Идеи за зеленчукова градина на балкона

• 101 696
  • 758
  •   1
Отговори
# 210
Можете да режете зелените пера на балучката, а те ще си пораснат, после пак режете и така, докато се изтощи главичката.
Точно така процедирам. Една седмица режа големите пера, а на следващата малките са пораснали.

# 211
Ей, много се радвам! И аз цяла зима си гледам зелен лук и зелен чесън, в нещо като сандъчета (кашони, покрити с HDPE полиетилен), последно в дезинфекцирани стърготини. Освен това на конвейр слънчогледови и грахови поници, заедно с други поници и микрозеленчуци пак цяла зима имаше прясна салата. Неуспешен беше експериментът ми с тиквените семки - появи се плесен и не поникнаха. Имам и репички и моркови, които използвам също заради листната маса, а червеното цвекло засега се опъва, но явно по-бавно ще пусне листенца. Чакам една тава спанак и рукола да стане на микрозеленчук. Босилекът ми расте много бавно; засят е от семена на 20 януари и поникнаха само два вида - италиански и едролистен; загубих другите Sad. Поникна ми и манголд, само червенят засега; ще го слагам в кутии/саксии.

Мерак ми е да опитам метода cut and come again: това, което правим с лука и чесъна, но става и с други зеленчуци: салати, марули, пак чой, спанак, босилек; търся и други идеи. Ето линк (има и много други). Много ми допада идеята!

# 212
  • София
здравейте и от мен
тази година съм се нахъсала да си разширявам посевите на балкона и темата ми е страхотно полезна
досега гледах само подправки, сега съм се ориентирала към лук, ягодки, морковки, чушки, домати
всички съвети ще са ми от полза, балкона ни е южен, остъклен

# 213
# 214
  • София
 Lynda, много интерсни неща споделящ. Ще опитам с поници, иначе чак преди няколко дни се сетих да си засадя няколко сандъчета с лук и чесън. Наскоро ми попадна във ФБ едно клипче за засаждане на долната част на лука, салатите и т.н.(това, което изхвърляме), които използваме за ядене. Нямах време да го разгледам, а сега не мога да го открия. Помислих, че е cut and come again, но не. Някой сеща ли се?

# 215
ще сея пак магданоз, дано изникне по- бързо.
ще набуча лук и чесън за пера.

Последна редакция: пт, 24 фев 2017, 08:23 от svetla_88

# 216
Лекси, има много клипчета на тази тема! Например, това или  това,

Междувременно, може да се направи и в импровизирана хидропонна ваничка (звучи страшно, но не изглежда трудно и би трябвало да работи и без компресора, но трябва да му се измисли проветряване; чиста работа). Прави ми впечатление, че използват червения лук; аз досега само обикновения жълт лук съм използвана. Същото без компресор в обикновени пластмасови кори за яйца. В стърготини - не е зле, но бавничко стана, за около 1 месец първите пера. Луково дърво в 5-литрова бутилка минерална вода - икономично откъм място, интересно, на мен ми мухляса. Много пъти съм го виждала из нета; вероятно, аз бъркам някъде. Чесънът, дето го посадих по тоя начин е хилавичък и бавно растящ. Лук в полиетиленов пакет, със стърготини или тоалетна хартия (натурален памук или неизбелен лигнин в моя случай) - бавно ми растеше и мухляса. Вземам лук от магазина, може това да е причината за мухъла.

За лука - да, може да отрежеш половината и да сготвиш горната половинка, а долната с коренчетата да "посадиш", обаче зорлем изкарва хилави перца и само веднъж. Ако е от супермаркета, въпреки накисването в калиев перманганат, може да плесеняса. Когато садя малки главички, ми изкарва 2-3 реколти минимум, та пести време.

# 217
  • Стара Загора
Здравейте на всички  bouquet
Записвам се да ви следя, запролети се вече на вън и мисля да си сея билките на балкона в контейнерчета гледам босилек, магданоз и мента.Понеже наблизо имаме село по- голямата част от билките ги сея там, на балкона само най-  често употребяваните .Лука за пера и аз го слагам в буркан с вода ,режа само големите листа и така ползвам доста време без проблем  Peace.Но главите са от домашен лук !
Ще се върна да ви чета ,че ми е много интересна темата   smile3529

# 218
Линда, клипчетата с луковото дърво в бутилка изглеждат много хубаво, но когато го приложиш на практика, установяваш, че е много глупава идея. При поливане, през дупките се стича кална вода и става мазало.

# 219
Линда, клипчетата с луковото дърво в бутилка изглеждат много хубаво, но когато го приложиш на практика, установяваш, че е много глупава идея. При поливане, през дупките се стича кална вода и става мазало.
Слагах дървото в дълбока купа, вътре субстратът беше със солидно количество кокос, за да задържа водата, всичко това в стар чорапогащник, а около дупките от вътрешната страна омотавах неизбелван лигнин; не течеше, максимум сълзеше, НО най-лошото е, че много мързеливо растяха и лукчетата, и чесъновите скилидки, а една партида лук даже плесеняса.  Повечето от авторите май работят със собствен домашен лук, а този от супермаркета кой знае по какви бази се е търкалял. Като имаш предвид, че даже в калиев перманганат съм го киснала и пръсках и с перхидрол. Ама пусто мерак. Сега карам по-простичко. Simple Smile

# 220
Най-добре си е по-простичко, без излишни затруднения.  Peace Сандъчетата са ОК за лук и чесън. Но трябва да се засажда балучка. Лукът за готвене заема много място с по-малка реколта, а балучката е точно за зелени пера. Освен това, кромидът е пръскан и облъчван против покълване и почти не става за засаждане за пера.

# 221
  • София
четох една статия за колонни овощни дръвчета, някой пробвал ли е, много зарибяващо изглеждат

# 222
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
четох една статия за колонни овощни дръвчета, някой пробвал ли е, много зарибяващо изглеждат

ако за тези пишеш да си кажа - не стават точно такива  Blush
наистина не се разклоняват (много) но и ябълка до ябълка не стават  Peace
най-много сме имали 4-5, а дръвчето беше около 2-3 метра високо

# 223
  • София
Здравейте! Записвам се с дебютно засят магданоз днес на балкона.Планирам и рукола.Но имам още да чета.Връщам се назад да изчета темата и за други идеи.Тая балучка ме заинтригува....

# 224
Мен все още ме е страх да садя неща на балкона - в Русе съм, и може да стане студено. Къде може да се провери какво кога е подходящо да се изнася навън? Имам криза за място вече, прескачам разсад в сандъчета, кутии, бурканчета, тавички...

Общи условия

Активация на акаунт