Справедливо ли е децата да носят имената само на бащата?

• 21 393
  • 302
  •   1
Отговори
# 135
Helau, бракът назад във времето е бил насила за жената - наложен от бащата, с човек, избран от него.
В днешно време жената сама има думата с кого да сключи брак и дали въобще да сключва. Т.е. свободен избор.
С това съм съгласна, както и с правото на свободен избор, но продължавам да твърдя, че е дребнаво да се мисли защо детето носи името на баща си. Като се представям, обикновено ползвам име и фамилия, презиме ползвам само при попълване на документи, в които се изискват трите имена. Освен това обичам татко и се радвам, че нося неговото име, дори и след смяната на фамилията Wink По друг начин би стоял въпросът ако не го обичах май. Пфууу, усложнихте ми живота, от прости неща, преминах на сложни размисли.  Laughing Хайде, за право на свободен избор съм.   Peace

# 136
А дали българските мъже биха искали да имат чуждестранно фамилно име когато се женят за германка, холандка, американка, англичанка...обаче ги спира традицията newsm78
Щото някои се преименуват от Petrov на Petroff. Ако се промени закона, и мъжете ще бъдат по-свободни.
Аз преди в България имах колега българин, който беше женен за германка, а след това разведен, но си беше останал с нейното фамилно име, което беше приел.

# 137
Сигурно е бил известен в професията си с немското име.

# 138
Не, по-скоро му звучеше по-добре така  Grinning

# 139
... и се радвам, че нося неговото име...

Аз не съм против детето да носи името на бащата, против съм забраната да носи освен това на бащата И това на майката Simple Smile

# 140
... и се радвам, че нося неговото име...

Аз не съм против детето да носи името на бащата, против съм забраната да носи освен това на бащата И това на майката Simple Smile
Това отдавна го разбрах, но се отнесох и изпаднах в излишни обяснения за пореден път. Simple Smile

# 141
  • София/Испания
Такава е традицията не само в България,в Русия е същата.
В Испания и страните от Латинска Америка след собственото име на детето се слага първо бащиното име на бащата и след това бащиното име на майката. Hug

# 142
  • Пазете Гор
Разискването не е каква е традицията (то е ясно каква е), а каква е законовата норма. По моему при съществуващата норма у нас с малко повече настояване може да запишат каквито решиш имена. Това не значи задължително разходи и съд, особено в случай на новородено..

# 143
  • София
Преди няколко дни се роди бебчето на колега чужденец. Подал е молба доколкото разбрах, тъй като не желае второто име да е неговото, а да е фамилията на жена му преди да се ожени тъй като при тях се ползват по този начин фамилиите на двамата родители и според него така ще звучи и по-добре.
По въпроса, за мен не е проблем децата ми да носят бащиното име и фамилията на баща си.

# 144
  • Пловдив
Много интересен въпрос: "Справедливо ли е?". Кой може да каже дали е справедливо? Искате да кажете, че някой е изчислявал n на брой семейства как са разпределяли задълженията си в продължение на 20г при отглеждането на дете???  newsm78 Защото нещата толкова бързо се променят, че както бащата изкарва парите и издържа семейството, така се случва нещо, няма работа, почва майката да го върши това, а бащата поема домакинството и така докато отгледат децата.
Все пак аз гласувах "да", защото съм традиционалист и смятам, че нещо, което се е правело векове преди АЗ да родя не мисля, че имам право да го променям. И традицията децата да се кръщават на човек от семейството също смятам за редно. Но това вече почти не се прави. Затова, пък, сега си имаме супер модерните Ванеса, Изабела, Патрик, Елисавета и т.н...... Доближаваме се до Запада  Sunglasses

# 145
Разбира се, че е справедливо!

# 146
Разискването не е каква е традицията (то е ясно каква е), а каква е законовата норма. По моему при съществуващата норма у нас с малко повече настояване може да запишат каквито решиш имена. Това не значи задължително разходи и съд, особено в случай на новородено..
И аз съм съгласна кой както иска да кръщава децата.То и без туй повечето питат за първо име.После и за второ име ще питат.И аз като си дам гласа все едно аз съм му избрала името ,но както и да е.
Обаче ми идва друг проблем.Ако детето не носи второто име на баща си аз как ще разбера как се казват хубавите татковци из парковете  Thinking

# 147
  • София
За съжаление не мога да гласувам в анкетата, защото няма опция "Все ми е тая".
Аз само се ядосвам, че презимето на дъщеря ми е с наставка -ова, а можеше да е без, за да не става прекалено дълго.

# 148
Детето ще е при теб горе долу 20 години (примерно говоря ) ти трябва да го накараш да се чувства добре и обичано!  Време за връзки винаги има.

# 149
  • Варна
И аз мисля, че не е справедливо детето да носи само имената на таткото. Майката к'во - по-малко важна ли е?
Най-добре, според мен би било да няма презиме, а малко име+фамилия на мама+фамилия на тате.

В Южна Америка, понеже имам преки впечатления, децата имат 2 малки имена, като избират с кое да се представят в обществото. То и в САЩ е така. За пример известните деца Блу Айви и Харпер Севън, от там нататък фамилия. После следва фамилия на майката и фамилия на бащата. Като в крайна сметка пак в поколенията се предава фамилията на бащата, защото децата и съпругата взимат нея.

Общи условия

Активация на акаунт