото предполагам при водата  Joy  .
Имам и друг въпрос - често правя Неаполитански хляб със смес от царевично и бяло брашно /130:300:300 вода/ , ОБАче последния път различното беше , че използвах топла вода и предварително смесих двата вида брашно - стана качамак , ронливо на трохи ..... нещо си , различно от тесто  newsm78  Къде сбърках ? В топлата вода или че смесих брашното ?   

# 208
А дали ще стане,ако след първото втасване се оформи в тава,пак втаса и се изпече в норм.фурна  Rolling Eyes Имам предвид козунака на Пина-някой пробвал ли е така?
Да, аз така го правя винаги и става.

denica_marinova, правилно предполагаш, като и изчисляваш съответно пропорцията - киселото мляко като течна, а сухото - като суха съставка. Аз със сухо мляко не съм правила, но с кисело мляко и вода правя ръжен и типов хляб и става хубав.
За водата - знам, че трябва да е хладка, нито много топла, нито студена, но пък за царевичното брашно съм чувала, че е хубаво да се попари преди да се сложи в машината. newsm78 Дано се включи някой, който е правил хляб с такова брашно и каже.

# 209
мнозина така правят - месенето и първото втасване в машината , а всичко останало извън нея.

Общи условия

Активация на акаунт