Справедливо ли е децата да носят имената само на бащата?

• 21 375
  • 302
  •   1
Отговори
# 120
Защо ли? Защото човекът е така устроен, че ще стане страшно. Доста деца месеци наред ще си стоят без имена. За изборът на първо име се впускат в спорове, представям си какво чудо ще настане ако се избират още две.

По същата логика могат да стоят и без първо име и фамилия, но те са по избор  newsm78

Росенов ми допада най-много от вариантите.

Ами ето затова е правото на избор. На мен ми е смешно и не бих до сложила на детето си. Но нямам нищо против друг да го избере, щом му харесва.

Вие запазихте ли си фамилията след брака или взехте тази на мъжа?

Аз взех на мъжа ми, защото е по-интересно от моето  Laughing познавам мъже, приели тази на жените си по същата причина. Както и много, които не си промениха имената. Въпрос на свободен избор  Peace

Мисля,че причините са наистина назад във времето,когато мъжът е бил водещия в едно семейство.

Именно. Но не живеем назад във времето, а днес...

# 121
Мой съученик смени фамилията си, прие тази на дядо си по майчина линия. В крайна сметка майка му и баща му бяха с една фамилия, а той с друга. Явно не е невъзможно.

# 122
НСЧ взе го само, защото е интересно ли?
А на детето ти какво презиме и фамилия би дала, ако имаше избор?

# 123
Ако мъжът ми се казваше Паткодеров нямаше да му взема фамилията ..

# 124
Helau, може да, със съд и пари, както писах нагоре.
Говорим за това родителите сами да изберат името, не да се налага да се влачат по съдилища и да плащат на адвокати.
А за това пълнолетен да си смени името е отделен въпрос Peace

НСЧ взе го само, защото е интересно ли?
А на детето ти какво презиме и фамилия би дала, ако имаше избор?

Да, само заради това.
За детето - не знам, презимето й вероятно нямаше да е това, ако имах избор. Най-много би й паснало на другите 2 имена моето второ без окончанието или моето първо, пак без окончание.

Скрит текст:
Сега е София Цветанова Вачева
Ако е с моето собствено ще стане София Наталѝ Вачева
Дооооста повече ми допада  Peace

# 125
Герри аз също.
НСЧ супер са й имената. Simple Smile

# 126
И бракът е създаден назад във времето, да вземем и от него да се откажем. Традициите не винаги са лош оттенък от миналото.  Ако ще се извършват промени, аз съм съгласна презимето да се премахне, защото го намирам за излишно. Ако няма да се премахва, все ми е едно дали ще идва от името на бащата, на майката, дядото или съседа.
По същата логика могат да стоят и без първо име и фамилия, но те са по избор  newsm78
Фамилията по презумпция идва от бащата. За първо име и спорове около такова, теми в бгмама колкото щеш.

# 127
Helau, може да, със съд и пари, както писах нагоре.
Говорим за това родителите сами да изберат името, не да се налага да се влачат по съдилища и да плащат на адвокати.
А за това пълнолетен да си смени името е отделен въпрос Peace
Не знам на колко години беше, но бяхме все още в основното училище, пълнолетен не е бил. Предполагам, че единственото условие е съгласие и от двамата родители, но и за това не съм сигурна. Като знам колко подигравки отнасяше бедното момче заради шантавото си име, нищо чудно, че са си направили труда да му сменят фамилията и да му предложат по-светли ученически години. Хубаво е човек да може да избира сам, лошото е, че даде ли се пълна свобода има хора, които създават чудеса от глупост. Нали се сещаш, че не всички са разумни, образовани, грамотни...

# 128
Свободата винаги е добро нещо. Трябва да се промени законът, за да има избор между фамилията на майката и фамилията на бащата. Пък който иска да си спазва традициите, ще бъде свободен да избира фамилията на бащата, както досега.

Някои тук пишат, че можело мъж да приеме фамилията на жена си по закон. Може ли цитат на този закон? Доколкото знам, такъв не съществува в България.
В Турция обаче съществува. Познавам две турски семейства, при които при сватбата мъжът взима фамилията на майката. И децата носят неговата фамилия, тоест новото му фамилно име. Така децата получават фамилното име на майката индиректно. И в двата случая причината е, че мъжете не се разбират с бащите си и им правят напук като не им продължават името, защото това е много важно за оринталския манталитет на дядовците.

# 129
Helau не се женят в последно време, нямало смисъл..
Аз лично си спазвам традициите с имената, ще си кръстя детето на някой от родителите ни и т.н., но не всеки така мисли.
Говорим за личен избор при фамилията след брака и съм сигурна, че повечето от пишещите тук са взели тази на мъжа си. Както и биха дали пак същото презиме на детето си, с изключение на тези, които са разделени с мъжа.

# 130
Helau, бракът назад във времето е бил насила за жената - наложен от бащата, с човек, избран от него.
В днешно време жената сама има думата с кого да сключи брак и дали въобще да сключва. Т.е. свободен избор.

За фамилията - познавам мъж, който прие фамилията на жена си и децата са с нея. Законът го позволява. Но и аз нямам против бащата да е лишен от това името му да присъства в това на детето, смятам само, че и жената има това право, т.е. и двамата Peace

Някои тук пишат, че можело мъж да приеме фамилията на жена си по закон. Може ли цитат на този закон? Доколкото знам, такъв не съществува в България.

Фамилно име на съпрузите
Чл. 12. При съставянето на акта за сключване на граждански брак всеки от встъпващите в брак заявява дали запазва своето фамилно име или приема фамилното име на своя съпруг, или добавя фамилното име на съпруга си към своето. Като фамилно име може да се приеме или добави името на другия съпруг, с което той е известен в обществото.

Семеен кодекс

# 131
Защо от простите неща се стига до сложни разсъждения. Единият брачен партньор приема фамилията на другия. Носят еднакви фамилии, появява се дете, носи същата фамилия, резултат - цяло семейство с еднакви фамилии. Какво по-хубаво от това? Ако мъжът не си харесва фамилията, а много харесва фамилията на жената, законът не го спира да избере нейната. Важното е семейството да носи една фамилия, обаче и това не е задължително в крайна сметка.
Ох, като четох този пост, се сетих, как мъжът ми много искаше да вземе моята фамилия, защото му звучала много благозвучно и той много я харесваше  Shocked
Наложи ми се да водя малка война, защото той не можеше да разбере, че трябваше да приеме тази фамилия с окончанието -ова. За него това не беше признак за женски род и той нямаше никакъв проблем.
Направо си отдъхнах като мина гражданският ни брак и тези му мераци се разминаха.

# 132

За фамилията - познавам мъж, който прие фамилията на жена си и децата са с нея. Законът го позволява.

Интересно, не се срещало само в Турция значи.

# 133
Случва се, но мн мн рядко, най-вече ако съпруга е скаран с родата си.

# 134
А дали българските мъже биха искали да имат чуждестранно фамилно име когато се женят за германка, холандка, американка, англичанка...обаче ги спира традицията newsm78
Щото някои се преименуват от Petrov на Petroff. Ако се промени закона, и мъжете ще бъдат по-свободни.

Общи условия

Активация на акаунт