Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 50 763
  • 812
  •   1
Отговори
# 30
Хайде и аз да се включа по въпроса с документите на самоосигуряващите се лица.
След кратката ми кореспонденция през сайта, стана ясно, че отговарящите нямат абсолютно никаква идея за какво иде реч.
Конкретно ги запитах каква е тази справка от Агенция по вписванията, тъй като съм СОЛ-съдружник, а не свободна професия. Като СОЛ - съдружник не се регистрирам в Регистър Булстат към Агенцията по вписванията. Единственото място, където ще фигурирам е в Удостоверение за актуално състояние на дружеството. Та въпросът ми беше прост - в моя случай под справка имат предвид Удостоверение за актуално състояние на дружеството или не?
Отговорът беше, че документите са посочени в секция "Необх. док" и ме пратиха да чета ръководството, където пък изобщо не се говори за справки от АВ, а само за платежни за внесени осигуровки или дан. декларация.

# 31
  • СОФИЯ
Мама Саня, проблемът със служебните книжки на държавните служители е само в израза през времетраенето в съответната Наредба ... Но ако се прочетат всички членове в главата за Служебната книжка, става ясно, че няма опция за даване и връщане по искане на държавния служител... Има варианти с вземане и връщане при уволнение (дават ти книжката) и възстановяване от съда (връщаш я), примерно в този случай все едно не си бил уволняван, възстановяват ти трудов стаж, заплата и т.н. Мисля, че за това не си права. При уволнение, по време на съдебното производство служебното правоотношение е прекратено. Ако съдът възстанови служителя и правоотношението се възстановява със съответните последствия. В подкрепа на това - разговарях с една позната, която работи в човешки ресурси в държавната администрация. При необходимост дават книжките, като отбелязват в този нарочен дневник.

Но при всички положения щом в Правилата за прием НЯМА ИЗИСКВАНЕ ЗА ОРИГИНАЛ, в ИСОДЗ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТАКОВА ИЗИСКВАНЕ. Това твърдо ДА!
Не може администрацията да решава и да дописва приети от СОС правила както й хрумне...Да благоволят да оправят ИСОДЗ както е написано в Правилата за прием, за това става дума, а не за интерпретация, защото тук няма никаква интерпретация и не може да има...

Защото какъв е смисълът да заличаваш възнаграждението, след като в самата книжка не можеш да го заличиш  Naughty, нали така  Wink И всяка директорка ще знае дали може и колко може да иска от родителите  Naughty Да, тр да има възможност да се заличи, но пък да се изхожда от предположението, че д-ката записва и ще рекетира ми се вижда прекалено. Навремето в ДЗ на дъщеря ми съм дарявала само по моя лична воля, в у-щето сега също. При това само вещи (принтер, скенер, шкафове), не пари. Никой не може да ме принуди да дам "задължителната" вноска за училищното настоятелство, по простата причина, че не одобрявам действията им.
А декларация за поверителност на заплатите има не само в частните фирми, но и в държавната администрация  Grinning За държавната администрация е по-скоро изключение, а и заплатите там са ниски с малко изключения

Що се отнася до равнопоставеността условно казано между трудови и служебни книжки, има един друг момент - държавните служители са назначени от орган (министър, шеф на агенция и т.н.), този орган  Joy пък е избран от Народното събрание или е назначен от министър и т.н. А органът не може да дава бележки всякакви, че някой си работи в съответното ведомство, без да е така всъщност  Laughing Но недобросъвестен може да фалшифицира такава сл. бележка, въпреки че според мен рискът е минимален.И спокойно може да ми откаже, даже би трябвало да ми откаже да ми даде книжката, за да я нося на директорката, защото юрисконсултите ще му кажат, че служебната книжка не се дава на служителя според Закона и Наредбата. Ако юрисконсултите изразят такова становище ще подведат органа  GrinningАко ми я даде-прави закононарушение  #Crazy Ако пък аз се разбера примерно с приятелка в ЧР и тя ми даде книжката, на практика й подписвам заповедта за уволнение  Embarassed

Цялата работа е как да се реши въпросът с предстоящото класиране, тъй като сега съгласно Правилата се изисква само копие. По-нататък какво ще променят в Правилата ще видим.

# 32
  • София
Добре де, в трудовата ми книжка последното инфо е от 2011 г. Трябва ли да я нося на ТРЗ-то, за да впише, че съм в отпуск по майчинство или нещо друго?

