Справедливо ли е децата да носят имената само на бащата?

• 21 339
  • 302
  •   1
Отговори
Авторът на статията предлага второто име да се образува от името на майката, а не на бащата.
Това пак не е честно, защото все още поставя майката на второ място след бащата. Но би било напредък в сравнение със сегашното положение.

Обърнете внимание, че според проучване средно българският баща отделя само 6 минути дневно на децата си.

Ако има подобни правни промени, бихте ли се възползвали детето ви да носи част и от вашето име?
А мъжът ви дали ще бъде против?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681363

# 1
Тъй като бащата никога не е сигурен, нека му дадем поне тази утеха.

# 2
Peace
Както е тръгнало, то и майката ще е под въпрос, може би тогава ...

# 3
  • Най-красивата страна
Не е лошо да има някакъв вариант поне за децата на самотните майки.
Например,когато бащата е неизвестен,детето да може да носи презимето и фамилията на майката.

# 4
  • София
Не е лошо да има някакъв вариант поне за децата на самотните майки.
Например,когато бащата е неизвестен,детето да може да носи презимето и фамилията на майката.

Това не е ли така в момента?

Освен това, нямаше ли вариант детето да носи фамилия от името на някой от дядовците?  Rolling Eyes

А малкото име винаги може да дойде от майката.

# 5
  • Най-красивата страна
За фамилията-да,така е.
Но презимето трябва да се образува от името на майката,но не всяко женско име звучи добре като презиме.

# 6
  • София
За фамилията-да,така е.
Но презимето трябва да се образува от името на майката,но не всяко женско име звучи добре като презиме.

И да не звучи, се измисля вариант. ПРоверих, законът го позволява, не бъркам:
Цитат
Чл. 15. (1) Бащиното име на дете, на което е установена само майката, се образува от собственото име на майката или неговия корен, а за фамилно име се взема фамилното име на майката или името на нейния баща.
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134673409

# 7
  • Варна

Цитат
Чл. 15. (1) Бащиното име на дете, на което е установена само майката, се образува от собственото име на майката или неговия корен, а за фамилно име се взема фамилното име на майката или името на нейния баща.
така е от много години Peace

# 8
За мен не е проблем, че детето ми носи имената на баща си.

# 9
За фамилията-да,така е.

Цитат
Според мен Вени имаше предвид, че като се преобразува името на майката за бащино и звучи нелепо. Ако майката е Надежда, второто име на детето трябва да е Надеждев. Като кандидатствах за детска градина в списъците на системата веднага си личаха децата, записани на майките.

# 10
  • София
Скрит текст:
За фамилията-да,така е.

Цитат
Според мен Вени имаше предвид, че като се преобразува името на майката за бащино и звучи нелепо. Ако майката е Надежда, второто име на детето трябва да е Надеждев. Като кандидатствах за детска градина в списъците на системата веднага си личаха децата, записани на майките.
Не, не трябва да е така, а може да е така, това е единият вариант. Пак ще цитирам:
Цитат

# 11
ами според мен по принцип презимето е излишно и не разбирам защо съществува.
достатъчно е човек да има име и фамилия + тя да се избира от двамата родители ( на майката или бащата), като отметнат избора си в някакво квадратче.

# 12
  • гр. Варна
Това ми хареса rotfImao rotfImao
Не мисля, че е справедливо. Да не говорим за това, че в 90% от случаите детето се кръщава с името на бащата на бащата (свекъра) И при брак жената взема фамилията на мъжа си  doh

# 13

В това отношение трябва да се промени мисленето - че не е страшно децата да са записани на майките.  Вече е модерно да не се женят, скоро ще отпадне и традицията бащата да признава детето.

# 14
  • София
Не е задължително жената да вземе фамилията на мъжа си при сключване на брак. Законът позволява мъжът да вземе фамилията на жена си. Може никой да не променя фамилията си, може и с тире. Варианти има.

Иначе съм против всички имена на детето да идват само от бащата или по негова линия.

Общи условия

Активация на акаунт