Моля за мнение - кога да запиша дъщеря ми в първи клас

• 28 869
  • 416
  •   1
Отговори
# 60
Именно. Излезте от частния си личен пример. Той нищо не доказва, освен, че това е личното ви субективно отношение към даден въпрос и личният ви частен живот.
И моето дете няма затруднения, но какво от това? Въз основа на личния си опит не съм взела да препоръчвам ранното започване на училище като принципно добър вариант.
А съседи всеки има бол.
Това не е причина да се смята, че едно персонално решение следва да се третира като принцип.

# 61
Чета,чета и съвсем се обърквам  Crazy

Поне има още време да решим.

# 62
Да, де, но моят пример е с дете, което е било преценено от педагог като имащо готовност.
Не е било само желанието на майката.

# 63
А това, че една майка съжалявала, че детето й тръгнало в І клас установява какво?
Аз познавам поне 10 деца от един клас, които са имали затруднения в училище в І клас и са си тръгнали с набора. Както и цели по- горни класове, в които децата масово не искат да ходят на училище и имат трудности. Почти всички са си "с набора".
И? Кое гарантира, че майката, детето и някой друг биха били /не/доволни от нечие чуждо взето решение?

Чета,чета и съвсем се обърквам  Crazy
Поне има още време да решим.

Не разбрах- вие с някой специалист консултирали ли сте се? Ако да- с какъв и какво е мнението му за вашия случай? Всъщност това е важно, а не какво си пишем тук едни лели в един форум, които не познават твоето дете и които не сме, в голямата си част, дори специалисти педагози и/или психолозите.
След като законът го допуска, е ясно, че може да се вземе такова решение. След като има проверка за готовност, то е ясно, че има деца, които на 6 са готови, както и такива, които и на 8 не са, но трябва.

# 64
Judy ,ще говоря скоро. Hug

# 65
Имам дете, родено януари и отсега върви с предишния набор в градината. Като дойде време за училище предпочитам да тръгне на 6г. и 8м. отколкото на 7г. и 8м. Да скача в дълбокото от малък и да свиква на ред и по-голямо натоварване. Когато бях дете от предучилищна ходехме с две приятелки на алианс по английски 3 пъти в седмицата и повечето от околните родители плюеха нашите, че ни отнемали от детството и всякакви такива измишльотини, а всъщност се оказа, че този допълнителен ангажимент ни научи на много още в ранно детство. Хубаво е и по-бързо да приключи със следване и да започне да стажува, да трупа практически опит и умения, а не като някои мои познати студенти до 27-8 и без ден струдов стаж.

# 66
Аз записах моята дъщеря в първи клас на 6г. и 5м.
Мотивите ми бяха няколко:
 - Доста по-високо ниво от заобикалящите я деца, звучи нескромно, но си беше така. И като казвам по-високо ниво, нямам предвид - четене и писане, тъй като тръгна в първи клас без да може да прави нито едно от тези неща, а начин на изразяване, знания за заобикалящия свят, общуване, концентрация, запаметяване и др.
-Нежеланието за обеден сън в градината. Не спи наобяд от около 3-годишна. Лежането 2 часа задължително всеки ден се бяха превърнали в голяма драма.
-Издържа изпит за училището в което е сега, на което се провалят доста 7-годишни.
При нея  проблемите , ако мога така да ги нарека  идват от това, че е доста дребна за възрастта си. Прави ми впечатление, че съвременните деца са доста едри и това се превръща в механизъм за подтискане на по-дребните. Случва се да я обидят или да се обръща прекалено внимание на това.
Втората ми дъщеря, въпреки че е още малка се развива по коренно различен начин и на този етап си мисля, че не бих предприела такава стъпка - на 6 години в първи клас.

# 67
chovecheto благодаря ти за мнението.   bouquet

# 68

При нея  проблемите , ако мога така да ги нарека  идват от това, че е доста дребна за възрастта си. Прави ми впечатление, че съвременните деца са доста едри и това се превръща в механизъм за подтискане на по-дребните. Случва се да я обидят или да се обръща прекалено внимание на това.

Кой клас е детето ти?

Лисичка, според мен обърни внимание и на друго. Виж в класа , в който искаш да запишеш детето ти дали има други 6- годишни, ако има още 5-6 по- малки, може би няма да е толкова трудно, чисто емоционално , за детето ти и по нататък. Ако обаче се очертава да е само тя или още 1-2, по- добре изчакай.
Средата е много важна.

# 69
Сега е във втори клас. Но съученичките и са с около 1 глава по-високи от нея. Има няколко момичета, които са почти с моя ръст /аз не съм от най-високите 1,63 см., но все пак ми се виждат доста дълги за момиче на 8/. Има  момчета, които са по-близко до нейния ръст.

# 70
Представи си разликите след още 4-5 години, без да те плаша.

# 71
Не ме плашиш, защото това е нещо върху което нямам власт. Тя е дребна и за първокласничка, така че този проблем и там би стоял. От бебе си върви в долната граница на разните норми, но пък е в норма:) По-скоро се опитвам да я науча, да не страда от това. Обществото е жестоко към всеки различен - по-нисък, по-висок, заекващ, очилат, трудно подвижен и т.н. Но това е тема на друг разговор.

# 72
Не е моя работа, но родителите на дребни деца гледат да ги отложат, не да ги дават по-рано.

# 73
Тогава трябваше някъде докато навърши 10 да я държа вкъщи..... Wink
Споделих горе написаните подробности като пример, че няма точна рецепта. Детето ми беше напълно готово интелектуално/не само по мое мнение/, но пък е дребничко. От друга страна има много едри деца, които нямат необходимия умствен багаж, но също отиват на училище. Трудно е едно такова решение, да е 100% правилно или не.

# 74
Затова има година на раждане. Wink
Едни ще тръгнат на 7,9 г., други, като мен, на 6,9 г, родена съм декември.

Общи условия

Активация на акаунт