# 33
  • СОФИЯ
Добре де, в трудовата ми книжка последното инфо е от 2011 г. Трябва ли да я нося на ТРЗ-то, за да впише, че съм в отпуск по майчинство или нещо друго?
Да, ако има някакви промени, задължение на работодателя е.
КТ
Чл. 349. (Доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) В трудовата книжка се вписват следните данни за работника или служителя: 1. име, дата и място на раждането; 2. адрес; 3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) номер на личната карта или друг документ за самоличност и единен граждански номер; 4. образование, професия, специалност; 5. заемана длъжност и организационно звено, в което работи (отдел, цех, служба); 6. уговореното трудово възнаграждение; 7. дата на постъпване на работа; 8. дата и основание за прекратяване на трудовото правоотношение (член, алинея, точка и буква от този кодекс); 9. продължителност на времето, което се признава за трудов стаж, както и на времето, което не се признава за трудов стаж; 10. изплатени обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение; 11. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) запорни съобщения, предвидени в чл. 512, ал. 4 от Гражданския процесуален кодекс .
(2) Работодателят е длъжен точно и своевременно да вписва в трудовата книжка данните по предходната алинея и настъпилите промени в тях.

# 34
  • София
ми няма промяна, все съм в същата фирма и на същата длъжност.
Отпуск по майчинство вписва ли се в ТК или не?

# 35
Отпуск по майчинство вписва ли се в ТК или не?

Не се вписва  Peace 

# 36
  • Sofia
pingu, благодаря, че обърна внимание на това изискване. Аз го бях неглижирала, тъй като бях убедена, че се отнася само за онези родители, които самите те трябва да представят Удостоверение на настоящ адрес. А то всъщност важи и за тези с постоянен адрес, но без брак.
Права си. И според мен, това изискване може да е предпоставка за отказ за записване на детето. При условие, че бащата и майката фигурират в Акта за раждане на децата, не разбирам защо при общи родители в едно семейство, е нужно и това изискване.
Май пак ще им пиша. Накрая ще им писне от мен и ще ме сложат в папка "Спам"  Laughing Ако случайно пишеш преди това на "Обратна връзка", моля те да им публикуваш отговора.

Редактирам: Писах им. Ще видим какво ще ми отговорят.

Не мисля, че важи за родителите без брак. Така написан текстът за мен означава, че се иска за деца от различни бракове или различни съжителства! А не значи, че се иска в случаите на съжителства без брак. Знакът / означава равенство между брак и съжителство без брак.

# 37
От обратна връзка потвърдиха, че трябва да се извади такъв документ. 

Трябва да представите точно тези документи, които са посочени в секция Необходими документи.

Ето това ми отговориха, на въпрос нужен ли ми е документ след като живея с бащата на децата, но нямаме брак (то и да имахме пак би ми седяло подобно искане, което как би се доказало ако не със свидетелство за брак). От което следва, че тези който са женени трябва да го докажат със свидетелство за брак, или да представят документ за адресна регистрация на децата.

Зададох и този въпрос на обратна връзка, още няма отговор. И съм сигурна, че ако ги попитам дали ще бъде отказано записване, при липса на такъв, няма да ми отговорят.

И от профила ми е видно, че децата са с един баща. Но да кажем и, че са от двама бащи, не би следвало да ми искат подобен документ, тъй като нямам точки за многодетен родител. И след като идеята е да се изисква от многодетните родители, не би следвало да фигурира в исканите документи от всички родители, а само от тези 3 и повече деца. Идеята ми е, че на мен не ми е необходимо да го вадя, Мама Саня казва, че  няма нужда да го вадя, но фигурира в списъка с документи който трябва да представя и от обратна връзка го потвърждават.
Да си представим, че приемат щерката в градината, вадя и набавям документи без този за адрес, отивам в градината и директорката вади списък с документи, стига до искането за адрес на децата и ми казва, не си изрядна, отказвам записване. Пак казвам заядоха се, че таткото работи от 6м. в частна фирма, когато приеха баткото в градина и след разправия приеха документите. И аз какво да им кажа ми те във форума казаха, че не трябва щото бащата е един. Пак ли ще има разправии е въпросът? И защо трябва да се стига до тук, не е трудно системата да изкарва това искане само на многодетните родители, не на всички. От друга страна никъде в ръководството не видях, да има такова изискване за документи за адрес на децата, точно както няма и за оригинал на ТК или служебна книжка, както за документите СОЛ доколкото чета също има проблеми. Изобщо тази година...   

