Моля за мнение - кога да запиша дъщеря ми в първи клас

• 28 812
  • 416
  •   1
Отговори
# 315
Аз днес след една случка мисля да отпиша детето от ДГ.Има проблем между две деца и моето по средата ,госпожите излизали навън и ги оставяли сами ...Ами ща не ща,няма да е в ДГ вече.

# 316
До нас има близнаци.На 6г .Имат проблем с говора.Няма правилни изречения,няма род и число ,речна е не разбираема от околните и т.н.Доколкото мога да преценя и разбиранията изостават.
Ходят на логопед в градината.Майката не ги води на лекар за да нямат диагноза.Нейни думи.Записани са за 1 клас.От градината са и казали,че ще получи документа за завършена ПГ.
Тя казва ,че по закон никой не може да и откаже да бъдат записани в първи клас.

Така ,че мисля,че ги раздават ей така тези документи.Поне така изглежда.Аз не съм задълбавала да проучвам.

# 317
 newsm47 О, може. Моето и още две деца набор 2009 отпаднаха от класацията за едно от елитните районни училища, дори в резервите не влязоха. Мотивът е напливът.
На други места могат да им изтъкнат други причини.
Догодина обаче право да ѝ откажат нямат.

# 318
  • София
Има ли дете , завършващо предучилищна група, което да не е получило такова удостоверение ?
Аз за такова не знам, без значение от знанията и уменията му.
Пък и както и в тази тема, и доста други сме коментирали, почти всички 5-6 годишни могат да сричат, да пишат и да смятат поне до 20. Така, че тръгващите на 6 май не се отличават с нищо от връстниците си, колкото и на някои родители да им се иска да е така.
Изключения винаги е имало и ще има, но те са си точно това- изключения, а не норма. Четене, писане и смятане на 6 си е норма.

Вече няколко пъти и аз писах, и други хора, включително учител - сричането, смятането и писането не са достатъчни. Трябва физиеска и психическа зрялост. Да не говорим, че с годините съучениците вече мислят за гаджета, а тръгналото по-рано още си играе с кукли и колички.

# 319
Да не говорим, че с годините съучениците вече мислят за гаджета, а тръгналото по-рано още си играе с кукли и колички.
Това беше първия ми аргумент, който написах още в началото.
Казвам го от опит, работила съм в гимназия, виждам разликите.

# 320
  • София
Момичетата по-лесно се оправят, ако тръгнат по-рано на училище, обаче за момчетата е по-сложно. Ако изобщо трябва дете да тръгне по-рано, то предпочитам да е момиче.

# 321
Момичетата по-лесно се оправят, ако тръгнат по-рано на училище, обаче за момчетата е по-сложно. Ако изобщо трябва дете да тръгне по-рано, то предпочитам да е момиче.
Абсолютно, точно моето виждане по въпроса.

# 322
В момента едно от момченцата в групата на детето ми напуска и тръгва на училище на 6 и половина. Сигурно няма да му бъде лесно на детето, но родителите явно имат причина да вземат това крайно решение. Детето е второ и съответно следва голямото. В градината е вечно виновният за всичко, дори и за болестите на госпожите и за уволняването на госпожа. А разваля дисциплината, защото не могат да му спечелят вниманието. Не могат да му го спечелят, защото не му е интересно да тъпче на едно място. Реално не е готов за училище, но някой трябва да бъде изкупитена жертва на невъзможността на един конкретен човек, който има единствено академични знания, но не и способност да практикува професията в реални условия.  Rolling Eyes

# 323
Не , че защитавам учителките, но напоследък ми прави впечатление оправданието, че учителките не могат да печелят внимание и уважение.
Основите на тези качества се коват вкъщи от родителите, те са хората, които трябва да подготвят детето за градина и училище и да му обяснят какви са привичките там.
Как пък на 90% от децата се печели вниманието, а на 2-3 деца не може?!
Хем не му е интересно и тъпчи на едно място, хем не е готово за училище. Значи не тъпче, просто вниманието му е крайно неустойчиво и вместо да се работи над това се прави още по- голяма грешка- пуска се детето в среда, където му е крайно  необходимо това качество.
Детето е жертва, да, но на некомпетентни родители.
От къде това разбиране, че щом не може да се оправи с градината значи е време за училище?!

# 324
Какво момченце имах за ученик. Шапка му свалям. Ще тръгне на училище, днес ми се обадиха родителите му, на шест години и четири месеца. За това дете съм спокойна, сигурна съм, абсолютно уверена съм, че когато навлязат ЧП и ЧО няма да запецне.
Много е трудно да се даде прост отговор- "да", "не", е ли може едно дете да тръгне уверено в първи клас, камо ли да се прогнозира с точност какво ще се случи нагоре, но могат да се дадат параметрите поне, да се видят предварително силните и слабите страни на конкретното дете и да се работи с него въз основа на тях.

Като родител съм безумно притеснена как ще тръгне първолачето. Решението го взех къде аз, къде група съветски учени- то не беше психолог, начални учители- 2 броя, двама мои преподаватели от университета, учителката му в ПУК ...

# 325
  • София
Дете, което е родено в края на годината, пак тръгва с набора си на 6 и нещо. Въпросът е в това, че тръгват деца още преди шестата си година, на практика на почти 6 или малко след шест. Дете, родено на 31 декември ще тръгне на училище на 6 години и 3 месеца, но е малко вероятно да го отложат.

# 326
Е, а как ви се вижда да сте в една предучилищна група трета поредна година, да учите по едни и същи учебници, да правите едни и същи тържества, само да сменяте другарчетата си. Примерът е бодър, пред мен е и сега наместо ваканция между първи и втори клас му предстои лятно психологоходене, за да се изчисти нежеланието да се стъпи в училище, явно придобито от това тъпчене на едно място. Детето е родено съвсем в началото на година, на четири години и девет месеца тръгва на предучилищна; на училище отива чак на седем години и девет месеца. От предходната календарна година го делят два часа и половина.

# 327
  • София
а защо детето е три години в предучилищна? Обичайно децата си карат с набора.

# 328
Защото не е било прието на детска. Поради това тръгва преди да навърши пет години на ПУ, т.е. три месеца преди това, както писах вече, родено е на връх Нова Година.

# 329
Защо родителя е записал детето на градина с предходния набор? Той е допринесъл за това тъпчене над едни и същи учебници 3 години.
И моят син го делят 2 седмици от предходния набор и съм благодарна, че се е родил в новата година. Познавам доста майки с деца, родени в края на годината, някои си изпитват затруднения с материала, докато на 7 и нещо е по- вероятно с лекота да учи и да не свързва училището с натоварване, притеснения, напрежение, както би било, ако детето все догонва по- големите.

Общи условия

Активация на акаунт