Последна редакция: чт, 02 апр 2015, 16:02 от Анонимен

# 38
  • Sofia
Ако точният им отговор е подчертаното в твоя пост, то те са ти отговорили правилно. Просто в текста на необходимите документи аз не виждам такова изискване. Може би българският словоред подвежда някои от вас. Моля и други майки кажете как разбирате:

7.Удостоверения за настоящ адрес за всички деца, вписани в семейния профил, ако в семейството се отглеждат деца от различни бракове/съжителства без брак на родителите/настойниците;

За мен наклонената черта е за да изреди двата варианта - деца от различни бракове или деца от различни съжителства без брак.

# 39
Ironwomanka, да, може да се тълкува и по начина, по който ти си написала. Ключовата дума е "различни". Може да е "различни бракове или различни съжителства без брак", или "различни бракове или съжителства без брак", т.е. по принцип за съжителствата. Леле, как го обясних. Дано си ме разбрала. Simple Smile Аз го разбирам по втория начин.
И тъй като ние самите го тълкуваме по различни начини, което пък означава и че директорките могат да го тълкуват различно, предпочитам да имам писмен отговор от "Обратна връзка" какво точно се има предвид. Но, както виждам, на pingu не са дали особено точен и конкретен отговор.

# 40
Права е Dr. Who, че ключовата дума е различни.. Ако семейството жевее в едно домакинтство и е с еднакви настоящи адреси, за какво им е на тях такова свидетелство задетето. Аз такова за яслата не съм представяла, нямаме слключен брак, но с бащата живеем заедно и настоящият ни адрес е един и същ. Да не говорим, че отдавна живеенето на семейни начала не е изключение и е признато официално от държавата, та друго тълкувание на текста би било дискриминационно.

# 41
Ironwomanka, да, може да се тълкува и по начина, по който ти си написала. Ключовата дума е "различни". Може да е "различни бракове или различни съжителства без брак", или "различни бракове или съжителства без брак", т.е. по принцип за съжителствата. Леле, как го обясних. Дано си ме разбрала. Simple Smile Аз го разбирам по втория начин.
И тъй като ние самите го тълкуваме по различни начини, което пък означава и че директорките могат да го тълкуват различно, предпочитам да имам писмен отговор от "Обратна връзка" какво точно се има предвид. Но, както виждам, на pingu не са дали особено точен и конкретен отговор.

За мен означава едно единствено нещо, а именно че  удостоверение се представя в два случая. Първи случай - когато се касае за деца от различни бракове. Втори случай - когато се касае за деца, чиито родители нямат брак. И в двата случая докуемнтът има за цел да удостовери, че без начение на типа съжителство, децата живеят на един адрес.
Т.е. наклонената черта е сложена, за да се обхванат случаите на семейните начала и случаите на брак. Не мисля, че може да се интерпретира.

# 42
  • Sofia
Ако беше вторият начин, трябваше да има запетая между бракове и съжителства. В българския език един от случаите на употреба на наклонената черта е за да разреши различен прочит на едно изречение като се заменят двете единици.

Примерно:
преводи от/на английски език

първият прочит е преводи от англ. език
вторият прочит е преводи на англ. език.

Не споря, а се опитвам да дам аргументи при евентуален спор с директорката.....тъй като и аз не вярвам да получим по-точно тълкувание.

От друга страна пък всеки друг прочит на тази точка не би бил логичен и не би правил смисъл.

# 43
Ако беше вторият начин, трябваше да има запетая между бракове и съжителства. В българския език един от случаите на употреба на наклонената черта е за да разреши различен прочит на едно изречение като се заменят двете единици.

Примерно:
преводи от/на английски език

първият прочит е преводи от англ. език
вторият прочит е преводи на англ. език.

Не споря, а се опитвам да дам аргументи при евентуален спор с директорката.....тъй като и аз не вярвам да получим по-точно тълкувание.

От друга страна пък всеки друг прочит на тази точка не би бил логичен и не би правил смисъл.

Сама казваш, че става въпрос за един от случаите на употреба. Т.е. има повече възможности от тази, която посочваш ти. Наклонена черта се използва и с цел изброяване.

# 44
  • Sofia

За мен означава едно единствено нещо, а именно че  удостоверение се представя в два случая. Първи случай - когато се касае за деца от различни бракове. Втори случай - когато се касае за деца, чиито родители нямат брак. И в двата случая докуемнтът има за цел да удостовери, че без начение на типа съжителство, децата живеят на един адрес.
Т.е. наклонената черта е сложена, за да се обхванат случаите на семейните начала и случаите на брак. Не мисля, че може да се интерпретира.

Защо тогава думата съжителства е в множествено число?? Тук става дума за деца от различни родители. Не се прави разлика между формите на съжителство... Това е дискриминация и  пак повтарям не е логично да се търси като документ.

Общи условия

Активация на акаунт